Chochlik23 0 Napisano 5 Czerwca 2007 Do Janusz102: Czekam na PROW Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver 0 Napisano 20 Czerwca 2007 http://www.oratynski.pl/plugi.php Jaką szerokość ma korpus w tym orliku a jaką w zagonowym i może powinienem wiedzieć ale co to jest ten atlas i co daje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karol P 0 Napisano 2 Lipca 2007 http://www.oratynski.pl/plugi.php Jaką szerokość ma korpus w tym orliku a jaką w zagonowym i może powinienem wiedzieć ale co to jest ten atlas i co daje? A weź ty mi powiedz czym się różni orlik od zagonowego ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelek32 0 Napisano 6 Lipca 2007 witam.mamy dylemat: jaki pług do ciągnika 82km.gleby są takie, że 16245 męczy się z atlasem 5.nie wiemy poza tym czy lepiej zagonowy czy obrotowy.najlepszy chyba byłby kverneland 3 obrotowy (ale ta cena)dzisiaj w pomie widzieliśmy kvernelanda 3 zagonowego na resorach z regulacją szerokości (do 51cm) za 17 tyś zł- bardzo kosząca propozycja. wiemy, ze atlas stawia bardzo duży opór, a kverneland podobno lżej idzie...a czy np ibis z unii stawia porównywalne opory do kvernelanda??? jak jest z wytrzymałością polskich pługów??mam też pytanie do używanych obrotówek kvernelanda- dlaczego niemal w każdym pługu można zauważyć wyciek oleju na siłowniku? pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kynioo 0 Napisano 6 Lipca 2007 witam.mamy dylemat: jaki pług do ciągnika 82km.gleby są takie, że 16245 męczy się z atlasem 5.nie wiemy poza tym czy lepiej zagonowy czy obrotowy.najlepszy chyba byłby kverneland 3 obrotowy (ale ta cena)dzisiaj w pomie widzieliśmy kvernelanda 3 zagonowego na resorach z regulacją szerokości (do 51cm) za 17 tyś zł- bardzo kosząca propozycja. wiemy, ze atlas stawia bardzo duży opór, a kverneland podobno lżej idzie...a czy np ibis z unii stawia porównywalne opory do kvernelanda??? jak jest z wytrzymałością polskich pługów??mam też pytanie do używanych obrotówek kvernelanda- dlaczego niemal w każdym pługu można zauważyć wyciek oleju na siłowniku? pzdr witam. ja bym polecil jakies obrotówki. ale z mniejsza skiba jak sa takie ciezkie gleby. ja mam gleby III i IV klasy i mam 5 obrotowe unii grudziadz( te najwieksze) i mój Zetor 12245 Super Turbo daje rade. a Unia jest wytrzymala w moim plugu jest rama 140. a i tanszy bedzie od kverelanda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelek32 0 Napisano 6 Lipca 2007 wiem, ze z unii dużo tańsze.a jak z oporem pługów z unii?porównując np ibisa 3x45 i kvernelanda 3x45 (obie obrotówki) czuć będzie różnicę w stawianym oporze??nowe ibisy bardzo są podobne do kvernelanda... pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kynioo 0 Napisano 6 Lipca 2007 moim zdaniem unia lzej idzie. kumpel ma mf-a 3095 i ma 4 kverelanda 4x 40 to musial odczepic 4 skibe bo nei sciagal a durgi ma mf-a 4270 i 4 unii ciganie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmer z Mazowsza 0 Napisano 9 Lipca 2007 witam.mamy dylemat: jaki pług do ciągnika 82km.gleby są takie, że 16245 męczy się z atlasem 5.nie wiemy poza tym czy lepiej zagonowy czy obrotowy.najlepszy chyba byłby kverneland 3 obrotowy (ale ta cena)dzisiaj w pomie widzieliśmy kvernelanda 3 zagonowego na resorach z regulacją szerokości (do 51cm) za 17 tyś zł- bardzo kosząca propozycja. wiemy, ze atlas stawia bardzo duży opór, a kverneland podobno lżej idzie...a czy np ibis z unii stawia porównywalne opory do kvernelanda??? jak jest z wytrzymałością polskich pługów??mam też pytanie do używanych obrotówek kvernelanda- dlaczego niemal w każdym pługu można zauważyć wyciek oleju na siłowniku? pzdr Ja do 82-konnego Fendta kupiłem 4-skibowego Overuma półzawieszanego (zagonówkę) z 2 ręki, z największymi odkładnicami. Na zlewnej ziemi ma co robić, ale przynajmniej nie muszę dociążać przodu, bo już np. duża obracalna trójka nim huśtała. Tylko przy półzawieszanym trzeba mieć gdzie zawracać. Ale przy odrobinie wprawy, to i na małym kawałku da się wymanewrować.Wycieki oleju to norma z używkach - przecież uszczelnienia siłowników tez mają określoną żywotność. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver 0 Napisano 10 Sierpnia 2007 http://www.allegro.pl/item224094685_plug_4_skibowy_agro_masz_z_zabezpieczeniem.html Czy czymś takim jak 4x40 da się robic podorywke na około 10 cm i żeby pole było równe a nie wyglądało jak kartoflisko, słyszałem że duże korpusy są dtylko do głębokiej orki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agroenergia 0 Napisano 12 Sierpnia 2007 Jestem na etapie kupna dobrego pługu który będzie pracował na ciężkich ziemiach. Posiadam ciągnik 185KM. Co proponujecie, jeśli chodzi o cenę to mogę wydać za jakość w ramach rozsądku.Dziękuję za propozycje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gwiezdny Tancerz 0 Napisano 12 Sierpnia 2007 Silver jeśli będziesz jeździł z dużą prędkościa w podorywce to zda to swój egzamin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kmicic323 0 Napisano 30 Sierpnia 2007 Jestem na etapie kupna plugu do ciagnika 110km na gleby 4/5a do tego niewiem czy lepiej obrotowy czy zagonowy pole okolo 40m szerokie i dosc dlugie. Zastanawialem sie nad Ibisem L 4+.Prosze o pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbych 0 Napisano 4 Września 2007 Silver myślę że może to nie zdać egzaminu Ja mam roczne pługi firmy STALTECH wyglądają prawie identycznie i mam zamiar je sprzedać i kupić coś innego. Po prostu zostają paski nie ruszone przez pługi. Może ktoś zaproponuje jakieś pługi używane? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paweł1963 0 Napisano 4 Września 2007 prosze o odpowiedż czym sie różni pług VN Euromat Permanit 3s od VN C-PLUS mam oferte kupna i się zastanawiam może są to różnice materiałowe ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chochlik23 0 Napisano 19 Września 2007 O co chodzi z pługami tzw " z targu" czyli żemieślniczymi raczej, musiałem dokupic do 3 skibowej starej dobrej uni grudziądz 3 korpus ( rama 3 skibowa) i znajomny sprzedał mi taki że ta słupica wyglądała jakby była wygięta do tyłu ( tzn mocowanie u góry z ukosa przyspawane), ten jeden pług szedł głębiej w ziemie i wyglądał w porównaniu do 2 pozostałych jak by był odchylony do tyłu, myślałem że koleś sprzedał mi urwany pospawany i zamalowany na spawie korpus, ALE NIE. Kolega dokupił przystawke do sterej 2 skibowej uni i to samo,równo zespawał rame a 3 kurpus też jak by wychylony do tyłu, czyżby teraz pługi robili tak żeby lepiej w ziemie wchodziły, ale suwaki są zadarte do góry i wogule tak sztorcem ustawiony korpus mi się nie podoba.Podłożyłem na śróbie z tyłu podkładkę ze 2 cm i jest dobrze. Więc czy teraz takie pługi robią czy to jakaś wada favryczna? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 19 Września 2007 Niestety takie pierdoły teraz robią jakieś prywatne warsztaty, też w ubiegłym roku kupiłem taki "wygięty" korpus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver 0 Napisano 20 Września 2007 http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2543 czy takim pługiem Staltechu z możliwością regulacji od 28 do 52cm na korpus da się robic podorywkę lub płytką orkę z szerokim rozstawieniem na 52 cm korpus, bo orkę to się zgodzę ale czy jak będe płytko orał i nie za szybko jeździł to te pole nie będzie wyglądac jak kartoflisko? ( Kiedyś ktoś mi pokręcił korbką od regulacji szerokości orki na pierwszy korpus za ciągnikiem to wiem jak wygląda taka orka pas nie zaorany a ziemia przeżucona w bruzdę) więc czy te korpusy są na tyle szerokie żeby zajmowały 50cm, pytam ogólnie o pługi rozsuwane, bo chyba jest taka idea że do płytkej orki rozsunąc szeżej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam k 0 Napisano 10 Października 2007 mam ciągnik 82 KM. czy zagonowy 4x35 czy 4x40,ziemia III-IVkl.POZDRAWIAM. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 10 Października 2007 mam ciągnik 82 KM. czy zagonowy 4x35 czy 4x40,ziemia III-IVkl.POZDRAWIAM.Chodzi ci o to czy ten ciągnik uciągnie taki pług? Co to za ciągnik i jaki pług?Teoretycznie domyślam się, że chodzi o MTZa, więc 4x40 spokojnie da rade, tylko napisz co to za pług! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam k 0 Napisano 11 Października 2007 cześć tatamarty.323a.Ciągnik jest nowy SAME EXSPLORER III 85, chodzi mi czy da radę z zawieszanym 4x40(tj.160cm.sporo),czy raczej 4x35 sztywny bez zabespieczeń.Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przekeeeek 0 Napisano 11 Października 2007 mi się wydaje, że powinien dać radę, choć klasa ziemi nie dokońca odpowiada jej oporom... a jak Ci się sprawuje ten same? zadowolony jesteś z niego? ile Ci pali? bo sam się zastanawiam nad kupnem takiego, tylko 96konnego? jeśli możesz to odpowiedz tutajhttp://www.ppr.pl/forum/viewtopic.php?t=1261z góry dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 11 Października 2007 Jeśli to SAME, to bez problemu poradzi sobie z pługiem 4x40, jeśli tylko masz możliwość to bierz pług z zabezpieczeniami!!!! Polecam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam k 0 Napisano 11 Października 2007 Dzięki tatamarty za radę,a jeśli chodzi o SAME to mam go nie długo i nic konkretnego nie mogę powiedzieć.diler mówił Ze pod pełnym obciążeniem 6,5 l ibyć może bo na ok.170-180 litrach zrobiłem 36Mth w różnej pracy iprzejażdżkach , jest w100% przystosowany do biodizla.skrzynia smarowana kanałowo jak silnik,podnośnik 3500kg.Co do 96 podnośnik ma większy już od tych ciężkich ciąg. i trochę żałuję bo różnica w cenie to 10000zł.ale co tam na 27 ornego wystarczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przekeeeek 0 Napisano 12 Października 2007 wielkie dzięki. ważyłeś go może? bo dane producenta nie zawsze odpowiadają masie rzeczywistej.... masz może porównanie z innymi ciągnikami o podobnej mocy? chodzi mi o moc, jaką dysponuje w pracach pociągowych. i najważniejsze: czy jeśli byś teraz kupował ciągnik to ponownie zdecydował byś się na explorera?pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yenon10 0 Napisano 14 Października 2007 jak sie mierzy pługi ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach