Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 21:31 Sro 17 Lip 2019


"Kłapery" Prosiaki do hodowli ekologicznych

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Agroturystyka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pandoprecli



Dołączył: 30 Sty 2013
Posty: 4
Skąd: Kielce

PostWysłany: 15:22 Sro 30 Sty 2013    Temat postu: Chciałbym taką świnkę Odpowiedz z cytatem

Chciałbym spróbować hodowli takiej świni, ale nigdy wcześniej nie miałem z tym żadnego doświadczenia. Czy takie świnie trzeba gdzieś rejestrować?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
klaper1



Dołączył: 28 Lis 2012
Posty: 5

PostWysłany: 06:47 Nie 16 Gru 2012    Temat postu: "Kłapery" Prosiaki do hodowli ekologicznych Odpowiedz z cytatem

Mangalica, węgierska świnia pastwiskowa, jest to rasa wyhodowana na Węgrzech w XIX w. Charakteryzuje ją bardzo duża odporność, niskie wymagania żywieniowe i hodowlane przez cały rok przebywa na pastwisku ze stałym dostępem do wody, chroniąc się przed zimnem w słomie pod niewielkim zadaszeniem. Mangalice dorastają do wagi ok 350-400 kg. Ze względu na małą wybredność, gustuje w diecie; ziół, zielonek, korzeni, resztek warzyw i owoców, odpadków organicznych z gospodarstwa domowego, niskonakładowy nieskomplikowany chów stawia ten gatunek świń na pierwszym miejscu pod względem ekonomiczności i opłacalności hodowli . Świnie te doskonale sprawdzają się w małych ekologicznych gospodarstwach rolnych, gdzie są dobrym źródłem dodatkowego dochodu oraz wysoko gatunkowego ekologicznego mięsa. Mięso mangalic ma specyficzny, krwisty, ciemny kolor oraz smak dziczyzny i ziół .
Nowa nowatorska rasa świń "Kłapery do hodowli metodą ekologiczna, polega na krzyżówce dzik + świnia wietnamska + Mangalica = Tak wyselekcjonowana krzyżówka -świnia dziedziczy cechy wspólne, bardzo szybkie tępo wzrostu, wysoka plenność i całkowitą odporność na warunki atmosferyczne i choroby, łatwość w hodowli polegającej na wypasie pastwiskowym, zminimalizowanie nakładów finansowych na wyżywienie oraz pracochłonność przy hodowli świń, Najbardziej korzystną cechą jest subtelny delikatny smak mięsa jaki można uzyskać z tak dobranej mieszaniny różnych prymitywnych gatunków świń, gustujących w diecie korzeni i ziół.

http://img13.tablica.pl/images_tablicapl/60724287_1_1000x700_mangalica-mieszance-klapery-prosiaki-legnica.jpg
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Agroturystyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach