kurczak68 0 Napisano 16 Stycznia 2 godziny temu, JozekPan napisał: Wydawało mi się, że ja już dużo place. Załadunek w kontener w zeszłym roku 12gr, teraz zażyczyli sobie 15gr. Kolejny dobry grosz do kilograma, takich za dużo nie znaczących na pierwszy rzut oka groszy jeszcze się kilka nazbiera i cyk 5tys z rzutu mniej. Płacisz mało! U mnie 16 groszy ekipa brała na początku tamtego roku. Załadunek w klatki powyżej 20gr wołali w grudniu. Strach się bać ile teraz będą wołać.( nowy rok podwyżki płac) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agroleń. 18 Napisano 16 Stycznia (edytowane) W dniu 12.01.2023 o 18:58, egg2PL napisał: 7 groszy 4-5 osob i nocka to 6 aut. Auto maks 1,5godziny. Kontener i szufkady ładowarka moja. Toż mają zarabiać 1,5 tys na łebka na noc? Wariatkowo Edytowane 16 Stycznia przez agroleń. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 11 Napisano 16 Stycznia (edytowane) zestaw dajmy na to 5 tyś. szt - skrzynki . Ładowanie zestawu z przerwą na fajkę 1,5 - 1,7 godziny . 3 zestawy - ok.5-6 godzin , ale ogólnie są jakieś 7 godzin ( początek łapania zdecydowanie < 1,5 godziny , ale końcówka sporo dłużej ) 10 osób . Łącznie za zestaw po 20 gr. = 1 tysiąc czyli po 100 płn na głowę. 3 zestawy - po 3 stówy na głowę czyli biorąc pod uwagę około 7 godzin wychodzi po 46 złotych/godzina. Nie jest to mało , ale praca w godzinach nocnych , bywa w deszczu , sporo trzeba się nachodzić, nadźwigać ....czy rzeczywiście jest to szokująco dużo? Miejmy na uwadze, że to praca dorywcza, a takie są niestety więcej płatne. Edytowane 16 Stycznia przez Żeldrob1 pisownia 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokoko 0 Napisano 16 Stycznia (edytowane) Ja nie płacę za sztuki tylko za auta. Mam zawsze załadunek na kontenery które wwoza do środka mini ładowarka pracownicy ubojni. I za samochód płaciłem 70zl/os, teraz chyba podniosę do 80zl/os. Wiem że jest to dobra stawka w okolicy,bo nie mam problemu z ludźmi. Wiem że jeden sąsiad płaci 100zl i do niego każdy łapacz chce iść. Łapie u mnie 8 osób. Edytowane 16 Stycznia przez kokoko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 11 Napisano 16 Stycznia 5 minut temu, kokoko napisał: Ja nie płacę za sztuki tylko za auta. Mam zawsze załadunek na kontenery które wwoza do środka mini ładowarka pracownicy ubojni. I za samochód płaciłem 70zl/os, teraz chyba podniosę do 80zl/os. Wiem że jest to dobra stawka w okolicy,bo nie mam problemu z ludźmi. Wiem że jeden sąsiad płaci 100zl i do niego każdy łapacz chce iść. Łapie u mnie 8 osób. niestety u mnie kontenerów nie maja więc pozostają skrzynki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harnaś20 2 Napisano 16 Stycznia Ludzie co wy pierdo...cie , poje..ało was. Ja płacę 60zł za auto 8 osób kontenery wjeżdżanie zawsze do środka 40-45min auto 5 tyś ,chyba że 7 tyś to godzina. Nie mam problemu z łapaczami aż się biją każdy chce dzisiaj zarobić. Znajomemu daje ubojnia firmę do łapania to 10gr od sztuki biorą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 8 Napisano 16 Stycznia Mi się wydaje że to że na jednej fermie się zabijają a na drugiej mają w dupie nawet po 20 groszy to po prostu kwestia regionu Polski w biedniejszych rejonach gdzie nie mają roboty i nie mają za co pić idą po 7 groszy a w bogatszych okolicach nawet za 20 groszy nie nie chce im się robić Tylko ja się tak zastanawiam czy nie ma drugiej strony medalu tych mega tanich ekip bo na przykład u mnie zero odrzutów zero połamanych zero potłuczonych ogólnie żadnych zastrzeżeń gdzie ubojnia naprawdę się czepia do wszystkiego wiem bo mam kontakt ze znajomymi którzy do niej zdają u mnie ludzie łapią jacy łapią Jedni normalniejszy drudzy można powiedzieć że z patologii ale ogólnie nie mam do czego się przyczepić tak jak pisałem powyżej jak coś przeskrobią mają potrącone więc się pilnują ale nawet jakbym ich nie pilnował to podejrzewam że nic by się z kurami nie działo bo jak się pracuje za jakieś pieniądze to się inaczej do tego podchodzi A jak się rypie za marne grosze No to wiadomo jakie się ma chęci do roboty I jak później jest robota zrobiona Dlatego ja nie wyobrażam sobie brać ludzi którzy łapią po 7 groszy bo przypuszczam że niezłe cyrki się na kurniku dzieją i później idzie taki filmik z takiego łapania gdzie kury są kopane rzucane upychane i tak dalej I jest afera i jeszcze na ubojni się później czepiają i mają co odliczać a hodowca zdziwiony I wyzywa na ubojnie że go wykorzystują że to że tamto a może najpierw niech zobaczy jak to jest u niego na kurniku ładowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 11 Napisano 16 Stycznia 12 minut temu, Harnaś20 napisał: Ludzie co wy pierdo...cie , poje..ało was. Ja płacę 60zł za auto 8 osób kontenery wjeżdżanie zawsze do środka 40-45min auto 5 tyś ,chyba że 7 tyś to godzina. Nie mam problemu z łapaczami aż się biją każdy chce dzisiaj zarobić. Znajomemu daje ubojnia firmę do łapania to 10gr od sztuki biorą. Ty chyba Ty pierd...sz i Ciebie pojeb...😡co Ty ku..wa mylisz, że jesteśmy jacyś ułomni? Chłopie jeżeli ktoś nie ma możliwości skompletowania ekipy bo albo zwyczajnie brak ludzi, albo nie chcą robić to czym ich ściągniesz? Piękną gadką czy zwyczajnie- kasą. Też chciałbym płacić mniej tylko niestety nie mam ludzi do pracy i nasze ubojnie kontenerów też nie posiadają. Od jakiegoś czasu mam duży problem żeby skompletować ekipę , a w szczególności facetów do skrzynek . Taka lokalizacja 🥵 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 11 Napisano 16 Stycznia 36 minut temu, Mistrz napisał: Mi się wydaje że to że na jednej fermie się zabijają a na drugiej mają w dupie nawet po 20 groszy to po prostu kwestia regionu Polski w biedniejszych rejonach gdzie nie mają roboty i nie mają za co pić idą po 7 groszy a w bogatszych okolicach nawet za 20 groszy nie nie chce im się robić Tylko ja się tak zastanawiam czy nie ma drugiej strony medalu tych mega tanich ekip bo na przykład u mnie zero odrzutów zero połamanych zero potłuczonych ogólnie żadnych zastrzeżeń gdzie ubojnia naprawdę się czepia do wszystkiego wiem bo mam kontakt ze znajomymi którzy do niej zdają u mnie ludzie łapią jacy łapią Jedni normalniejszy drudzy można powiedzieć że z patologii ale ogólnie nie mam do czego się przyczepić tak jak pisałem powyżej jak coś przeskrobią mają potrącone więc się pilnują ale nawet jakbym ich nie pilnował to podejrzewam że nic by się z kurami nie działo bo jak się pracuje za jakieś pieniądze to się inaczej do tego podchodzi A jak się rypie za marne grosze No to wiadomo jakie się ma chęci do roboty I jak później jest robota zrobiona Dlatego ja nie wyobrażam sobie brać ludzi którzy łapią po 7 groszy bo przypuszczam że niezłe cyrki się na kurniku dzieją i później idzie taki filmik z takiego łapania gdzie kury są kopane rzucane upychane i tak dalej I jest afera i jeszcze na ubojni się później czepiają i mają co odliczać a hodowca zdziwiony I wyzywa na ubojnie że go wykorzystują że to że tamto a może najpierw niech zobaczy jak to jest u niego na kurniku ładowane masz dużo racji..... zero rzucania , upychania na siłę, w skrzynkach każda kura, która leży na plecach ( zdarza się przy wkładaniu )musi być odwrócona ....strat spowodowanych złym łapaniem jest ...zero 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harnaś20 2 Napisano 16 Stycznia 25 minut temu, Żeldrob1 napisał: Ty chyba Ty pierd...sz i Ciebie pojeb...😡co Ty ku..wa mylisz, że jesteśmy jacyś ułomni? Chłopie jeżeli ktoś nie ma możliwości skompletowania ekipy bo albo zwyczajnie brak ludzi, albo nie chcą robić to czym ich ściągniesz? Piękną gadką czy zwyczajnie- kasą. Też chciałbym płacić mniej tylko niestety nie mam ludzi do pracy i nasze ubojnie kontenerów też nie posiadają. Od jakiegoś czasu mam duży problem żeby skompletować ekipę , a w szczególności facetów do skrzynek . Taka lokalizacja 🥵 Bo cię wykorzystują tak samo jak ubojnie. Łapacze też potrafią się zmówić tak samo jak ubojnie. U nas w terenie nikt nie płaci więcej ani mniej tylko 60zl jak chcą podwyżki to jest narada wszystkich w koło hodowców a nie przebijanie kto da więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
asa 1 Napisano 16 Stycznia Wszystko zależy od regionu na Kaszubach im blizej trojmiasta tym gorzej aby znalezc do skrzynek to nieraz sam idziesz na auto i mniej niz 17gr nikt nie odbierze telefonu od 5 lat jest dramat coraz wiekszy i nic nie zrobisz musisz placic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kurnikowiec 123 1 Napisano 16 Stycznia troche nadziei : krzykliwy Kowalski może coś ugra dla drobiu w sprawie cła (skan z ukrainskiego portalu) Polska będzie dążyć do przywrócenia ceł na ukraińską kukurydzę 16 stycznia 2023, 11:56671 30 stycznia Rada Ministrów Rolnictwa UE będzie dyskutować nad oświadczeniem Polski w sprawie przywrócenia ceł na zboże importowane z Ukrainy. Zapowiedział to w Sejmie wiceminister rolnictwa Janusz Kowalski - pisze Farmer.pl . Według niego Polska tworzy już koalicję w tej sprawie z udziałem innych krajów UE. Jak poinformował Kowalski, w okresie od stycznia do października 2022 r. import kukurydzy z Ukrainy wyniósł 1,4 mln t. Jednocześnie polski eksport kukurydzy wyniósł 3 mln t, czyli dwukrotnie więcej niż w tym samym okresie. 2021 r . „To wskazuje, że większość kukurydzy z Ukrainy jest eksportowana dalej, ale problem istnieje” – zaznaczył, tłumacząc, że Polska nie może samodzielnie wprowadzić ceł, potrzebna jest decyzja UE, która do 5 czerwca , 2023 zdecydował o liberalizacji handlu produktami rolnymi z Ukrainą i wprowadził zerowe cła na niektóre produkty. „Po zakończeniu okresu liberalizacji handlu stoimy przed bardzo trudną decyzją, co dalej… Jako Ministerstwo Rolnictwa będziemy dążyć do wyłączenia niektórych produktów z pakietu liberalizacyjnego, ochrony polskiego drobiu, polskich jabłek i sektora soków” – zaznaczył. Kowalskyi dodał, że Ministerstwo Rolnictwa już pracuje nad tą sprawą. W obowiązującym rozporządzeniu jest klauzula ochronna, która daje Polsce możliwość wystąpienia do Komisji Europejskiej z wnioskiem o wszczęcie oficjalnego postępowania wyjaśniającego, jeśli pojawią się przesłanki, że interesy polskich rolników są ograniczane. „Chcemy skorzystać z tej możliwości i będę przekonywał cały polski rząd do złożenia takiego wniosku. Żeby rzetelnie chronić interesy polskich rolników i domagać się od UE np. sfinansowania infrastruktury magazynowej czy odszkodowań dla rolników, którzy ponieśli straty z przyczyn geopolitycznych – mówił wiceminister. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 8 Napisano 16 Stycznia 42 minuty temu, Harnaś20 napisał: Bo cię wykorzystują tak samo jak ubojnie. Łapacze też potrafią się zmówić tak samo jak ubojnie. U nas w terenie nikt nie płaci więcej ani mniej tylko 60zl jak chcą podwyżki to jest narada wszystkich w koło hodowców a nie przebijanie kto da więcej Mam takie pytanie skoro łapacze umią się zmówić to jako grupa mają zdecydowanie większą siłę niż wy bo powiedzą że nie będą łapać za 60 zł żebyście sobie sami złapali I ciekaw jestem kogo wy ku.wa do tego łapania weźmiecie chyba się wszyscy z okolicy zbierzecie i będziecie sobie łapali sami i jeszcze interesuje mnie kwestia ile masz na aucie odrzutów ,połamanych, potłuczonych i tego typu różnych potrąceń bardzo mnie to ciekawi bo jak się zatrudnia ludzi za takie grosze No to raczej normalnych ludzi się nie zatrudnia A jak nienormalni ludzie to i robota zrobiona nienormalnie ale i tak się pewnie nie przyznasz tylko napiszesz że u ciebie jest zawsze wszystko idealnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 8 Napisano 16 Stycznia (edytowane) Godzinę temu, Żeldrob1 napisał: masz dużo racji..... zero rzucania , upychania na siłę, w skrzynkach każda kura, która leży na plecach ( zdarza się przy wkładaniu )musi być odwrócona ....strat spowodowanych złym łapaniem jest ...zero No właśnie tak jak piszesz jak się płaci i się ludzi pilnuje i szanuje to nie ma problemów i kopania rzucania poodwracanych kur w klatkach Ja zdaję do swojej ubojni kupę lat znam tam ludzi znam kierowcę i tak sobie czasami gdzieś tam pogadamy chwilę jak tam u innych, nie padają żadne nazwiska ale często jest jakieś zdziwienie że u innych to co chwilę jakiś problem to kury nie poodwracane i 50 padów na aucie to jakieś połamane nogi i skrzydła A u mnie zawsze wszystko dobrze No to ja mówię że to zależy od ekipy i od tego jak hodowca tą ekipę traktuje Edytowane 16 Stycznia przez Mistrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 8 Napisano 16 Stycznia A jak się robi tak jak Harnaś i jego sąsiedzi czyli robi się z ludzi debili i myśli się że będą zapieprzali za miskę ryżu No to ja nie chcę sobie wyobrażać co tam się w tych szufladach kontenerów dzieje pewnie po pięć kur w tej szufladzie odwrócone do góry nogami a połowa z nich dojeżdża martwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harnaś20 2 Napisano 16 Stycznia 1% i nic więcej mam dogadane z ubojnią chyba chyba że kura chora czy coś. A nawet słyszę że ci co firmę biorą z ubojni to ubojnia się rozlicza z firmą łapiącą i jeżeli są połamane czy potłuczone ubojnia im odlicza także też muszą się pilnować. U nas jest 60 zł i wszyscy są zadowoleni bo gdzie zarobią 60zl na 40 min czy nawet na 1h z takim wykształceniem? Nigdzie! Wiadomo że z klatką schodzi się dwa razy dłużej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harnaś20 2 Napisano 16 Stycznia 18 minut temu, Mistrz napisał: A jak się robi tak jak Harnaś i jego sąsiedzi czyli robi się z ludzi debili i myśli się że będą zapieprzali za miskę ryżu No to ja nie chcę sobie wyobrażać co tam się w tych szufladach kontenerów dzieje pewnie po pięć kur w tej szufladzie odwrócone do góry nogami a połowa z nich dojeżdża martwa No popatrz mistrzu 12lat hodowli i jakoś daję radę . Poprostu mistrzu żal ci dupę ściska że ktoś płaci mniej a ty musisz przepłacać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harnaś20 2 Napisano 16 Stycznia 9 minut temu, Harnaś20 napisał: No popatrz mistrzu 12lat hodowli i jakoś daję radę . Poprostu mistrzu żal ci dupę ściska że ktoś płaci mniej a ty musisz przepłacać. Mistrzu możesz nawet 200zl płacić za auto czy po 50gr od szt tylko pytanie czy to ci się opłaca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 8 Napisano 16 Stycznia No u mnie taka cena by nie przeszła tak jak mówię inni płacą po 15 groszy za kontenery bo inaczej Nikt im do łapania nie przyjdzie i będą sobie łapać sami a łapacze w mojej okolicy mają tyle roboty że czasami aż ekip brakuje a są trzy także chyba się skutecznie zmawiają i jak widać z nami wygrywają zresztą ja tam ze swojej ekipy Jestem zadowolony Tak jak piszę zero potrąceń zero odrzutów nie ma żadnego jednego procenta jest po prostu zero i tak niech pozostanie Co mi to da że ja im zapłacę 5 groszy mniej jak będę miał 1% potrącony No szczyt debilizmu bo 1% z moich 55 ton to jest co najmniej 3000zł a 5 grosz łapaczy to 950zł wybieram kasę dla łapaczy między innymi ze względów ekonomicznych i jeszcze do tego dochodzą względy dobrostanowe kur które są dla mnie równie ważne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 8 Napisano 16 Stycznia 5 minut temu, Harnaś20 napisał: Mistrzu możesz nawet 200zl płacić za auto czy po 50gr od szt tylko pytanie czy to ci się opłaca. No widzisz mi się opłaca płacić po 16 groszy Tak jak ci napisałem Widzisz różnicę 1%, a 5 groszy dla łapaczy widzisz więc kto tu ma rację Ja z żeldrobem Czy ty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harnaś20 2 Napisano 16 Stycznia 26 minut temu, Mistrz napisał: No widzisz mi się opłaca płacić po 16 groszy Tak jak ci napisałem Widzisz różnicę 1%, a 5 groszy dla łapaczy widzisz więc kto tu ma rację Ja z żeldrobem Czy ty No nie mów że nic ubojnia nie odlicza bo i tak nie uwierzę każda jedna ubojnia robi ubytek wagowy na transport chyba że nie wiem co to za ubojnia chyba że nikt do niej nie sprzedaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 8 Napisano 16 Stycznia (edytowane) 6 minut temu, Harnaś20 napisał: No nie mów że nic ubojnia nie odlicza bo i tak nie uwierzę każda jedna ubojnia robi ubytek wagowy na transport chyba że nie wiem co to za ubojnia chyba że nikt do niej nie sprzedaje. No nie odlicza bo mają do mnie 30 km Edytowane 16 Stycznia przez Mistrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harnaś20 2 Napisano 16 Stycznia To takich uboijni trzeba że świecą szukać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harnaś20 2 Napisano 16 Stycznia 8 minut temu, Mistrz napisał: No nie odlicza bo mają do mnie 30 km To nie porównuj się do ubojni co ma150-200km Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 11 Napisano 17 Stycznia 6 godzin temu, Harnaś20 napisał: Bo cię wykorzystują tak samo jak ubojnie. Łapacze też potrafią się zmówić tak samo jak ubojnie. U nas w terenie nikt nie płaci więcej ani mniej tylko 60zl jak chcą podwyżki to jest narada wszystkich w koło hodowców a nie przebijanie kto da więcej bez sensu rozmowa z Tobą .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach