ksiaze 1 Napisano 14 Listopada 50 minut temu, Stary hodowca napisał: Przez Słowację wjeżdża legalnie ukraina ile kto chce Słowacy też nie są zadowoleni, kwestia godzin i tam też będą blokady... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
medox 3 Napisano 14 Listopada Statkiem idzie, nie tam tirami, tirami to detal. Poza tym - kto wstawi od 10 do 25 listopada niech szykuje worek na piniądze. Kto wstawi po 1 grudnia niech szykuje taki worek na dokładkę do rzutu- spotykamy się na końcu stycznia i rozliczamy poprawność tego co napisałem. Narka. P.S Ta sytuacja powtórzy się około 4 razy zanim ludzie pozmieniają harmonogramy jak jedni będą sprzedawać po 6 a drudzy po 4. Tak zawsze było przy takich dysproporcajch Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokoko 2 Napisano 14 Listopada Ja slyszalem od przedstawiciela paszy ze ubojnie wolny rynek kupuja tylko przez pierwszy tydzien grudnia, pozniej bija tylko kontrakty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary hodowca 12 Napisano 14 Listopada Wraca wszystko do normy z przed 4 latach koniec listopada wtopa koniec stycznia jeszcze większą i kolejny rok dla wszystkich beż rozwoju następny rok to ceny 3 z hakiem a wiecie co to oznacza wolny rynek będzie w uśpieniu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 35 Napisano 14 Listopada 3 godziny temu, Stary hodowca napisał: Wraca wszystko do normy z przed 4 latach koniec listopada wtopa koniec stycznia jeszcze większą i kolejny rok dla wszystkich beż rozwoju następny rok to ceny 3 z hakiem a wiecie co to oznacza wolny rynek będzie w uśpieniu no.... a czyja to wina? Ubojni? Wyrw. pasz czy wylęgarni? Nie!!! Sami sobie zgotowaliśmy taki los. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary hodowca 12 Napisano 14 Listopada Zostały na wolnym same dziadki na wylocie i ubojnie ale to inna bajka także tymi pierwszymi nikt się nie będzie przejmował bo dziś każdy ma druga noge i już dawno uciekł od hodowli tylko kur bo to było dobre ale 15-20 -30 lat do tyłu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 35 Napisano 15 Listopada 8 godzin temu, Stary hodowca napisał: Zostały na wolnym same dziadki na wylocie i ubojnie ale to inna bajka także tymi pierwszymi nikt się nie będzie przejmował bo dziś każdy ma druga noge i już dawno uciekł od hodowli tylko kur bo to było dobre ale 15-20 -30 lat do tyłu Podstawowa zasada w każdym biznesie - właścicielski , szeroko pojęty dozór. W dzisiejszych realiach nie da się skutecznie i efektywnie prowadzić hodowli bez ciągłego, właścicielskiego nadzoru. "druga noga" nawet przy jednym obiekcie jeżeli absorbuje na tyle ,że można hodowle zaniedbać powinna stać się "pierwszą noga" , a hodowlę zamknąć. Jasne, że jak ktoś ma drobiarskie "miasteczko" to do pracy w nim musi mieć ludzi bo zwyczajnie nie jest w stanie tego ogarnąć, ale......proponuje porównać wyniki produkcyjne malutkich hodowców, tych średnich i tych z molochów. Różnice w szczególności jeżeli chodzi o upadki , konwersje , a i sam wygląd ptaka wręcz ` biją po oczach. Tam gdzie malutki wychodzi z jakimś drobnym plusem, "wielki" zalicza dużą wtopę. 1 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary hodowca 12 Napisano 15 Listopada Nastepny tydzień opór na wolnym rynku szykować sie na 4 a za 2 miesiące 3.5 i już 5 nie będzie uciekać i szukac sobie innego zajęcia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
medox 3 Napisano 15 Listopada Ależ będzie filuciku drogi , będzie, nawet grubo ponad 5, będzie powiedzmy 5.50 ALE tylko dla tych którzy wstawili do 10 dni temu maks lub wstawią w ciągu najbliższych 10 dni maks. Każdy kto wstawi w grudniu może nie dostać nawet 4. Zakład? Spotkamy się na koniec stycznia i zobaczymy czy będę miał rację Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JozekPan 3 Napisano 15 Listopada Daj dokładniejsze ceny i terminy, ja tam lubię zakłady 😃 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JozekPan 3 Napisano 18 Listopada Dalej Medi, wstawiam 7grudnia. Ta ferma jest na wolnym, chciałbym wiedzieć za ile sprzedam. Tak jak mówiłem, lubię zakłady. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
medox 3 Napisano 19 Listopada Masz powyżej, co mam Ci godzinowo rozpisać? Mało wstawień = listopad. W ch..uuuj wstawień=grudzień. Czego nie kumasz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysonzi1 10 Napisano 20 Listopada Cena byłaby jeszcze niższa, gdyby nie blokady transportów na granicy z UA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary hodowca 12 Napisano 20 Listopada Mieso nie stoi jedzie przez Słowację legalnie cześć przez Białorusi. 4,2 mówią już niektóre na koniec tygodnia. A styczeń to 3,8 nie będzie przy kośzcie opalu i całej reszty 4,2. Europa mniej.bierze a ruskie pchają do nas do tego niskie euro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary hodowca 12 Napisano 20 Listopada Jak już niektóre ubojnie zamykają na zimę swoje kurniki tzn wiedzą co będzie. Kiedyś opał kosztował 300 zł t Energia 40gr żywiec 4.2 zima nieraz A pasza 900- 1000 . Piskle 1zl . Dziś powinien żywiec być min po 7,5 zł żeby to zrownac . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 6 Napisano 20 Listopada https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/drob/33201-ukrainski-potentat-w-produkcji-drobiu-rosnie-w-sile-roczny-zysk-mhp-moze-wyniesc-105-mln-dolarow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 6 Napisano 20 Listopada Zysk netto MHP (ukraiński potentat w produkcji drobiu) w wysokości 55 mln dolarów za trzeci kwartał okazał się wyższy od prognoz. - Jednak na razie prognozę zysku netto spółki na cały rok pozostawiamy na poziomie 105 mln dolarów, gdyż w czwartym kwartale spółka może ponieść dodatkowe koszty z tytułu aktualizacji wyceny zobowiązań walutowych” – czytamy w raporcie finansowym spółki. MHP w dalszym ciągu inwestuje w rozwój swojej działalności, ponosząc nakłady inwestycyjne w wysokości 158 milionów dolarów w okresie styczeń-wrzesień w porównaniu z nakładami kapitałowymi w wysokości 107 milionów dolarów w tym samym okresie ubiegłego roku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary hodowca 12 Napisano 22 Listopada Ukraina ustawia się na styczeń takze będzie opór jak za starych czasów że wstyczniu po 8 tyg kury rosły. Tylko wcześniej koszta były znikome a teraz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary hodowca 12 Napisano 22 Listopada Już na wylegarni piskle chodzi po 1.5 bo pasza o połowę tańsza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kurczakos 1 Napisano 22 Listopada Byłem ostatnio na imprezie branżowe wj jednej z dużych firm. Przewidują cenę na przyszły rok około 4-4,5. Poza tym rozmawiałem z kilkoma hodowcami to okazuje się, że ubojnie w umowach na przyszły rok obcinają dodatki. Nie będzie już minrol plus grosze. Będzie tylko minrol. I albo podpisujesz albo nie handujemy. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary hodowca 12 Napisano 22 Listopada Przecież ta hodowla to już staje się niszową kto uciekł ten madry Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
8-obcy pasazer nostromo 1 Napisano 22 Listopada koleżanka sprzedaje dzisiaj po 4,8 pln .Wiem że to g-wno ale chyba wzrosło . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokoko 2 Napisano 24 Listopada Sluchajcie jak Wy robicie zgloszenia w irz? Ja robie normalnie "przybycie" a pozniej "wybycie" (ubiorki, padle, zabranie calkowite). Do tej pory myslalem ze jest wszystko dobrze. Wczoraj wchodze w zdarzenia a wszystko jest "niepasujace", oprocz wybyc do Hetmana. Niepasujace sa zarowno przybycia (ktore zawsze potwierdzam tylko, nic nie zmieniam, tak jak zglosi wylegarnia) jak i wybycia. A najlepsze jest to ze dzwonie wczotqj do jednej wylegarni i oni maja mnie jako ze wszystko "pasujace". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 6 Napisano 24 Listopada Ten system jest „niepasujacy” Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
asa 9 Napisano 24 Listopada 3 godziny temu, kokoko napisał: Sluchajcie jak Wy robicie zgloszenia w irz? Ja robie normalnie "przybycie" a pozniej "wybycie" (ubiorki, padle, zabranie calkowite). Do tej pory myslalem ze jest wszystko dobrze. Wczoraj wchodze w zdarzenia a wszystko jest "niepasujace", oprocz wybyc do Hetmana. Niepasujace sa zarowno przybycia (ktore zawsze potwierdzam tylko, nic nie zmieniam, tak jak zglosi wylegarnia) jak i wybycia. A najlepsze jest to ze dzwonie wczotqj do jednej wylegarni i oni maja mnie jako ze wszystko "pasujace". Ja mam niektóre pasujące a inne niepasujące dzwoniłem do agencji pani powiedziała że mam zrobiony pierwszy zły wpis bo nie rozpocElem nowego cyklu tylko wpisałem rzut który już miał 3 tyg i wpisałem aktualny stan pani powiedziała że większość hodowcow tak zrobiła i nie mam się tym przejmować tylko wpisywać zdarzenia do 7 dni, pozatym 3 tyg temu miałem nalot z powiatu usłyszałem to samo a nawet że cały system nie powinien być przy produkcji drobiu bo to jedna wielka pomyłka i sami nie wiedza do końca jak to obsługiwać także robie swoje wpisy aby sztuki z rzutu wyzerować z upadkami i mam to gdzieś Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach