Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tomasz0859

|
Wysłany: 16:52 Pon 28 Lip 2014 Temat postu: Re: zapalenia kanałow strzykowych |
|
|
rolll27 napisał: | Od jakiegoś czasu moje krowy permanentnie łapią zapalenia kanałow strzykowych. a żeby było ciekawiej, każda ma w tym samym strzyku. |
Zdecydowanie dojarka a właściwie gumy strzykowe. Jak je wymieniłeś to po dość krótkim czasie powinno się poprawić. Zastosuj dobry dipping (najlepiej z filtrem), do podmywania wymienia użyj albo piany albo ściereczek jednorazowych nasączonych środkiem dezynfekcyjnym.
Przyczyną może też być to, że masz za małe kolektory, które nie nadążaj z odbiorem mleka i dochodzi do obmywania strzyków. |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztofagriculture
|
Wysłany: 13:13 Pon 28 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Zapalenia gruczołu mlekowego... Radzę jak najszybciej skontaktować się z lekarzem i on poradzi w jaki sposób prowadzić leczenie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
tez lek.wet.
|
Wysłany: 11:59 Czw 3 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
paciorkowiec bezmleczności ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
flamenko
|
Wysłany: 20:29 Sro 25 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
Jesli kazda ma w tym samym strzyku to znaczy ze przenosisz to dojarką |
|
Powrót do góry |
|
 |
rolll27
|
Wysłany: 18:29 Sro 25 Cze 2014 Temat postu: zapalenia kanałow strzykowych |
|
|
witam! potrzebuję Waszej pomocy. Od jakiegoś czasu moje krowy permanentnie łapią zapalenia kanałow strzykowych. a żeby było ciekawiej, każda ma w tym samym strzyku. Charakteryzuje się to twardością kanałów strzykowych, ma sie wrażenie jakby kanał był zarośnięty, zmniejszeniem wydajności krów. Walczę z tym od dłuższego czasu i różnymi metodami. Początkowo myślałem, że to wina podciśnienia, zadziałałem, następnie wymieniłem gumy strzykowe, ale to raczej nie to. Myję posadzkę, dezynfekuje, mimo tego codziennie dochodzą nowe. Co jeszcze mogę zrobić? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|