asa 12 Napisano 6 Grudnia 2024 4 godziny temu, kokoko napisał: Zmieniacie ustawienia klimatu na zime/lato? Mam bardzo mokro teraz na kurniku i jest to bardziej spowodowane pogoda na zewnatrz niz jakimis chorobami. Nic nie zmienian nigdy w ustawieniach a moze powinienem. Wieksze ustawienie wentylacji i wyższe ustawienie temperatury o 2-3 stopnie jeśli masz dluga hale proponuję mieszacze powietrza kiedys zima włączałem 3 wentylatory i okna od 4 tygodnia otwarte ok 2 cm teraz załączam 5 wentylatorów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
medox 20 Napisano 6 Grudnia 2024 A do 4 tyg nie otwierasz wlotów ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
asa 12 Napisano 7 Grudnia 2024 11 godzin temu, medox napisał: A do 4 tyg nie otwierasz wlotów ?? Co 4 okienko robie lufcik żeby wentylator miał skąd ciągnąć przy temperaturze w okolicach 5 stopni i deszczach wpuszczasz wilgoc na hale wolę minus 10 st na zewnątrz i suche powietrze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_s69 16 Napisano 7 Grudnia 2024 (edytowane) Ja nigdy nie widziałem różnicy w działaniu komputera BigDutchman po przełączeniu na współczynnik zimowy. Nawet w instrukcji obsługi jest to kulawo opisane. Moim sposobem jest znaczne zwiększenie podciśnienia i nieco wyższa temperatura w zimę. No i dościelanie niestety regularne. A i tak za wilgoć pod nogami odpowiada słaba pasza. Kolega słusznie zauważył, że mieszaki robią duża różnicę Edytowane 7 Grudnia 2024 przez _s69 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kurczakos 3 Napisano 7 Grudnia 2024 Właśnie, co lepsze, wyższa temperatura czy większa wentylacja? Wychodzę z założenia, że temperaturę stosuje maksymalnie 1 stopień więcej niż normalnie, ale dzięki temu, że mam niższa temperature niż np jak pisał kolega, który ustawia 2,3 stopnie więcej niż zalecana, mam większą intensywność wentylacji. Rozumiem, że w cieplejszym powietrzu jest większa objętość wilgosci, ale jednak intensywniejsza wentylacja zwiększa częstotliwość zmiany powietrza w kurniku. W ostatnich latach zauważyłem, że jest trudniej z wilgocią. Może sklady mieszanek się zmieniły albo idzie wilgotna kukurydza w dużej ilości do paszy. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokoko 5 Napisano 7 Grudnia 2024 Pasza z cedrobu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
asa 12 Napisano 8 Grudnia 2024 13 godzin temu, Kurczakos napisał: Właśnie, co lepsze, wyższa temperatura czy większa wentylacja? Wychodzę z założenia, że temperaturę stosuje maksymalnie 1 stopień więcej niż normalnie, ale dzięki temu, że mam niższa temperature niż np jak pisał kolega, który ustawia 2,3 stopnie więcej niż zalecana, mam większą intensywność wentylacji. Rozumiem, że w cieplejszym powietrzu jest większa objętość wilgosci, ale jednak intensywniejsza wentylacja zwiększa częstotliwość zmiany powietrza w kurniku. W ostatnich latach zauważyłem, że jest trudniej z wilgocią. Może sklady mieszanek się zmieniły albo idzie wilgotna kukurydza w dużej ilości do paszy. Pozdrawiam Wszystko zależy od systemu ogrzewania ja mam nagrzewnice gazowe z komora zamknięta i pierwszy przykład jest taki że w porównaniu do komór otwartych, zamknięte wydzielają suche nagrzane powietrze i to jest czynnik sprzyjający tzw filtrowaniu powietrza wentylator wyciąga wilgoc z hali a dodatkowo komora zamknięta wysusza nam wilgoc w hali,2 przykład mieszacze powietrza wyrównują temperaturę na całej hali oraz w pewien sposób poprzez wir powietrza też osuszają warunki dla bytowania ptaków, z komora otwarta nagrzewnice gazowe wiadomo że gaz wytwarza dużo wilgoci produkujemy sami warunki kiepskie i robi się kwas a na ściółce bigos, efekt podcisnienia tez jest skuteczny ale skąs ten wentylator musi ciagnac powietrze bo inaczej sie zMeczy i zwara w silniku ja robie delikatne lufciki na wlotach dobrym sposobem jest frezowanie posadzki pod poidlami i instalowanie ogrzewania podłogowego ustawiamy lekkie nagrzanie podłogi ściółka pod poidlami się osusza, ps to są tylko moje sugestie i spostrzeżenia każdy hodowca sam powinien oceniać co na jego fermie najlepiej się sprawdza,hodowla między latem a zima jest znaczna, tylko w obecnej sytuacji co nam ursula z mercosur zapewnią czy jest sens modernizować i inwestować uwazam że komuś rozum się przestawił i to nieźle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokoko 5 Napisano 9 Grudnia 2024 Jakie macie stawki za energie na nastepny rok? Ja dzisiaj dostalem propozycje z energii 590 zl netto za mwh, taryfa c21. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
medox 20 Napisano 9 Grudnia 2024 "Wszystko wskazuje też na to, że polskie mleczarnie i fermy drobiu, które chwaliły się dotąd względną stabilnością i wynikami w eksporcie, staną w jednym szeregu z producentami trzody i wołowiny. Dziś drobiarze czują na plecach oddech konkurencji z Ukrainy, za chwilę zdmuchnie ich ostatecznie Mercosur. Mleczarze jeszcze nie alarmują, ale obór na tysiące krów na Ukrainie przybywa, podobnie jak mleczarni z koncesjami na eksport do Europy. A po co słać daleko, jak pieniądze już za miedzą? A ten eksport do UE bardzo się im opłaca..." No właśnie P.s 590 jest myślę ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 10 Napisano 9 Grudnia 2024 (edytowane) Z Urszulka to jest tak : Nowy skład KE. "Ursula von der Leyen chce mieć władzę nad wszystkimi" Parlament Europejski zatwierdził w głosowaniu nowy skład Komisji Europejskiej. Po raz drugi na jej czele stanie Ursula von der Leyen. Jednym z kluczowych jej członków jest Piotr Serafin, który będzie się zajmował unijnym budżetem. - Ursula von der Leyen chce mieć wszystkich pod kontrolą. Autorytarne rządy już były za poprzedniej Komisji. Wtedy tłumaczono, że przez pandemię i wojnę w Ukrainie trzeba szybko podejmować decyzje, więc koniec końców to von der Leyen podejmowała decyzje. Teraz dzieląc kompetencję szefowa KE ponownie pokazuje, że chce mieć władzę nad wszystkimi - komentowała Beata Płomecka (korespondentka Polskiego Radia w Brukseli) w podcaście "Szczyt Europy" w TVN24 GO. Zdaniem Macieja Sokołowskiego (korespondent TVN24 w Brukseli) von der Leyen "stworzyła sobie taką Komisję, w której nikt jej nie będzie przeszkadzał". - W tej Komisji nie ma ani jednej osoby, która mogłaby jej zagrozić - ocenił Sokołowski. Edytowane 9 Grudnia 2024 przez Do kur wychodzę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 10 Napisano 9 Grudnia 2024 Zbliżająca się wielkimi krokami umowa o wolnym handlu UE-Mercosur wzbudza protesty nie tylko części państw członkowskich - zwłaszcza Francji i Polski - oraz unijnych rolników, swoje wątpliwości zgłaszają również unijne organizacje konsumentów. Te ostatnie alarmują, że produkty żywnościowe, które w wyniku porozumienia trafią na unijny rynek nie będą spełniać takich samych standardów, jak towary krajowe, zwłaszcza jeśli chodzi o przestrzeganie w procesie ich produkcji dobrostanu zwierząt. Ekspertka: Unia nie ma przepisów gwarantujących, że produkty z państw Mercosuru będą spełniać standardy UE Wynika to z faktu, że UE nie posiada regulacji dotyczących wymogów importowych w odniesieniu do konkretnych punktów, w tym właśnie dobrostanu zwierząt. "Konsumenci wychodzą jednak z założenia, że importowane do UE produkty spełniać będą wysokie unijne standardy zarówno w zakresie bezpieczeństwa żywności, jak i dobrostanu zwierząt czy poszanowania środowiska, ale tak nie jest" - powiedziała PAP Lea Auffret szefowa ds. międzynarodowych w organizacji BEUC, zrzeszającej unijne organizacje konsumentów. Ekspertka oceniła, że problem leży nie tyle w samym porozumieniu z Mercosurem, ile w fakcie, że w UE brakuje wystarczających przepisów, które zagwarantowałyby taki sam poziom standardów między produktami importowanymi, a wytworzonymi a terytorium Wspólnoty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_s69 16 Napisano 10 Grudnia 2024 (edytowane) Realnie wyprodukowanie mięsa w Brazylii jest o około połowę tańsze niż u nas. Nawet doliczając logistykę można powiedzieć że temat jest pozamiatany. Chyba ze chcecie produkować za 2,50 PNL/kilo przy obecnych kosztach. Ja już w zasadzie nie widzę przyszłości i nie inwestuję w pierwszą nogę. Edytowane 10 Grudnia 2024 przez _s69 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
medox 20 Napisano 11 Grudnia 2024 (edytowane) "Nasi lekarze weterynarii oglądali hodowlę kurcząt w Brazylii i to, co zobaczyli to przepaść nie do zaakceptowania przez konsumenta europejskiego. Tam można stosować wszystko, co jest u nas zakazane, w tym stymulatory wzrostu. Od krajów należących do Mercosur nie będziemy wstanie wyegzekwować unijnych norm i nie słyszałem, żeby w ogóle ktoś o tym myślał. Potrzebny byłby cały system/łańcuch kontroli, co wymagałoby dużych nakładów pieniężnych, ludzkich i nałożenia na kraje Mercosur pewnych ograniczeń, a oni są zainteresowani dostępem do rynku unijnego, a nie pompowaniem pieniędzy w unowocześnianie swojej hodowli. W Europie tworzenie dobrze działającej polityki bezpieczeństwa żywności trwało latami i pewnie nadal wymaga dalszych prac doskonalących ten system" * fragment wywiadu Polecam wycieczkę do Brazylii, wtedy dopiero można zobaczyć o czym my mówimy, fawele, gangi, przestępczość, inny świat i coś takiego mamy zamiar wpuścić na rynek UE tylko po to żeby sprzedać Volkswageny, to się po prostu nie mieści w pale Edytowane 11 Grudnia 2024 przez medox Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
medox 20 Napisano 11 Grudnia 2024 Tymczasem niemieckie media donoszą o euforii wśród niemieckich korporacji przemysłowych na wieść o podpisaniu Mercosour Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 10 Napisano 11 Grudnia 2024 Ale Urszuli pasuje takie mięso. W europie kontrole i najwyższe standardy a na antypodach kurestwo bezprawie i kasa workami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
medox 20 Napisano 12 Grudnia 2024 150milionów pisklaka miesięcznie.Szok. Przyjdzie taki moment w którym to się tak załamie, że będzie 2.50 przez rok non stop Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kurczakos 3 Napisano 12 Grudnia 2024 W tym ponad połowa jedzie za granicę... Też jestem zszokowany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 10 Napisano 13 Grudnia 2024 Ukraiński gigant drobiarski szykuje przejęcie w UE. Chce kupić rodzinną firmę Autor: Adam Tubilewicz Data: 12-12-2024, 11:42 MHP, ukraiński gigant zbożowo-drobiarski złożył wiążącą ofertę przejęcia hiszpańskiej UVESA Group, dużego producenta drobiu i wieprzowiny. Ukraiński MHP szykuje przejęcie w Hiszpanii Transakcja stanowi ofertę przetargową skierowaną do wszystkich obecnych akcjonariuszy UVESA i podlega spełnieniu pewnych warunków, w tym, ale nie wyłącznie, osiągnięciu minimalnego progu akceptacji wynoszącego 50,01%. Wymagania dotyczące zgód regulacyjnych, jeśli takie będą konieczne, zostaną ocenione i uwzględnione w razie potrzeby. MHP to grupa firm spożywczych i kulinarnych o znaczącym zasięgu na Ukrainie i w Europie Południowo-Wschodniej, gdzie działa pod swoją w pełni zależną spółką zależną Perutnina Ptuj. Inne operacje obejmują zakład rozbioru w Holandii, spółkę joint venture w Arabii Saudyjskiej oraz biura sprzedaży i dystrybucji w MENA (ZEA, Arabia Saudyjska) i Wielkiej Brytanii. MHP Ukraina eksportuje do 60% swoich całkowitych produktów drobiowych do ponad 70 krajów na całym świecie. W 2019 r. Grupa ogłosiła swoją strategiczną transformację w firmę kulinarną, wprowadzając na rynek i wprowadzając na rynek szereg produktów do gotowania o wartości dodanej i rozwiązań żywieniowych. Uvesa Group. Kim jest hiszpańska firmą, którą chce przejąć MHP? Grupo Uvesa jest jednym z liderów w branży spożywczej w Hiszpanii operująca w produkcji drobiu, trzody chlewnej i paszy. Działa w zakresie integracji pionowej w obszarach drobiu i trzody chlewnej. Uvesa jest jednym z głównych producentów kurczaków w Hiszpanii, działa również na arenie międzynarodowej. Firma została założona w 1964 roku jako spółka akcyjna działająca w sektorze paszowym. Pierwsza ferma drobiu ruszyła w 1967 roku. W latach 70 i 80 spółka ewoluowała w kierunku rolnictwa przemysłowego budując kolejne wytwórnie pasz. XXI wiek to duże inwestycje w segment drobiarski: w 2001 roku otwarto zakład drobiarski w Maladze (ubój i przetwórstwo), a w 2008 roku zakład przetwórczy w Tudeli (Nawarra). Kolejne lata przyniosły inwestycje w już istniejące obiekty i przejęcia nowych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
medox 20 Napisano 17 Grudnia 2024 W niemieckiej prasie pojawiają się artykuły besztające zacofanych polaczków będących przeciw Mercosour, bo to taka wspaniała umowa i nowa szansa dla EU, ciekawe że nikt nie pisze iż Brazylia to trzon grupy BRICS czyli państw sprzymierzonych z Rosją ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 10 Napisano 18 Grudnia 2024 - Unia Europejska i jej obywatele potrzebują umowy o wolnym handlu z Mercosurem, a jej przeciwnicy sabotują europejski projekt – pisze Sueddeutsche Zeitung. Niemiecki dziennik skomentował w poniedziałek sprzeciw części krajów UE, w tym Polski, wobec umowy o wolnym handlu z krajami Ameryki Południowej. Jak ocenia autor komentarza Jan Diesteldorf, w „tym nieprzyjemnym świecie” UE wysyła sygnał, że wciąż jest zdolna do działania. - Polityka handlowa jest potężnym narzędziem geopolityki, a traktat z Mercosur jest zdecydowanie największą umową handlową, jaką kiedykolwiek wynegocjowali Europejczycy. W obu regionach mieszka łącznie 720 milionów ludzi, do Europy trafiają stamtąd minerały, takie jak boksyt i niob, a także wołowina i cukier; kraje UE eksportują tam maszyny, produkty chemiczne i leki – wylicza niemiecki dziennikarz. - UE i jej obywatele potrzebują tego porozumienia, potrzebują go w konflikcie handlowym z Chinami, potrzebują go w obliczu zapędów Donalda Trumpa. Potrzebują go, ponieważ muszą otworzyć nowe rynki – zwłaszcza dla swoich rolników i producentów żywności – argumentuje Diesteldorf. - Tylko kogo w dzisiejszym świecie interesują potrzeby czy fakty? Kogo interesuje duża skala, kiedy w małej skali można zbić kapitał polityczny na niejasnych obawach rolników i konsumentów? – pyta Niemiec. - Przeciwnicy porozumienia sabotują europejski projekt. Nie mogą zajść daleko ze swoim bezsensownym sprzeciwem – Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 10 Napisano 18 Grudnia 2024 (edytowane) także tego...... jakby kto auto jakie kupował albo pompe ciepła to oczywiscie europejska bo ona ta europa dba o polskiego rolnika co w niej jest tej europie czyli. To jest jak z teorią względności ... jak ja pani włoże palec w uppe to kto ma palec w uppie ja czy pani??? Rolnik z Nakła nad Notecią, oDebra1ł sobie życie kilka miesięcy po trudnych doświadczeniach związanych z marcowym protestem w Warszawie – informuje Telewizja Republika. Miał zaledwie 25 lat. Przypomnijmy, w trakcie marcowego protestu rolników w Warszawie, policja na polecenie ówczesnego ministra spraw wewnętrznych i administracji, Marcina Kierwińskiego, użyła siły oraz gazu łzawiącego wobec protestujących. Byli ranni i zatrzymania, a ujawnione m.in. przez Telewizję Republika nagrania ilustrowały sytuacje, gdy prowokacji np. rzucania w tłum kostką brukową, dopuszczali się sami policjanci. W manifestacji wziął udział również 25-letni Michał Sołdan. Został brutalnie poturbowany i zatrzymany przez funkcjonariuszy policji. Całe zajście zostało zarejestrowane i upublicznione w mediach społecznościowych. Dowodzi ono, że pan Michał nie zrobił nic złego, a mimo to został brutalnie poturbowany przez funkcjonariuszy policji. Jak informuje TV Republika, już po umorzeniu przez prokuraturę sprawy, adwokat wystąpił do sądu z żądaniem odszkodowania za niesłuszne zatrzymanie. Ku jego zdziwieniu, mimo ewidentnego materiału dowodowego o niewinności Sołdana, sprawa zaczęła się przeciągać, ponieważ sąd zażyczył sobie przesłuchania policjanta z interwencji. W tej sytuacji zostanie umorzona i nikt nie poniesie za nią odpowiedzialności. Edytowane 18 Grudnia 2024 przez Do kur wychodzę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
medox 20 Napisano 20 Grudnia 2024 Obliczono że jakieś 22-24% naszego eksportu drobiu do UE może zostać zastąpione przez drób brazylijski, a to wartość kosmiczna. Generalnie myślę że trzeba by zredukować produkcję o około 40%, tymczasem u nas wariaty budują na absolutną potęgę. Jak ktoś ma wszystko w kurnikach tylko i wyłącznie, do tego na kredytach, to myślę że może mieć spory problem po wejściu w życie tej umowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysonzi1 12 Napisano 22 Grudnia 2024 Jaką płytę PIR polecacie? Miałem recticel ale oni robią obecnie jedynie w 3m odcinkach więc odpada Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysonzi1 12 Napisano 27 Grudnia 2024 Tuszka sporo już odbiła względem ceny kurczaka także wyciskać soki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
medox 20 Napisano 30 Grudnia 2024 Jak zawsze po Świętach w górę, bo wszystkie głupole chcą mieć na świnta, hehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach