Skocz do zawartości
Żeldrob1

CENA BROJLERA

Rekomendowane odpowiedzi

Dla nas (Polski) może to mieć takie znaczenie, że paradoksalnie zboża będą tanieć, bo pozostanie wywóz z Ukrainy wyłącznie koleją i ciężarówkami, bo droga morska się skończy.

A jak zboża kierowane do Europy potrafią się "rozpłynąć" na terenie Polski, to już wiemy i Ci wszyscy, którzy to robili mają już wszystko przećwiczone. Tak, że przewiduję........ złote czasy dla mieszalni pasz.

Proszę nie mylić tego z dobrym czasem dla hodowców, bo wyjaśnieniem ciągłych podwyżek pasz będą wysokie ceny na giełdach. A mięso z Ukrainy popłynie jeszcze większym strumieniem do Polski.

Generalnie: ratuj się kto może i kto ma jeszcze co ratować, ze swojego kapitału.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie tak będzie, uważam tak samo. Giełdy będą stały wysoko, a paszarnie będą mieć kolejny raz żniwa. Jutro zboże wystrzeli do góry, a za chwilę sms z kolejną podwyżka. Na szczęście sam robię pasze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Według najnowszych szacunków GUS krajowe zbiory zbóż ogółem (łącznie z kukurydzą) mogą osiągnąć w 2022 r. rekordowy poziom, bliski 36 mln ton tj. o 4 proc. wyższy niż przed rokiem - poinformował zastępca dyrektora generalnego KOWR Marcin Wroński.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, agroleń. napisał:

Według najnowszych szacunków GUS krajowe zbiory zbóż ogółem (łącznie z kukurydzą) mogą osiągnąć w 2022 r. rekordowy poziom, bliski 36 mln ton tj. o 4 proc. wyższy niż przed rokiem - poinformował zastępca dyrektora generalnego KOWR Marcin Wroński.

bzdura...

Ukraina wiedziała, że drugi raz Władek nie da im szansy exportu i nie przedłuży umowy.

Ukraina miała 30 % mniejsze zbiory i spieszyła się z ładowaniem statków  aż zablokowali cieśninę bosfor (około 300 statków zrobiło zamęt).

Także tanio to już było....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spektakularnych wzrostów na matif nie widać... ja się zastanawiam nad jednym: my mamy niezłą zagwozdkę jak ogrzać budy w zimę to ciekawe jak to wygląda na ukrainie. Co prawda tamte ogromne fermy pewnie są opalane gazem grzewczym który aktualnie jest tani ale czy dostępny na ukrainie ? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tajni informatorzy mówią, że ponoć jakieś dwa mega kontrakty na wysyłkę naszego kurczaka w listopadzie udało się pozyskać. Cenka rośnie. Osobiście gdybym miał teraz kury, to nie sprzedawał bym raczej w tym tygodniu, słyszałem głosy, że po niedzieli możemy wrócić w okolice 6netto. Zobaczymy. 

Za to od 15grudnia kury w opór, a od 1 stycznia w opór razy dwa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Medi ty się nic nie zmienisZ. Dopiero co pisałeś że nawet jakby wolny nie wstawiał to mamy mrożonki na 2 tygodnie. A ja godzinę temu od ubojni SMS dostałem z proszeniem sie o kurę w tym tygodniu. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Generalnie, kury od połowy listopada jest dużo mniej, poprostu kończy się kolejny większy wysyp kur i tyle. Ja info miałem jak wstawialem żeby wychodzić na koniec listopada. Co do tych tajnych informatorów i mega ekstra tajnych kontraktów to... Przecież mrożonki starczy do świąt wielkanocnych przeca nie, medziu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

SMS z paszarni rano o 7 wponiedziałek. Podwyżka od 2go  a pierwszego listopada nie jeżdżą. Wiec pistolet przy głowie przystawiony bo nie był nawet czasu zamówić po starej cenie albo zmienić paszarni. To jest terroryzm ekonomiczny w najgorszym wydaniu. 

Na szczęście cena odbija się od dna. Niestety nadal jest katastrofalna. 

Edytowane przez _s69

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To jest jak z paliwem. Podwyżka dzisiaj obniżka za 2 miesiące jeśli nie będzie w miedzy czasie podwyżki.  U mnie hodowcy trzymają bo dostali propozycję 5,45 i przetrzymują po kilka dni. Nie dziwię im się. Aktualnie w tym tygodniu nie mam więc pisze co słyszę. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja słyszałem o cenach 5.35-5.6, wydaje mi się, że realne wzrosty żywca dopiero po niedzieli, obecnie ubojnie finalizują zyski, przez to taki rozstrzał zywiec-tuszka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tajne infa o dwóch mega kontraktach do wysłania w listopadzie zdają się potwierdzać, po niedzieli 6 na miękko. 

ALE, to tylko wysyłki w listopadzie, więc bym się nie podniecał za bardzo uwzględniając że maile, że będą podwyżki już idą z paszarni a od 15 grudnia do 15-20 stycznia zywca będzie w opór, no powiedzmy że 15-30grudnia w opór, a 1-15 stycznia w opór razy 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Żeldrob1 napisał:

czyli hodowcy teraz wstawiaja co 3-4 tygodnie 🤣w końcu kto bogatemu zabroni 😂

W dniu 27.10.2022 o 20:17, Mistrz napisał:

 

A ja mam takie pytanie na jaką dobę sprzedajecie ostatecznie kuraki  ja zawsze kończę na równe 6 tygodni macie opracowane czy opłaca się dłużej trzymać tak do 6,5 tygodnia  czy nie ma to sensu bo więcej zjadają niż rosną ? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

naprawdę jesteś nowy... Nie umiesz liczyć i bierzesz się za obrót pieniędzmi? Nigdy nie przestaniecie mnie zadziwiać 😟

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Nowy2022 napisał:

A ja mam takie pytanie na jaką dobę sprzedajecie ostatecznie kuraki  ja zawsze kończę na równe 6 tygodni macie opracowane czy opłaca się dłużej trzymać tak do 6,5 tygodnia  czy nie ma to sensu bo więcej zjadają niż rosną ? 

Powiem ci że opłaca się jeszcze trzymanie do 6,5 tygodnia no powiedzmy do 46 doby bo do tego wieku jeszcze nie przeżerają no jest troszkę większe zużycie np. zamiast 1,52 będzie 1,54 ale za to dużo większa waga i tutaj pojawia się problem bo u mnie na 46 dobę jest waga 3,4 i nie bardzo ubojnie chcą takiego kurczaka no moja mała ubojnia jeszcze to weźmie ale z dużą już by był problem  ja najczęściej kończę tak na 40-44 dobę Jeśli masz gdzie zdać kurę ponad 3 kg możesz trzymać dłużej jeśli nie no to chyba nie ma sensu przetrzymywać miałem kilka rzutów trzymanych nawet do 49 doby i też wychodzi to całkiem nieźle zużycie nie wzrasta jakoś drastycznie ale jest już wyższe na przykład zamiast 1,52 wyjdzie ci 1,58 ale jak już kura skończy 7 tygodni to każdy dzień po 7 tygodniu to jest totalny bezsens bo zdarzyło mi się parę razy w życiu trzymać kurę nawet prawie 8 tygodni chociażby Kiedy zaczęła się pandemia i nie miałem co zrobić z kurczakiem mam wrażenie że po 49 dniu te kury żrą dwa razy więcej niż rosną po prostu zużycie wzrasta tak drastycznie że na 55 dobę  kończy się na 1,7 .

Opisałem ci to co wiem teraz musisz sobie przeanalizować co ci się opłaca

  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to tzrymacie bardzo długo 🤔u mnie sprzedaż zaczyna się z reguły w 33/34 dobie i 38/39 kończę. Baaardzo rzadko i tylko kiedy jest jakaś  przerwa ubojowa ,  świeto czy życzenie ubojni o wiekszego ptaka   trzymam do 40-42 doby. Przertwy pomiędzy wstawieniami mam dość długie więc nawet mógłbym chować do 49 doby tylko.......po co ???🤥

Edytowane przez Żeldrob1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Mistrz napisał:

Powiem ci że opłaca się jeszcze trzymanie do 6,5 tygodnia no powiedzmy do 46 doby bo do tego wieku jeszcze nie przeżerają no jest troszkę większe zużycie np. zamiast 1,52 będzie 1,54 ale za to dużo większa waga i tutaj pojawia się problem bo u mnie na 46 dobę jest waga 3,4 i nie bardzo ubojnie chcą takiego kurczaka no moja mała ubojnia jeszcze to weźmie ale z dużą już by był problem  ja najczęściej kończę tak na 40-44 dobę Jeśli masz gdzie zdać kurę ponad 3 kg możesz trzymać dłużej jeśli nie no to chyba nie ma sensu przetrzymywać miałem kilka rzutów trzymanych nawet do 49 doby i też wychodzi to całkiem nieźle zużycie nie wzrasta jakoś drastycznie ale jest już wyższe na przykład zamiast 1,52 wyjdzie ci 1,58 ale jak już kura skończy 7 tygodni to każdy dzień po 7 tygodniu to jest totalny bezsens bo zdarzyło mi się parę razy w życiu trzymać kurę nawet prawie 8 tygodni chociażby Kiedy zaczęła się pandemia i nie miałem co zrobić z kurczakiem mam wrażenie że po 49 dniu te kury żrą dwa razy więcej niż rosną po prostu zużycie wzrasta tak drastycznie że na 55 dobę  kończy się na 1,7 .

Opisałem ci to co wiem teraz musisz sobie przeanalizować co ci się opłaca

Dzięki o taką właśnie odpowiedź mi chodziło 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...