darekka 0 Napisano 8 Października 2011 Czy ktoś kisił surowe ziemniaki?A jeśli tak, to jak to robił?W tym roku ziemniaków jest bardzo dużo, o wiele więcej niż moje możliwości zbytu. Pewnie będą jeszcze tanie, nawet zimą. Można oczywiście podawać je w ograniczonych ilościach bydłu na surowo, ale codzienne rozdrabnianie to dużo roboty i okres podawania ograniczony do kwietnia, a ta energia przydałaby się maj-wrzesień. Znalazłem w necie, że można kisić surowe ziemniaki. Dorobił bym kosz zasypowy do sieczkarni do kukurydzy i powinny się rozdrobnić. Wsypane byłyby do mikrosilosów, w pojedyncze mausery z odciętą górą. Nigdy jednak nie kisiłem ziemniaków i nie bardzo znam technologię. Nie bardzo też wiem ile czasu taka kiszonka się przetrzyma. Nie chcę też ponieść kosztów po to żeby ta kiszonka zgniła. Czy ktoś może robił i może coś doradzić? Możliwości parowania przed kiszeniem nie posiadam, więc kiszenie parowanych, co jest lepszą technologią nie wchodzi w rachubę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek1949 0 Napisano 2 Października 2012 Hej !Wejdź na temat o kiszeniu surowych ziemniaków metodą mgr inż. Witolda Rafalika. Metoda opatentowana , ale za darmo udostepniona rolnikom hodowco trzody chlewnej. Pochodzi z lat 1988 - 1998 . mgr inż. Witold Rafalik pracował nad metodą kilka lat i wdrażał ją z powodzeniem wśród częstochowskich i nie tylko rolników. Był doświadczonym rolnikiem i swoją metodę oparł na ścisłych obliczeniach matematyczno -chemicznych i ogromnym doświadczeniu w pracy zawodowej. Był pracownikiem WOPR w Częstochowie z siedzibą w Złotym Potoku. Niestety śmierć przerwała dalsze prace wdrożeniowe. Ale metoda i tak była już wówczas bardzo rozpowszechniona wśród rolników. Metodę opisywały wszystkie gazety rolnicze . WOPR wydał broszury wdrożeniowe metody gdzie dokładnie opisano proporcje i technologię sporządzania kiszonki. Skonstruowaliśmy też do tej metody wówczas maszynę która rozdrabniała ziemniaka na odpowiednią kostkę 1 -2 cm 3 . Sporządzone kiszonki miały trwałość 2 - 3 lat i z apetytem były wcinane przez tuczniki. Przyrosty świń były podobne do pasz z ziemniaków parowanych . Kiszonka stanowiła główną karmę. Na 2 kg kiszonki dodawano 0,1 kg Prowitu. Odpowiadało to 1,3 j.o. i 120 g białka. Ph kiszonki 3,8 - 3,9 gwarantowało jej dobrą jakość i długi okres przechowywania (65% kwasu mlekowego , bez kwasu masłowego ).Jacek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RolHard 0 Napisano 2 Października 2012 Panie Jacku nigdzie nie moge znalezc nic na temat mgr inz. Rafalika, Prosze o napisanie na forum lub wskazanie skad moge pobrac recepture na kiszone ziemniaki(surowe) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach