Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 01:39 Sob 21 Wrz 2019


Modernizacja gospodarstw 2007-2013
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 16, 17, 18  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Unia Europejska
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Medio



Dołączył: 01 Mar 2010
Posty: 20

PostWysłany: 17:57 Sro 12 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. Czy wystarczy odpis zwykły(krótszy) księgi wieczystej?

2.Jak jest z dokumentami potwierdzającymi tytuł prawny do nieruchomości w przypadku dzierżawy czy użyczenia gruntów , bo mam w posiadaniu zarówno grunty własne ( tu wiadomo wypis z księgi wieczystej), jak i grunty użytkowane przeze mnie na podstawie umowy użyczenia ( umowa na piśmie nierejestrowana), czy na grunty użyczone wystarczy umowa użyczenia czy musi być umowa użyczenia miedzy mną a właścicielem plus wypis z ksiąg wieczystych na właściciela ( użyczenie od 2010)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Technik rolnik



Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 576
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 20:40 Wto 11 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy to prawda, to co mówili w Agrobiznesie, że w ramach działania "mleczarskiego" będą uznawać tylko koszty ściśle związane z produkcją mleka i nie dostanie się np zwrotu za ciągnik rolniczy bo nie można tego udowodnić? Jeśli tak to w gre wchodzą tylko dojarki, hale udojowe, obory, wozy paszowe itp?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Technik rolnik



Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 576
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 20:28 Wto 11 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do Medio

Nie. Najlepiej wpisz we wszytskich latach taką samaą liczbę zwierząt jaką teraz posiadasz. To tylko taki plan, nie musisz się go trzymać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Medio



Dołączył: 01 Mar 2010
Posty: 20

PostWysłany: 17:59 Wto 11 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proszę o pomoc odnośnie Planu Rozwoju gospodarstwa; Produkcja zwierzęca -

czy podanie w roku docelowym i w poszczególnych latach liczby zwierząt jest dla mnie zobowiązujące?
jeśli na przykład podam w latach 2012 aż do roku docelowego jakąś tam liczbę zwierząt to jest to dla mnie zobowiązujące względem Agencji na te lata, czy też liczba to podawana jest dla innych celów i jeśli coś pójdzie nie tak za np. rok czy dwa to można utrzymywać mniej zwierząt niż podam teraz we wniosku?

Z góry dzięki za odpowiedź...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Technik rolnik



Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 576
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 16:27 Wto 11 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do wniosku dołączyliście wersje na płycie CD?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Technik rolnik



Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 576
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 14:22 Wto 11 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/zdjecia_strony/185/185C/W-1_6_121_2010_pobl.pdf

Chodziło mi o te zestawienie.
Wypełnialiście je jeśli kupywaliście maszyny?
To dodatkowy załącznik do wniosku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jaro8038



Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 874

PostWysłany: 13:46 Wto 11 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem, napisałem jak było u mnie. ARiMR przyjęła mi zaświadczenie wystawione prawie rok wcześniej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Technik rolnik



Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 576
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 12:57 Wto 11 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jaro ale ja sie pytałem zarówno w inspektoriacie jak i w oderze i mi powiedzieli ze tylko miesiac wazne od wydania i ze musze jeszcze raz wniosek skladac, no wiec zlozylem...
Moze przyjmuja stare bo nie patrza na date wydania a pozniej najwyzej wzywaja?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jaro8038



Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 874

PostWysłany: 11:35 Wto 11 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Technik - co do zaświadczenia z weterynarii, to ARiMR przyjęła mi takowe zaświadczenie przy pierwszym naborze i przy drugim - jedno i to samo, więc napewno nie patrzą na miesięczny okres jego ważności.
Co do ksiąg wieczystych, to masz rację.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Technik rolnik



Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 576
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 19:18 Pon 10 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gover po co sie denerwujesz, po to jest forum aby dyskutować, nie musisz się z tym zgadzać a jeśli się mylę to wypadałoby wytłumaczyć czemu uważasz, że jest inaczej...
Np. jeśli chodzi o zaświadczenie z inspektoratu weterynaryjnego, to byłem i się pytałem, bo też mam oryginał z poprzedniegu roku i także w oderze powiedzieli, że jest ważne tylko 1 miesiąc od wydania
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gover



Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 45
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 17:59 Pon 10 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. mylisz się - nie chce się tłumaczyć czemu.
2. też się mylisz i też nie chce mis się tłumaczyć czemu.
3. xero nie jest potrzebne do wniosku - to przecież oczywiste. chodzi tam o powierzchnię upraw i dane działek w/g ARiMR - aby wypełnić wykaz działek we wnuiosku i wykaz powierzchni w PRG. Bo to podlega czasem weryfikacji. Dane w wykazie działek we wniosku MGR muszą się zgadzać z danymi w wniosku o dopłaty.

Skoro jesteś po knsultacji telefonicznej z infolinią ARiMR to moja pomoc wydaje się zbędna na dzień dzisiejszy. Więc kończe udzielanie się w tym temacie. Teraz Ty przejmujujesz pałeczkę. :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Technik rolnik



Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 576
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 17:37 Pon 10 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gover napisał:
Najwięcej czasu zajmuje pozyskanie wypisów z ksiąg wieczystych. Jak je mają w bazie to od ręki masz a jak nie to do 5 tygodni zajmuje im wprowadzenie danych (chyba że odwiedzisz sędziego i przekonasz go (jakoś), że sprawa pilna). Jak się uda sąd załatwić od ręki to lecisz na uczelnię po stempelek gdzie się uczyłeś (załącznik do wniosku obowiązkowy). Później oferty.... Ja składałem na 2 maszynki (tak się złożyło, że u 1 dilera więc oferty to "szybka piłka"). To mi zajęło 1 dzień podróżowania....
Następnie ksero wniosku dopłat (ale to już miałem więc nie zajęło mi to czasu). Zaświadczenie od lekarza wetrynarii o dobrostanie też mam z poprzedniego wniosku więc również nie traciłem na to czasu. Generalnie nie traciłem czasu już na resztę załączników bo je miałem (Mam na myśli cały czas tylko te załączniki za którymi trzeba się przejechać.).
Pozostało tylko siąść przed kompem i wypełnić wniosek. Zajęło mi to ok. 7 godzin. W tym prawie 3 zmarnowałem na wklepywanie wszystkich działek (aż mi się w głowie kręciło od tego). No i drukowanie z 30 minut...
Reasumująć: projekt zabrał mi 2 dni robocze... ( 1 dzień jazda za załączniakmi a 2 to wypełnienie.)

I na tyle to by było... Smile


Zauważyłem kilka błędów w Twoim wniosku:
1. Wypisy z sądu nie są konieczne w momencie składania wniosku, więc jak ktoś nie ma czasu to nie musi o nie starać, dopóki nie poproszą. Wystarczą umowy dzierżaw i akty notarialne. (przeciez i tak nie wiadomo czy sie otrzyma na 100% pomoc wiec po co placic?)
2.Zaświadczenie od lekarza weterynarii masz już nie ważne bo ważne jest tylko przez 1 miesiąc. Musisz znowu złożyć wniosek w inspektoracie ale nie bez strachu, ono też nie jest wymagane w momencie składania wniosku.
3. Ksero dopłat? To nie jest wogóle potrzebne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kur-rk



Dołączył: 23 Sty 2007
Posty: 139
Skąd: Jadów

PostWysłany: 09:14 Pon 10 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piszą do mnie zainteresowani wypełnianiem wniosku o modernizację i chcą znać hasło do planu i wniosku.
Teraz za dużo czasu nie mam więc podaję hasło do wniosku i planu, które wygenerował mi excel. Nie jest to hasło dokładnie jakie posiada plik, ale następuje zdjęcie ochrony, a następnie wpisanie go ponownie, powoduje że plik można odblokować oryginalnym hasłem. Hasło się przydaje do zdjęcia ochrony na arkuszu działek we wniosku, aby można było bezproblemowo przekopiować działki ewidencyjne z poprzednich wniosków (wcześniej usuwając scalenie komórek) i kopiować tylko kolumnami jako wartości w sekcji wklej specjalnie.

Tyle mojego.

Wniosek:

AABBABAABBBF


Plan:


AAAAAAAAAAA
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
gover



Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 45
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 12:34 Sob 8 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najwięcej czasu zajmuje pozyskanie wypisów z ksiąg wieczystych. Jak je mają w bazie to od ręki masz a jak nie to do 5 tygodni zajmuje im wprowadzenie danych (chyba że odwiedzisz sędziego i przekonasz go (jakoś), że sprawa pilna). Jak się uda sąd załatwić od ręki to lecisz na uczelnię po stempelek gdzie się uczyłeś (załącznik do wniosku obowiązkowy). Później oferty.... Ja składałem na 2 maszynki (tak się złożyło, że u 1 dilera więc oferty to "szybka piłka"). To mi zajęło 1 dzień podróżowania....
Następnie ksero wniosku dopłat (ale to już miałem więc nie zajęło mi to czasu). Zaświadczenie od lekarza wetrynarii o dobrostanie też mam z poprzedniego wniosku więc również nie traciłem na to czasu. Generalnie nie traciłem czasu już na resztę załączników bo je miałem (Mam na myśli cały czas tylko te załączniki za którymi trzeba się przejechać.).
Pozostało tylko siąść przed kompem i wypełnić wniosek. Zajęło mi to ok. 7 godzin. W tym prawie 3 zmarnowałem na wklepywanie wszystkich działek (aż mi się w głowie kręciło od tego). No i drukowanie z 30 minut...
Reasumująć: projekt zabrał mi 2 dni robocze... ( 1 dzień jazda za załączniakmi a 2 to wypełnienie.)

I na tyle to by było... :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
deutz112



Dołączył: 24 Cze 2009
Posty: 93

PostWysłany: 11:13 Sob 8 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DO GOVER
ile czasu zajęło Ci skompletowanie wszystkich dokumentów
można wiedzieć na co je składałeś ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gover



Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 45
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 13:53 Czw 6 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja wypełniałem je za darmo - bo robiłem je sam dla siebie. Jednak zupełne zero to nie do końca - koszty to dojazd do dilera/ów i wzięcie ofert plus wypisy z ksiąg wieczystych bo to jest płatne, ale tu już stałej opłaty nie ma - zależy od sądu. No i wydrukowanie jak nie masz drukarki. Czyli ogółem mnie w tym obecnym PROW to kosztowało niecałe 400pln. (100 na paliwko..)
Jeśli chodzi o korzystanie z firm to słyszałem (podkreślam że słyszałem) że biorą określony procent od wartości brutto projektu (z greguły do 7%). Im większa kwota tym procent mniejszy. Ale tu ja nie chcę nic insynuować bo to tylko posłuchy. Z pewnością śledzą ten temat takie firmy więc może ktoś z nich by się wypowiedział i byłoby jasne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
deutz112



Dołączył: 24 Cze 2009
Posty: 93

PostWysłany: 11:51 Czw 6 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chciałbym się zapytać jakie są koszty wypełnienia i złożenia takiego wniosku Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gover



Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 45
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 17:56 Sro 5 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

2 posty poniżej napisałem. Choć generalnie nie bardzo wiem o co ci chodzi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Technik rolnik



Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 576
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 17:19 Sro 5 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a masz moze Tego kopie? jak wpisywales?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gover



Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 45
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 14:08 Sro 5 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Twoja wola. Rób jak uważasz.
Ja zawsze to dodawałem bo u mnie to było wymagane.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Technik rolnik



Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 576
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 12:53 Sro 5 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Własnie w instrukcji dokładnie pisze ze: Opis zadań dołączany jest wyłącznie w przypadku, gdy w zakres operacji wchodzą również inne zadania niż wymagające przedłożenia wraz z wnioskiem ofert lub kosztorysów.
Według mnie jesli sie zalacza oderte cenowe na maszyny to tego wypelniac nie trzeba bo przeciez tam wszystko jest napisane: firma, cena ładownosc itp itd.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Technik rolnik



Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 576
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 12:49 Sro 5 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale poprzednio tego nie wypełniałem i dawałem tylko oferte cenową z firmy. Wogóle zdecydowałem się na inny ciągnik niz podawałem wiec po co to wypełniac?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gover



Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 45
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 23:27 Wto 4 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

obowiązkowo!!! bez tego załącznika kasy nie dostaniesz i od razu mogą Ci cały wniosek odrzucić. To jeden z najważniejszych załączników.
Jak bierzesz maszynki to w PRG wypełniasz tylko do tabelki z budynkami i planowanymi inwestycjami włącznie (o ile pamiętam to 5.2) a dalsze tabelki zostawiasz...

W tym załączniku podajesz dokładnie co wybrałeś i opistujesz każdą wybraną maszynę.
kol. 2 - (zgodnie z zestawieniem rzecz.-fin.) np. I.A.1 lub (jesli kolejna) to: I.A.2... bla bla i tak kolejno. Lub jak lizing to odpowiednio I.B.1 (o ile dobrze pamiętam, że koszty objęte lizingiem to reprezentuje literka "B". Ale głowy za to nie dam bo nie pamiętam już)....
kol. 3 - pełne dane dilera u którego kupujesz. Tylko się nie pomyl bo będziesz poprawiał. (dane z pieczątki)
kol4 - no chyba nie trzeba tłumaczyć tu.. podajesz markę i typ jaki ma wybrana przez Ciebie maszyna
kol. 5 - rok wypordukowania danej maszyny.
kol 6. - ładowność lub moc lub szerokośc roboczą lub iloskibowy pług...... itd.
kol7 - jak będziesz mocno wykorzystywał daną maszynę (w % na rok) czyli: 2lub 3 lub 5 lub 10, 20.....
kol 8 - cena netto maszyny.

Poza tym jest przecież instrukcja do wypełnienia wniosku (całego). Ściągnij ją sobie ze strony agencji i tam jest wszystko wyjaśnione co i jak punkt po punkcie....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Technik rolnik



Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 576
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 18:18 Wto 4 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy jeśli kupuje tylko i wyłacznie maszyny jak np. rozrzutnik, pług to muszę wypełniać opis zadań w zestawieniu rzeczowo-finansowym? O co wogóle w tym chodzi?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gover



Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 45
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 07:55 Wto 4 Sty 2011    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do wymogów na CNH to już Ci pisałem wcześniej to nie ma co się powtarzać. Co do "60" ja bym je opylił mjąc już tego nowego. Po co mi byłoby 4 ciągniki na 20 ha. Przynajmniej byłoby trochę grosza na sprzęt do nowego traktora. Generalnie nie przeszkadza jak mają ponad 22 alta. Ale z ciekowości mogą Cię zapytać po co tyle ciągników na taki areał...
Ja na Twoim miejscu już bym składał wniosek do kupy i nie plątał tej sprawy na forum. A najlepiej zadzwoń na informację do swojego odziału Agencji i tam też wyjaśnią co i jak...
A jak tak się będziesz ciągle obawiał i szukał problemów to tak i ten ciągnik kupisz.....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Unia Europejska Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 16, 17, 18  Następny
Strona 2 z 18

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach