Skocz do zawartości
MakowaPanienka

Agrobiznes - Szkoła Policealna

Rekomendowane odpowiedzi

Zawód: Technik agrobiznesu 331402

Kwalifikacje: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej, R.6. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie

Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu i świadectwo z kwalifikacji wystarczy mieć ukończone gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową

Aby uzyskać tytuł zawodowy należy mieć ukończoną minimum szkołę średnią, nie jest wymagana matura

 

Słuchacz po uzyskaniu kwalifikacji R.3. może uzyskać tytuł Rolnik. Nie jest wymagane wykształcenie średnie.

Słuchacz po uzupełnieniu kwalifikacji o R.16. może uzyskać tytuł Technik rolnik.

Nauka trwa 2 lata, tj. 4 semestry, (ok. 300 godzin w semestrze).

Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym lub stacjonarnym

 

Technik agrobiznesu projektuje, organizuje i prowadzi działalność gospodarczą w agrobiznesie, stosuje przepisy formalno – prawne przy uruchamianiu i prowadzeniu działalności gospodarczej, opracowuje i stosuje efektywne strategie marketingowe, prowadzi rachunkowość w małych firmach agrobiznesu, organizuje pracę małych zespołów pracowniczych itd.

 

Praca: przedsiębiorstwa przetwórstwa rolno-spożywczego, firmy handlowe, usługowe i produkcyjne, obsługa ruchu turystycznego, marketing i sprzedaż produktów rolniczych i spożywczych, usługi techniczne, finansowe i bankowe rynku rolnego oraz weterynaryjne, urzędy administracji samorządowej. Technik agrobiznesu może również prowadzić własne przedsiębiorstwo agroturystyczne lub rolne o dowolnej wielkości.

 

Plan nauczania

 

I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów:

 

BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy

 

PDG - Podstawy działalności gospodarczej

 

JOZ - Język obcy w agrobiznesie

 

KPS – Kompetencje personalne i społeczne

 

OMZ - Organizacja małych zespołów

 

II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru rolniczo – leśnego z ochroną środowiska

 

Produkcja i pozyskiwanie surowców żywnościowych

 

Podstawy ekonomiki agrobiznesu

 

III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej

 

Prowadzenie produkcji roślinnej

 

Prowadzenie produkcji zwierzęcej

 

Obsługa środków technicznych stosowanych w rolnictwie

 

 

IV. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji R.6. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie

 

Prowadzenie działalności gospodarczej w agrobiznesie

 

Planowanie przetwórstwa żywności

 

Prowadzenie rachunkowości i rozliczeń podatkowych przedsiębiorstwa w agrobiznesie

 

Praktyki zawodowe: 4 tygodnie = 160 godzin

 

Więcej informacji oraz kontakt z oddziałami: (link)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...