Witamy, aby się zarejstrować lub zalogować
skorzystaj z opcji dostępnych po prawej stronie.
Obecny czas to 21:51 Pon 6 Lip 2020


Agregaty uprawowe i podorywkowe
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 52, 53, 54  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Eryko.



Dołączył: 01 Paź 2005
Posty: 576
Skąd: Wlkp

PostWysłany: 20:05 Sro 7 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bialy2005 napisał:
zagonowy 4x30cm na podwuższonej słupicy i rozciagnietej ramie maja długośc jak zwykłe 5


jaką szerokośc zagarnia taki pług???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
bialy2005



Dołączył: 03 Paź 2005
Posty: 1629
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 19:59 Sro 7 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zagonowy 4x30cm na podwuższonej słupicy i rozciagnietej ramie maja długośc jak zwykłe 5
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Eryko.



Dołączył: 01 Paź 2005
Posty: 576
Skąd: Wlkp

PostWysłany: 19:51 Sro 7 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

4000Kg to uciąg ma dosc dobry jak na 78KM.agregat upr. siewny 2,7 spoko0jnie dygnie.a jaki masz plug do niego obracalny czy zagonowy??pozdr
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
bialy2005



Dołączył: 03 Paź 2005
Posty: 1629
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 17:06 Sro 7 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cały wazy 4000
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
tomek
Gość





PostWysłany: 13:12 Sro 7 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bialy2005 napisał:
7341 ma przedni naped. Mam obciazniki standardowe + 210 kg przed maska

ile waży przód w tym 7341?Czy możesz podać masę całkowitą 7341 i rozkaład masy przód/tył z obciążnikami
Powrót do góry
Eryko.



Dołączył: 01 Paź 2005
Posty: 576
Skąd: Wlkp

PostWysłany: 23:24 Wto 6 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agregat uprawowo siewny 2,7m ma zapotrzebowanie mocy 80KM ,a 3,0m 90KM więc jak chcesz taki 2,7 sobie sprawic to nie ma problemu.pogadaj z użytkownikiem o nicku "darek"on zrobił sam taki agregat i na nim zawiesza poznaniaka.MTZ82 z tym idzie wiec jak masz 7341 a on jest o 2KM słabszy to nie bedzie zadnej roznicy.wiec spokojnie powinien pociągnąc.oczywiscie dobre dociązenie na przod zeby wykorzystac pełną moc na 4 koła i żeby nie podniusł sie do gopry po załadowaniu poelnej skrzyni zbozem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
bialy2005



Dołączył: 03 Paź 2005
Posty: 1629
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 23:03 Wto 6 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

7341 ma przedni naped. Mam obciazniki standardowe + 210 kg przed maska
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
oli007



Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 449

PostWysłany: 22:59 Wto 6 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ten Zetor ma przedni naped?? Bo akurat nie wiem... Jak ma i dasz mu oprócz tego jeszcze obciążenie z przodu duże to w sumie powinieneś dać rade 3m ale takim lzejszym i krótszym... 914 ma podobną moc ale jest dużo cieższy i on daje... Ale myśle ze lepiej dopasuj agregat do siewnika 2,7 m i będziesz przynajmniej spokojnie jechał i nie przeciążał na maxa ciągnika. Najwyżej będziesz jeździł szybciej i na to samo ci i tak wyjdzie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
piootr



Dołączył: 04 Gru 2005
Posty: 1810
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 22:18 Wto 6 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z famarolu sypał pól skrzyni
lepszy jest ares z packerm albo z croskilem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bialy2005



Dołączył: 03 Paź 2005
Posty: 1629
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 22:11 Wto 6 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jaki miał zestawik jaki agregat i jaki siewnik???


bo jesli miał nowego poznaniaka czy poloneza to on ma duza skrzynie, duzo tez zalezy od agregatu ile wazy i jak długi jest.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
piootr



Dołączył: 04 Gru 2005
Posty: 1810
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 22:05 Wto 6 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem czy nie będzie go ci podrywać bo on robił mtz z turem , mówił że to nie była robota tylko męka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bialy2005



Dołączył: 03 Paź 2005
Posty: 1629
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 21:58 Wto 6 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dodaj dla nie wtajemniczonych ze 7341 ma 78Km czyli tylko 2 Km mniej od mtz 82
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
piootr



Dołączył: 04 Gru 2005
Posty: 1810
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 21:18 Wto 6 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

myśle że troche za słaby znajomy robił 3m z mtz 82 tylko rok ateraz kupił pronara 1221
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bialy2005



Dołączył: 03 Paź 2005
Posty: 1629
Skąd: lubelskie

PostWysłany: 21:05 Wto 6 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

panowie co byscie mi doradzili

mam starego choc w dobrym stanie poznaniaka 2,7m i mysle o dokupieniu agregatu biernego 2,7 lub 3m

czy taki zestawik 3m pociagnie mi mój 7341 czy razcej 2,7m


Jak duzy koszt i ile czasu potrezba na przerobienie poznaniaka na 3m.

Moze ma ktos fotki takiej przeróbki

Bo mam już dosc tych rowów na polu po siewie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Marek Sz



Dołączył: 18 Maj 2005
Posty: 392
Skąd: Zakopane

PostWysłany: 19:40 Wto 6 Gru 2005    Temat postu: KOMBI B 3m Odpowiedz z cytatem

center napisał:
Czy ktoś z was ma taki agregat i mozę cos o nim napisać, i czym mój Zetor7211 moze z nim współpracować ?? A i jakie śa wasze opinie na temat nowego Poznaniaka 3m ?? Bardzo prosze o szczere komentarze:)

tomb2 napisał:
Ja mam kombi tyle że 4.20 m i jak coś to pytaj

center napisał:
Chodzi mi o to głównie czy Zetor 7211 ok 65KM pociągnie 3m takiego agregatu czy ten afregat dobże uprawia pod buraki no i czy po przejeżdzi po bokach agregatu nie zostja górki takie usypane ?

ralf napisał:
zetor 62 KM nie da rady z tym agregatem mowy nie ma płyciutko moze i tak ale na siew to nawet nie próbój a górki to zostawiasz wtedy jak masz zeby szezej rozsuniete od wałków zdazało sie to w starszych modelach unni grudziądz

Pol napisał:
ralf napisał:
zetor 62 KM (...) unni grudziądz

To czemu unia podaje tu
zapotrzebowane mocy 60 km

zonk napisał:
zetor 7211 powinien pójsc z takim agregatem przecież on nie jest taki cięzki ma chyba jakieś 600-650 kg nie wiem jakie masz ziemie ale u mnie na dosyc cięzkich i pagórkowatych sasiad ursusem 4514 szalał na dwójce szosowej z takim agregatem , a ciezko bo cięzko jeżdzili z nim nawet c360

Anonymous napisał:
ja mam 3,7m i proxima 82KM ma co robic pod buraki i bod zboza idealnie równa. zeby ten twój zerorek miał naped to moze by 2 dał rade

center napisał:
Mam ziemie klasy 3B, miło mi słyszeć że jest idealnie równo po nim ale czy zostają po końcach przejazdów takie usypane górki, faktycznie Unia podaje zapotrzebowanie na moc 60KM wieć mój Zetor powinien sdawać rade, użytkuje także kobuza 4 z 2002roku (zmodernizowanego) i idzie nieźle, to mysle że z tym powinno być lżej Smile a wy z takim agregatyem jak ktoś ma jakim ciągnikiem śmiga?

Anonymous napisał:
nie zostają pasy usypane!!!!!!!! cyba ze bys bardzo wolno jechał

Oczywiście temat usunięty.
center napisał:
Hej
Mam zamiar zakupić agregat uni Kombi B 3m z przedmim wałem i siewnik Poznaniak 3m, mam zamiar pracować tym Zetorem 7211 czy ten ciągnik poradzi sobie z tym agregatem bo z siewnikiem myśle że tak. (ten temat już był ale admin mi go wykasował) czym jeździcie z taki agregatem?

ralf napisał:
siewnik pociągnie Very Happy a z agregatem bedzie cięzko tzn siłe to on bedzie miał tylko ze gorzej z uciągnem ale mysle dociązanie troszke bedzie pomagało ale jakosc przygorowanej roli np po zimie nie bedzie za dobra no chyba ze bedziesz po 2 3 razy poprawiał ale gdzie tu ekonomia > ?

Oczywiście powtórnie założony temat przez użytkownika center został usunięty. Proszę owego użytkownika o zapisanie się na wizytę do okulisty.


Ostatnio zmieniony przez Marek Sz dnia 18:06 Sro 7 Gru 2005, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Piotras



Dołączył: 22 Cze 2005
Posty: 64
Skąd: Lubuskie

PostWysłany: 13:05 Pon 5 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bym sie nie bawil w jakies agregaty 2,7 metra bo te 30 cm na koniu nie poczujesz a scierzek technologicznych nie zrobisz.

Po prostu rozstaw troche szerzej redlice w siewniku i po robocie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
zonk
Gość





PostWysłany: 12:51 Pon 5 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiem że rolmasz kutno ma 2,7 m agregat i chyba jak się nie mylę to również moskit kalisz
Powrót do góry
darek



Dołączył: 22 Paź 2005
Posty: 132
Skąd: woj: łódzkie

PostWysłany: 20:45 Pią 2 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tuszownarodowy napisał:
czy sa agregaty bierne na 2,7metra?
Może by się dało podpiać poznaniaka z tyłu do biernego na 2,7 m i mial bym swietny zetawik.Tylko czy 914 nie jest za słaby do tego.... Embarassed
O to że przód podniesie to się nie boję bo mam komplet obciążników

robiliscie takie eksperymenty Razz


Zobacz na mojej stronce( daję link)
Ja sam zrobiłem agregat 2 7 m do starego poznaniaka i ciągałem go MTZ-tem a wszystko grało idealnie.
http://edkp.w.interia.pl/index.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
oli007



Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 449

PostWysłany: 17:30 Pią 2 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W sumie to jak nie znajdziesz agregatu biernego na 2,7 metra to zawsze możesz kupić 3 metrowy i odczepić pare zembów żeby było 2,7... zreszta to u mnie w pewnym durzym gospodarstwie 914 ten z tych nowszych ciagnie 3 motrowego famarola zestaw. 1014 jedzie z aktywnym agregatem Amazone + siewnik Amazone na 2,7 metra. Takze kupuj i jedziesz ile wlezie... oszczędzisz bardzo dużo czasu. Ja swoim agregatem z siewnikiem Amazone z dużą skrzynią na 3m wpadam na zaorane pole i jade od strony... 1h na 1 godzine wszystko ładnie zasiane równo jak na stole:) Jeżeli możesz to wymień też siewnik i kup cały zestaw bo ja na poznaniaka to już patrzeć nie mogłem... Więcej na wierzchu zboża niż w ziemi a po siewie mimo że dawka była wyraźnie zmierzona to zdażało mi sie że na 10h zostawało mi lub brakowało od 50-100 kg zboża:/ W amazonie masz granice błędu 2 kg na hektar i tak rzeczywiście jest:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
hans



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 803
Skąd: poznan

PostWysłany: 15:09 Pią 2 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tuszownarodowy napisał:
czy sa agregaty bierne na 2,7metra?
Może by się dało podpiać poznaniaka z tyłu do biernego na 2,7 m i mial bym swietny zetawik.Tylko czy 914 nie jest za słaby do tego.... Embarassed
O to że przód podniesie to się nie boję bo mam komplet obciążników

robiliscie takie eksperymenty Razz


spokojnie da rade..........
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
tuszownarodowy



Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 8
Skąd: tuszów narodowy, podkarpacie,mielec

PostWysłany: 14:28 Pią 2 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy sa agregaty bierne na 2,7metra?
Może by się dało podpiać poznaniaka z tyłu do biernego na 2,7 m i mial bym swietny zetawik.Tylko czy 914 nie jest za słaby do tego.... Embarassed
O to że przód podniesie to się nie boję bo mam komplet obciążników

robiliscie takie eksperymenty Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Gość






PostWysłany: 23:13 Czw 1 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

do 3 m też wystarcza 110
Powrót do góry
ralf



Dołączył: 31 Lip 2005
Posty: 310

PostWysłany: 21:40 Czw 1 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="tuszownarodowy"][quote="ralf"]ja proponuje 2,6 110 kM wystarcza Very Happy[/quote]

Dlaczego robicie sobie jaja Mad Czy cie czlowieku porąbało? Evil or Very Mad Od kiedy to 914 ma 110 koni?Po co takie bzdury piszesz Mad[/quote]ja nie pisze ze 914 ma 110 koni tylko ze do 2,6 tyle wystarcza Very Happy ruzumisz tera ???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
hans



Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 803
Skąd: poznan

PostWysłany: 21:30 Czw 1 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grześ napisał:
Co sądzicie o Szmaragdzie Lemkena


mazyna debilnie prosta i mysle ze w tym wyjatkowym przypadku nie warto silić sie na zachodnią marke- krajowi producenci nie odbiegaja znaczaco.....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
pielowiej



Dołączył: 27 Lis 2005
Posty: 61

PostWysłany: 21:01 Czw 1 Gru 2005    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

proponuje zajrzec do listopadowego numeru rolniczego przegladu technicznego tam macie opisane wszystkie agregaty podorywkowe i plugi na rynku i statystyki czasu pracy, zapotrzebowania mocy i efektu wykonanej pracy. Wygral te statystyke Lemken Thorit-spulchniacz obrotowy, drugie miejsce plug wahadlowy Famarol, dalej kultywator scierniskowy 4-rzedowy,
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PPR Strona Główna -> Maszyny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 52, 53, 54  Następny
Strona 53 z 54

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach