Skocz do zawartości

Rafal Milewski

Members
  • Liczba zawartości

    25
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutral

Converted

  • INTERESTS
    wolowina
  1. Dobra jest. Gościu, naprawdę dobra jest.............. To dobrze
  2. Witam Jaka tam sytlacja na polskim rynku u hodowcow Pozdrawiam
  3. witam mam jedno pytanie jak jest sytlacja na rynku z jalowkami ceny popyt itd pozdrawiam
  4. Witam serdecznie moze kilku pamieta mnie pisalem cos tam kilka miesiecy temu z walii z checia dotarcia do hadowcow aby kupowac bydlo z Polski bezposrednio od was hodowcow spotkalem sie z kilkoma sceptycznymi odpowiedziami typu "przyjezdzasz kupujesz placisz gotowna i zabierasz" i czego nie bylem w stanie fizicznie zrobic no to musialem dac zarobic calemu lancuchowi : hodowca, handlowiec, ubojnia itd (tylko kto bierze zasluzona dzialke) a wiec pozniej stontaktowalem sie z ubojniami itp no i doszedlem do celu w tym tygodniu przyjezdza 6 ciezarowka jalowek. Glownie czarno biale, czerwono biale hf itd nie widze bo w polsce ciezko aby na spec dostac rase. No ale typowe targowiskowe bydlo. towar jest dobry ale tlusty w porownaniu do naszego waliskiego(a przypominam ze przcuje dla celtic pride premium welsh beef walijski odpowiednik szkockiego qms) Zawsze twierdzilem ze ich wolwina jest smaczniejsza o polskiej ale sie mylilem. Polska dojrzana czyli ok 14 dni po uboju pocieta na steki itd jest wspaniala bardziej bogatsza w smak. to co chialem czyli o+ i lepsze o lojowasci 3, 4l dostaje w 50% ciezarówki czli 10 ton choc wyszystko jest selckcjonowane pod moje wymagania , zauwarzylem ze jest duza rozbierznosc w klasyfikowaniu to co celtic pride jest o+ w Polsce na i my klasyfkujemy musimy jak R (ale bydlo celtic pride jest opieczetowane jako bydlo super wydajne). No i waga ciezko dostac duzo jest ponizej 250 kg. Wyrozbiera sie 68 do 70 % co afektuje w cenach.Jak w naszej mam z 70 sztuk 400 kg ,polska 1000kg. ciezarowna dziala raz w tygodniu transport jest ubojnie sa. nadal mysle do zaczeciu projektu premium polish beef oparta rasach miesnych 50% i protokole omijajac wszystkie niepotrzebne ogniwa handlu. pozdrawiam Rafal
  5. dostalem dane z ubojni za 2 ostanie tyg bo mu nie bijemy zauwazylem ze rasa nie wielkiego wplywu na to wybicie lecz klasa nie mamy tak duzych bykow (my nie mamy bykow wcale tylko wolce) lecz jest podobnie r 3 4l ok 60-61% o+ 55-58% u e do 66% to jest zalezne od specyfikacji obrobki poubojowej mozna dodac i ujac gdzieniegdzie. Jak cenne zaplacili u nas poubojowka my za r4l od 280 do 390 kg martwej wagi placimy 2.47£ ok 11.36 zl jak jest teraz wPolsce pozdrawiam
  6. juz wyzej to tylko dyrektorow mam a tam mnie na razie nie wpuszczo
  7. Blazeju przytaczasz moja wypowiedz z kilku dni bladzilem troche twierdzac ze 6 zl to cena zywej wagi itd nie znalem polskich realiow ale teraz wiem bo ostatnie wypowiedz maja sens Kolega ma racje pewnie wolowina to uprzadana to r4l u4l Ladny miesien z niewielka otoczka tluszczu 2-5 mm napewno nie sucha w w zaleznosci do przeznaczenia miesnia oczywiscie przod mile widziany chudy ale to nie mozliwe miec rozne klasy tluczszu na przodzie i zadzie Na temat hodowli duzo nie mam do powiedzenia bo probuje sie dowiedziec jak najwiecej moze z stad " moje glupie pytania" Jestem kierownikiem producji odpowiedzilnym za rozbior kosztorysy jakosc i specyfikacje rozbioru i pakowania papierowa robote(traceability BRS) analizy producji wydajnosci kontakty handlowe oferty faktury itd itd itd mowie niezle po angielsku i dobrze posluguje sie komputerem przojektuje systemy kalkulacycje bazy danych itd
  8. A moze zastosowac jakas pasze konczaca podobna do naszej bo klasy naszego bydla sa naprawde dobre na 100 mam w tyngygodniu 6 O+ 40 R 56 U czy do genetyka stada
  9. zapraszam do tematu hodowla i producja bydla w.. maly projekt przosze o opinie
  10. bez konkretnych ludzini w Polsce i faktow ja zadnych rozmow tu nie zaczne
  11. Zrobilam dzis kilka kalukulacji i ja to widze tak. Jesli Bysmy byli gotowni teraz i osiagneli cele to zbyt na 50 sztuk tygodniowo jest realny Kalkulacje: Minimalna ilosci =30 sztuk tygodniowo jesli pouboju zimnej wagi 60-61% wydajnosc porozbiorowa 72-73% Hodowcy beda placeni za wage poubojowa srednio krajowo cena z Ministerstwa przypuscmy 8 zl (R3,R4) na dzien dzisiejszy plus 30-50gr za przynalezeniu do zrzeszenia plus za klasy e3 e4 +72gr u3 u4+50gr O -50gr (tekie klasy nas interesuja i jalowki i wolce) --ceny do ustalenia. Zyski dla hodowcy: pewne platnosci staly zbyt uboj 72 zl sztuka skora i wnetrzosci na rzecz uboju(moze sie myle bo nie wiem polskiej ceny) Transport odleglosc 2300km waga 30Szt ok 7000 kg * 72gr = 5040zl lub taniej Opakowania Torby ok 570 zl pudelka 1000 CENY UK w Polsce taniej Sila robocza rozbior 300 -500 zl lub wiecej Jestem blisko dwoch "pewnych" firm ktore mi sie wydaje bylyby za intersowane jest to zbyt jedna nawet 60 -100 sztuk tygodniowo bez problemu.Druga 30 tygodniowo. Jesli produkt sie sprawdzi i przyjmnie na rynku ilosci zwiekszy sie a w tym koszty zmaleja a cena wzrosnie szczegolnie dla hodowcow na rozwoj. Pelna dokumentacja od farmera do miesnia temperatury przyjecia wydania itd itd wszyskto na najwyzszym poziomie Wszystkie tranzakcje transport ubezpieczone aby platnosci byly na czas i nikt niebyl zaniepokojony. Osoby do organizacji i nadzoru 1 odpowiedzialna od hodowcow 2 uboj rozbior pakowanie transport 3 Organizacja zbytu w UK Ja bede pomagal na kazdym stopniu szczegolnie na 2 i 3 jesli one sie znajda mozna o czym myslec i organizowac spotkanie i dopracowac cala reszte a rzymu nie odrazu zbudowano A o dotacje zawsze moza skladac na rozwoj Mam nadzieje za brazylia nie wroci do polowy roku a rynek tu chlonie wola dobry czas na wbicie Wnioski ,krytyka,bledy jaki popelnilem w kalkulacji mile widziane no i oferty A wolowina mozebyc poczatkiem mamy swinie i owce tez
  12. Tu na wyspach to wolowina nie ekologiczna organic Jak wszedzie jest droga jak wspomnialem za bydlo ogrniczne placa 3.1£ relatywnie ceny miesa sa wysokie.Jak osobiscie spotkalem sie nia w supermarketach i dobrzych sklepach miesnych.Okresla sie ze ok 5%-10% calosci i nie kazdy na nia moze sobie pozwolic jak i w Polsce. Lecz wydaje mi sie procent klientow rosnie bo coraz wiecej osob zaczyna dbac o swoja diete szczegolnie w bogatszych regionach anglii i nie tylko. Cena ziemi uprawnej i pastwisk rosnie poniewaz wiele z nich zastaje przeksztalcana na grunty przemyslowe i mieszkalne.Tym samym zaczna urzywac przyspieszaczy nie mowie tu genetyce, bedzie mialo to odbicie na cenie tez. Ostatnio zkontaktowala sie z nami ogranizacja FREEDOM FOOD ktora bada sposob hodowli zwierzat kladzie nacisk na naturalna hodowle.Czy zwierzeta sa przechowywane w humanitarnych warunkach ,dieta nie zawiera za duzo syntetycznych skladnikow itd. Umieszczenie jej loga powaduje wzrost wartosci miesa. Jak dobrze pamietam wracajac 3 lata wstecz w Polsce dobra cwierc to chuda to nie sprawdza sie to mile widziam jest otoczka tluszczu nie za duza ok 3-5 mm tego nie trzeba obrabiac.Steak czy pieczani ma wtedy porzadany smak. Dla mnie najlepsza klasa do rozbiorki jest U+4L lecz w wiekszosci to R4L. Zastanawiam jaki klasy wy uzyskujecie w Polsce. Nasi farmerzy urzywaja paszy do konczenia hodowli 60 dni przed ubojem daja 3 kg dziennie.Cena to 180£ za tone (organiczna 300£ tona). Powoduje ona wzrost tkanki tluszczowej . INteresuje mnie jakie klasy poubojowe uzyskujecie i jakie duze macie stada i srednio ile gotowych jest do bicia tygodniowo .
  13. Tu na wyspach to wolowina nie ekologiczna organic Jak wszedzie jest droga jak wspomnialem za bydlo ogrniczne placa 3.1£ relatywnie ceny miesa sa wysokie.Jak osobiscie spotkalem sie nia w supermarketach i dobrzych sklepach miesnych.Okresla sie ze ok 5%-10% calosci i nie kazdy na nia moze sobie pozwolic jak i w Polsce. Lecz wydaje mi sie procent klientow rosnie bo coraz wiecej osob zaczyna dbac o swoja diete szczegolnie w bogatszych regionach anglii i nie tylko. Cena ziemi uprawnej i pastwisk rosnie poniewaz wiele z nich zastaje przeksztalcana na grunty przemyslowe i mieszkalne.Tym samym zaczna urzywac przyspieszaczy nie mowie tu genetyce, bedzie mialo to odbicie na cenie tez. Ostatnio zkontaktowala sie z nami ogranizacja FREEDOM FOOD ktora bada sposob hodowli zwierzat kladzie nacisk na naturalna hodowle.Czy zwierzeta sa przechowywane w humanitarnych warunkach ,dieta nie zawiera za duzo syntetycznych skladnikow itd. Umieszczenie jej loga powaduje wzrost wartosci miesa. Jak dobrze pamietam wracajac 3 lata wstecz w Polsce dobra cwierc to chuda to nie sprawdza sie to mile widziam jest otoczka tluszczu nie za duza ok 3-5 mm tego nie trzeba obrabiac.Steak czy pieczani ma wtedy porzadany smak. Dla mnie najlepsza klasa do rozbiorki jest U+4L lecz w wiekszosci to R4L. Zastanawiam jaki klasy wy uzyskujecie w Polsce. Nasi farmerzy urzywaja paszy do konczenia hodowli 60 dni przed ubojem daja 3 kg dziennie.Cena to 180£ za tone (organiczna 300£ tona). Powoduje ona wzrost tkanki tluszczowej . INteresuje mnie jakie klasy poubojowe uzyskujecie i jakie duze macie stada i srednio ile gotowych jest do bicia tygodniowo .
  14. dziekuje serdecznie nino JDG chcialbym usluszec twoja opinie prosze sprecyzuj mi slowo ekologiczna wolowina w anglii istnieje wolowina ekologiczna i organiczna we frrancji organiczna brytyjska = ekologiczna cena poubojowa ekologicznej to 3.1£ ladnie co z certyfikatami bo wspomiales ze masz masarnie i hodowle eko
×
×
  • Dodaj nową pozycję...