Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 13:44 Czw 17 Paź 2019


Agregart prądotwórcze.
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
leszczaczek



Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 331
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: 23:54 Wto 6 Sty 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sprzedam TANIO SILNIK do agregatu prodatwórczego -Andoria 4 cylindry , chłodzony cieczą.
leszekwos@gmail.com
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen WP Kontakt
michy1111



Dołączył: 17 Mar 2008
Posty: 69
Skąd: Zając

PostWysłany: 20:52 Wto 6 Sty 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

po prostu trzeba iść do sklepu elektrycznego i kupić specjalny wyłącznik kosztuje około 90 zł jego działanie polega na tym że doprowadzasz do niego 3 przewody jednym zasilanie z sieci drugim przewód do agregatu a trzeci idący do zasilania urządzeń naprzykład obora. jego działanie polega na tym że jeżeli na przykład przełączysz na jedynkę to obora jest zasilana z sieci a przewód może być podłączony do agregatu, na zero wtedy nigdzie nie ma prą a na dwujce masz zasilanie z agregatu i żadnych korków nie musisz wykręcać. a co do przewodów to nie trzeba odłączać masy i uziemnienia tylko 3 fazy tak właśnie działa ten przełącznik.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
wjmarcia



Dołączył: 02 Gru 2005
Posty: 38
Skąd: wielkopolska

PostWysłany: 13:59 Wto 6 Sty 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Koseś to nie może być zwykły wyłącznik czy wykręcenie bezpieczników. Musisz całkowicie przerwać zasilanie włącznie z przewodem neutralnym, inaczej możesz posłać w sieć napięcie z agregatu a czym to grozi nie musze tłumaczyć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
michy1111



Dołączył: 17 Mar 2008
Posty: 69
Skąd: Zając

PostWysłany: 20:53 Nie 4 Sty 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

każdą moc która jest podana na agregacie mnożymy przez 0,8 i mamy faktyczną moc. ale lepiej dać zapas w obliczaniu ponieważ po pierwsze większy agregat o parę kilowatów już nie jest wiele droższy kwesti jakichś 800zł a po drugie każdy silnik na starcie pobiera więcej prądu niż w ciągu pracy szczegulnie jedno fazowe i wtedy mogą być niebezpieczne spadki napięcia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
gover



Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 45
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 15:15 Czw 1 Sty 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do rodzaju to ja jestem za tymi napędzanymi na WOM. są proste. nie trzeba ich uruchamiać jak spalinowe co jakiś czas by ich silnik był w formie..... Bo jak długo postoi w bezruchu to w razie potrzeby może zawieść uruchomienie. A podłączenie masz opisane wczęśniej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
gover



Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 45
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 14:45 Czw 1 Sty 2009    Temat postu: ó Odpowiedz z cytatem

Każdy ma swój sposób. Zsumuj moc silkików wszystkich pracujących w danym momencie. Nie bierz pod uwagę silników używanych jednorazowo (młynki). Generalnie domyślam się że głównie chodzi o dojenie. Więc tu wchodzi w rachubę np. silnik dojarki, zbiornika, mieszadło zbiornika, zasilanie 1-fazowe (zamrażarki, lodówki etc) i ja zawsze dodaję 0,5-1Kw na żarówki... Bo przecież po ciemku nie będziesz biegał po oborze. I jak tak podliczysz to będziesz wiedział jaki ci potrzebny.
Ale pamiętaj że moc agregatu jest mniejsza niż wynika to z jego danych w instrukcji... Przykładowo agregat 12KvA ma mocy max. ok.9,5 - max. 10Kw; natomiast agregat np. 16KvA ma mocy max. ok. 14-14,5 Kw...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
roni21



Dołączył: 10 Lip 2006
Posty: 178
Skąd: Bieńkowice

PostWysłany: 12:59 Czw 1 Sty 2009    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jaki agregat pradotworczy wybrac? O jakiej mocy, podpinany do ciagnika czy majacy wlasny silnik spalinowy?? No i jak go podlaczyc do sieci w domu?? Tak zeby prad nie szedl na wies tylko byl u mnie. Wystarczy wykrecic bezpieczniki??

Agregatem zasilane bylyby w razie potrzeby dojarka dwukonwiowa, dwa hydrofory, no i oswietlenie na dom i stajnie. Reszta pozeraczy moze oczekac.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
gover



Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 45
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 22:49 Sro 31 Gru 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KOSEŚ - właśnie o ten wyłącznik mi chodzi. Tylko że każdy może pojmować go niejednoznacznie. I w gruncie rzeczy ta sama rzecz przyjmuje kilka nazw wprowadzających niektówrch w błąd. :) i tyle.

A co do odpowiedzi pirata: jak nie ma ten sąsiad agragatu o duuużej mocy to go nie odpali nawet. bo zapotrzebowanie we wsi jest ogromne..... więc problem który opisujesz wogóle nie może zajść. (abstrakcyjnych przypadków nie biorę pod uwagę)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
koseś



Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 276
Skąd: nidzica

PostWysłany: 16:45 Sro 31 Gru 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

panowie poco kombinować z bezpiecznikami przecież zawsze obok licznika znajduje się wyłącznik który wystarczy rozłączyć a agregat mam 20kw i jest podłączony na stałe z instalacją elektryczną poprzez wyłącznik i nierozumiem oco ci Gover chodzi z tym podłączaniem gniazda jednofazowego skoro trzy fazy i zero jest już połączone z instalacją
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
pirat 22



Dołączył: 05 Cze 2006
Posty: 26
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: 16:45 Sro 31 Gru 2008    Temat postu: Re: ó Odpowiedz z cytatem

gover napisał:
A po co kombinować. wystarczy podpiąć się po normalne gniazdo trójfazowe i wewentualnie pod 1-fazowe gniazdo (o ile agragat takowe posiada) i wyłączyć bezpieczniki znajdujące się przy licznikkach (te przed licznikami). Standardowo to te między przyłączem do budynku a licznikiem. Najczęściej są to 2 pary. Grunt to by były PRZED licznikiem. wówczas mamy pewność że prąd nie będzie podany na zewnądtrz. Licznik nie będzie chodził bo nie ma przepływu. a prąd będzie na całym gospodarstwie. Ponadto sprawa najważniejsza - jeśli zakład elektryczny włączy zasilanie sieciowe to nic się nie stanie bo wyłączone bezpieczniki (wcześniej wspomniane) nie puszczą prądu na gospodarstwo i nie posadzą agregatu.


jeśli jest tak jak mówisz to ok. Ale przykładowo nie ma prądu na wsi z powodu awarii (są 2 agregaty u mnie i u sąsiada) i ja podłączając agregat wyłączę bezpieczniki przy liczniku a sąsiad nie wyłączy bo np zapomniał i przyjeżdżają panowie elektrycy do naprawy awarii i ich "popjeśći" Rolling Eyes co wówczas obaj idziemy do paki Shocked moim zdaniem powinno być takie zabezpieczenie że jak nie ma prądu w sieci to automatycznie powinno odcinać prąd. Ja uważam że każdy użytkownik agregatu powinien nieć podłączone takie urządzenie przez zakład energetyczny (koszt niewielki) POZDRAWIAM Embarassed
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
gover



Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 45
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 16:24 Sro 31 Gru 2008    Temat postu: ó Odpowiedz z cytatem

A po co kombinować. wystarczy podpiąć się po normalne gniazdo trójfazowe i wewentualnie pod 1-fazowe gniazdo (o ile agragat takowe posiada) i wyłączyć bezpieczniki znajdujące się przy licznikkach (te przed licznikami). Standardowo to te między przyłączem do budynku a licznikiem. Najczęściej są to 2 pary. Grunt to by były PRZED licznikiem. wówczas mamy pewność że prąd nie będzie podany na zewnądtrz. Licznik nie będzie chodził bo nie ma przepływu. a prąd będzie na całym gospodarstwie. Ponadto sprawa najważniejsza - jeśli zakład elektryczny włączy zasilanie sieciowe to nic się nie stanie bo wyłączone bezpieczniki (wcześniej wspomniane) nie puszczą prądu na gospodarstwo i nie posadzą agregatu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
szopen72



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 1488
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: 09:30 Sro 31 Gru 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Prościej jest założyć przełącznik nawet ręczny który ma dwa wejścia: sieć i agregat i jedno wyjście. Wtedy odłączasz sieć i jednocześnie włączasz zasilanie od strony agregatu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pirat 22



Dołączył: 05 Cze 2006
Posty: 26
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: 20:36 Wto 30 Gru 2008    Temat postu: Re: prawda i nieprawda Odpowiedz z cytatem

gover napisał:
prawda i nieprawda.
Generalnie chodzi tu o niepodawanie prądu do sieci zewnętrznej.

Prawda: ale to tyczy agregatów dużej mocy. Chodzi o to by nie podawać prądu na linie energetyczne poza gospodarstwo. Ponieważ urządzenia elektryczne są bardzo czułe i ewewntualny prąd z agregatu może je uszkodzić. Z uwagi na fakt że prąd z agregatu jest nieco odmienny niżten z sieci.
Nieprawda: Jeśli agragat jest mały to nie potrzeba takiego zgłoszenia. ponieważ generowana moc jest za mała by cokolwiek uruchomić na zewnątrz gospodarstwa co powoduje jego uszkodzenie lub unieruchomienie ciągnika (jeśli jest za mały). Poza tym wymogiem podstawowym jest to by każdy agregat posiadał bezpiecznik przeięciowy (oczywista sprawa), który włącza podawaniwe prądu na sieć (gosp./ na zewnątrz) w razie nagłego skoku zapotrzebowania na energię lub po prostu w razie awarii agregatu.

Generalnie agregaty małe z BEZPIECZNIKIEM PRZEPIĘCIOWYM nie wymagają żadnych zgłoszeń.


Dzięki Gover ja profilaktycznie kabel który prowadzi do obory przeciąłem i połączyłem go gniazdem i wtyką także w razie braku prądu podłączam sama oborę nie podłączam na sieć chodź to trochę kłopotliwe Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
gover



Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 45
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 20:27 Wto 30 Gru 2008    Temat postu: prawda i nieprawda Odpowiedz z cytatem

prawda i nieprawda.
Generalnie chodzi tu o niepodawanie prądu do sieci zewnętrznej.

Prawda: ale to tyczy agregatów dużej mocy. Chodzi o to by nie podawać prądu na linie energetyczne poza gospodarstwo. Ponieważ urządzenia elektryczne są bardzo czułe i ewewntualny prąd z agregatu może je uszkodzić. Z uwagi na fakt że prąd z agregatu jest nieco odmienny niżten z sieci.
Nieprawda: Jeśli agragat jest mały to nie potrzeba takiego zgłoszenia. ponieważ generowana moc jest za mała by cokolwiek uruchomić na zewnątrz gospodarstwa co powoduje jego uszkodzenie lub unieruchomienie ciągnika (jeśli jest za mały). Poza tym wymogiem podstawowym jest to by każdy agregat posiadał bezpiecznik przeięciowy (oczywista sprawa), który włącza podawaniwe prądu na sieć (gosp./ na zewnątrz) w razie nagłego skoku zapotrzebowania na energię lub po prostu w razie awarii agregatu.

Generalnie agregaty małe z BEZPIECZNIKIEM PRZEPIĘCIOWYM nie wymagają żadnych zgłoszeń.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
pirat 22



Dołączył: 05 Cze 2006
Posty: 26
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: 16:27 Wto 30 Gru 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kamil 23 napisał:
pirat 22 napisał:
Panowie mam pytanie czy zgłaszaliście swoje agregaty prądotwórcze w zakładzie energetycznym?? Z tego co wiem to jest taki obowiązek może wie ktoś z was coś więcej na ten temat??? Confused
To zależy jaki masz agregat czy stacjonarny czy taki zaczepiany do ciągnika


Ja mam zaczepiany do ciągnika 16 kV ale co to ma za znaczenie z tego co wiem to każdego trzeba zgłaszać!!!!!!!!!!!!! Embarassed
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kamil 23



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 436
Skąd: mazowieckie

PostWysłany: 08:30 Wto 30 Gru 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pirat 22 napisał:
Panowie mam pytanie czy zgłaszaliście swoje agregaty prądotwórcze w zakładzie energetycznym?? Z tego co wiem to jest taki obowiązek może wie ktoś z was coś więcej na ten temat??? Confused
To zależy jaki masz agregat czy stacjonarny czy taki zaczepiany do ciągnika
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pirat 22



Dołączył: 05 Cze 2006
Posty: 26
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: 20:56 Pon 29 Gru 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie mam pytanie czy zgłaszaliście swoje agregaty prądotwórcze w zakładzie energetycznym?? Z tego co wiem to jest taki obowiązek może wie ktoś z was coś więcej na ten temat??? Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
gover



Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 45
Skąd: podlaskie

PostWysłany: 21:07 Wto 21 Paź 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam 22KvA. chodzi na nim całe gosp. (cała 1 faza) + 3 fazowa instalacja.dojarka przewodowa z podgrzewaczem, zbiornik, czasem wyciąg - jak zachodzi potrzeba. co do myjni z podgrzewaczem - najmniejsza grzałka to jest 9kw (jak nie zmostkowana to 3-9kw) później jest 18 i 27kw. chodzi przy ferdku (MF-255) jak załączy się grzałka to wierzcie mi - ma co robić. jakby ciągnął 4 tony żwiru na przyczepie pod górkę. agregat nowy na WOM. z mech. różnicowym =- niestety odłączonym bo inttalacja jest starego typu (właściwie jak u wszystkich)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
masfer5455



Dołączył: 29 Mar 2008
Posty: 77
Skąd: DOLINA WARTY I NERU

PostWysłany: 12:27 Sob 29 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja polecam stacjonarny choc troche drozszy to jednzk wygodniejszy ma swoje miejsce w garazu i jak nawet przyjdzie profilaktycznie odpalic 5 razy do roku to zaden problem bateri i tak nie trzymam w nim tylko jak ptrzeba posiadam PAD 8 kW z silnikiem IFA z 1986r malo uzywany z wojska kupiony o handlarza za 5000 zl w 2005 lyka ok 4l ON na godz ale jak brak pradu to jest urzadzeniem na wage zlota a linie przesylowe sa w takim stanie ze od kupna chodzil juz 40 godz przy 20 krowach bo glownie o doj chodzii wode no i czasem nawet sasiada pociagne jak trzeba wystarczy troche kabla odemnie do niego Idea pozdrawiam pasjonatow wlasnej energii w kryzysowych momentach Rolling Eyes Exclamation Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bialy2005



Dołączył: 03 Paź 2005
Posty: 1629
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 12:32 Nie 23 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

srednio co kilka miechów mamy wichury także to mu nie grozi !!!!!!!!!! Smile A nawet jakby raz na rok był odpalany to mozna miedzy bajki powkładac to ze sie rozleci Smile W bizonie silnik nie odpalam poza sezonem nie ma problemów od 17lat Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
podlaski_nowator



Dołączył: 19 Lis 2007
Posty: 84
Skąd: Suwalki

PostWysłany: 08:33 Sob 22 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kasztelan napisał:
Jak tego nie wiesz,to Twój problem.
Agregat spalinowy ,tak jak każdy silnik musi być okresowo uruchamiany
koniec kropka.


i tu jest racja- skoro używasz okazyjnie i długi czas go nie uruchamiasz to sie nie zdziw jak któregos razu nie zechce zapalić....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Kasztelan



Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 202

PostWysłany: 08:09 Sob 22 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak tego nie wiesz,to Twój problem.
Agregat spalinowy ,tak jak każdy silnik musi być okresowo uruchamiany
koniec kropka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bialy2005



Dołączył: 03 Paź 2005
Posty: 1629
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 14:57 Pią 21 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a czego niby spalinówka sie uszkodzi jak postoi dłużej ????????? DLa mnie dużo wygodniejsze jest pójsc do garażu i przekrecic kluczyk Smile Niż zaczepiac agregat do ciagnika Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
SUZI25



Dołączył: 07 Lis 2007
Posty: 115
Skąd: Kujawy

PostWysłany: 13:13 Pią 21 Mar 2008    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a dlaczego nie na wom? No chyba że nie masz ciągnika. Ja kupiłem na wom i chwalę sobie. W gospodarstwie zawsze jakiś ciągnik jest na chodzie. Taki agregat nie często się używa, a wiadomo że spalinówka co jakiś czas musi być odpalana bo szlak ją trafi. Mój ostatnio nie chodził cały rok a przyszła godzina i pod ciągnik i wszystko działa!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG WP Kontakt
agnes



Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 122
Skąd: ŁÓDZKIE

PostWysłany: 21:21 Wto 18 Mar 2008    Temat postu: Re: Agregart prądotwórcze. Odpowiedz z cytatem

bzyczek_2 napisał:
Koledzy proszę o radę jaki agregat wybrać do zasilania dojarki.Moc jaka potrzebuję to ok 7kw. Nie interesuje mnie taki z napędem od WOM tylko spalinowe. W oko wpadł mi taki model http://www.allegro.pl/item313365838_agregat_pradotworczy_7_5_kw_szlif_skil_gratis.html
może ma ktoś doświadczenia z takim sprzętem Question jaka firma jest dobra czy model Question
z tej firmy kupiłem młot udarowy gwarancja 2 lata pod koniec gwarancji młot sie zepsuł dostałem nowy ale i on wkrótce zaczoł siadac więc tej firmy raczej nie polecam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach