Skocz do zawartości

drobiofan

Members
  • Liczba zawartości

    14
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutral

Converted

  • LOCATION
    Warmia
  • INTERESTS
    drób :) drób :) drób :)
  • OCCUPATION
    zootechnik
  1. drobiofan

    Budowa kurnika

    No i jednak warto było tutaj zadać pytanie. dostałem kilka prywatnych wiadomości. Dzięki wielkie. Poczytam, popatrze i się odezwe.
  2. drobiofan

    Budowa kurnika

    Jaro wyluzuj. Czy ja Ci mówie, co masz pisać a czego nie? Mam ochote pytać to pytam, nie? Łatwiej napisać na forum ze mnie to interesuje niż dzwonić w 100 miejsc. Przecież czyta to więcej firm a nie tylko oni. Jak się nikt nie odezwie to sam zaczne dzwonic i tyle. Czyli jeszcze raz - chce odnowić kurnik, 2 tys m2, w zasadzie zostają fundamenty a tak wszystko od nowa. Są chętni?
  3. drobiofan

    Budowa kurnika

    Hej, a macie jakieś ograniczenia terytorialne? W warmińsko-mazurskim działacie?
  4. drobiofan

    Ogłoszenia

    No fajnie, fajnie. Tylko nie wiem, czym się chwalicie. W kurakach i tak jest taniej. Kupuje u nich dezynfekcje u was ceny też patrzałem i wybrałem ich. Swego czasu mialem jazde z salmonelą (w sensie ze sie tego bałem) i obszukałem cały rynek stąd wiem. A tak wogóle to pisze tu bo szukam kogoś kto mi zaprojektuje kurnik na 2 tys metrów. Polecicie jakas firme? Mam do odnowienia obiekt po ojcu. Wiem, że to może nie najlepszy moment (medox... nie bij!) ale chce sie chociaż zorientować jak to zrobić i ile to może kosztować.
  5. drobiofan

    dezynfekcja

    Larwy to może i nie, ale postać dorosła? Jak najbardziej. Tak wygląda? Jeśli tak - to pleśniakowiec.
  6. drobiofan

    dezynfekcja

    Wow, dzięki. Poczytam.
  7. drobiofan

    dezynfekcja

    Liczyłem na jakąś odpowiedź nie-reklamę No ale tak czy siak dzięki. Poczytam, bo nie znam tych preparatów. Mam już jakieś swoje pomysły na temat takiego programu dezynfekcyjnego, wkrótce się podziele.
  8. drobiofan

    dezynfekcja

    Witam - czy możecie mi polecić jakiś sprawdzony zestaw preparatów do cyklu mycia i dezynfekcji? Chodzi o 3 preparaty, które będą dobrze współgrały: - mycie - dezynfekcja wstępna - dezynfekcja końcowa Zależy mi, żeby były dobrze dobrane pod kątem spektrum działania i składników czynnych. Żeby się różniły. No i żeby trzaskały salmonelle Co do dezynfekcji linii wodnej to już zdecydowałem się na preparaty z Cidlines (Tornax agro + CID 2000). Aha - chodzi o hale brojlera kurzego. Dzięki z góry za podpowiedzi.
  9. Witam, czy możecie polecić jakiegoś dostawcę piskląt brojlera w okolicach Ostródy? Jestem początkującym hodowcą i przmierzam się do pierwszego wstawienia. Czy to ma duże znaczenie, z jak daleka jadą pisklaki? Aha - zależy mi na jakości, nie muszą być najtańsze. Mają być dobre. Z góry dziękuję za odp.
  10. Dzięki wielkie za szybką odpowiedź i uwagi. Mam dalsze pytania: 1. Ten punkt 3 to tzw dezynfekcja wstępna? Czy to musi być gazowanie? Nie może być oprysk? 2. Pollena JK - rozumiem, do mycia. A potem ta dezynfekcja czym? Jakieś konkretne propozycje? Coś sprawdzonego? Czytałem, że trzeba dobrze dobrać zestaw tych preparatów, żeby każdy miał trochę inny zakres działania. No a do tego jeszcze mają dobrze działać na Salmonelle. To trudne dla mnie wybrać te preparaty. Lekarz coś tam proponuje, ale ja nie mam przekonania. Wolałbym od ludzi się dowiedzieć, bo ten wet. to pewnie mi wpycha byle więcej zarobić jakieś produkty na których ma duży narzut.
  11. drobiofan

    UPAŁY

    Dawać witaminę C ! + wszystkie wymienione techniki - zraszanie, polewanie, wentylacja.
  12. drobiofan

    Zootechnicy

    A ja uważam, że odwieczna wojna weterynarz - zootechnik jest totalnie do bani. Kiedy w końcu lekarze zrozumieją, że te dwa zawody powinny się uzupełniać? Lekarz nie potrafi (i nie musi) znać się na tym, co zootechnik i odwrotnie. A próby wywyższania się lekarzy mnie wkurzają. Oczywiście jestem zootechnikiem
  13. Mam pytanie. zaczynam dopiero swoja przygodę z hodowlą i zastanawiam się, czy można jakośc specjalnie ustawić dezynfekcję hal, żeby zwiększyć skuteczność właśnie w niszczeniu salmonelli? Robicie to jakoś inaczej pod tym kątem? jesli np. w poprzednim wstawieniu była salmonella? Bardzo licze na Wasze wskazówki.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...