dex 3 Napisano 17 Lutego 10 godzin temu, lysonzi1 napisał: https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/leak-eu-emission-cutting-plan-hits-three-times-more-pig-poultry-farms-than-thought/ Poczytajcie. Instalacje przemysłowe już od 150djp. Witaj unio, witaj nowy świecie a co jest jakiś nowy przelicznik ? bo stary to dla brojlera to 0,0036 więc wychodzi po staremu 40 tyś kur ...czyli nie po staremu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kurnikowiec 123 3 Napisano 17 Lutego mają rozmach sku***syny: MHP założy spółkę joint venture w Arabii Saudyjskiej 17 lutego 2023, 09:26793 MHP Agroholding planuje utworzenie joint venture z Desert Hills for Veterinary Services Company, spółką zależną Tanmiah Food Company, lidera rynku w Królestwie Arabii Saudyjskiej w zakresie produkcji mięsa drobiowego i innych wyrobów mięsnych. Zgodnie z komunikatem MHP na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, stosowny memorandum zostało podpisane przez strony 16 lutego. „Głównym celem wspólnego przedsięwzięcia będzie rozwój i eksploatacja obiektów drobiarskich, a także utworzenie nowej wylęgarni w Arabii Saudyjskiej, która będzie produkować 108 mln jaj wylęgowych rocznie. Firma zainwestuje również w wytwórnie pasz w celu produkcji 137 000 ton paszy rocznie” – czytamy w komunikacie. Inicjatywy będą finansowane głównie przez Saudyjski Fundusz Rozwoju Rolnictwa. MHP zapewni szeroki zakres specjalistycznej wiedzy branżowej w całym łańcuchu wartości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 14 Napisano 17 Lutego Jeszcze parę lat i nikt nie będzie potrzebował naszych kur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 4 Napisano 17 Lutego (edytowane) Już niewiele. Nie zdążą sie zwrócić budowane budy. Raport: Mniej mięsa, nabiału i samochodów. To powinniśmy zrobić, by pomóc Ziemi C40, sieć największych na świecie miast zaangażowanych w walkę ze zmianami klimatycznymi, zleciła przygotowanie raportu, który wskazuje, co powinniśmy zrobić, aby nasze działania na rzecz walki ze zmianami klimatu, były skuteczne. Co z niego wynika? Publikacja: 16.02.2023 12:38 https://klimat.rp.pl/planeta/art37965961-raport-mniej-miesa-nabialu-i-samochodow-to-powinnismy-zrobic-by-pomoc-ziemi Zdaniem autorów raportu, do 2030 roku, rocznie jedna osoba powinna spożywać nie więcej niż 16 kilogramów mięsa bądź na stałe wykluczyć je ze swojej diety. Dla porównania, obecnie przeciętny Polak zjada rocznie ponad 70 kg mięsa. Powinniśmy także jeść mniej nabiału – maksymalnie 90 kg na osobę rocznie. Dziś w naszym kraju jest to średnio ponad 200 kg. Edytowane 17 Lutego przez Do kur wychodzę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 4 Napisano 17 Lutego tymczasem cena na wolnym pokazuje moc nawet już 6.8 czy zobaczymy więcej. https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krachmen 25 Napisano 18 Lutego Sugeruje golić wszystko co przypomina kurczaka i ma 2kg bo potrwa to jeszcze maks tydzień . Wiecie że za każdym razem jest tak samo, nie? . Wszyscy trzymają i liczą na 7 a kończy się sprzedawaniem 3.5kg kur po 4.50, hehe. Za każdym razem jest idento Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krachmen 25 Napisano 18 Lutego Natomiast 6.8 nie ma, to jakiś błąd albo jakaś zagrywka cwaniaczków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
B0b 0 Napisano 18 Lutego Przecież jest mało kurczaka. To ta cena i tak jest niska przy tej sytuacji rynkowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysonzi1 7 Napisano 18 Lutego 2 godziny temu, Krachmen napisał: Sugeruje golić wszystko co przypomina kurczaka i ma 2kg bo potrwa to jeszcze maks tydzień . Wiecie że za każdym razem jest tak samo, nie? . Wszyscy trzymają i liczą na 7 a kończy się sprzedawaniem 3.5kg kur po 4.50, hehe. Za każdym razem jest idento Kury nie ma przynajmniej do połowy marca. A tak poza tym kto dzisiaj goli kurę 3.5 kg? Podaj mi ubojnie które to odbierają, bo 95% chce kurę do 3kg 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JozekPan 3 Napisano 18 Lutego Oczywiście, że w większości ubojnie nie chcą kur większych niż 3kg. Medox i te jego Filusiowe filozofię 😀 a więc co Panowie zapinać pasy, za tydzień nadchodzi medoxowy krach. REKORDOWE wstawienia hodowców imbecyli zrobią swoje! Medox już wszystko dawno wytłumaczył. Powiat kaliski będzie dopiero ruszał na dniach o ile się coś nie zmieniło, więc ten brak "200tys"😆 brojlera, co heretyk opowiadał w województwach ościennych powinien pozwolic na utrzymanie wyższej ceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krachmen 25 Napisano 18 Lutego Sądząc po komentarzach jak zwykle widzę standard. A ja wam mówię, że będzie jak za każdym razem dotąd- czekacie na 7, dostaniecie 4.5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysonzi1 7 Napisano 18 Lutego Nikt nie czeka na 7, każdy ma umówiony jakiś wstępny termin zdania i o ile go przesuniesz? O dzień? Czy dwa? To tak nie działa 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
8-obcy pasazer nostromo 1 Napisano 19 Lutego w poniedziałek już spadki .Niestety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krachmen 25 Napisano 19 Lutego Teraz co tydzień będzie naszego żywca przybywać skokowo i ostro. I pisałem o tym ponad dwa miesiące temu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 14 Napisano 20 Lutego U mnie spadło dzisiaj o 10gr na 6,5 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 4 Napisano 20 Lutego chyba nie bardzo spada tylko idzie do góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysonzi1 7 Napisano 20 Lutego 6.6 -6.7 net na wolnym słyszę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JozekPan 3 Napisano 20 Lutego Zgadza się, to jest ten medoxowy krach😀. Spoko pod koniec tygodnia, początkiem następnego, będzie lekka stabilizacja i korekty w dół ale obstawiam, że dolna granica 6-6.1 gorzej być nie powinno. Minrol 5.68 chyba ostatnio sprawdzałem. Więc do ceny 4.5, która wieszczył obłąkaniec daleka droga. Cisnąć Panowie ile się da. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
asa 4 Napisano 21 Lutego Niezle macie te ceny na kaszubach 6.2 nic wiecej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agroleń. 22 Napisano 21 Lutego (edytowane) Przy tych cenach pasz , i fatalnej jakości , dodanych tluszczy palmowych , i innych substytutach ,zamiennikach ,pokombinowanych Przy tych piskletach , przeziebionych w inkubatorach, oszczędzającej na ogrzewaniu ,nioskach gorzej karmionych Przy tej cenie paliwa, olejów, serwisu Przy tej cenie prądu, Przy tej cenie chemii, środków myjacych , amonu , Przy tej cenie gazu, przy tej cenie pracownika. Przy tej cenie stóp procentowych przy tej cenie materialow budowlanych , osprzętu Przy tej cenie 6,2 , jestesmy realnie na cenie 3,10 przed covidem ! Powiedzmy sobie to JASNO . !!!! Nikt nie zarabia ponizej 6 złotych. A jesli ktoś powiedział że zarobiłeś to odpowiedz jasno ,ze pół tych pieniedzy zarobionych juz dewaluacja zabrała . Edytowane 21 Lutego przez agroleń. Błąd 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 4 Napisano 21 Lutego 36 minut temu, agroleń. napisał: Przy tych cenach pasz , i fatalnej jakości , dodanych tluszczy palmowych , i innych substytutach ,zamiennikach ,pokombinowanych Przy tych piskletach , przeziebionych w inkubatorach, oszczędzającej na ogrzewaniu ,nioskach gorzej karmionych Przy tej cenie paliwa, olejów, serwisu Przy tej cenie prądu, Przy tej cenie chemii, środków myjacych , amonu , Przy tej cenie gazu, przy tej cenie pracownika. Przy tej cenie stóp procentowych przy tej cenie materialow budowlanych , osprzętu Przy tej cenie 6,2 , jestesmy realnie na cenie 3,10 przed covidem ! Powiedzmy sobie to JASNO . !!!! Nikt nie zarabia ponizej 6 złotych. A jesli ktoś powiedział że zarobiłeś to odpowiedz jasno ,ze pół tych pieniedzy zarobionych juz dewaluacja zabrała . Mało kto dochodzi do takich wniosków . Zostaliśmy na pozycji 3 zł a wszyscy pieją że drogo żywiec. Dzisiejsza cena to 7 -8 zł i tego wam życzę. 36 minut temu, agroleń. napisał: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 14 Napisano 21 Lutego Ja słyszałem ostatnio o gościu który podpisał kontrakt na 5,40 stała cena, przez cały rok będzie dostawał 5,40 jak to usłyszałem nie mogłem w to uwierzyć ale to prawda jakim trzeba być kretynem żeby coś takiego podpisać A wy tutaj piszecie o umiejętności liczenia kosztów przez Hodowców Oni nie umieją liczyć kosztów ja muszę swoje po tym rzucie policzyć aż jestem ciekaw ile wychodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 14 Napisano 21 Lutego A jeśli chodzi o tłuszcze zgadzam się. Coś jest ewidentnie nie tak z tą paszą bo jedzie stęchlizną, niby kał jest ładny niby jest wszystko dobrze, rosną rewelacyjnie, niby nawet jest sucho, No robi się trochę bardziej wilgotno niż powiedzmy przed nowym rokiem ale tragedii nie ma ale te odchody są normalnie jak klej jakieś takie nie wiem, tłuste, lepkie ciężko to ocenić niby są zbite nie wodniste ale tak niesamowicie się kleją do wszystkiego że niektóre kury mają łapy od spodu całe w gównie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 24 Napisano 21 Lutego 28 minut temu, Mistrz napisał: Ja słyszałem ostatnio o gościu który podpisał kontrakt na 5,40 stała cena, przez cały rok będzie dostawał 5,40 jak to usłyszałem nie mogłem w to uwierzyć ale to prawda jakim trzeba być kretynem żeby coś takiego podpisać A wy tutaj piszecie o umiejętności liczenia kosztów przez Hodowców Oni nie umieją liczyć kosztów ja muszę swoje po tym rzucie policzyć aż jestem ciekaw ile wychodzi sporo powyżej 6 złotych ... pasza ,pisklaki to około 5 złotych , opał ???niech tam każdy sobie policzy ile ton czy litrów spalił pomnoży X cena i ....rozdziawią co niektórzy buzie bo wyjdzie 50-60 groszy do kilograma . A. "prund" ??? A dziesiątki innych rzecz? Ech.....szkoda pisać bo zaraz przeczytam , że nie potrafię tanio hodować, nie potrafię w ogóle hodować i pisze bzdury. 6,50 dzisiaj to takie głodowe ...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokoko 0 Napisano 21 Lutego Grupa dla malkontentów. Jak się czyta wasze wpisy to naprawdę można dojść do wniosku że dobre czasu już minęły, ale później liczę sobie swoje koszta i wyprodukowane kg i wychodzi wszystko dobrze (nawet na kontakcie podpisanym w grudniu). Ile ma zostać tyle mniej więcej zostaje. I tak od kilku lat bez straty. I tylko przebijacie się ile to powinien kg kurczaka teraz kosztować żeby wyjść na zero. A jak ktoś tylko mówi że jest ok, to najlepiej go zjechać, zrównać z ziemię i powyzywac, tylko to potraficie. U mnie w okolicy kolejne kurniki powstają raczej nie na kredyt bo wiem że Ci co budują mogli odłożyć, a wam wiecznie za tanio. Ludzie remonty robią na kurnikach, nowe technologie, pompy ciepła do ogrzewania a wy nadal biadolicie. Jak się was czyta to naprawdę można dojść do wniosku że jest tragedia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach