Skocz do zawartości
Żeldrob1

CENA BROJLERA

Rekomendowane odpowiedzi

O wstawieniach decyduje Powiatowy.

A co do ssania i eksportu, to zastanów się Józek, kto jest chętny na zakup towaru ze stref? Nie znam ubojni, która ma klienta eksportowego chętnego na towar ze stref. Więc cała ta nadwyżka nie eksportowalna rozwala rynek krajowy. Dlatego ceny nie będzie wyższej. Eksportowaliśmy bez chorób, ponad 50% naszej produkcji, więc jak stanie eksport, a produkcja spadnie o 50%, to nadal będzie nadwyżka jak po ogłoszeniu lockdown-u. Do jakich wartości może spaść cena za żywiec uświadomi Was medox. Moim zdaniem nawet 2 zł nie będzie zaskoczeniem, bo tylko pisklę ma cenę z doopy, a reszta jest tańsza niż w 2020 roku. 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, piszesz wniosek do powiatowego, podajesz dokładną ilość, termin i z jakiej wylegarnii. Ich powiat(wylegarnii) też wydaje  taką zgodę i zasiedlasz. Nie możesz zrobić ubierki więc mniejsza obsada i na strzała. Tylko warunkiem jest strefa fermy i wylegarnii. Z wylegarnii, która nie jest w strefie zasiedlić nie mogę, mając fermy w strefach zagrożonych I buforowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze strefy zagrożonej na luzie jedzie na rynek unijny. Wypada Anglia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, PanJózek napisał:

Ze strefy zagrożonej na luzie jedzie na rynek unijny. Wypada Anglia.

podziwiam odwagę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jaką odwagę? To jest fakt. Masz takie np. Farmio gdzie na tą chwilę praktycznie wszyscy hodowcy sa w strefach. Czyli Twoim zdaniem oni nie eksportują nic? 

Edytowane przez PanJózek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od marca zmienia sie ustawa o likwidacji ognisk grypy i pomoru. Ponoć najpierw płaci hodowca wszystkie koszty ( a to są zajebiste koszty) potem składa wniosek do powiatowego o zwrot. Są tam określone potrącenia w procentach za ew braki. Ktoś wie coś? Bo sie nie wglebialem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, medox napisał:

Od marca zmienia sie ustawa o likwidacji ognisk grypy i pomoru. Ponoć najpierw płaci hodowca wszystkie koszty ( a to są zajebiste koszty) potem składa wniosek do powiatowego o zwrot. Są tam określone potrącenia w procentach za ew braki. Ktoś wie coś? Bo sie nie wglebialem. 

Podobno już tak jest 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 lata temu likwidowali mi stado bo 200m dalej na kaczce zarodowej wyskoczyło pg. Miałem 22400szt kury w wieku równych 4tyg. Wycenili na 198k netto a cała akcja gazowania i utylizacji na 270k netto. Fakturowane było już wtedy wszystko na hodowcę. Wtedy szedłem z tym do weterynarii, pisałem takie oświadczenie że mnie nie stać na zapłacenie oraz wniosek do powiatowego żeby odrazu przejął płatności. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto mówił o majowych cenach? Pogódź się z końcem hossy. Zara przyjedzie Mercosour o którym nikt nie mówi, że limit to filet, a nie całe kury, ani, że jak już tu ktoś pisał, kwity będą powielane sto razy więc generalnie wjedzie tego ogrom i cała horeca w całej UE będzie kupować tego fileta a ty swojego wywieziesz do lasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, medox napisał:

Kto mówił o majowych cenach? Pogódź się z końcem hossy. Zara przyjedzie Mercosour o którym nikt nie mówi, że limit to filet, a nie całe kury, ani, że jak już tu ktoś pisał, kwity będą powielane sto razy więc generalnie wjedzie tego ogrom i cała horeca w całej UE będzie kupować tego fileta a ty swojego wywieziesz do lasu

Dodam że właśnie wyszło info iż UE ułatwiła Brazyli łatwiejszy dostęp eksportu mięsa drobiowego i jaj na unijne rynki, nasz export siada i nie ma się co dziwić bo poza żurominem już mamy Wielkopolskę z pomorem i PG.jestem hodowca długoletnim i pokoleniowym ale obecne sytuację które się dzieją i nakładają nie potrafię skomentować 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Do kur wychodzę napisał:

zablokowali mercosour?

Na max 18 miesiecy chyba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Do kur wychodzę napisał:

zablokowali mercosour?

Wszystkie karty są na stole albo będzie długo zablokowana i kraje mercosuru się wycofają albo komisja Europejska wprowadzi umowę tymczasowa do momentu finalizacji głównej umowy o tu jest mocny nacisk aby do tego doszlo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, asa napisał:

Wszystkie karty są na stole albo będzie długo zablokowana i kraje mercosuru się wycofają albo komisja Europejska wprowadzi umowę tymczasowa do momentu finalizacji głównej umowy o tu jest mocny nacisk aby do tego doszlo

może być jeszcze inny scenariusz...umowa Mercosur obnaży i podważy UNIE jako instytucję, i spowoduje wycofywanie się państw członkowskich...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, ksiaze napisał:

może być jeszcze inny scenariusz...umowa Mercosur obnaży i podważy UNIE jako instytucję, i spowoduje wycofywanie się państw członkowskich...

Dzisiaj Wojciechowski wyraźnie oznajmił iż wprowadzenie umowy tymczasowej zostanie prawdopodobnie podjęte, w listopadzie UE zezwoliła na import mięsa drobiowego i jaj, i nas pomor i pg rozszerza się po kraju blokując eksport, nie ciekawie wszystko się układa 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.01.2026 o 16:26, PanJózek napisał:

Tak, piszesz wniosek do powiatowego, podajesz dokładną ilość, termin i z jakiej wylegarnii. Ich powiat(wylegarnii) też wydaje  taką zgodę i zasiedlasz. Nie możesz zrobić ubierki więc mniejsza obsada i na strzała. Tylko warunkiem jest strefa fermy i wylegarnii. Z wylegarnii, która nie jest w strefie zasiedlić nie mogę, mając fermy w strefach zagrożonych I buforowych.

Od dzisiaj w poznanskim powiecie nie ma możliwości wstawienia "strefa w strefie". 

Ktoś pisał na czacie " drobiarze ",że mozna wnioskować do PLW o rekompensaty za przerwę w chowie . Czy ktoś coś wie?

W koncu ich to wina  glowny lekarz jest odpowiedzialny za choroby i jej rozprzestrzenianie tj wywożenie padlych kur. Podjazdami nieszczelnymi  2 drogami publicznymi gdzie powodują wtórne zakażenia zdrowych ferm. To lekarz jest odpowiedzialny więc niech rozliczy straty za przestoje . 

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wina to jest stawiania kurnika na kurniku przede wszystkim.

• Like 3
  • Thanks 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkowity zakaz wstawień w Wielkopolsce okazał się bezprawny. Wracają wstawienia w strefy zagrożone i buforowe, a hodowcy będą mogli się starać o odszkodowania. Ma lecieć głową wojewódzkiej. Może ktoś potwierdzić? Co do tematu odnośnie zapłaty przez hodowcę kosztów przy wystąpieniu pg lub nd a później starania się o zwrot. Jest to nieprawda, pytałem u nas w piw, jedyne co się zmienia to jeżeli w przeciągu 6miesiecy wystąpi choroba 2 razy w danym gospodarstwie to za drugim razem nie ma wypłaty rekompensaty. Tyle się dowiedziałem oficjalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracają wstawienia w strefy zagrożone i buforowe, jeśli wylęgarnie też są w takich strefach. Info potwierdzone dzisiaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Info mam takie ze wielkopolska cala zmknieta do marca tak mi mowil wojewodzki zero wstawień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie wstawiam 11.02 na wniosek. Jedna ferma w buforze druga w zagrożonej. Oczywiście, jeśli do tego czasu się nic nie wysra. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi