Skocz do zawartości
Żeldrob1

CENA BROJLERA

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Mam problem z kominami na 1 obiekcie. Kominy w pelni automatyczne, ale jest nieraz tak ze jak silnik nie pracuje (komin wlaczony z bezpiecznika ale nie chodzi w danej chwili) to kreci łopatkami w przeciwnym kierunku niz normalnie i wpycha powietrze do środka zamias je zasysac. Takie wpychanie powoduje spadek temperatury bo daje bezposrednio na czujnik temperatury i zaraz wlaczaja sie nagrzewnice. Zauwazylem to na kominach ktore zalaczaja sie pierwsze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, kokoko napisał:

Hej. Mam problem z kominami na 1 obiekcie. Kominy w pelni automatyczne, ale jest nieraz tak ze jak silnik nie pracuje (komin wlaczony z bezpiecznika ale nie chodzi w danej chwili) to kreci łopatkami w przeciwnym kierunku niz normalnie i wpycha powietrze do środka zamias je zasysac. Takie wpychanie powoduje spadek temperatury bo daje bezposrednio na czujnik temperatury i zaraz wlaczaja sie nagrzewnice. Zauwazylem to na kominach ktore zalaczaja sie pierwsze. 

Skoro wentylatory  chodzą w drugą stronę to wymień kondensator przy silniku. Chyba że brak zasilania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak dział podciśnienie. Fizyki nie zmienisz musisz albo zamontować motylka na dachu w kominie albo klapkę przepustnicy na dole z silnikiem nastawczym. Ja jestem zwolennikiem motylka . 

Edytowane przez _s69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem na wolnym, początek tyg 6.6, na niedzielę 6.4. Cena tuszki spada dość mocno, zobaczymy co przyszły tydzień pokaże. Podobno cedrob więcej wypuszcza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez na wolnym. Ale na razie nie interesuje sie cenami bo mam niedawno wstawione. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szukam pisklaka na po 20 maja 605031957

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wam powiem to wam powiem ale wam powiem, że tym rzutem nie, ale kolejnym lub jeszcze kolejnym, kupicie pisklaka po 3.5zł i sprzedacie żywego po 4, starczy na prąd, ludzi, ogrzewanie i może weta, a cała pasza będzie stratą i 2lata zarabiania pójdą w piz.dziec. Tak to widze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teza nie trafiona z brakiem hodowców na wolny, bo kiedy nie ma powodów do narzekania na cenę, czujesz się komfortowo i nie chwalisz sie zbytnio wszem i wobec jak ci idzie. Forum zaczyna żyć innymi tematami - wystarczy spojrzeć. Ubojnie nadal skupują z wolnego, chociaż przy stabilnych cenach skupu kontrakt zaczyna zbliżać do wolnego. Tylko wszystko co dobre kiedyś się kończy, wtedy czekamy na kolejne odbicie. Na ten moment póki co korzystamy z dobrej koniunktury.

Wielkopolska: wolny 6,45 netto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie trochę nie rozumiem, że wolny 6,45, minrol 5,82, a z tej tabelki wynika że na zachodzie płacą około 5,7. Czy ludzie mają mniej niż minrol, czy jest tak dużo samonelli? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na zachodzie Polski wiele ubojni ma swoje kurniki i to zabezpieczające dużą cześć produkcji  i dobierają tylko ptaka jak cena jest niska. Po co kupować drogo żeby potem szukać kupca na drogie mięso. Kady kto współpracował z ubojnia która zaczęła i podbudowała swoje budy wice co się na koniec stało. 

Edytowane przez _s69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W rzeczywistości ceny są zbliżone do tych deklarowanych na np. cenyrolnicze. Tydzień wstecz dostałem bez wahania 6.4 netto, jest jednak miejsce na wyższe stawki. Sezon grillowania rozpoczęty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na cenę tuszki to zywiec powinien być minimum 7.5 zł. Tuszka powyżej 11zl. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzony pomór na Żurominie ... duże fermy 😕

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę ze wszyscy zdaja sobie sprawę ze gdyby wszystko było obsadzone to cena zywca byłaby o 1.5 nizsza ???

i kiedy będą obsadzone ta tak sie stanie albo bardziej ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwzględniając wszystkie budowy, to jak kiedyś skończy się PG i pomór i wszystko ruszy razem z tymi budowami to pisklę 3.5 a żywiec 4 i cała pasza to strata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ND i PG raczej z nami zostaną... Pytanie czy dopracują szczepionki i okiełzna się to jak np IB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Szczepionka na ND jest dopracowana w 100% Tam nie ma co poprawiać. Tam trzeba szczepić, ale jak, skoro na ścianie wschodniej gdzie jest największe zagrożenie wariantem Ukraińskim nie szczepiło do tej pory większość hodowców szczepionką za 2grosze? Zresztą w reszcie kraju było różnie i niewiele lepiej.

Wolny 6,4 ale z bólem tyłka i kolega musiał daleko wywozić. Także nie wszędzie jest realna ta cena. 

Edytowane przez _s69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to jaka metoda szczepić. Większość robi jak najtaniej, oprysk lub do wody. A po takim zabiegu nie ma przeciwciał. Należy robić iniekcyjnie, żeby to działało. Ale to kosztuje 15 gr do sztuki. Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny żywca odzwierciedlają aktualne zapotrzebowanie na pustaki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi