Pamiętajmy że żywność wytwarzana metodami ekologicznymi musi być droższa, gdyż droższy jest proces jej produkcji. tu jest o hodowli eko-świń http://www.jesiotry.pl/page1.php?view=thumbnailList&category=5
Mangalica, węgierska świnia pastwiskowa, jest to rasa wyhodowana na Węgrzech w XIX w. Charakteryzuje ją bardzo duża odporność, niskie wymagania żywieniowe i hodowlane ; przez cały rok przebywa na pastwisku ze stałym dostępem do wody, chroniąc się przed zimnem w słomie pod niewielkim zadaszeniem. Mangalice dorastają do wagi ok 350-400 kg. Ze względu na małą wybredność, gustuje w diecie; ziół, zielonek, korzeni, resztek warzyw i owoców, odpadków organicznych z gospodarstwa domowego, niskonakładowy nieskomplikowany chów stawia ten gatunek świń na pierwszym miejscu pod względem ekonomiczności i opłacalności hodowli . Świnie te doskonale sprawdzają się w małych ekologicznych gospodarstwach rolnych, gdzie są dobrym źródłem dodatkowego dochodu oraz wysoko gatunkowego ekologicznego mięsa. Mięso mangalic ma specyficzny, krwisty, ciemny kolor oraz smak dziczyzny i ziół . Nowa nowatorska rasa świń "Kłapery do hodowli metodą ekologiczna, polega na krzyżówce dzik + świnia wietnamska + Mangalica = Tak wyselekcjonowana krzyżówka -świnia dziedziczy cechy wspólne, bardzo szybkie tępo wzrostu, wysoka plenność i całkowitą odporność na warunki atmosferyczne i choroby, łatwość w hodowli polegającej na wypasie pastwiskowym, zminimalizowanie nakładów finansowych na wyżywienie oraz pracochłonność przy hodowli świń, Najbardziej korzystną cechą jest subtelny delikatny smak mięsa jaki można uzyskać z tak dobranej mieszaniny różnych prymitywnych gatunków świń, gustujących w diecie korzeni i ziół. Pamiętajmy że żywność wytwarzana metodami ekologicznymi musi być droższa, gdyż droższy jest proces jej produkcji. wiecej o hodowli : (link)
Mangalica, węgierska świnia pastwiskowa, jest to rasa wyhodowana na Węgrzech w XIX w. Charakteryzuje ją bardzo duża odporność, niskie wymagania żywieniowe i hodowlane przez cały rok przebywa na pastwisku ze stałym dostępem do wody, chroniąc się przed zimnem w słomie pod niewielkim zadaszeniem. Mangalice dorastają do wagi ok 350-400 kg. Ze względu na małą wybredność, gustuje w diecie; ziół, zielonek, korzeni, resztek warzyw i owoców, odpadków organicznych z gospodarstwa domowego, niskonakładowy nieskomplikowany chów stawia ten gatunek świń na pierwszym miejscu pod względem ekonomiczności i opłacalności hodowli . Świnie te doskonale sprawdzają się w małych ekologicznych gospodarstwach rolnych, gdzie są dobrym źródłem dodatkowego dochodu oraz wysoko gatunkowego ekologicznego mięsa. Mięso mangalic ma specyficzny, krwisty, ciemny kolor oraz smak dziczyzny i ziół . Nowa nowatorska rasa świń "Kłapery do hodowli metodą ekologiczna, polega na krzyżówce dzik + świnia wietnamska + Mangalica = Tak wyselekcjonowana krzyżówka -świnia dziedziczy cechy wspólne, bardzo szybkie tępo wzrostu, wysoka plenność i całkowitą odporność na warunki atmosferyczne i choroby, łatwość w hodowli polegającej na wypasie pastwiskowym, zminimalizowanie nakładów finansowych na wyżywienie oraz pracochłonność przy hodowli świń, Najbardziej korzystną cechą jest subtelny delikatny smak mięsa jaki można uzyskać z tak dobranej mieszaniny różnych prymitywnych gatunków świń, gustujących w diecie korzeni i ziół. http://img13.tablica.pl/images_tablicapl/60724287_1_1000x700_mangalica-mieszance-klapery-prosiaki-legnica.jpg