wodzu 0 Napisano 5 Marca 2006 Jakie zabezpieczenia w pługach zagonowych sa według was lepsze hydrauliczne, czy resory lub sprężyny Bo ekonomicznie patrząc to chyba resory, zawsze można zaoszczędzić na oleju który lubi przeciekać tłoczkami.., ale czy resory się nie uginają podczas orki na górkach w glinie… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zimny 0 Napisano 6 Marca 2006 a czasem nie ma kontroli nad siła potrzebna do odchylenia skiby? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 21 Marca 2006 Ja od tamtego roku orze fraugde 208 czteroskibowym na sprezynach i jest super.ma trzy szerokosci orki jest idealny dlaorki po zmłuceniu kukurydzy.Gorąco polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelek32 0 Napisano 30 Marca 2006 ja mam atlasa 5. pług ma swoje wady i zalety.wady: -waga! 1180kg (może się wydawać, że 1200kg to nie jest dużo, ale przy znacznej długości zdecydowanie odciaża przód 16245; ten pług jest dłuższy nawet od ciągnika , raz ojciec szybko na wertepach jechał, ciągnik podskoczył i ścieło śrubę w TUZie- tą co trzyma cięgno, a to była śruba 10,8)-przewody hydrauliczne- trzeba marnować czas na przykręcanie-duże opory pracy- naprawdę ciężko idziezalety:-hydrauliczne ustawianie szerokości i składanie do transportu-naprawde równe pole po orce-niezbyt wysoka cena?-szerokość robocza ok 210cm. sąsiad ma kaverlanda 5 i chyba jest lepszy... szerokość robocza troszeczkę mniejsza niż u mnie, ale nawet na chłopski rozum pług ten stawia dużo mniejsze opory- korpusy są bardziej opływowe, ogólnie lżejszy i bardziej zgrabny, itp. warto zamienić atlasa na kaverlanda?są kaverlandy 6 skibowe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oli007 0 Napisano 30 Marca 2006 ja mam atlasa 5. pług ma swoje wady i zalety.wady: -waga! 1180kg (może się wydawać, że 1200kg to nie jest dużo, ale przy znacznej długości zdecydowanie odciaża przód 16245; ten pług jest dłuższy nawet od ciągnika , raz ojciec szybko na wertepach jechał, ciągnik podskoczył i ścieło śrubę w TUZie- tą co trzyma cięgno, a to była śruba 10,8)-przewody hydrauliczne- trzeba marnować czas na przykręcanie-duże opory pracy- naprawdę ciężko idziezalety:-hydrauliczne ustawianie szerokości i składanie do transportu-naprawde równe pole po orce-niezbyt wysoka cena?-szerokość robocza ok 210cm. sąsiad ma kaverlanda 5 i chyba jest lepszy... szerokość robocza troszeczkę mniejsza niż u mnie, ale nawet na chłopski rozum pług ten stawia dużo mniejsze opory- korpusy są bardziej opływowe, ogólnie lżejszy i bardziej zgrabny, itp. warto zamienić atlasa na kaverlanda?są kaverlandy 6 skibowe?Według mnie warto bo lżejsze praca=mniejsze spalanie na Hektar. Troche wężej za to można jechać troszke szybciej i na to samo wychodzi:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelek32 0 Napisano 30 Marca 2006 a za ile sprzedałbym atlasa 5 i ile musiałbym dołożyć do kaverlanda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 30 Marca 2006 wg mnie 5-6-7km/h w cięzkich warunkach nie patrz/ort na liczbe skib i rózne głupoty dostosuj siędo tego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawela56 0 Napisano 4 Kwietnia 2006 Polecam Kvernelanda i tego typu konstrukcje, mam AB100 i ciąga sie naprawde bardzo dobrze, w latach suchych inni nie dali rady orać 2 plugami, tym szło tylko ciągnik jęczał:) i w ciągu sezonu poszły dłuta i lemiesze sie ostro zużyły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Liberacki 0 Napisano 12 Kwietnia 2006 Jaki pług kupić do Zetora proxima 6441.Chodzi mi o nowy pług w granicach 12000złBo jak czytam wasze wypowiedzi dotyczącec tego jaki ciągnik z jakim pługiem pracuje to nijak się to ma do zapotrzebowania mocy podawanego przez producenta np: UNIAWedług ,,uni" to mogę 6441 śmigać Tur-em 4*35 lub 3*40Jakia jest wasza opinia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bialy2005 0 Napisano 12 Kwietnia 2006 4x30 to swiat, ostatecznie 3x40 ale to na to samo wychodzi Przecież ten ciagnik ma 60KM czyli możesz go porównac do 7245 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Liberacki 0 Napisano 12 Kwietnia 2006 Ale tera sprawa czy 4*35 czy 3*40.Chodzi o odkładnie. Który lepiej będzie krył Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastian 0 Napisano 12 Kwietnia 2006 ja bym ci powiedzial 4x30 mniejsza skiba lepiej bedzie kryla bo i mniej bedzie zabierac (jedna skiba bedzie mniej zabierac) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bialy2005 0 Napisano 12 Kwietnia 2006 czy ty umiesez czytac ???? pisałem że 4x30 ,a nie 4x35 czyli musiz sobie porównac zwykłe 4 skibowe plugi z nowymi tur 3x40 i chyba odpowiedz prosta:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 12 Kwietnia 2006 Ja mam z unii 5x40 Tura i 5x35 jak ja swój kupowałem miał takie same odkładnice tylko w moim jest 5 cm dłuższy lemiesz ma znajomy 5x35 i próbowaliśmy to w oporze jest niewielka różnica a mój 25 cm szerzej bierze Ja mam też porównanie do ibisa 4x48 bo takim też orze i nim jest sporo ciężej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rolnik_sam_w_dolinie 0 Napisano 20 Kwietnia 2006 ja mam pytanie czy Ursus C-385 A poradzi sobie z pługiem 5 skibowym w lekkiej i średniej ziemi ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oli007 0 Napisano 20 Kwietnia 2006 ja mam pytanie czy Ursus C-385 A poradzi sobie z pługiem 5 skibowym w lekkiej i średniej ziemi ?? W lekkiej ale takiej bardzo lekkiej i w dobrych warunkach atmosferycznych to pewnie jakąś 5x30 da rade ale jak popada albo ziemia będzie cięższa to sie usra tak szczerze mówiąc:P te ciągniki zazwyczaj współpracują z 4x30 i wtedy można w miare spokojnie nimi porobić... w 5 to by było zażynanie ciągnika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 20 Kwietnia 2006 C 385 A ma przedni napęd i spokojnie 1 szosowo pociągnie 5x30 zwłaszcza na lekkich i średnich ziemiach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oli007 0 Napisano 20 Kwietnia 2006 C 385 A ma przedni napęd i spokojnie 1 szosowo pociągnie 5x30 zwłaszcza na lekkich i średnich ziemiach Wiem że ma przedni napęd... ale u mnie są na ogół piachudry czasem coś ciężkiego i wszyscy takimi ciagnikami dają 4x30 a i tak widać że mają co z tym robić.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 20 Kwietnia 2006 U mnie MTZ 82 i 912 , 914 chodzą z 4x 35 a jeden orze 912 5x30 nie daleko mojego pola i nie jest tam za lekko bo blisko jest do gliny U mnie 4x30 to orzą zetorami 7211 , 7245 ten drugi to bez problemu na 2 ciągnie a w 7211 to trzaba pług na podnośniku trzymać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gelw 0 Napisano 28 Kwietnia 2006 Wiem że można dokupić jedną skibę do pługa 2x30. Pytanie gdzie i za ile? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pol 0 Napisano 28 Kwietnia 2006 Jeśli jesteś z małopolski to agroma Kraków nie wiem za ile, ale wiem, że mają na placuZadzwoń to się dowiesz tel-0 12 681 10 70 31-420 Kraków, Powstańców 127Ewentualnie Skład Maszyn Rolniczych Posądza przy trasie Kraków – Proszowice Tel-0 12 386-96-37 w posądzy będzie taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bialy2005 0 Napisano 28 Kwietnia 2006 Powiem tylko tyle lepiej kup sobie jakies uzywane 3 skibowe pługi i nie baw sie w ta dokłądaną skibę bo będziesz miał tylko problemy z nią Za tyle ile kosztuje ta 3 skiba to spokojnie kupisz jakies uzywki, tylko patrz zeby rama była prosta i słupice, bo elementy robocze zawsze można zmienic. Widziałem juz kilka okazów dokładania 3 skiby i pole po ich oraniu wygladało jak poligon Nigdy nie ustawisz takich pługówe jak należy zawsze bedzie za głeboko brała labo za płytko ta ostatnia 3 skiba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oli007 0 Napisano 28 Kwietnia 2006 Miałem taką 3 dokładaną... powiem krótko... ile sie na to nawk.urwiałem to nie pytaj. 2 pierwsze szły po rame w ziemi a ta 3 zawsze dużo mniej chodźbym niewiadomo jak ustawiał!! Naprawde niewarto!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wodzu 0 Napisano 30 Kwietnia 2006 A jak wygląda dokładanie 6 lub 7 skib też można napotkać na takie utrudnienia z ustawieniem pługa i nierówną praca ostatnich skib Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 30 Kwietnia 2006 Miałem taką 3 dokładaną... powiem krótko... ile sie na to nawk.urwiałem to nie pytaj. 2 pierwsze szły po rame w ziemi a ta 3 zawsze dużo mniej chodźbym niewiadomo jak ustawiał!! Naprawde niewarto!!! u mnie w okolicy sporo ludzi ma 2 skibowca dokładane dostawki na 3 w LECHI w Puchaczowie i ładnie orzą tylko kiepskie są odkładnice bo szybko się wycierają a ja mam przez znajomego robioną na stałe ja kupiłem cały korpus a on dospawał rame i tak ustawił że nie ma żadnych problemów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach