Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tekmie

Dołączył: 26 Sie 2009 Posty: 1656 Skąd: zach-pomorskie,Kosz.-Dar.
|
Wysłany: 22:00 Pią 7 Kwi 2017 Temat postu: |
|
|
Zamieszczam ten post tak trochę w celach orientacyjnych.Z tego co się dzisiaj dowiedziałem (w dużym uproszczeni)(dotyczy wcześniejszych emerytur):składam wniosek o emeryturę z niezbędnymi dokumentami : instytucja ma miesiąc czasu na odpowiedz .Warunkiem przyznania jest zaprzestanie "gospodarowania" np. dzierżawa na min.10 lat potwierdzona w "ewidencji gruntów"(np.Starostwo powiatowe) chociaż to należało by "do informować"(gdzie potwierdzić).Jaka kwota emerytury?Tylko się dowiedziałem że za każdy rok 5% więcej (czyli na starcie 25 % mniej niż normalna) ale być może żle rozumuje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mirekmarian
|
Wysłany: 17:45 Czw 8 Gru 2016 Temat postu: Emerytury |
|
|
Nie wiem jaką masz sytuację ale u nas nie znajdziesz nikogo kto by tą możliwość nie wykorzystał ,zawsze wleci ta stała sumka ,albo przepiszesz albo sprzedasz ziemię maszyny i kasa w banku na biedę |
|
Powrót do góry |
|
 |
tekmie

|
Wysłany: 08:17 Czw 8 Gru 2016 Temat postu: |
|
|
Czyli potraktowali Cię poważnie i chwilowo rozwiali wątpliwości.Na obecną chwilę nie wyobrażam sobie jak można będzie przeżyć za ok.1000 zł. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mirekmarian
|
Wysłany: 17:54 Sro 7 Gru 2016 Temat postu: Emerytury |
|
|
Jednak ministerstwo działa i dzisiaj listownie dostałem odpowiedz na maila z 18 listopada ,odpowiedz prosta do 31 grudnia 2017 roku masz ukonczone 60 lat ,30 letni okres składkowy i emeryturę dostaniesz i zapszestaniesz działalności rolniczej |
|
Powrót do góry |
|
 |
tekmie

|
Wysłany: 13:27 Czw 17 Lis 2016 Temat postu: Re: Emerytury |
|
|
mirekmarian napisał: | .... i na dzisiaj nie wiem czy mam pewną emeryturę i plany przekazania ziemi ,czy będę musiał inaczej zaplanować...... |
To tak jak i ja."Przewieżli" nasz "rocznik" na rentach strukturalnych,to i mogą "przewież" na wcześniejszych emeryturach.Ja już od dłuższego czasu podchodzę "stoicko" do wszelkich "nowelizacji przepisowych".Na razie mam na chleb i do chleba , a reszta to mały "pikuś".Szkoda mi trochę tych co pobrali dopłaty i podpisali deklaracje "zwiększające"(czyli albo zwrot dopłaty albo przejęcie czyjejś ziemi).Ale ja mówię że pazerność jest zgubna,ale możliwe że to jest celowe działanie żeby skłócić ludzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mirekmarian
|
Wysłany: 12:49 Czw 17 Lis 2016 Temat postu: Emerytury |
|
|
dzięki za pocieszenie ,PSL słowami Sawickiego osobiście słuchałem mamrotał że rolnicy ukarani od pazdziernika ,Pis swoje i na dzisiaj nie wiem czy mam pewną emeryturę i plany przekazania ziemi ,czy będę musiał inaczej zaplanować |
|
Powrót do góry |
|
 |
tekmie

|
|
Powrót do góry |
|
 |
mirekmarian
|
Wysłany: 19:23 Sro 16 Lis 2016 Temat postu: Emerytury rolnicze |
|
|
Witam czy ktoś wie co i jak po dzisiejszej uchwale sejmu o emeryturach,PSL mówi że PIS podnosi wiek dla rolników od 1 pażdziernika 2017 roku ,PIS że od stycznia 2018 roku ,Ja urodzony w pazdzierniku 57 roku i 60 lat będzie w pazdzierniku i miałem plany na emeryturę |
|
Powrót do góry |
|
 |
|