Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paweł60
|
Wysłany: 20:06 Wto 29 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Witam
Jaka jest łączna suma dopŁat jakie można uzyskać do tej plantacji, oraz czy prowadząc konwencjonalne gospodarstwo można zaŁożyć sad z ekologicznymi orzechami a na pozostaŁych gruntach prowadzić normalne uprawy czy caŁe gospodarstwo musi być eko? |
|
Powrót do góry |
|
 |
malnika
|
Wysłany: 15:06 Sro 14 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
czy ktos sie orientuje czy do orzecha jest doplata uzupelniajaca 294zl ?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
malnika
|
Wysłany: 20:43 Wto 13 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
ja mam maly sad orzecha i w tym roku planuje dokupic jescze kilkanascie h ale juz gotowego sadu zeby nie zaczynac od nowa bo troche roboty przy tym bylo. no i dopisujac do mojego planu rolnosrodowiskowego nowy sad mam na starych warunkach korzystniejszych niz te co sa teraz.
Sadzonki mam co 10m. ogolnie tanio wychodzi mnie utrzymanie takiego sadu mimo ze wiekszosc prac zlecam okolicznym rolnikom. (talerzowanie, pielenie) |
|
Powrót do góry |
|
 |
ekoplant
|
Wysłany: 19:56 Wto 13 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Grzechotnik napisał: | Z tymi orzeszkami podobno jest nieżle i można zasadzić też na TUZ.Poza tym sadzi się je w szerokim rozstawie tak ,że koszenie spoko.Nieuzytek z drzewami orzechowymi, dopłaty a owocki mozna zbierać za kilka lat-cena nizezła a po tem drzewo na meble. fajnie. |
Witam,
Ja przeszedłem tą drogę przez nieznana i mogę się podzielić jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości np. czy warto i trudno. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grzechotnik
|
Wysłany: 10:32 Czw 7 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Z tymi orzeszkami podobno jest nieżle i można zasadzić też na TUZ.Poza tym sadzi się je w szerokim rozstawie tak ,że koszenie spoko.Nieuzytek z drzewami orzechowymi, dopłaty a owocki mozna zbierać za kilka lat-cena nizezła a po tem drzewo na meble. fajnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dopuser
|
Wysłany: 10:01 Czw 10 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
Stanisław11 napisał: |
W skrócie: wybierasz jednostkę, wypełniasz formularze (to trwa), wpłacasz kasę na konto przyszłych kontroli, itd. Potem robi się Plan Rolno-środowiskowy, ale....nie w tym roku! Przejść zatem mozesz na ekologię i uzyskać certyfikat... |
A jak wygląda sprawa z sadzonkami ? Są jakie s ograniczenia jeśli chodzi o źródło pochodzenia ?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Stanisław11
|
Wysłany: 09:40 Czw 10 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
Niestety, muszę ruszyć d...sprzed szklanego ekranu.
W skrócie: wybierasz jednostkę, wypełniasz formularze (to trwa), wpłacasz kasę na konto przyszłych kontroli, itd. Potem robi się Plan Rolno-środowiskowy, ale....nie w tym roku! Przejść zatem mozesz na ekologię i uzyskać certyfikat, ale nie dostaniesz dopłaty z ARiMR, bo w tym roku naboru wniosków nie ma. Ale od przyszłego roku mozesz sie juz starać o to. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dopuser
|
Wysłany: 08:58 Czw 10 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
Stanisław11 napisał: | [
Najpierw wybierz sobie Jednostkę Certyfikującą, czyli kontrolującą twoje przyszłe gospodarstwo. Jest ich kilka. Oni powiedzą, co robić dalej.
|
Przede wszystkim dzięki za odzew.... a propo jednostek certyfikujących: najbliższa jakieś 160km ode mnie
http://www.rolnictwoekologiczne.org.pl/13_150.html
Ciekawe info jest tutaj:
http://www.ijhar-s.gov.pl/index.php?idkat=114
Cytat: | Trzeba sie spieszyć. |
? A to dlaczego ?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Stanisław11
|
Wysłany: 08:25 Czw 10 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
Dopuser napisał: | W ogóle jak założyć krok po kroku gospodarstwo ekologiczne z plantacją orzecha włośkiego ? Przecszedł już ktoś tę "drogę przez mękę" ? |
Nie przeszedłem, ale wiem coś niecoś. Najpierw wybierz sobie Jednostkę Certyfikującą, czyli kontrolującą twoje przyszłe gospodarstwo. Jest ich kilka. Oni powiedzą, co robić dalej. Trzeba sie spieszyć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dopuser
|
Wysłany: 09:03 Sro 9 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
W ogóle jak założyć krok po kroku gospodarstwo ekologiczne z plantacją orzecha włośkiego ? Przecszedł już ktoś tę "drogę przez mękę" ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dopuser
|
Wysłany: 07:34 Sro 9 Maj 2007 Temat postu: Doplata za orzech wloski - jaka ? |
|
|
No wlasnie ? Ile wynosi ? |
|
Powrót do góry |