Żeldrob1 7 Napisano 5 Września 2022 (edytowane) 😏ładny , nieleczony brojler w okolicach Słupska - cena 6,40 netto - tylko przedpłata !!!! jakać ubojnia chętna?😏 Edytowane 5 Września 2022 przez Żeldrob1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ceny rolnicze 0 Napisano 5 Września 2022 05.09.2022 Aktualne ceny skupu kurczaka oraz sprzedaży tuszki w Polsce: https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radas 4 Napisano 8 Września 2022 https://zielona.interia.pl/polityka-klimatyczna/polska/news-antybiotyki-i-przerosniete-kurczaki-mieso-ze-sklepow-jest-w-,nId,6272808 Znów jakaś nagonka i nowy temat do dmuchania balona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dex 2 Napisano 8 Września 2022 I już mamy podwyżki paszy ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ździsio1887 0 Napisano 8 Września 2022 (edytowane) I zywca tez dzis propozycia 6.4 netto na niedziele.zywca brak i chca bic co tylko sie rusza. Edytowane 8 Września 2022 przez ździsio1887 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 7 Napisano 9 Września 2022 (edytowane) coś mi jeszcze zostało , ale dzisiaj już cena 6.60 netto i to tylko na poniedziałek - chętni? 😆tak , tak niech ubojnie przyzwyczajają się , że przy tak irracjonalnych cenach prądu, gazu, węgla cena ponad 7 pln netto za chwilę będzie obligo .Albo nie będą mieli co ubijać , albo jak będą chcieli funkcjonować to odkup od molochów ........ Edytowane 9 Września 2022 przez Żeldrob1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alek1981 0 Napisano 9 Września 2022 dzwonia od rana brak kurczaka na przyszly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_s69 2 Napisano 9 Września 2022 Propozycja 6,35 ale nie mam teraz nic w odpowiednim wieku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dex 2 Napisano 13 Września 2022 https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/drob/28273-czarne-chmury-nad-rynkiem-drobiu-zima-moze-dojsc-do-wstrzymania-produkcji Drugą inicjatywą legislacyjną, która wzbudza niepokój hodowców drobiu w Europie jest dyrektywa o emisjach przemysłowych (IED). Zgodnie z pomysłami Brukseli gospodarstwa rodzinne powyżej 150 dużych jednostek przeliczeniowych (DJP), będą traktowane jako „instalacje rolno-przemysłowe”. Z analiz Copa-Cogeca wynika, że proponowane zmiany doprowadzą do wzrostu obciążeń administracyjnych i kosztów. Obecnie przepisy IED dotyczą ferm powyżej 40 tys. sztuk zwierząt. Po zmianach będzie to ok. 10 tys. niosek oraz ok. 21 tys. brojlerów. Nowe przepisy dotkną 184 tys. ferm hodowlanych w Unii Europejskiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alek1981 0 Napisano 13 Września 2022 11 godzin temu, dex napisał: https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/drob/28273-czarne-chmury-nad-rynkiem-drobiu-zima-moze-dojsc-do-wstrzymania-produkcji Drugą inicjatywą legislacyjną, która wzbudza niepokój hodowców drobiu w Europie jest dyrektywa o emisjach przemysłowych (IED). Zgodnie z pomysłami Brukseli gospodarstwa rodzinne powyżej 150 dużych jednostek przeliczeniowych (DJP), będą traktowane jako „instalacje rolno-przemysłowe”. Z analiz Copa-Cogeca wynika, że proponowane zmiany doprowadzą do wzrostu obciążeń administracyjnych i kosztów. Obecnie przepisy IED dotyczą ferm powyżej 40 tys. sztuk zwierząt. Po zmianach będzie to ok. 10 tys. niosek oraz ok. 21 tys. brojlerów. Nowe przepisy dotkną 184 tys. ferm hodowlanych w Unii Europejskiej. czyli mniejsi wyleca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radas 4 Napisano 14 Września 2022 Nie wylecą, tylko dojdą im dodatkowe koszty i papiery. Nie wiem, czy to nie chodzi o to, żeby weszli w Pozwolenie Zintegrowane i ponosili z tego tytułu koszty. Cena 6,40 z palcem w ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dex 2 Napisano 19 Września 2022 @Radas jak obecnie kształtuje się opłacalność samodzielnej produkcji pasz ? ostatnio EP wyskoczył z podwyżką... a i jakie macie ceny gazu ? ja palę ekogroszkiem i miałem co wychodzi teraz około 2,3-2,8 zł/kg. Chciałem ostanio porównać gaz z węglem i na podstawie info z neta (https://chemgaz.pl/?page=news&kid=7_baza_wiedzy&pkid=18_wlasciwosci_gazu_plynnego) wyszło mi że 1l propanu to 24MJ/l natomiast miał ma około 24-25MJ/kg ekogroszek 26-28MJ/kg czyli zakładając cenę za 1l propanu 2,4 koszty wychodzą praktycznie identycznie plus brak obsługi pieców, czyste dachy itp ... zgadza się ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hobbysta 2 2 Napisano 19 Września 2022 Będę się powtarzał ale muszę znów napisać że te KUR.WY WIPASZOWSKIE płacą najmniej !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Podnieśli cenę żywca do 5.89 a paszę o 30zł. Hodowców łupią ile się da a wymogi z kosmosu wzięte jakie wymyślają. Pojeb.ło ich już do końca. Zarzucają nas papierologją min.( wykaz antybiotyków stosowanych na oddzielnym druku , które już od lat musimy wypełniać na łańcuchu) ale w zamian nic od siebie nie dają. Siedzą te darmozjady w biurze i udają że coś robią wymyślając bzdury. To samo się tyczy przedstawicieli którzy jeżdżą po fermach i palą głupców nie robiąc nic, tylko zawracają dupę hodowcom. W żadnej firmie w Polsce nie ma tak rozbuchanej instytucji przedstawicieli ....jest na bogato tylko czemu naszym kosztem. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kogucik05 1 Napisano 19 Września 2022 Potwierdzam hobbysta. Zawsze mówili że będą o krok szybsi z podwyżkami za żywiec i będą lepiej płacić od Cedrobu a co robią już od początku roku są o kilka a teraz kilkadziesiąt groszy gorsi. Chyba czas na zmianę kontraktu. A co do tych ala przedstawicieli potwierdzam , potrafią przyjechać i godzinami pieprzyć smutki aby czas pracy sobie nabijać( logują się na fermie i kaska leci) a my te towarzystwo utrzymujemy ,nie Pan Wiśniewski tylko my. Na najbliższym zebraniu trzeba Pana Wiśniewskiego uświadomić na co jego podwładni wydają grube pieniądze . Ja już od kilku rzutów tych pasożytów nie wpuszczam na fermy za wyjątkiem nieszczęsnych prób podeszwowych które też nie wiem czemu mają służyć - chyba żeby opierdol.ć kilka groszy przy rozliczeniu za żywiec. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_s69 2 Napisano 22 Września 2022 W PL są ubojnie które sobie za tą wewnętrzną podeszwówkę każą płacić (są też takie co nie). To jest dopiero hit. A badanie jest pod eksport za dużo większe pieniądze. Niektóre kraje wymagają bowiem takiego badania. Z tym ze dla wygody ubojnie badają wszystko jak leci i w razie paszowej salci idzie na Twój koszt na końcu uboju. Takie umycie lini na koszt hodowcy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Corido 0 Napisano 22 Września 2022 Zastanawiam się czy wstawiać na 20 października Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dex 2 Napisano 24 Września 2022 Można już składać wnioski o dopłaty do ubezpieczeń. Z jakiego ubezpieczy iela korzystacie ? Pzu wywaliło stawkę x10 względem roku ubiegłego... tak jak przewidywałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radas 4 Napisano 25 Września 2022 No to chyba zaczął się jesienny zjazd cenowy. Tak jak się obawiałem. Od września już tylko lawina w dół. Przewidywałem ten scenariusz w lipcu, ale z opcją zjazdu od początku września. Niektórym się jeszcze udało tego miesiąca zarobić, ale reszta zacznie oddawać kasę, aż do wiosny. Niekoniecznie tylko z powodu spadającej ceny żywca, ale kosztów jakie sobie jeszcze nie wyobrażają, że poniosą. Tylko z powodu wzrostu ceny dolara i euro w ostatnich dniach, cena paszy musi pójść do góry o kolejne 50-60 złotych. Oj będzie się działo dla uczestników rynku 🤫 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 7 Napisano 25 Września 2022 W dniu 22.09.2022 o 23:46, Corido napisał: Zastanawiam się czy wstawiać na 20 października kolego wysyłasz mi prośbę priv o kilka info - jestem taki , że z reguły nie odmawiam więc produkuję sie przed kompem i.....??? nie oczekuję niczego innego niż zwykłej odpowiedzi typu - ok, rozumiem, mam inne zdanie , pierd...sz, jesteś głupi, spadaj ...etc. Po kiego więc pytasz, prosisz o odpwiedź skoro adwersarza masz w dupsku ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_s69 2 Napisano 25 Września 2022 Dobrze liczcie koszty bo się może okazać, że jak jeszcze stanieje o 30 gr to do interesu trzeba będzie dołożyć pieniędzy taczką. Jak ktoś liczył koszty 3 miesiące temu to jest to już głęboko nie aktualne. Teraz ratuje nas w eksporcie tylko drogi dolar. Jak ruszy Ukrainna na nowo to jesteśmy ugotowani bo oni mają zboże niesprzedawalne w magazynach za cenę z przed wojny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radas 4 Napisano 25 Września 2022 @_s69 Masz całkowitą rację, i tego nawet nie wziąłem pod uwagę. W Ukrainie jest jeszcze niesprzedany towar zeszłoroczny, a teraz dochodzi - tegoroczny. Jak już wiadomo, nie da się tego wywieźć w ilościach o jakich marzyli rządzący na świecie. Żaden prowizoryczny korytarz morski, żaden transport lądowy przez Polskę, nie wywiezie przez kolejne 2 lata tego, co zalega tam aktualnie. Będą to po prostu przerabiać na kurczaka, bo to najszybszy przerób. Przywiozą kurczaki oczywiście głównie do nas, bo Polska i Unia tego potrzebuje. Muszą uspokoić narody przed nieuniknioną i już postępującą drożyzną oraz tym, co w konsekwencji się wydarzy. Od kilku dni mamy już tego początek. Nagle pojawił się filet po 17 zł. Może z tego kurczaka, który kosztował w hurcie ponad 10 zł jeszcze 4 dni temu???? Dośpiewajcie sobie scenariusz na kolejne miesiące. Czas oddać nadmiar tego co zarobiliście. @dex Nie wiem co odpowiedzieć na Twoje pytanie. Do połowy tygodnia jakoś to się opłacało. Teraz soja odwaliła w kosmos i wszystko się zaczyna rozjeżdżać. Co z tego, że może jeszcze coś by z tego zostawało, jak po przerobieniu na żywiec drobiowy wyjdzie i tak strata? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_s69 2 Napisano 25 Września 2022 Oni nie muszą przywozić całego kurczaka, to jest nie ekonomiczne. Wystarczy, że skarmią paszę i do nas przywiozą fileta a ćwiartkę zjedzą sami. Przywiezienie fileta jest sporo łatwiejsze niż przywiezienie 8-10 aut kukurydzy. A że unia potrzebuje ich mięsa to oczywiste wystarczy spojrzeć na gazetkę z Lidla jutro filet w promocji jest tam (w Niemczech) za 45 zł /kg w normalnej cenie idzie po 59 zł / kg. Dla nich taki filet za 17 zł to jest zbawienie. Oczywiście w mediach polskich mówią o drożyźnie z tym, że w DE masło kosztuje 11 zł już od dawna tylko gawiedź ma tego nie wiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agroleń. 8 Napisano 26 Września 2022 De hejs plus 25 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dex 2 Napisano 27 Września 2022 Dzięki @Radas, czy ktoś porówna na dzień dzisiejszy gaz z węglem (ktoś pali i tym i tym ? ). PG znowu mamy a ty taka cisza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_s69 2 Napisano 28 Września 2022 4,81 Ojro drodzy hodowcy dzisiaj żywiec powinien być z palcem w .. wiadomo gdzie po 6,50 netto. A jest podwyżka paszy i obniżka żywca czyli zaczyna się jesienne dymanie hodowcy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach