Skocz do zawartości
Żeldrob1

CENA BROJLERA

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Mistrz napisał:

Ważyłem dzisiaj 17 doba 748 gram czyli ponad doba do przodu, zainteresowanie normalne, zapach paszy jest inny zajeżdża takim zatęchłym tłuszczem tak bym ten zapach ocenił a wilgotność ściółki no mam wrażenie że jest trochę gorzej niż było wcześniej ale dla mnie to bez różnicy i tak ścielę i tak ścielę najważniejsze że rosną tak jak powinny pasza z De Hejs klasy A

Ja z ciekawości otworzylem komore paszowozu ,kazdy ma prawo sprawdzić. Jakie bylo moje zdziwienie . Stęchlizną leciało....

Edytowane przez agroleń.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moje dane nie są pełne, nie potrafię np przewidzieć sytuacji importowej z Brazylii czy Ukrainy, może więc wystąpić coś takiego, że naszej kury będzie bardzo mało, ale nawiozą Brazylii i Ukrainy i cena spadnie, albo odwrotnie, będzie wysyp naszej ale z jakiegoś powodu nie będzie UA i Brazylii i cena będzie się trzymać. Generalnie, lepiej nie być na rynku w okresie wysypu żywca, ale nie sprawdza się to w 100% przypadków, tylko w 70-80% ,  stąd w 2 czy 3 przypadkach na 10 jest - mówił, że będzie drogo, a jest tanio, albo mówił, że będzie tanio, a jest drogo. I tyle

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Narazie cenka cały czas do góry 6.50 leją ręką i mocne poszukiwania.  Podobno cały marzec też ma taki być.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jedno jest pewne co pisał Medox. Połapali na koniec roku frajerów na minrol i teraz mają złotówkę w kieszeni na każdym kilogramie. A stasia z Ministerstwa wspierania rolnictwa Ukraińskiego robi lody na nas ubojniom. 

  • Thanks 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zgadza popisali kontrakty na minrol albo jeszcze niżej i teraz trzymają za mordę a wolnego rynku mało już co zostało 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam wolnego zostało mało co, Kilku moich znajomych też podpisało kontrakty bo cena była w grudniu tak słaba że stwierdzili że lepiej wyjdą na kontrakcie i podpisali czyli wydarzyło się to co wcześniej mówiłem, że to było celowe zaniżanie ceny na wolnym rynku przez dłuższy czas i celowo cena kontraktacyjna nie była obniżana i trzymała się wysoko to było zrobione po to żeby ludzie podpisali kontrakty i zapewne w tym roku będzie dokładnie tak samo, nie zdziwiłbym się gdyby różnica cen pomiędzy wolnym a kontraktem była jeszcze większa żeby ci oporni też podpisali kontrakty i w pewnym momencie zrobią tak że cena na wolnym przez pół roku będzie poniżej kosztów drugie pół roku na zero w kolejnym roku to samo i wolny rynek sam zniknie, wszystkie duże ubojnie do tego dążą i jestem wręcz pewny że uda im się zrealizować ten plan

Edytowane przez Mistrz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zapewne kiedy moja ubojnia zniknie też podpiszę kontrakt bo jakoś Jak tak patrzę na ten wolny rynek to to jest wszystko takie niepewne tak naprawdę nie da się w 100% przewidzieć kiedy te kury zabiorą i jeszcze do tego słyszę jak ubojnie na wolnym lubią sobie odliczać i się do wszystkiego czepiać stwierdzam że chyba lepiej wyjdę handlując na kontrakcie

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Nie ma co liczyć że wyciągną wnioski. Żerowanie będzie i w drobiu. Ekonomia nie zna litości ani nie ma zdrowego rozsądku. Jest ślepa a ludzie bezwzględni. Nikt nie patrzy całościowo. Wszyscy widza tylko czubek własnego nosa. I swoje słupki. Tu nie ma partnerstwa jest wyzysk.
 
Jeśli ktoś nie wytrzyma warunków albo zbankrutuje albo wycofa się.
Edytowane przez Do kur wychodzę

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
32 minuty temu, agroleń. napisał:

 

Ale o co konkretnie chodzi?

O moją czy o te co potrącają

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, Mistrz napisał:

Ale o co konkretnie chodzi?

O moją czy o te co potrącają

O ta ktora ma zniknac, skad taka sugestia 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, asa napisał:

O ta ktora ma zniknac, skad taka sugestia 

No bo już jedna z okolicy która biła 8000 dziennie nie istnieje i jeszcze niedawno syndyk ją licytował także różnie to bywa poza tym resdrob padł wiem o jeszcze jednej z niedalekiej okolicy która padła i stąd te sugestie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, lysonzi1 napisał:

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/leak-eu-emission-cutting-plan-hits-three-times-more-pig-poultry-farms-than-thought/

 

Poczytajcie. Instalacje przemysłowe już od 150djp. Witaj unio, witaj nowy świecie 

 

 

a co jest jakiś nowy przelicznik ? bo stary to dla brojlera to 0,0036 więc wychodzi po staremu 40 tyś kur ...czyli nie po staremu ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mają rozmach sku***syny:

 

MHP założy spółkę joint venture w Arabii Saudyjskiej

17 lutego 2023, 09:26793
  • image.png.6d7e9f102cf97c09d99ea89dde12f4c1.png
  • image.png.7aa200819db96c51d16212cbb5f3f595.png
  • image.png.bc33fd8e65e0480d92dd461ec6e36249.png

kurjatiny.jpg

 

 

MHP Agroholding planuje utworzenie joint venture z Desert Hills for Veterinary Services Company, spółką zależną Tanmiah Food Company, lidera rynku w Królestwie Arabii Saudyjskiej w zakresie produkcji mięsa drobiowego i innych wyrobów mięsnych.

Zgodnie z komunikatem MHP na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, stosowny memorandum zostało podpisane przez strony 16 lutego.

„Głównym celem wspólnego przedsięwzięcia będzie rozwój i eksploatacja obiektów drobiarskich, a także utworzenie nowej wylęgarni w Arabii Saudyjskiej, która będzie produkować 108 mln jaj wylęgowych rocznie. Firma zainwestuje również w wytwórnie pasz w celu produkcji 137 000 ton paszy rocznie” – czytamy w komunikacie. 

Inicjatywy będą finansowane głównie przez Saudyjski Fundusz Rozwoju Rolnictwa. MHP zapewni szeroki zakres specjalistycznej wiedzy branżowej w całym łańcuchu wartości.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze parę lat i nikt nie będzie potrzebował naszych kur

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Już niewiele.

Nie zdążą sie zwrócić budowane budy.

Raport: Mniej mięsa, nabiału i samochodów. To powinniśmy zrobić, by pomóc Ziemi

C40, sieć największych na świecie miast zaangażowanych w walkę ze zmianami klimatycznymi, zleciła przygotowanie raportu, który wskazuje, co powinniśmy zrobić, aby nasze działania na rzecz walki ze zmianami klimatu, były skuteczne. Co z niego wynika?

Publikacja: 16.02.2023 12:38

https://klimat.rp.pl/planeta/art37965961-raport-mniej-miesa-nabialu-i-samochodow-to-powinnismy-zrobic-by-pomoc-ziemi

 

Zdaniem autorów raportu, do 2030 roku, rocznie jedna osoba powinna spożywać nie więcej niż 16 kilogramów mięsa bądź na stałe wykluczyć je ze swojej diety. Dla porównania, obecnie przeciętny Polak zjada rocznie ponad 70 kg mięsa. Powinniśmy także jeść mniej nabiału – maksymalnie 90 kg na osobę rocznie. Dziś w naszym kraju jest to średnio ponad 200 kg.

 
Edytowane przez Do kur wychodzę

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sugeruje golić wszystko co przypomina kurczaka i ma 2kg bo potrwa to jeszcze maks tydzień . Wiecie że za każdym razem jest tak samo, nie? . Wszyscy trzymają i liczą na 7 a kończy się sprzedawaniem 3.5kg kur po 4.50, hehe. Za każdym razem jest idento

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...