KurczakPan 2 Napisano 30 Stycznia 2025 Do mnie też Ubojnie dzwonią i chcą kurczaka. Cena nie adekwatna do zapotrzebowania. Powinno być 5.6-5.8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil898 1 Napisano 30 Stycznia 2025 Tuszka średnio 8.50 więc spokojnie Żywiec powinien kosztować 5.5. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_s69 16 Napisano 30 Stycznia 2025 Jest duży eksport i zapotrzebowanie z FR i Hiszpani i ogólnie z innych kierunków. Także idzie wszystko na bieżąco bez chłodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
medox 21 Napisano 31 Stycznia 2025 Ostatnio jak płacili 5.2 to tuszka była po 9.5😁 Takie przyłożenie, to jakbyście żywiec po 8zł sprzedawali, hehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KurczakPan 2 Napisano 31 Stycznia 2025 Znajoma na niedzielę ma 5.60 ustalone. Wyszli z propozycją 5.50 ale bez większego targowania przystali na tą cenę. Każdy kto teraz sprzedaje niech powlaczy bo jest ssanie na rynku a to się dopiero zaczyna rozkręcać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksiaze 2 Napisano 31 Stycznia 2025 Cedrob zbuduje centrum logistyczne przy granicy z Ukrainą. Terminal pozwoli na przechowywanie nawet 100 tys. ton zbóż Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokoko 5 Napisano 2 Lutego 2025 Podpowiedzcie gdzie robie błąd. Kury maja prawie 5 tygodni. Na kurniku ma byc 23stopnie. Okienka chca sie otwierac prawie na 100%, kominy tez prawie wszystkie sekcje chca chodzić, zapotrzebowanie na wentylacje 100%, jakbym to wszystko wlaczyl to zaraz nagrzewnice beda chcialy sie zalaczac, bo przy takiej pogodzie jak dzisiaj to zaraz zrobi sie zimno. Jak to poustawiac zeby bylo dobrze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KurczakPan 2 Napisano 2 Lutego 2025 Godzinę temu, kokoko napisał: Podpowiedzcie gdzie robie błąd. Kury maja prawie 5 tygodni. Na kurniku ma byc 23stopnie. Okienka chca sie otwierac prawie na 100%, kominy tez prawie wszystkie sekcje chca chodzić, zapotrzebowanie na wentylacje 100%, jakbym to wszystko wlaczyl to zaraz nagrzewnice beda chcialy sie zalaczac, bo przy takiej pogodzie jak dzisiaj to zaraz zrobi sie zimno. Jak to poustawiac zeby bylo dobrze? Jaki sterownik? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokoko 5 Napisano 2 Lutego 2025 Skov Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radas 15 Napisano 2 Lutego 2025 Wrzuć zrzut z ekranu wykresów klimatu z tego kurnika. Zobaczymy jak masz poustawiane i może coś z tego wywnioskujemy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
medox 21 Napisano 2 Lutego 2025 Nagrzewnice przy 5tyg kurach jak jest mróz muszą się trochę włączyć jak dla mnie. Podciśnienie jakie masz? Co to znaczy zapotrzebowanie na wentyl 100%? Masz tylko kominy, czy mastery też, a te 100% to zapotrzebowanie na kominową? Boczne wloty na 100% przy 0st lub lekkim minusie? Może masz za mało zimowej wentylacji ? Za mało wlotów i kominów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 10 Napisano 3 Lutego 2025 Jaka wilgotność na kurniku? Czasami ludzie zapominają że ogrzewa się zimą w 5 tygodniu.... czy brakuje zywca w tym tygodniu??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KurczakPan 2 Napisano 3 Lutego 2025 3 godziny temu, Do kur wychodzę napisał: Jaka wilgotność na kurniku? Czasami ludzie zapominają że ogrzewa się zimą w 5 tygodniu.... czy brakuje zywca w tym tygodniu??? W tym i przyszłym tygodniu brakuje dużo żywca. Średnia cena skoczyła o 20gr co pokazuje że w zeszłym tygodniu ceny były trzymane na chama nisko. Tak jak pisałem nie adekwatna do zapotrzebowania. Powinno być dziś min.5.60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokoko 5 Napisano 3 Lutego 2025 Wrzuce pozniej zdjecia z wykresu. Co do ceny, to brakuje zywca ja na jutro ubiorka 5.7 uzgodnione. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokoko 5 Napisano 3 Lutego 2025 Tak to wyglada w ustawieniach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_s69 16 Napisano 3 Lutego 2025 Większość żywca poszła w zeszłym i poprzednim tygodniu teraz jest luka po świąteczna. Medox to wam wytłumaczy. On wie o co chodzi bo ma jakąś wykaszą wiedze z wylęgarni niż ja, Co do sterownika ja ustawiam na Big Dutchmanie regulację wentylacji w oparciu o // min zapotrzebowania za zwierze w metach sześcienny na min//. Jest taka opcja w nowszych skowach SKOV, Ustawianie procentowe na cały kurnik uważam za utopię. Zobacz jak masz ustawiony ten parametr i czy on ci nie dominuje, z tego co wiem to potrafi zwiększyć niepotrzebnie wentylację na budzie, Parametr minimalnej wentylacji na zwierzę można ustawić na krzywych, Jak - > znajdź w manualu do ROSS 308 tam jest napisane w tabelce. A jak nie ma to poszukaj w manualu COBA bo nie pamietam skąd to zassałem do komputera. Poza tym w najlepszej budzie nie grzeję już od 4 tygodnia nigdy nawet jak jest -10 st. Ale 99 procent hodowców nie ma takiej budy o takim stanie ocieplenia. Może warto zmniejszyć zagęszczenie. W Lubuskim Ptasia Grypa chyba na kaczce. Zdrówka życzę ... waszym ptaszkom. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksiaze 2 Napisano 4 Lutego 2025 17 godzin temu, _s69 napisał: Większość żywca poszła w zeszłym i poprzednim tygodniu teraz jest luka po świąteczna. Medox to wam wytłumaczy. On wie o co chodzi bo ma jakąś wykaszą wiedze z wylęgarni niż ja, Co do sterownika ja ustawiam na Big Dutchmanie regulację wentylacji w oparciu o // min zapotrzebowania za zwierze w metach sześcienny na min//. Jest taka opcja w nowszych skowach SKOV, Ustawianie procentowe na cały kurnik uważam za utopię. Zobacz jak masz ustawiony ten parametr i czy on ci nie dominuje, z tego co wiem to potrafi zwiększyć niepotrzebnie wentylację na budzie, Parametr minimalnej wentylacji na zwierzę można ustawić na krzywych, Jak - > znajdź w manualu do ROSS 308 tam jest napisane w tabelce. A jak nie ma to poszukaj w manualu COBA bo nie pamietam skąd to zassałem do komputera. Poza tym w najlepszej budzie nie grzeję już od 4 tygodnia nigdy nawet jak jest -10 st. Ale 99 procent hodowców nie ma takiej budy o takim stanie ocieplenia. Może warto zmniejszyć zagęszczenie. W Lubuskim Ptasia Grypa chyba na kaczce. Zdrówka życzę ... waszym ptaszkom. To słabo bo ja od 2001 nie grzeję dłużej niż Tydzień czy to lato czy zima... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
medox 21 Napisano 4 Lutego 2025 Zdradź sekret, dobrze zapłace 🙂 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KurczakPan 2 Napisano 4 Lutego 2025 (edytowane) 4 godziny temu, ksiaze napisał: To słabo bo ja od 2001 nie grzeję dłużej niż Tydzień czy to lato czy zima... Pewnie masz jeszcze zużycie poniżej 1kg co? Łódzkie na dzis 5.70 jak reszta?? Edytowane 4 Lutego 2025 przez KurczakPan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 10 Napisano 4 Lutego 2025 Ja węgiel już 12 rok odwożę. Oduczyłem od ciepła całkiem. Duzo do nich gadam motywuję tłumaczę i jedzą połowę od jakiegoś czasu. 1 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysonzi1 13 Napisano 5 Lutego 2025 14 godzin temu, KurczakPan napisał: Pewnie masz jeszcze zużycie poniżej 1kg co? Łódzkie na dzis 5.70 jak reszta?? Po 6 już płacą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KurczakPan 2 Napisano 5 Lutego 2025 4 godziny temu, lysonzi1 napisał: Po 6 już płacą Dzisiaj 5.90 jeszcze nie przebiło 6 ale myślę że w tym tempie na poniedziałek 6.2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KurczakPan 2 Napisano 5 Lutego 2025 Ciekawe zjawisko na cenach rolniczych 🙂 Ubojnia która sprzedawała niedawno tuszke w cenie 8.10zl, kupowała w tym momencie żywiec za 5.10zl/kg. W tej chwili sprzedają tuszke za 8.90zl i kupują od jakichś jeleni za jedyne 5.45 😄 komedia. Szanowni koledzy i koleżanki nie dajcie się naciągać bo jest takie ssanie w tym momencie że i tak zapłacą więcej. Jak rolę się odwrócą to żadna z Ubojni nie dołoży ani grosza żeby chociaż zostało coś na plusie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dex 6 Napisano 5 Lutego 2025 https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/pozostale-wiesci-rolnicze/37826-unia-nalozyla-wysokie-clo-importowe-na-lizyne-z-chin-rolnicy-lapia-sie-za-portfele Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysonzi1 13 Napisano 6 Lutego 2025 Na Kaliszu podobno 4 ogniska Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach