Skocz do zawartości
Eryko.

Pługi zagonowe.

Rekomendowane odpowiedzi

co do atlasa i 16 to może nie będzie to dla was autorytet ale znajomy ma zetora 12145 i atlasa 5 skibowego orkę robi na 4 skiby w trudnych warunkach (tam gdzie mtz 82 pracuje na 3) więc nie wiem jak to możliwe że 16 ciągnik silniejszy i lepiej dociążony miała ciężko z 4 skibowym atlasem???? przepraszam ale jakoś to do mnie nie dociera, a co do jakości orki pługów unii to do kobuza 4*35 nie mam zastrzażeń wręcz orka wygląda bdb ( jest na czołowym miejscu w liście maszyn do wymiany bo nie ma zabespieczeń przeciw kamieniom i niestety bez zapasowych lemieszy nie ma w pole po co jechać ).

mam prośbęczy ktośmoże opisaćdokładnie działanie zabespieczeńhydraulicznych na co patrzeći co siępsuje. i czy wystarczy raz ustawić ciśnienie i cały dzień orać mtz-em i jak to ciśnienie się ustawia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
co do atlasa i 16 to może nie będzie to dla was autorytet ale znajomy ma zetora 12145 i atlasa 5 skibowego orkę robi na 4 skiby w trudnych warunkach (tam gdzie mtz 82 pracuje na 3) więc nie wiem jak to możliwe że 16 ciągnik silniejszy i lepiej dociążony miała ciężko z 4 skibowym atlasem???? przepraszam ale jakoś to do mnie nie dociera, a co do jakości orki pługów unii to do kobuza 4*35 nie mam zastrzażeń wręcz orka wygląda bdb ( jest na czołowym miejscu w liście maszyn do wymiany bo nie ma zabespieczeń przeciw kamieniom i niestety bez zapasowych lemieszy nie ma w pole po co jechać ).

mam prośbęczy ktośmoże opisaćdokładnie działanie zabespieczeńhydraulicznych na co patrzeći co siępsuje. i czy wystarczy raz ustawić ciśnienie i cały dzień orać mtz-em i jak to ciśnienie się ustawia?

Mam ten sam problem...Mam dobrą zwykła 4 na wysokich słupicach i na "grudziądzkich" odkładniach i orała wyśmienicie przy zetorze 7245.Ale jak ja zaczepiłem do 9540 to jeden sezon i słupice do wymiany a o kilkudziesięciu kompletów lemieszy nie wspomnę....Z tego co wiem to Ciśnienie w takich pługach ustawia sie przez podłączenie węża do ciągnika i nabicie do jakiejś skali...ale właśnie nie wiem jak duże to ciśnienie powinno być np na 3b i 4a klasę ziemi????...nie wiem też na co patrzeć i nie wiem co sie psuje najczęściej,ale myślę że tłoki i ewentualnie akumulator gazowy...czy ten akumulator gazowy idzie naprawić w razie czego???Czy drogi jest koszt naprawy całej hydrauliki w (atlasach,PHX-ach i tym podobnym)????...(prosił bym o odpowiedz kogoś kto się choć trochę zna a nie tylko "tatemarty"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u nas 16245 pracuje z atlasem 5 i ma bardzo ciężko. ma 3 terenowej na wzmacniaczu jakoś sobie radzi. mierzyliśmy jego szerokość roboczą i bierze ponad 220cm. dla porównania pożyczyliśmy od sąsiada kvernelanda 5, którego szerokość robocza była minimalnie mniejsza i minimalnie ciągnik miał lżej, ale cudów nie było- myśleliśmy, że będzie większa różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedziałbym ci dokładnie babciajak wygląda praca, naprawa, regeneracja siłowników i całej reszty elementów zabezpieczenia hydraulicznego pługa, oraz o kosztach, bo nie jeden taki pług zrobiłem, ale widzę że nie chcesz abym wyrażał swoje opinie, spostrzeżenia i porady, które nie sa wyssane z palca, bo nie mam w naturze nikogo sprowadzać na złą drogę i zawsze wszystkim staram się doradzić jak mogę, żeby uchronić od błędu, który ktoś już kiedyś popełnił.

Co do wyboru pługa, to jeśli nie masz warunków na użytkowanie półzawieszanego np. PHXa lub B 200, to polecam PHXa zawieszanego czteroskibowego z zabezpieczeniami kołkowymi, są super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
u nas 16245 pracuje z atlasem 5 i ma bardzo ciężko. ma 3 terenowej na wzmacniaczu jakoś sobie radzi. mierzyliśmy jego szerokość roboczą i bierze ponad 220cm. dla porównania pożyczyliśmy od sąsiada kvernelanda 5, którego szerokość robocza była minimalnie mniejsza i minimalnie ciągnik miał lżej, ale cudów nie było- myśleliśmy, że będzie większa różnica.

A czy była jakaś wizualna różnica w orce miedzy atlasem a kvernelandem???Tzn. Czy kverneland ładniej orał???;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

owszem kverneland ładniej orał niż atlas, ale jak zmniejszyliśmy szerokość roboczą w atlasie to już było lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Powiedziałbym ci dokładnie babciajak wygląda praca, naprawa, regeneracja siłowników i całej reszty elementów zabezpieczenia hydraulicznego pługa, oraz o kosztach, bo nie jeden taki pług zrobiłem, ale widzę że nie chcesz abym wyrażał swoje opinie, spostrzeżenia i porady, które nie sa wyssane z palca, bo nie mam w naturze nikogo sprowadzać na złą drogę i zawsze wszystkim staram się doradzić jak mogę, żeby uchronić od błędu, który ktoś już kiedyś popełnił.

Co do wyboru pługa, to jeśli nie masz warunków na użytkowanie półzawieszanego np. PHXa lub B 200, to polecam PHXa zawieszanego czteroskibowego z zabezpieczeniami kołkowymi, są super.

Więc dobrze opowiedz mi dokładniej jak wygląda naprawa, regeneracja siłowników,akumulatora gazowego i całej reszty elementów zabezpieczenia hydraulicznego pługa, oraz o kosztach....?Ciekawi mnie to....A co do PHX-a na śrubach to raczej odpada bo mam takie wredne 5h zakamienionych i na tych lepszych moich hektarach sie jakieś kamloty znajdą chciałbym mieć porządne zabezpieczenia i spokój!dlatego poszukuje niedrogiego,dobrego pługa....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
owszem kverneland ładniej orał niż atlas, ale jak zmniejszyliśmy szerokość roboczą w atlasie to już było lepiej.

Ile rocznie hektarów oracie???Jak czesto regenerujecie siłowniki i akumulator gazowy???Naprawdę w tym akumulatorze musi być azot???Wiesz może jaki jest mniej więcej koszt naprawy całej hydrauliki???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 lat nim orzemy. co roku około 40 ha.

elementy robocze oczywiście zmienialiśmy, jeśli chodzi o części od zabezpieczeń to tylko 2 przewody zmienialiśmy, bo się przedarły.

denerwuje przykręcanie przewodów do ciągnika- najpierw 2 przewody, żeby zrobić ciśnienie w akumulatorze, a później następne 2 do regulacji szerokości pługa. poza tym pług waży 1180 kg i jest bardzo długi- w oczach łamie ciągnik przy transporcie, no i jeszcze (podobno) spory opór stawia.

ale ma i zalety- regulowana szerokość orki, regulowane ciśnienie w akumulatorze (dla piasku inaczej, dla gliny- inaczej) no i tani w eksploatacji.

żeby był chociaż krótszy o ten metr- wcale by inna robota była.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie chcesz azotu to napompuj propanu

a tak na serio to wpisz sobie w google regeneracja aku hydraulicznego i zadzwoń do pana i wszystko na temat uszczelniacze do tłoczysk to groszowe sprawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koszt naprawy jednego siłownika np do PHXa to kwota rzędu ok 10-18 zł, jeśli chodzi o cene nowych uszczelnień, ale jeśli gładź na tłoczysku jest już zużyta lub zniszczona, to chromowanie troche kosztuje, ale można też cały siłownik wymienić na regenerowany, koszt takiej imprezy to ok 300-500 zł/szt, natomiast akumulator gazowy raczej we własnym zakresie jest nienaprawialny, można zastosować zamiennik od innych maszyn, ale pod warunkiem, że znajdziesz coś tańszego niż oryginału, cena wacha się w zakresie 500-800 zł, ale po zrobieniu kompletnej naprawy taki pług służy długie lata.

Chyba teraz wiem dlaczego chcesz tego atlasa, chodzi o hydrauliczne zabezpieczenia? nie sugeruj się tym, istnieją też zawieszane czteroskibowe PHXy z zabezpieczeniami hydraulicznymi i proponowałbym ci w tym kierunku się obrócić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem zabezpieczenia hydrauliczne i cena...A widzisz nie spotkałem sie z PHX-em zawieszanym na zabezpieczeniach hydraulicznych....pewnie ich mało jest...albo jest taki dobry,ze nikt go nie sprzedaje....Ale taki akumulator gazowy jest naprawialny i istnieją tacy ludzie co to robią???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aku gazowy jest naprawialny, ale tylko w profesjonalnych warsztatach, przeciaż tam jest potężne ciśnienie gazu, które ma zabezpieczyć pług, więc lepiej nie ryzykować we własnym zakresie, można gotowy zregenerowany aku dostać na wymiane za stary. Są różne rodzaje tych akumulatorów, ale te najlepsze są najdroższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie więc może coś jest z nim nie tak?Ciekawe czy ma regulowaną szerokość orki?a jak jest z częściami do tych pługów?np. resory pasują od tura unii grudziąć?bo do pługów tur z częściami nie ma problemu w moich stronach ale z kvernelandem już trochę gorzej.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo Grene mam pod nosem...a ktoś sie orientuje ile kosztuje komplet resorów do takiego pługa??Oryginalna odkładnia kosztuje ponad 400zł....a to dość dożo jest....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

400 jak za darmo zobacz ile lemken kosztuje to się zdziwisz jak chcesz tanio to szukaj b200 lub phx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B200 ma ciulowy 3 punktowy układ zaczepienia i on mi sie nie podoba.Sąsiad zawsze wyzywa jak ma go za haczyć albo od haczyc od ciągnika...cięgno sie tak napręża,że nie lada i czasu wysiłku trzeba użyć aby je odczepić od pługa...a od phx-a jakbym odhaczył korpus to jakby to wyglądało??Idzie takie coś zrobić bez szkody dla orki i pługa?nie będzie on wtedy za długi i za mało zwrotny albo cuś??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi