Nowy2022 4 Napisano 6 Kwietnia to jest celowy zrzut ceny po swietach nie ma kury bo juz szukają Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary hodowca 12 Napisano 6 Kwietnia Ja mówię o uboju poniedz/wtorek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krachmen 35 Napisano 6 Kwietnia Ja myślę że będzie tak, będą od maja 3 rzutu 1-1.5pln poniżej kosztu, jak już połowa będzie niemal bankrutami to pojawi się opcja zróbmy strajk jak chlopi że zbożem, wcześniej nikt nic nie zrobi bo każdy myśli że idzie wiosna/lato jakoś to będzie, ale proponuję porozmawiać co się dzieje w eksporcie, nie da się pomału sprzedać naszego towaru bo Ukraina oferuje go w ilościach ile kto zapragnie minimum 30% taniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 30 Napisano 6 Kwietnia Robert Telus nowy min.rol.😡😡😡 Kowalczyk miałki , bez jakichkolwiek kompetencji , ale ten to już kwintesencja pustoty !!!To jest dzban, który przykleja się do każdej sejmowej komisji oczywiście bo ma z tego kasę. Miałem wątpliwą okazje poznać go kiedyś na sejmowej komisji rolnictwa...jprd😡ten chłopek nie ma o niczym pojęcia..siedzi przytakuje , obiecuje i...taka jego rola. Mówić żeby nic nie mówić, obiecuje żeby nic nie obiecać. To intelektualny głąb ...szok ...jednego idiotę zamienili na głąba i jeszcze większego idiotę. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 30 Napisano 6 Kwietnia 3 minuty temu, Krachmen napisał: Ja myślę że będzie tak, będą od maja 3 rzutu 1-1.5pln poniżej kosztu, jak już połowa będzie niemal bankrutami to pojawi się opcja zróbmy strajk jak chlopi że zbożem, wcześniej nikt nic nie zrobi bo każdy myśli że idzie wiosna/lato jakoś to będzie, ale proponuję porozmawiać co się dzieje w eksporcie, nie da się pomału sprzedać naszego towaru bo Ukraina oferuje go w ilościach ile kto zapragnie minimum 30% taniej. Jeżeli jesteś jeszcze w kwestii drobiarskich protestów optymista to.....gratuluje tego optymizmu. Od blisko 30 lat jestem w branży i o ile jeszcze koniec lat 90-tych i początek 2000 można było do tych tępych drobiarskich głów dotrzeć z przekazem , że jak sami nie zawalczymy to nikt tego za nas nie robi i zawsze uzbierała się grupka do protestów tak już od wielu lat ni chu, chu.....każdy widzi tylko swój czubek nosa i ma wszystko w du.psku . Będą zdychać z głody, tracić fermy, rodzinne gospodarstwa , a na ulicę nie wyjdą. To takie wiejski biznesmeny z sianem we łbie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 16 Napisano 6 Kwietnia (edytowane) Żeldrob1 uspokuj się i zastanów się nad zakupem tej oto super dochodowo działającej fermy z tego opisu wynika że co niektórym się powodzi tylko jestem ciekaw dlaczego sprzedają taki super dochód chyba już nie mogą zliczyć zer na koncie i stwierdzili że muszą się tego pozbyć https://sprzedajemy.pl/dochodowa-ferma-drobiu-teren-inwestycyjny-sprzedam-sierpc-2-1b8e55-nr67548683 Ale wejdź w link i przeczytaj opis to zrozumiesz o co mi chodzi z tym super dochodem Edytowane 6 Kwietnia przez Mistrz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nowy2022 4 Napisano 6 Kwietnia 1 godzinę temu, Mistrz napisał: Żeldrob1 uspokuj się i zastanów się nad zakupem tej oto super dochodowo działającej fermy z tego opisu wynika że co niektórym się powodzi tylko jestem ciekaw dlaczego sprzedają taki super dochód chyba już nie mogą zliczyć zer na koncie i stwierdzili że muszą się tego pozbyć https://sprzedajemy.pl/dochodowa-ferma-drobiu-teren-inwestycyjny-sprzedam-sierpc-2-1b8e55-nr67548683 Ale wejdź w link i przeczytaj opis to zrozumiesz o co mi chodzi z tym super dochodem no widac ze dochodowa jeszce w srodku miasta powodzenia ze sprzedażą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 30 Napisano 6 Kwietnia 2 godziny temu, Mistrz napisał: Żeldrob1 uspokuj się i zastanów się nad zakupem tej oto super dochodowo działającej fermy z tego opisu wynika że co niektórym się powodzi tylko jestem ciekaw dlaczego sprzedają taki super dochód chyba już nie mogą zliczyć zer na koncie i stwierdzili że muszą się tego pozbyć https://sprzedajemy.pl/dochodowa-ferma-drobiu-teren-inwestycyjny-sprzedam-sierpc-2-1b8e55-nr67548683 Ale wejdź w link i przeczytaj opis to zrozumiesz o co mi chodzi z tym super dochodem lecę po kredyt i może za 2,5 banieczki uda się kupić 😂 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 5 Napisano 6 Kwietnia https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/drob/30677-ukrainski-eksport-rujnuje-drobiarzy-import-swiezych-jaj-wzrosl-o-ponad-2500 Tymczasem gdy Polak zastanawia się w którą rubryczkę wpisać po zalogowaniu do ARiMR upadki „ukraińskie” firmy przy pełnej akceptacji Urszuli i Franciszka budują zielony europejski ład towarem który nie powinien być wpuszczany na teren UE . Mistrzostwo świata w hipokryzji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary hodowca 12 Napisano 6 Kwietnia Pozwy zbiorowe i kryminał za ograniczenia hodowli a pozwolenie na wpuszczanie nie spełniających europejskich norm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krachmen 35 Napisano 6 Kwietnia 10lat was do tego namawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 5 Napisano 7 Kwietnia https://wpolityce.pl/polityka/641165-kowalczyk-wiem-kto-zarobil-na-zamieszaniu-ze-zbozem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 5 Napisano 7 Kwietnia https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zboza/krir-chce-danych-ktore-polskie-firmy-importowaly-ziarno-z-ukrainy-jest-odpowiedz-wiceministra-map-aktualizacja,129612.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krachmen 35 Napisano 7 Kwietnia https://next.gazeta.pl/next/7,172392,29633968,bezstresowe-zycie-brojlerow-jako-rachunek-ekonomiczny-odwiedzilismy.html Hahaha Wipasz w tym artykule mówi że nawet posadzek nie macie w kurnikach, a on ma hiper nowoczesne fermy.Dobre Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary hodowca 12 Napisano 7 Kwietnia Ten rok ma być słaby na kurę także w tamtym roku 1 rzut w ty 6 żeby to samo zarobić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dex 6 Napisano 7 Kwietnia Ja nikomu źle nie życzę ale już PG w Żurominie pokazało że zbytnia koncentracja hodowli może w przyszłości stworzyć poważne problemy natury zakźnej. Tak więc niech budują molochy jeden obok drugiego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 16 Napisano 7 Kwietnia No proszę Pan Wiśniewski całą Polskę utrzymuje po przeczytaniu tego artykułu tak wywnioskowałem, bo gdyby nie jego produkcja i gdyby nie to że zniszczy on resztę branży i zostanie sam na rynku ze swoimi idealnymi obiektami to wszyscy odwróciliby się od polskiego drobiu i Polska by nie miała pieniędzy na uzbrojenie na wypadek wojny. I to bezczelne nabijanie się z jakości naszych obiektów no panie Wiśniewski jak za pańską jałmużnę którą otrzymujemy za sprzedane do pańskiej idealnej ubojni kury nie starcza nam na jedzenie no to ciekawe za co mamy sobie obiekty wyremontować Nie no aż się normalnie zagotowałem po przeczytaniu tego artykułu normalnie wizjoner w Polsce, Mesjasz polskiego drobiarstwa Ten artykuł to jest po prostu szczyt hipokryzji i idealnie pokazuje Jakie zamiary ma wobec całej branży Wipasz chcą po prostu wykończyć wszystkich pod pretekstem rzekomego dobrostanu dobrze wiemy jak to wygląda podczas wizyt i kontroli zwłaszcza na takich wielkich fermach ale w jednej sprawie się z nimi zgodzę w kwestii tego jak ta branża sama sobie zapracowała na opinię która krąży po całym kraju dla przykładu w moim rejonie stoi wiele kurników Powiedzmy że należą do 20 właścicieli z czego jeden jest takim syfiarzem że po prostu aż strach przejeżdżać przed bramą bo nie wiadomo czy się jakiegoś syfu do siebie na fermę nie wniesie i on faktycznie nawet nie ma posadzki tam w środku i przez takiego jednego syfiarza wszystkich 20 właścicieli wokół jest branych za takich samych syfiarzy bo to tak działa nawet zwykli łapacze pójdą tam łapać zaczną opowiadać co tam widzieli że chodzą po padach że kury topią się w bagnie i tak dalej i tak dalej ktoś powie następnemu ktoś następnemu i tak dalej I w końcu całe województwo myśli że na wszystkich kurnikach jest taki syf i później właśnie przez takich pojedynczych osobników jest taka opinia że my nie mamy posadzek na kurnikach że kury są oblepione gnojem że smród brud syf i cierpienie tychże kur i później Pan Wiśniewski może tą opinię przekazywać dalej 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hodowca.100 1 Napisano 7 Kwietnia (edytowane) Czy ktoś może mi to wytłumaczyć jak Minrol wylicza średnią cene, czy naprawde PROSTA MATEMATYKA sprawia Pani Czeczko takie problemy?! Mamy określone 4 makroregiony do ustalenia średniej ceny ogólno-polskiej. Jeżeli wyliczamy średnią ceny : (5865+5953+5813+6013)/4=23644/4=5911, czyli 5,91, skąd im się bierze średnia 5865 czyli 5,87?! Czy nie mogą zatrudnić tam osoby, co chociaż podstawówkę ukończyła lub poczekać aż ukończy, aby dokonywali właściwych obliczeń?! Edytowane 7 Kwietnia przez Hodowca.100 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nowy2022 4 Napisano 7 Kwietnia 20 minut temu, Hodowca.100 napisał: Czy ktoś może mi to wytłumaczyć jak Minrol wylicza średnią cene, czy naprawde PROSTA MATEMATYKA sprawia Pani Czeczko takie problemy?! Mamy określone 4 makroregiony do ustalenia średniej ceny ogólno-polskiej. Jeżeli wyliczamy średnią ceny : (5865+5953+5813+6013)/4=23644/4=5911, czyli 5,91, skąd im się bierze średnia 5865 czyli 5,87?! Czy nie mogą zatrudnić tam osoby, co chociaż podstawówkę ukończyła lub poczekać aż ukończy, aby dokonywali właściwych obliczeń?! Powiem Ci że ja od roku już tego nie mogę rozwikłać na jakiej zasadzie to działa ta cena jest ustalana z kosmosu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agroleń. 24 Napisano 8 Kwietnia Nowy , tutaj jest ukryta jeszcze średnia ważona dla makroregionu . I tak np . Dwa makroregiony Pierwszy sprzedaje po 6 zl ale wdrugim makroregionie rządzi król drobiarstwa. Drugi drugi makroregion sprzedaje po 5,6zl i tam król regularnie wspiera ministerstwo . Ministerstwo wycenia króla wg wagi i dlatego caly makroregion otrzymuje dodatkowe +1 Punktu wagi. 6zl x 1 + 5,6x (1+1 ) wynik dzielimy przez 3 . 5,73 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agroleń. 24 Napisano 8 Kwietnia https://www.money.pl/gospodarka/to-juz-sie-dzieje-polski-rynek-drobiu-wkrotce-moze-sie-kompletnie-zalamac-6884183919430592a.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 30 Napisano 8 Kwietnia ponieważ wiem , że wipaszowcy są na tym forum moja odpowiedź na artykuł - Jestem hodowcą od bliasko 30 lat , znam chów drobiu od podeszewki , od problemów z jakościa pisklaka ( tak, tak p.Wisniewski ) po problemy z dużymi już brojlerami , które bardzo często , a niemalże zawsze wynikaja z jakości pisklaka. Nie doczytałem tego artykułu bo żeby do końca wytrzymać te zbdury musiałbym się zdrowo napić. P.Wisniewski z jakościa mojego ptaka zmiatam te wasze, wipaszowskie jak zamiatarka śmieci. Salmonella? Ze słomy? Co za bzdury. Grzyby owszem tak , ale nawet jak jest słoma zagrzybiona to bardzo dokładna i intensywna jej dezynfekcja bez problemu temat zlikwiduje. Salmonella z reguły do hodowcy przyjeżdża z wylęgarni przy czym jest bakterią łatwą do zwalczenia . Niestety u nas robi sie z tego raban i w wielu przypadkach zupełnie irracjonalny. Kilak % upadków? Buhahahaha......dobry hodowcy , na dobrym materiale schodzi poniżej 2 % , a u was kilka , kilkanaście %??? Zapraszam do mnie po naukę. Słoma! Słoma rozdrobniona imć Wisniewski jest materiałem chłonnym co prawda niezbyt efektywnym , ale niech ten głu[pi kierowniczek nie opowiada bzdur. Ja stosuję mix- słoma+pellet słomiany i...zapraszam do oglądnięcia jak wygląda ptak ,który idzie do sprzedazy. Podrezwana posadzka? Tu wychodzi dyletanctwo tego kierowniczka bo okazuje się , że zupełnie nie zna organizmu brojlera i jego hodowlanych wymagań. Przesuszenie , zapylenie to pierwszy krok do destukcji dróg oddechowych ptaka. Pisanie o gnoju , smrodzie w szerszym kontekście to kłamstwo. owszem są hodowcy, którzy nie powinni hodować bo od nich zawsze ptak jest brudny, na kurnikach syf , ale.....to nie reguła. Mówicie o inwestycjach , poprawie jakości etc. Nie ma żadnego problemu bo każdy chciałby mieć super nowoczesny kurnik , ale polityka Wipaszu w kwestii współpracy z hodowcami jest następująca- Umowa na sprzedaż ptaków to UMOWA-ZAMORDYZM z ceną często niegwarantującą zwrotu kosztów produkcji czyli - pasza droga jak cholera, cena za żywiec niska jak cholera ....hodowca jest uwalony , a wypowiedzenie umowy nie jest łatwe. I jak inwestować kiedy albo pozostaje na przetrwanie , albo hodowca zadłuża się w Wipaszu no bo w ramach umowy Wipasz mu wszystko finansuje. Niestety rozliczenia pokazują, że współpraca z Wipaszem to prosta droga do bankructwa. Reasumując- artykuł powstał tylko po to żeby zdyskredytować polskich , małych hodowców przedstawiając ich jako syfiarzy i ludzi, którxy nie umieja hodować brojlera. Bzdury na resorach !!! To Wipasz [powinien sie uczyc jak prawidłowo hodować kurczaki i jak mieć super wyniki, jak nie dopuszczać do nadmiernych upadków etc. Kierowca rajdowy jak nie posiada umiejętności nawet mając super szybki samochów , taki z "wodotryskami", najnowecześniejszą technikę, serwis, obsługę....jak jest gamoniem to objedzie go gość w starym polonezie. Na koniec - z czego Wipasz ma kasę na inwestycje? Ano własnie między innymi z takich zamordyztycznych umów z hodowcami i wykorzystywaniem ich sytuacji . Wszystko od siebie sprzedać z kolosalnym zyskiem , ale kupić łupiąc hodowców. To co jest zawarte w artykule powinno być poddane prawnej ocenie i Wipasz za szerzenie bzdur, dyskredytację małej hodowli powinien odpowiedzieć karnie. 3 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egg2PL 3 Napisano 8 Kwietnia Zdrowych Wesołych Spokojnych Świat Wielkanocnych dla wszystkich drobiarzy i ich rodzin🍀🌼🥚 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 16 Napisano 8 Kwietnia Dokładnie tak popieram w 100% wypowiedź Żeldroba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krachmen 35 Napisano 8 Kwietnia No, chłopki mu wybudowali kurniczki, hehe tyrając za grosze, podczas gdy oni golą tuszke w eksporcie po 11-12zeta. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach