Skocz do zawartości

Savik!

Members
  • Liczba zawartości

    260
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutral
  1. jak dasz sodę oczyszczoną - wodorowęglan sodu to Ci z wiadra razem z amoxycykliną ucieknie. Chodzi to o węglan sodu - a dać go trzeba na prawdę bardzo mało. Dawaj szczypta po szczypcie na 150 gram amoxy.
  2. np. kwasem, który ma w składzie kwas ortofosforowy - to na szybko. Można jeszcze jak dobrze pamiętam węglanem sodu jak dobrze pamiętam - musiałbym to sprawdzić, ale nie pamiętam czy mam puste opakowanie aby Ci dokładnie podać. Drugi sposób dużo lepszy - bardzo małe ilości tego rozpuszczalnika. Kwsau trzeba ok. 0,5l/150 gram amoxycykliny (chyba 80%)
  3. Savik!

    choroba COLI

    Jo mój wet. raczej nie poleca w wylęgarni - mogą być powikłania i czasami marnie zrobione. Zawsze można zaszczepić na fermie- i pewniejsze i pare groszy tańsze.
  4. Savik!

    choroba COLI

    Zgadzam się. Kiedyś miałem podobne problemy na fermie. Prychały i doxy + colivet szło w 3 tyg. Zacząłem szczepić Ib 4/91 w spray. Akurat u mnie metodą prób i błędów pewnym szczepieniem w spraju był 4/91 firmy abic. (+ pomór - cevac vitapest L) A coli jak najbardziej wtórne. Pozdrawiam
  5. Savik!

    choroba COLI

    na co i czym szczepione oraz kedy pojawia się charczenie i kiedy daje upadki
  6. Savik!

    choroba kur

    No cóż: Sposób jeden - nie kupować kur obcych lub izolować je na całe życie od swoich 2 - przepłacić za szczepionki - z tego co pamiętam nie kupisz mniej niż na 2.500 sztuk. - ok. 100zł, ale i tak na początku trzeba izolować
  7. W temacie ocieplania kurników od wewnątrz zwróć się do termodernizacja.pl.
  8. Panie Rafale Moim skromnym zdaniem raczej Pana urządzenie nie jest szczególnie trafionym urządzeniem do dezynfekcji kurników. Powód jest prosty - bardzo długi okres przeprowadzania zabiegu dezynfekcji. Natomiast jestem pewien, że to jest bardzo dobra maszyna do robienia szczepienia drobiu na fermach lub w wylęgarniach, do zwalczania much, pleśniakowców, itp.. Używam podobnej maszyny do ib spray. Co prawda maszyna pożyczona. Chętnie także zobaczę maszynę w akcji.
  9. Savik!

    Choroba kaczek i kur

    jeśli chodzi o kury - jak ci chodzą i podpierają się skrzydłami to może być paciorkowiec/gronkowiec w stawach skokowych. Jak u padłej sztuki przetniesz staw to popłynie ropa ze stawu. (taki słomkowo - brązowy wysięk). U podpierających się żywych sztuk można to określić po zaczerwienieniu stawu i po istotnej różnicy w temperaturze stawu (wystarczy dotknąć palcami) u kury zdrowej i u kury podpierającej się skrzydłami.
  10. Tak na prawdę planując program szczepień brojlera (który z resztą nie jest zbyt skomplikowany) a mając na uwadze opracowanie jakiś wyników badań naukowych należy sprawdzić przeciwko czemu mają być te szczepienia. Chodzi mi o to że w dużych skupiskach ferm może być inny wariant danego wirusa a w innych np. mniejszych fermach lub w odosobnieniu może danego wariantu lub wirusa nie być. W ten sposób po przeprowadzeniu takiego monitoringu środowiskowego wiemy przeciwko czemu mamy szczepić (tak uważa np dr Gaweł) a przeciwko czemu nie. Wtedy da to nam pogląd na zakres szczepień i oczywiście na ich cenę (wiadomo więcej szczepień - wyższa cena). Generalnie hodowcy szczepią pisklęta po wykluciu w wylęgarni - koszt 0,02zł-0,09zł netto/szt oraz doszczepiają lub tylko szczepią w kurniku w wodzie do picia lub w aerozolu. Koszt może być także podobny. Także nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi. Pozdrawiam
  11. Savik!

    Wytwórnie pasz

    Szału nie ma, brałem dwa rzuty (brojler) i zmieniłem i nie żałuję. i skąd teraz bierzesz?
  12. Savik!

    Paszociąg Chore Time

    Najprawdopodobniej spirala jest za długa po dołączeniu
  13. Savik!

    Kokcydiostatyki

    To tak agro sanie apropo kokcydiostatyków: http://www.raportrolny.pl/index.php?option=com_k2&view=item&id=628:koniec-kokcydiostatyk%C3%B3w-i-histomonostatyk%C3%B3w-w-dodatkach-paszowych?&Itemid=280
  14. Savik!

    Oszczędzanie paszy

    Jeśli chodzi o powiększenie karmideł - Farma Żuromin ma takie pierścienie na karmidła. Nie pamiętam już jak głębokie, kiedyś dla indyka nakładałem. Ew zapraszam po używki na priv. Chociaż problemem może być także jakość paszy.
  15. Savik!

    Skubarka do Drobiu

    Ty chyba nie rozumiesz trochę. Trzeba mieć drugie urządzenie - parzalnik. W tym urządzeniu jest woda o określonej i stałej temperaturze (w zależności od wieku i masy kurczaka - 65-67 stopni celsiusza). W tą wodę zanurzasz kurczaki na ok. 1 min. (zależy to od wagi i wieku ptaków). Potem tak oparzone kurczaki wrzucasz do skubarki. I nic już je nie polewasz gorącą wodą, ew zimną na koniec skubania aby je opłukać. Parzalnik można zrobić z parnika elektrycznego ok. 40 zł zapłaciłem i po dodaniu dwóch dodatkowych grzałek (mój ma moc 6kW) i układu sterującego z czujnikiem temperatury z Allegro - ok. 200zł i skrzynki prądowej z zabezpieczeniem różnicowym ok 250zł.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...