Stary hodowca 12 Napisano 28 Marca Jest przeciek po spotkaniu ruskiego z Chinolem koniec wojny tylko takie puste szczały w miejsca już zniszczone chinol nie pozwoli na żadne atomy na żadne a te spotkania z lukaszenem to takie se tam jakby polaczki chcieli wozy drzymaly postawiłi w holandi i chcieli nimi zawładnąć. Ruskim się kończy amunicja. Także za 5 / 10 lat rolnictwo w Polsce będzie mało interesujące Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JozekPan 3 Napisano 28 Marca Nie ma żadnych wątpliwości. To musi być Filus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
asa 8 Napisano 28 Marca 5 godzin temu, JozekPan napisał: Nie ma żadnych wątpliwości. To musi być Filus. No tak to musi być filus zgadza się ale wyciągnijmy wnioski z jego wpisu to faktycznie chinol trzyma ruskaja w rydzy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 16 Napisano 28 Marca Umawiałem się dzisiaj na czwartek podobno brakuje kurczaka bo jutro wcale nie biją ale cena 6,3 także szału nie ma. Coś mi tu śmierdzi jakimś celowym zaniżaniem ceny bo kury brak a ceny nie ma, już nie wspomnę o tym że na umowach cena spada co jest jeszcze dziwniejsze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nowy2022 4 Napisano 29 Marca Zobaczycie ze za tydzień będą się prosić o ptaki w mojej okolicy bardzo mało towaru dopiero teraz zaczynają coś wstawiać wiele ferm stoi bo twierdzą że za duże koszty opału i Energi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pisklaczek 2 0 Napisano 29 Marca Ubojnie jawnie szykują chłodnie na mięso z Ukrainy. Dzisiaj okrągły stół a oni zawalają nas nie tylko zbożem ale i mięsem . Kpina . Tylko pasz nie tanieje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary hodowca 12 Napisano 29 Marca Zobaczycie maj czerwiec nawet paszy i pisklat cyna nie pokryje tyle jest wstawien plus ukraina Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malyhodowca 1 Napisano 29 Marca Pany wiecie co z ta rejestracja drobiu? Byłem w ARiMR i pani sama nie wie co i jak. A do 6 kwietnia trzeba rejestrować bo kary a tu nikt nic nie wie. Może u was są mądrzejsi i wiecie już co i jak? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tradytor 2 Napisano 29 Marca 30 minut temu, malyhodowca napisał: Pany wiecie co z ta rejestracja drobiu? Byłem w ARiMR i pani sama nie wie co i jak. A do 6 kwietnia trzeba rejestrować bo kary a tu nikt nic nie wie. Może u was są mądrzejsi i wiecie już co i jak? No jeśli masz powyżej chyba 300 szt musisz się zarejestrować ( tylko przez internet ) jako hodowca drobiu . Podajesz tam wszystko nr działki , współrzędne sat. kurnika , zdjęcie sat. Potem zgłaszasz wstawienie ile sztuk i skąd ( nie oszukasz wylęgarnia też to robi ) i potem jak Ci padnie nawet 1 szt masz tydzień na zgłoszenie tego systemu IRZplus i wpisujesz tam ile szt. nr wet utylizacji , nr . rej. auta ( nie oszukasz utylizacja też to musi zgłosić ) na koniec jak oddasz do ubojni tez musisz zgłosić ( też nie oszukasz ubojnia tez musi zgłosić ) także drodzy hodowcy smycz jest coraz krótsza ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tradytor 2 Napisano 29 Marca Teraz, Tradytor napisał: No jeśli masz powyżej chyba 300 szt musisz się zarejestrować ( tylko przez internet ) jako zakład drobiu . Podajesz tam wszystko nr działki , współrzędne sat. kurnika , zdjęcie sat. Potem zgłaszasz wstawienie ile sztuk i skąd ( nie oszukasz wylęgarnia też to robi ) i potem jak Ci padnie nawet 1 szt masz tydzień na zgłoszenie tego systemu IRZplus i wpisujesz tam ile szt. nr wet utylizacji , nr . rej. auta ( nie oszukasz utylizacja też to musi zgłosić ) na koniec jak oddasz do ubojni tez musisz zgłosić ( też nie oszukasz ubojnia tez musi zgłosić ) także drodzy hodowcy smycz jest coraz krótsza ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tradytor 2 Napisano 29 Marca Obowiązki_dla_posiadaczy_drobiu_2023_.pdf Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tradytor 2 Napisano 29 Marca Poczytaj PU_IRZplus_PROD_v1-1.pdf Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malyhodowca 1 Napisano 29 Marca 57 minut temu, Tradytor napisał: No jeśli masz powyżej chyba 300 szt musisz się zarejestrować ( tylko przez internet ) jako hodowca drobiu . Podajesz tam wszystko nr działki , współrzędne sat. kurnika , zdjęcie sat. Potem zgłaszasz wstawienie ile sztuk i skąd ( nie oszukasz wylęgarnia też to robi ) i potem jak Ci padnie nawet 1 szt masz tydzień na zgłoszenie tego systemu IRZplus i wpisujesz tam ile szt. nr wet utylizacji , nr . rej. auta ( nie oszukasz utylizacja też to musi zgłosić ) na koniec jak oddasz do ubojni tez musisz zgłosić ( też nie oszukasz ubojnia tez musi zgłosić ) także drodzy hodowcy smycz jest coraz krótsza ... Ok ale jak mi padnie tygodniowo 10 szt w pierwszym tygodniu to muszę wzywać auto po utylizację? A jeśli sprzedam prywatnie przecież mogę co wtedy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tradytor 2 Napisano 29 Marca 8 minut temu, malyhodowca napisał: Ok ale jak mi padnie tygodniowo 10 szt w pierwszym tygodniu to muszę wzywać auto po utylizację? A jeśli sprzedam prywatnie przecież mogę co wtedy? Mnie się nie pytaj . Zapytaj tych mądrych urzędników . Teoretycznie masz tydzień na zgłoszenie padłej kury ale możesz przecież zrobić tak że w pierwszym tyg teoretycznie nic nie padło dopiero w drugim i możesz zgłaszać raz na dwa tyg. albo jeszcze rzadziej . To jest tak ojebane , że masakra. Wymyślił to ktoś kto kurczaka widział na półce w sklepie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nowy2022 4 Napisano 29 Marca 6 minut temu, Tradytor napisał: Mnie się nie pytaj . Zapytaj tych mądrych urzędników . Teoretycznie masz tydzień na zgłoszenie padłej kury ale możesz przecież zrobić tak że w pierwszym tyg teoretycznie nic nie padło dopiero w drugim i możesz zgłaszać raz na dwa tyg. albo jeszcze rzadziej . To jest tak ojebane , że masakra. Wymyślił to ktoś kto kurczaka widział na półce w sklepie. 18 minut temu, malyhodowca napisał: Ok ale jak mi padnie tygodniowo 10 szt w pierwszym tygodniu to muszę wzywać auto po utylizację? A jeśli sprzedam prywatnie przecież mogę co wtedy? jak możesz prywatnie sprzedać z fermy nie wolno tak handlować przecież Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malyhodowca 1 Napisano 29 Marca 2 minuty temu, Nowy2022 napisał: jak możesz prywatnie sprzedać z fermy nie wolno tak handlować przecież Dlaczego nie wolno? Sprzedaje dużo odchowki, weterynaria o tym wie i do tej pory nie miałem problemów. Jako rolnik mogę sprzedać wyprodukowany przez sb drób Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krachmen 35 Napisano 29 Marca Jak tam? Zaczęły się nocne dostawy pisklaczka? Absolutny hipertotalny szał obsad się zacząl . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 28 Napisano 29 Marca 15 minut temu, Krachmen napisał: Jak tam? Zaczęły się nocne dostawy pisklaczka? Absolutny hipertotalny szał obsad się zacząl . medox nie rozumiem Twojej ekscytacji i ironii.... chcesz być precyzyjny to kieruj te wpisy do hodowców , którzy wg własnego widzimisię, na palę, bez analizy rynku wybudowali kurniki i teraz są pod pręgierzem wielkich firm łamiącym im moralne , finansowe i intelektualne kręgosłupy. Jak setki hodowców od lat nic nie wybudowałem , produkuje w rocznym , planowanym cyklu i zwyczajnie takie wpisy jak Twój mnie wkur...ją. To, że znaczna część hodowców jest d.e.b.i.l.a.m.i, nieukami, intelektualnymi , ekonomicznymi (słowo zostało usunięte)ami to od dawna wszem i wobec wiadomo . I wiadomo także , że to oni spiera...lili branżę , w której przyszłości brak. Ich tu na forum raczej nie spotkasz więc....nie nudź Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary hodowca 12 Napisano 29 Marca Maj czerwiec poniżej kosztów lepiej nie wstawać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JozekPan 3 Napisano 29 Marca Medox! Czyli szykuje się jeszcze większy krach niż ten co był/jest w marcu? Niedobrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary hodowca 12 Napisano 29 Marca Oj kurnikow wbrod do sprzedania chętnych brak jedynie w dzierżawę za 1 tys mies max Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nowy2022 4 Napisano 29 Marca 3 godziny temu, malyhodowca napisał: Dlaczego nie wolno? Sprzedaje dużo odchowki, weterynaria o tym wie i do tej pory nie miałem problemów. Jako rolnik mogę sprzedać wyprodukowany przez sb drób No i powiatowy ci się nie doczepia że sprzedajesz detalicznie po ludzich czy Ci za każdym razem Świadectwo wystawia ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary hodowca 12 Napisano 29 Marca Kieleczczyzna dziś ponoć z łapanki ładuje po 5.6 jutro 5.5 albo gadają ze nie bija łódzkie to samo czują braki na święta i chcą bilans zysków i strat wyrównać a koniec kwietnia to 4.5 max bydzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malyhodowca 1 Napisano 29 Marca Godzinę temu, Nowy2022 napisał: No i powiatowy ci się nie doczepia że sprzedajesz detalicznie po ludzich czy Ci za każdym razem Świadectwo wystawia ? No za każdym razem wystawia świadectwo na tyle sztuk ile mu podam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PadCooling 0 Napisano 29 Marca Jeśli chodzi o upadki to Pan z Arimr powiedział że raczej tylko wywóz mam raportować. W systemie muszą się zgadzać sztuki. Jak wstawiłem 40000szt padło mi 1000szt ale mam chłodnie i utylizacja przyjezdza tylko raz więc zgłaszam raz 1000szt w dniu utylizacji. Jeśli bede zgłaszać systematycznie padłe 1000 szt a po rzucie zrobię utylizacje 1000szt to system zgupieje bo zdubluje mi upadki. Jak to w naszym kraju bywa najważniejszy jest papier a papier daje utylizacja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach