Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

😏ładny , nieleczony brojler w okolicach Słupska - cena 6,40 netto - tylko przedpłata !!!! jakać ubojnia chętna?😏 

Edytowane przez Żeldrob1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

https://zielona.interia.pl/polityka-klimatyczna/polska/news-antybiotyki-i-przerosniete-kurczaki-mieso-ze-sklepow-jest-w-,nId,6272808

Znów jakaś nagonka i nowy temat do dmuchania balona

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

I zywca tez dzis propozycia 6.4 netto na niedziele.zywca brak i chca bic co tylko sie rusza.

Edytowane przez ździsio1887

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

coś mi jeszcze zostało , ale dzisiaj już cena 6.60 netto i to tylko  na poniedziałek - chętni? 😆tak , tak niech  ubojnie przyzwyczajają się , że przy tak irracjonalnych cenach prądu, gazu, węgla cena ponad 7 pln netto za chwilę będzie obligo .Albo nie będą mieli co ubijać , albo jak będą chcieli funkcjonować to odkup od molochów ........

Edytowane przez Żeldrob1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Propozycja 6,35 ale nie mam teraz nic w odpowiednim wieku. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/drob/28273-czarne-chmury-nad-rynkiem-drobiu-zima-moze-dojsc-do-wstrzymania-produkcji

Drugą inicjatywą legislacyjną, która wzbudza niepokój hodowców drobiu w Europie jest dyrektywa o emisjach przemysłowych (IED). Zgodnie z pomysłami Brukseli gospodarstwa rodzinne powyżej 150 dużych jednostek przeliczeniowych (DJP), będą traktowane jako „instalacje rolno-przemysłowe”. Z analiz Copa-Cogeca wynika, że proponowane zmiany doprowadzą do wzrostu obciążeń administracyjnych i kosztów.

Obecnie przepisy IED dotyczą ferm powyżej 40 tys. sztuk zwierząt. Po zmianach będzie to ok. 10 tys. niosek oraz ok. 21 tys. brojlerów. Nowe przepisy dotkną 184 tys. ferm hodowlanych w Unii Europejskiej.  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11 godzin temu, dex napisał:

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/drob/28273-czarne-chmury-nad-rynkiem-drobiu-zima-moze-dojsc-do-wstrzymania-produkcji

Drugą inicjatywą legislacyjną, która wzbudza niepokój hodowców drobiu w Europie jest dyrektywa o emisjach przemysłowych (IED). Zgodnie z pomysłami Brukseli gospodarstwa rodzinne powyżej 150 dużych jednostek przeliczeniowych (DJP), będą traktowane jako „instalacje rolno-przemysłowe”. Z analiz Copa-Cogeca wynika, że proponowane zmiany doprowadzą do wzrostu obciążeń administracyjnych i kosztów.

Obecnie przepisy IED dotyczą ferm powyżej 40 tys. sztuk zwierząt. Po zmianach będzie to ok. 10 tys. niosek oraz ok. 21 tys. brojlerów. Nowe przepisy dotkną 184 tys. ferm hodowlanych w Unii Europejskiej.  

czyli mniejsi wyleca

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wylecą, tylko dojdą im dodatkowe koszty i papiery. Nie wiem, czy to nie chodzi o to, żeby weszli w Pozwolenie Zintegrowane i ponosili z tego tytułu koszty. Cena 6,40 z palcem w ...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Radas jak obecnie kształtuje się opłacalność samodzielnej produkcji pasz ? ostatnio EP wyskoczył z podwyżką... 
a i jakie macie ceny gazu ? ja palę ekogroszkiem i miałem co wychodzi teraz około 2,3-2,8 zł/kg. Chciałem ostanio porównać gaz z węglem i na podstawie info z neta (https://chemgaz.pl/?page=news&kid=7_baza_wiedzy&pkid=18_wlasciwosci_gazu_plynnego) wyszło mi że 1l propanu to 24MJ/l natomiast miał ma około 24-25MJ/kg ekogroszek 26-28MJ/kg czyli zakładając cenę za 1l propanu 2,4 koszty wychodzą praktycznie identycznie plus brak obsługi pieców, czyste dachy itp ... zgadza się ? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Będę się powtarzał ale muszę znów napisać że te KUR.WY WIPASZOWSKIE płacą najmniej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Podnieśli cenę żywca do 5.89 a paszę o 30zł. Hodowców łupią ile się da a wymogi z kosmosu wzięte jakie wymyślają. Pojeb.ło ich już do końca. Zarzucają nas papierologją min.(  wykaz antybiotyków stosowanych na oddzielnym druku , które już od lat musimy wypełniać na łańcuchu) ale w zamian nic od siebie nie dają. Siedzą te darmozjady w biurze i udają że coś robią wymyślając bzdury. To samo się tyczy przedstawicieli którzy jeżdżą po fermach i palą głupców nie robiąc nic, tylko zawracają dupę hodowcom. W żadnej firmie w Polsce nie ma tak rozbuchanej instytucji przedstawicieli ....jest na bogato tylko czemu naszym kosztem.

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam hobbysta. Zawsze mówili że będą o krok szybsi z podwyżkami za żywiec i będą lepiej płacić od Cedrobu a co robią już od początku roku są o kilka a teraz kilkadziesiąt groszy gorsi. Chyba czas na zmianę kontraktu. A co do tych ala przedstawicieli potwierdzam , potrafią przyjechać i godzinami pieprzyć smutki aby czas pracy sobie nabijać( logują się na fermie i kaska leci) a my te towarzystwo utrzymujemy ,nie  Pan Wiśniewski tylko my. Na najbliższym zebraniu trzeba Pana Wiśniewskiego uświadomić na co jego podwładni wydają grube pieniądze . Ja już od kilku rzutów tych pasożytów nie wpuszczam na fermy za wyjątkiem nieszczęsnych prób podeszwowych które też nie wiem czemu mają służyć - chyba żeby opierdol.ć kilka groszy przy rozliczeniu za żywiec.

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W PL są ubojnie które sobie za tą wewnętrzną podeszwówkę każą płacić (są też takie co nie). To jest dopiero hit. A badanie jest pod eksport za dużo większe pieniądze. Niektóre kraje wymagają bowiem takiego badania. Z tym ze dla wygody ubojnie badają wszystko jak leci i w razie paszowej salci idzie na Twój koszt na końcu uboju. Takie umycie lini na koszt hodowcy. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Można już składać wnioski o dopłaty do ubezpieczeń. Z jakiego ubezpieczy iela korzystacie ? Pzu wywaliło stawkę x10 względem roku ubiegłego... tak jak przewidywałem 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to chyba zaczął się jesienny zjazd cenowy. Tak jak się obawiałem. Od września już tylko lawina w dół. Przewidywałem ten scenariusz w lipcu, ale z opcją zjazdu od początku września. Niektórym się jeszcze udało tego miesiąca zarobić, ale reszta zacznie oddawać kasę, aż do wiosny. Niekoniecznie tylko z powodu spadającej ceny żywca, ale kosztów jakie sobie jeszcze nie wyobrażają, że  poniosą.

Tylko z powodu wzrostu ceny dolara i euro w ostatnich dniach, cena paszy musi pójść do góry o kolejne 50-60 złotych. Oj będzie się działo dla uczestników rynku 🤫

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 22.09.2022 o 23:46, Corido napisał:

Zastanawiam się czy wstawiać na 20 października

kolego wysyłasz mi prośbę priv  o kilka info - jestem taki , że z reguły nie odmawiam więc produkuję sie przed kompem i.....??? nie oczekuję niczego innego niż zwykłej odpowiedzi typu - ok, rozumiem, mam inne zdanie , pierd...sz, jesteś głupi, spadaj ...etc.   Po kiego więc pytasz, prosisz o odpwiedź skoro adwersarza masz w dupsku ???? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobrze liczcie koszty bo się może okazać, że jak jeszcze stanieje o 30 gr to do interesu trzeba będzie dołożyć pieniędzy taczką.  Jak ktoś liczył koszty 3 miesiące temu to jest to już głęboko nie aktualne. Teraz ratuje nas w eksporcie tylko drogi dolar. Jak ruszy Ukrainna na nowo to jesteśmy ugotowani bo oni mają zboże niesprzedawalne w magazynach za cenę z przed wojny. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@_s69

Masz całkowitą rację, i tego nawet nie wziąłem pod uwagę. W Ukrainie jest jeszcze niesprzedany towar zeszłoroczny, a teraz dochodzi - tegoroczny. Jak już wiadomo, nie da się tego wywieźć w ilościach o jakich marzyli rządzący na świecie. Żaden prowizoryczny korytarz morski, żaden transport lądowy przez Polskę, nie wywiezie przez kolejne 2 lata tego, co zalega tam aktualnie. Będą to po prostu przerabiać na kurczaka, bo to najszybszy przerób. Przywiozą kurczaki oczywiście głównie do nas, bo Polska i Unia tego potrzebuje. Muszą uspokoić narody przed nieuniknioną i już postępującą drożyzną oraz tym, co w konsekwencji się wydarzy. Od kilku dni mamy już tego początek. Nagle pojawił się filet po 17 zł. Może z tego kurczaka, który kosztował w hurcie ponad 10 zł jeszcze 4 dni temu????

Dośpiewajcie sobie scenariusz na kolejne miesiące. Czas oddać nadmiar tego co zarobiliście.

@dex

Nie wiem co odpowiedzieć na Twoje pytanie. Do połowy tygodnia jakoś to się opłacało. Teraz soja odwaliła w kosmos i wszystko się zaczyna rozjeżdżać. Co z tego, że może jeszcze coś by z tego zostawało, jak po przerobieniu na żywiec drobiowy wyjdzie i tak strata?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oni nie muszą przywozić całego kurczaka, to jest nie ekonomiczne. Wystarczy, że skarmią paszę i do nas przywiozą fileta a ćwiartkę zjedzą sami. Przywiezienie fileta jest sporo łatwiejsze niż przywiezienie 8-10 aut kukurydzy. A że unia potrzebuje ich mięsa to oczywiste wystarczy spojrzeć na gazetkę z Lidla jutro filet w promocji jest tam (w Niemczech) za 45 zł /kg w normalnej cenie idzie po 59 zł / kg. Dla nich taki filet za 17 zł to jest zbawienie. Oczywiście w mediach polskich mówią o drożyźnie z tym, że w DE masło kosztuje 11 zł już od dawna tylko gawiedź ma tego nie wiedzieć. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki @Radas, czy ktoś porówna na dzień dzisiejszy gaz z węglem (ktoś pali i tym i tym ? ). PG znowu mamy a ty taka cisza. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

4,81 Ojro drodzy hodowcy dzisiaj żywiec powinien być z palcem w .. wiadomo gdzie po 6,50 netto. A jest podwyżka paszy i obniżka żywca czyli zaczyna się jesienne dymanie hodowcy. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...