Skocz do zawartości
Żeldrob1

CENA BROJLERA

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Do kur wychodzę napisał:

Kiedy 5 zł na wolnym ? W piątek ?

chyba w maju na długi weekend...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tucznik w skupie poniżej 4zł....

oj będzie jazda ostra, kto się wybudował w ostatnim roku....

Chińczycy już się nie mieszczą w Woli Kosowskiej i poszerzają swoją działalność i szukają nowych miejsc z magazynami. Gdyby żuromin był lepiej usytuowany i bliżej Warszawy to chińczyk by te kurniki nosem wciągał pod magazyny, dałby jakiś godziwy pieniądz i uratował nie jednego od komornika,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Aby zapewnić sobie poparcie Rzymu, von der Leyen we wtorek przedstawiła dodatkowe obietnice budżetowe dotyczące finansowania rolnictwa. Cel był jasny: premier Włoch Giorgia Meloni, której odmowa poparcia porozumienia z Mercosur zmusiła von der Leyen do odwołania planowanej na grudzień wizyty w celu podpisania traktatu

Istotą umowy Mercosur jest dążenie największych europejskich producentów do zwiększenia sprzedaży samochodów, maszyn i chemikaliów w Ameryce Łacińskiej, podczas gdy potentaci rolni z półkuli południowej uzyskają większy dostęp do sprzedaży żywności w Europie — perspektywa ta przeraża unijnych rolników. Podczas gdy Niemcy i Hiszpania od dawna przewodzą w walce o porozumienie, Francja i Polska są zdecydowanie przeciwne. To oznacza, że Włochy są kluczowym krajem członkowskim, gotowym do oddania decydującego głosu.

List von der Leyen z wtorku był starannie wyreżyserowanym teatrem politycznym. W liście skierowanym do przewodniczącej Rady UE i przewodniczącej Parlamentu Europejskiego Roberty Metsoli zaoferowała wcześniejszy dostęp do kwoty 45 mld euro z funduszy na rolnictwo w ramach kolejnego długoterminowego budżetu UE, potwierdzając jednocześnie przeznaczenie 293,7 mld euro na wydatki rolne po 2027 r Podkreśliła, że środki zawarte w jej liście „zapewnią rolnikom i społecznościom wiejskim bezprecedensowy poziom wsparcia, pod pewnymi względami nawet wyższy niż w obecnym cyklu budżetowym”.

"Kruk krukowi oka nie wykole"?

"(kur.a kurwie łba nie urwie"? (cytat ze słownika miejskiego)

Edytowane przez Do kur wychodzę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
38 minut temu, Do kur wychodzę napisał:

Aby zapewnić sobie poparcie Rzymu, von der Leyen we wtorek przedstawiła dodatkowe obietnice budżetowe dotyczące finansowania rolnictwa. Cel był jasny: premier Włoch Giorgia Meloni, której odmowa poparcia porozumienia z Mercosur zmusiła von der Leyen do odwołania planowanej na grudzień wizyty w celu podpisania traktatu

Istotą umowy Mercosur jest dążenie największych europejskich producentów do zwiększenia sprzedaży samochodów, maszyn i chemikaliów w Ameryce Łacińskiej, podczas gdy potentaci rolni z półkuli południowej uzyskają większy dostęp do sprzedaży żywności w Europie — perspektywa ta przeraża unijnych rolników. Podczas gdy Niemcy i Hiszpania od dawna przewodzą w walce o porozumienie, Francja i Polska są zdecydowanie przeciwne. To oznacza, że Włochy są kluczowym krajem członkowskim, gotowym do oddania decydującego głosu.

List von der Leyen z wtorku był starannie wyreżyserowanym teatrem politycznym. W liście skierowanym do przewodniczącej Rady UE i przewodniczącej Parlamentu Europejskiego Roberty Metsoli zaoferowała wcześniejszy dostęp do kwoty 45 mld euro z funduszy na rolnictwo w ramach kolejnego długoterminowego budżetu UE, potwierdzając jednocześnie przeznaczenie 293,7 mld euro na wydatki rolne po 2027 r Podkreśliła, że środki zawarte w jej liście „zapewnią rolnikom i społecznościom wiejskim bezprecedensowy poziom wsparcia, pod pewnymi względami nawet wyższy niż w obecnym cyklu budżetowym”.

"Kruk krukowi oka nie wykole"?

"(kur.a kurwie łba nie urwie"? (cytat ze słownika miejskiego)

co oni tam będą chcieli sprzedać? jak tam już chińczyk za chwilę wejdzie ze swoim sprzętem i cenami...europa dostanie podwójnego wstrząsu, położy rolnictwo które potężnie wspiera przemysł...oj się zdziwią z tym swoim przemysłem, europa już oddała 50% rynku motoryzacyjnego na rzecz chińskiej motoryzacji.... wystarczyło zobaczyć jak się chińczyk rozstawił aa targach Agrotechnica w  Hannover ze swoim sprzętem i 1/3 ceny zachodnich cen maszyn...

Edytowane przez ksiaze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj znajomy pchnął po 5zl 2 auta. Reszta wychodzi 4.3-4.4 a realnie handel idzie 4.6-4.7 kolejne ogniska pg. Na Wielkopolsce już mamy przesrane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dziś 4.9, a jutro się okaże ale na 5.2. będę startował. Kury brakuje, dużo PG i nowych ognisk. Z wlkp właśnie sporo telefonów 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam ubojni która odbierze w przyszĺym tygodniu brojlera ze strefy zapowietrzonej wielkopolska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto z tutaj obecnych bedzie jutro na stajku? Ja będę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, kokoko napisał:

Kto z tutaj obecnych bedzie jutro na stajku? Ja będę 

Ja miałem być ale mnie rozłożyło choroba, właśnie czytam wiadomości i już przegłosowali teraz czekać na skutki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj (9 stycznia 2025 r.) w głosowaniu na COREPER II zapadła decyzja o przyjęciu umowy UE z krajami Mercosur. Przeciw były: Polska, Francja, Irlandia, Węgry i Austria. Belgia wstrzymała się od głosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zassało mocno bo 2tyg Swiąt było. Chwilę może potrzyma, luty ok powinien być w miarę do 1 połowy przynajmniej a potem to już stateczki z Brazylii wpłyną do UE i zawalą calą Horece knajpy bary restauracje hotele its a nasz towar pozostanie wysłać na Marsa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez niemal 20 lat brazylijscy eksporterzy soi zapewniali, że ich produkty nie pochodzą z obszarów amazońskiej dżungli dotkniętych wylesianiem. Czołowe firmy z tej branży ogłosiły jednak, że rezygnują z obowiązującej dotąd dobrowolnej zasady, określanej jako moratorium sojowe - podała agencja AP.

„Trupy” będą wychodzić z szafy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.12.2025 o 07:12, stachu3100 napisał:

Można kupić taniej,i radzę cisnąć wylęgarnie z cenami jak i paszarnie bo inaczej nic z tego dobrego nie będzie.

Warto sie zapytać o szczepionkę grupy siódmej , zamiast ryzykować 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zassało i już sie zesrało. Tak jak mowilem. Musicie zdać sobie sprawę ze obecnie kur jest za duzo w stosunku do zapotrzebowania. Bylo zostac w indyku byśta tera tulili 4zeta za kilu i nie czuli na plecach ani brazylii ani ukrainy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, medox napisał:

Zassało i już sie zesrało. Tak jak mowilem. Musicie zdać sobie sprawę ze obecnie kur jest za duzo w stosunku do zapotrzebowania. Bylo zostac w indyku byśta tera tulili 4zeta za kilu i nie czuli na plecach ani brazylii ani ukrainy

...gdyby wszyscy jechali to byłaby cena poniżej 4...a to już jest po interesie, nie ważne skąd byłyby pieniądze na dokładkę i one by się szybko skończyły...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rynek zweryfikuje. Iluś przerzuci się na indyka, iluś w nioskę, jajka itd. Iluś musi paść na ryj, nowi inwestorzy nie widzący kur lecą pierwsi. Moim zdaniem trzeba przygotowywać się na ceny 4.8-5zl i wracamy do szarej rzeczywistości po 3latach względnego spokoju. Normalne zasady popytu i podaży. Był popyt to rosła i podaż koniec kropka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, PanJózek napisał:

Rynek zweryfikuje. Iluś przerzuci się na indyka, iluś w nioskę, jajka itd. Iluś musi paść na ryj, nowi inwestorzy nie widzący kur lecą pierwsi. Moim zdaniem trzeba przygotowywać się na ceny 4.8-5zl i wracamy do szarej rzeczywistości po 3latach względnego spokoju. Normalne zasady popytu i podaży. Był popyt to rosła i podaż koniec kropka.

Trochę to nie tak do końca...Ci co inwestują grube pieniądze w tą branże i są świeżakami są najbardziej niebezpieczni dla samej branży. Dysponują pieniądzmi z innych źródeł dochodu, nie zawsze w zgodzie z literą prawa i to jest największa bolączka tej branży. Słusznie zauważyłeś, że ekonomia jest bezwzględna i kieruje się krzywą popyt-podaż. Jak wiemy podaż teraz nam wzrośnie i nie wieźcie w bajki że tylko 1% przez Mercosur jak zapewniają politycy. Dlaczego? Bo kwity będą powielane setki razy jak na śrutę sojową, ten co kupuje na porcie to wie o czym pisze. Rok 2026 2027 2028 to będzie straszny dumping cenowy.

Edytowane przez ksiaze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie guzik prawda, ceny rolnicze nie oddają sytuacji na rynku, wiem dobrze o ubojniach z Wlkp które praca 5zl, a w marcu kury nie będzie wogole. Dopóki będą choroby ,kto się uchowa to wygra. Wiem,że nie tak to powinno wyglądać ale niestety jest jak jest 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, lysonzi1 napisał:

Dla mnie guzik prawda, ceny rolnicze nie oddają sytuacji na rynku, wiem dobrze o ubojniach z Wlkp które praca 5zl, a w marcu kury nie będzie wogole. Dopóki będą choroby ,kto się uchowa to wygra. Wiem,że nie tak to powinno wyglądać ale niestety jest jak jest 

Dokładnie o tym co pisałem wcześniej. Tylko paradoks jest taki, że ten co uchowa to zarobi, a zarobiona kasę w pakuję w nowe kurniki. 

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im więcej ognisk, tym więcej stref, tym więcej wylegarnii w strefach a w zagrożenej i buforze można wstawiać. Miałem też pauzować a na luzie mogę załadować wszystkie fermy. Piskląt z dnia na dzień do zabrania co raz więcej i to po promocyjnych cenach. Więc kolego będzie mnie kury, ale na pewno nie tyle i się wydaje. Pytanie jakie będzie ssanie na eksporcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, PanJózek napisał:

Im więcej ognisk, tym więcej stref, tym więcej wylegarnii w strefach a w zagrożenej i buforze można wstawiać. Miałem też pauzować a na luzie mogę załadować wszystkie fermy. Piskląt z dnia na dzień do zabrania co raz więcej i to po promocyjnych cenach. Więc kolego będzie mnie kury, ale na pewno nie tyle i się wydaje. Pytanie jakie będzie ssanie na eksporcie.

Jak to jest z tymi strafami,czy wstawiać możesz decyduje powiatowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi