medox 3 Napisano 28 Sierpnia UA przejmą wszystko, teraz dość że nas wypchneli z eksportu to jeszcze zarabiają dziesiątki milionów dolarów miesięcznie na eksporcie, bo ceny unijne przy ich kosztach to chyba marża 200%. Tak jak powiedziałem, skoro teraz jest 4.9, to pomyślcie co będzie jesienią, kiedy obsady będą 15-20% większe i wagi 15-20% większe, co da ponad 30% więcej mięsa na rynku ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary hodowca 12 Napisano 28 Sierpnia Po 20 września ponoć ma być jakiś potężny dół mowa o 4,4 max tyle poszło obsad do tego ukrsina więcej ma wozić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 16 Napisano 28 Sierpnia 23 minuty temu, medox napisał: UA przejmą wszystko, teraz dość że nas wypchneli z eksportu to jeszcze zarabiają dziesiątki milionów dolarów miesięcznie na eksporcie, bo ceny unijne przy ich kosztach to chyba marża 200%. Tak jak powiedziałem, skoro teraz jest 4.9, to pomyślcie co będzie jesienią, kiedy obsady będą 15-20% większe i wagi 15-20% większe, co da ponad 30% więcej mięsa na rynku ! Niby z jakiego powodu jesienią mają być większe wagi ? No obsady niektórzy zmniejszają na lato ale zdecydowana większość tych co znam tego nie robi więc ilość też będzie podobna także już tak nie dramatyzuj medox Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agroleń. 27 Napisano 28 Sierpnia (edytowane) 2 godziny temu, Mistrz napisał: Niby z jakiego powodu jesienią mają być większe wagi ? No obsady niektórzy zmniejszają na lato ale zdecydowana większość tych co znam tego nie robi więc ilość też będzie podobna także już tak nie dramatyzuj medox Z powodu wybrakowania się zapasów zboża technicznego . Jestem nawet za cena 4,50 pod warunkiem ze dh ruszy ten tyłek i zrobi pozdrowienia z minus 500 Edytowane 28 Sierpnia przez agroleń. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dex 6 Napisano 28 Sierpnia Patrząc długoterminowo to klimat dla drobiu jest niekorzystny... UA do oporu, mercosur, ceny energii, opłaty ets 2 do węgla i gazu, pomylone pomysły dobrostanowe (11kg na metr) wymieranie wolnego rynku, no i to wszystko przy absurdalnie nadmiarowej papierologi... irz itp... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 16 Napisano 28 Sierpnia No 4,5 to jeszcze nie ma ale ja już dzisiaj 5,10 poleciało w dół można było się tego spodziewać prognozą spadku była nagła aktywność medoxa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kurczakos 1 Napisano 31 Sierpnia Witam, Ma ktoś dane dotyczące wstawień w tym roku? Zadziwiające jest to, że cena tak się trzyma (to dobrze). Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
medox 3 Napisano 31 Sierpnia 😃😃 dobre, z reguły kolego nie odpowiadamy tu na oczywiste prowokacje, których tu ostatnio coraz więcej, ale ta jest wyjątkowo śmieszna. W środku lata cena ledwie pokrywająca koszty i to pewnie nie u wszystkich , a ten pisze, że się cena trzyma😀 Tylko proszę, nie wyliczaj tu swoich kosztów, bo nie odpowiadamy na prowokację. I tak , mamy dane o wstawieniach...na Ukrainie, a te są takie, że całkiem wypychają nas z eksportu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 16 Napisano 31 Sierpnia Medox według mnie też ta cena trzyma się na zadowalającym poziomie nie wiem co trzeba robić żeby przy takiej cenie nie zarabiać no w tym tygodniu trochę spadło ale nie jest źle jak czytam wasze teorie na temat cen i waszych kosztów (może nie wszyskich tu obecnych bo niektórzy mają podobnie niskie do moich) to stwierdzam że ja naprawdę jestem Mistrzem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 6 Napisano 31 Sierpnia Jesteś Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 6 Napisano 31 Sierpnia https://uwm.edu.pl/aktualnosci/ekspertka-z-uwm-o-tym-jak-intensywna-produkcja-drobiu-wplywa-na-srodowisko To nie w mięsie drobiowym jest problem, ale w tym, jakie zmiany w środowisku wywołuje ferma drobiu i intensywny chów kurcząt – uważa prof. dr hab. Agnieszka I. Piotrowicz–Cieślak z Wydziału Biologii i Biotechnologii UWM. Kończy pani profesor badania w projekcie OPUS 18 „Intensywny chów drobiu – identyfikacja zmian zachodzących w środowisku przyrodniczym i ich wpływ na zdrowie człowieka”, finansowanym przez Narodowe Centrum Nauki. Projekt jest realizowany w partnerstwie z Wydziałem Nauk o Zdrowiu Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Dlaczego zdecydowała się pani na taki temat? Mięso drobiowe jest jednym z kluczowych rodzajów żywności pochodzenia zwierzęcego, spożywanym na całym świecie. Wysoka zawartość białka przy stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu sprawia, że jest ono uważane za zdrowy wybór żywieniowy. Polska jest największym producentem drobiu w Europie. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że produkcja drobiu wpływa na środowisko w dużo większym stopniu niż produkcja innych rodzajów żywności. Fermy emitują zanieczyszczenia do wszystkich komponentów środowiska: powietrza, gleb, wód powierzchniowych oraz gruntowych, wpływając tym samym na człowieka, zwierzęta i rośliny. Interesowało nas, jak ferma drobiu wpływa na środowisko przyrodnicze i to badaliśmy jako UWM. Zdrowiem człowieka zajmował się natomiast Gdański Uniwersytet Medyczny, lider projektu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 35 Napisano 31 Sierpnia 35 minut temu, Mistrz napisał: Medox według mnie też ta cena trzyma się na zadowalającym poziomie nie wiem co trzeba robić żeby przy takiej cenie nie zarabiać no w tym tygodniu trochę spadło ale nie jest źle jak czytam wasze teorie na temat cen i waszych kosztów (może nie wszyskich tu obecnych bo niektórzy mają podobnie niskie do moich) to stwierdzam że ja naprawdę jestem Mistrzem Wyprowadzę Cię z błędu - nie jesteś MISTRZEM tylko "miszczem" Medox ma rację i tyle. Znamy Twoje wyliczenia, Twoje potrzeby wynagrodzenia , Twoją pracę i takie tam......chcesz być niewolnikiem za psi pieniądz to proszę bardzo , ale zachować te swoje preferencje chłopa pańszczyźnianego dla siebie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dex 6 Napisano 31 Sierpnia https://next.gazeta.pl/next/7,172392,30133911,naukowcy-zbadali-zanieczyszczenia-z-ferm-drobiu-leki-i-antybiotyki.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dex 6 Napisano 31 Sierpnia https://www.farmer.pl/fakty/na-ukrainie-tez-nie-chca-wielkich-kurnikow-i-protestuja,135387.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 16 Napisano 31 Sierpnia Godzinę temu, Żeldrob1 napisał: Wyprowadzę Cię z błędu - nie jesteś MISTRZEM tylko "miszczem" Medox ma rację i tyle. Znamy Twoje wyliczenia, Twoje potrzeby wynagrodzenia , Twoją pracę i takie tam......chcesz być niewolnikiem za psi pieniądz to proszę bardzo , ale zachować te swoje preferencje chłopa pańszczyźnianego dla siebie. Nie jestem niewolnikiem za psi piniądz tylko potrafię z tego wyciągnąć pieniądze pracując na to samemu i mając świetne wyniki przeciwieństwie do wielu tu obecnych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 35 Napisano 31 Sierpnia Godzinę temu, Mistrz napisał: Nie jestem niewolnikiem za psi piniądz tylko potrafię z tego wyciągnąć pieniądze pracując na to samemu i mając świetne wyniki przeciwieństwie do wielu tu obecnych jesteś , jesteś .....ty jak alkoholik dopóki sobie nie uświadomi , że jest na dnie z powodu alkoholu to nigdy do bycia alkoholikiem się nie przyzna. Ty natomiast przyznajesz , że sam pracujesz , a ja znając specyfikę tego biznesu wiem , ze jesteś zarobiony jak koń na westernie . Co do wyników ....a nie przyszło Ci do głowy , że ludzie zwyczajnie nie chwalą się wynikami bo nie maja takiej potrzeby ? Jaki sens publicznie kwilić jaki to jestem the best no bo mi zjadają 1,50 paszy , a innym to pewnie z 1,60 ? Buhahahaha.....Wierz mi , że ogrom hodowców ma fajne wyniki , ale nie piszą o tym bo uważają iż chwalenie się nimi zwyczajnie trąci :raz snobizmem, dwa głupotą i trzy infantylnością . Co do kosztów - już dawno temu pisałem , że ryczałt spowodował iż jego płatnicy stali się ekonomicznymi (słowo zostało usunięte)ami. Zabrać ryczał , wszystkich wywalić na pełne rozliczenie VAT i wtedy kolego porozmawiamy. Będziesz zbierał faktury nawet za papier toaletowy czy inne dzisiaj wydające się śmiesznymi rzeczy . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kurczakos 1 Napisano 31 Sierpnia 4 godziny temu, medox napisał: 😃😃 dobre, z reguły kolego nie odpowiadamy tu na oczywiste prowokacje, których tu ostatnio coraz więcej, ale ta jest wyjątkowo śmieszna. W środku lata cena ledwie pokrywająca koszty i to pewnie nie u wszystkich , a ten pisze, że się cena trzyma😀 Tylko proszę, nie wyliczaj tu swoich kosztów, bo nie odpowiadamy na prowokację. I tak , mamy dane o wstawieniach...na Ukrainie, a te są takie, że całkiem wypychają nas z eksportu Jesteś tu wiele lat, więc chyba wiesz kiedy cena jest za niska. Kiedy leje się lament na forum. A teraz nikt nie narzeka, czyli pasuje. Jak spadnie poniżej 4,5 to zobaczysz 😀 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nowy2022 4 Napisano 4 Września Totalnie zaczyna brakować towaru 5.4 wielkopolska Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysonzi1 10 Napisano 4 Września Chyba rejonami, bo do mnie jedni dzwonią i odmawiają, że mają za dużo a inni dzwonią i znów szukają Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysonzi1 10 Napisano 11 Września Jak tam ceny na wolnym? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary hodowca 12 Napisano 11 Września Ceny paszy od dziś 35 w dół Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary hodowca 12 Napisano 11 Września Za tydzień będzie 4,5 żywiec ma coś większego wjechać na co są już zapisy do tego duza podaż od dziś do końca miesiąca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
medox 3 Napisano 11 Września A na jesień, jak wejdą normalne obsady i wagi nie będzie nawet 4. Ukraina rządzi w eksporcie i tyle. Była lekka podbitka na 4dni z czystego przypadku- tak się ułożył wolny i kontrakty, że przez owe, dosłownie 4 dni, było na rynku bardzo mało kurczaka. Ale to przypadek i chwila Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dex 6 Napisano 12 Września https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/drob-i-jaja/rosnie-konkurencja-polskich-drobiarzy-drobiowy-gigant-mhp-podjal-wspolprace-z-saudyjska-spolka,135878.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 6 Napisano 15 Września Ponoć żywiec po 6.5 za chwilę co tam się dzieje ? Gadać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach