Stary hodowca 12 Napisano 21 Maja Pszenicę w zniwa będzie można dostać po 40 zł podobno żeby tylko ktoś posiadał magazyn w Rumuni za miesiąc zaczynają i oferty już są po 30 zł tona żeby tylko wyjeżdżało coś. Oj ukraina i spadek produkcji bydla będzie dołował ceny zboz na kolejne 5 lat każdy chciał lekko żyć zasiac zebrać i pierdziec w łóżko a tu (słowo zostało usunięte)aaa z tego pomysłu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 16 Napisano 21 Maja 38 minut temu, Stary hodowca napisał: Pszenicę w zniwa będzie można dostać po 40 zł podobno żeby tylko ktoś posiadał magazyn w Rumuni za miesiąc zaczynają i oferty już są po 30 zł tona żeby tylko wyjeżdżało coś. Oj ukraina i spadek produkcji bydla będzie dołował ceny zboz na kolejne 5 lat każdy chciał lekko żyć zasiac zebrać i pierdziec w łóżko a tu (słowo zostało usunięte)aaa z tego pomysłu Tak tak Filuś a za niedługo będą dopłacać 100 zł do każdej tony Żebyś tylko wziął 🤣 bez przesady 40zł tona?!!! To chyba i ja będę sobie kupował pszenicę i sam dosypywał do paszy bo po co za nią płacić skoro sobie można samemu dosypać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary hodowca 12 Napisano 21 Maja Będzie tanio i to bardzo pola się nie opłaci uprawiać lepiej zapisać się na socjal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ceny rolnicze 0 Napisano 22 Maja 22.05.2023 Aktualne ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki w Polsce: https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksiaze 1 Napisano 22 Maja W dniu 21.05.2023 o 10:52, Stary hodowca napisał: Pszenicę w zniwa będzie można dostać po 40 zł podobno żeby tylko ktoś posiadał magazyn w Rumuni za miesiąc zaczynają i oferty już są po 30 zł tona żeby tylko wyjeżdżało coś. Oj ukraina i spadek produkcji bydla będzie dołował ceny zboz na kolejne 5 lat każdy chciał lekko żyć zasiac zebrać i pierdziec w łóżko a tu (słowo zostało usunięte)aaa z tego pomysłu nie słuchasz rad.. bez lekarza to Ty do zimy nie dociągniesz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PadCooling 0 Napisano 23 Maja Panowie czy korzystacie czasem z finansowania jakiś urządzeń przez mieszalnie pasz ? Jak to oceniacie ? Pytam ponieważ prowadze rozmowy z mieszalnia Ep właśnie w sprawie możliwości finansowania paneli chłodzących Pad Cooling dla hodowców. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agroleń. 27 Napisano 23 Maja 5 godzin temu, PadCooling napisał: Panowie czy korzystacie czasem z finansowania jakiś urządzeń przez mieszalnie pasz ? Jak to oceniacie ? Pytam ponieważ prowadze rozmowy z mieszalnia Ep właśnie w sprawie możliwości finansowania paneli chłodzących Pad Cooling dla hodowców. Tak są finansowania. I do tego jest smycz na krótkim lancuchu aby pacjent nie uciekł a jak jest agresywny w pakiecie dostaje kaganiec . Wszystko za friko , sprzęt zafriko , hodowanie za friko . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agroleń. 27 Napisano 23 Maja 1 minutę temu, agroleń. napisał: Tak są finansowania. I do tego jest smycz na krótkim lancuchu aby pacjent nie uciekł a jak jest agresywny w pakiecie dostaje kaganiec . Wszystko za friko , sprzęt zafriko , hodowanie za friko . Nie zdąży się spłacić a będzie zużyte Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 35 Napisano 23 Maja 5 godzin temu, PadCooling napisał: Panowie czy korzystacie czasem z finansowania jakiś urządzeń przez mieszalnie pasz ? Jak to oceniacie ? Pytam ponieważ prowadze rozmowy z mieszalnia Ep właśnie w sprawie możliwości finansowania paneli chłodzących Pad Cooling dla hodowców. O naiwności 😱 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_s69 6 Napisano 23 Maja Lepiej pożycz w Providencie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary hodowca 12 Napisano 23 Maja Przenice można dostać po 50 bo nowego nie będą mieć gdzie sypac sami już niektórzy oferują Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 16 Napisano 23 Maja 35 minut temu, Stary hodowca napisał: Przenice można dostać po 50 bo nowego nie będą mieć gdzie sypac sami już niektórzy oferują Kurde myślałem że już 50 dopłacają 😅Czekam aż będą dopłacać wtedy będę brał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PadCooling 0 Napisano 23 Maja (edytowane) Panowie czytajcie ze zrozumieniem nie ja chce pożyczać czy też korzystać z finansowania a hodowcy którzy chcieli by zakupić panele chłodzące. Ok rozumiem że jest to jakaś forma związania się z mieszalnia ale czytałem przykładowa umowe i nie jest to takie straszne, w każdej chwili można wykupić przedmiot. Wszystkie wymienniki ciepła o jakich słyszałem są finansowane przez mieszalnie ale to już są większe pieniądze. Również nie jestem zwolennikiem wiązania się umowami z mieszalniami, sam korzystam przewaznie z dwóch wytwórni tak aby bez przerwy mieć porównanie jakościowe i cenowe. Natomiast dla hodowców bez kupki pieniadzy na kocie czasem trudno się zdecydować na takie chłodzenie mimo braku jakiegokolwiek chlodzenia. Tylko to jest jak z agregatam prądotwórczym z szr, jest drogo ale po pierwszej wpadce nagle okazuje się tanio... Edytowane 23 Maja przez PadCooling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qrczak 0 Napisano 23 Maja przy okazji, jakie ceny teraz paszy u Was? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 35 Napisano 24 Maja 7 godzin temu, Qrczak napisał: przy okazji, jakie ceny teraz paszy u Was? jak na pszenicę po 700 płn i dość taniego dolara zdecydowanie za wysoki o jakieś hm......500-600 złotych/tona Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radas 11 Napisano 24 Maja 7 godzin temu, Qrczak napisał: przy okazji, jakie ceny teraz paszy u Was? Starter Max Robenidyna 2230 netto. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agroleń. 27 Napisano 24 Maja Pad colingu a z czego ma ten hodowca te pieniążki mieć ? Ledwie co wydane pieniądze na zmiany . ... . Koszty wzrastają a dochód na pograniczu egzystencji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
asa 9 Napisano 24 Maja W dniu 23.05.2023 o 13:20, PadCooling napisał: Panowie czy korzystacie czasem z finansowania jakiś urządzeń przez mieszalnie pasz ? Jak to oceniacie ? Pytam ponieważ prowadze rozmowy z mieszalnia Ep właśnie w sprawie możliwości finansowania paneli chłodzących Pad Cooling dla hodowców. Jedz do dyrektora de he i wyjdz z propozycją tam jeżdżą po hodowcach przedstawiciele i wciskają różne bajki osobiście z takim sąsiadem jak ua nie pchał bym się w zadne wieksze inwestycje na ten moment, teraz poczekamy jak sytuacja w Brazylii się rozwinie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JozekPan 3 Napisano 24 Maja Trzeba sobie zadać pytanie czy to są duże inwestycję. Koszt inwestycji na kurnik 1000m2 to około 50tys zł. Jedna wpadka czasami kosztuje dużo, dużo więcej. Obecnie jestem na końcu montażu schladzania na 3 fermach właśnie od Pana Dawida. Jestem bardzo ciekawy jak to będzie się sprawować. Wygląda to wszystko przyzwoicie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krachmen 35 Napisano 24 Maja Zysk operacyjny ukraińskiego MHP za 1kwartał 2023 wzrost x 10 ( dokładnie 9.7) Tak jak mówiłem, zaorają nas. Tak przy okazji, wiecie że alerty w każdym województwie bo nowy szczep H5N1- póki co masowo kładzie dzikie ptactwo, ale we Włoszech już znaleźli na fermie, a w Anglii jest 1przypadek zakażenia człowieka. Więc może być 7netto za jakiś czas albo 2netto jak się okaże że się przenosi na człowieka i ludzie jak zobaczą kurczaka na półce w sklepie to będą uciekać na 100metrów. P.s póki co druga nietrafna prognoza pod rząd. Maj nie ma dramatu . Z czym to związane nie wiem, ale zaczęło się jak zaczęły się blokady z UA i kontrolę, ale to już przeszłość bo UA żąda ze ma jechać wszystko jak jechało i basta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PadCooling 0 Napisano 24 Maja Słuchajcie ja jestem hodowca i z tego głównie żyje, pad cooling to zajęcie dodatkowe. A zaczęło się jak u Taty na nowym kurniku zaprojektowali po 4 żaluzje z prawej i z lewej i firma wyposażeniowa głowiła się jak schłodzić to powietrze wpadajace przez żaluzje i finalnie zamontowali Pad Cooling. Rewelacja ! Na tym kurniku pomimo zamontowanego również zraszania nigdy go nie używaliśmy, chyba że do inhalacji lub regulacji wilgotności. No i co zaczęły się kombinacje jak to zrobić na innych kurnikach. Z roku na rok system jest doskonalony. Myślę że co najmniej dwie osoby z forum będą mogły się podzielić wrażeniami po sezonie 😉 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeldrob1 35 Napisano 25 Maja 7 godzin temu, PadCooling napisał: Słuchajcie ja jestem hodowca i z tego głównie żyje, pad cooling to zajęcie dodatkowe. A zaczęło się jak u Taty na nowym kurniku zaprojektowali po 4 żaluzje z prawej i z lewej i firma wyposażeniowa głowiła się jak schłodzić to powietrze wpadajace przez żaluzje i finalnie zamontowali Pad Cooling. Rewelacja ! Na tym kurniku pomimo zamontowanego również zraszania nigdy go nie używaliśmy, chyba że do inhalacji lub regulacji wilgotności. No i co zaczęły się kombinacje jak to zrobić na innych kurnikach. Z roku na rok system jest doskonalony. Myślę że co najmniej dwie osoby z forum będą mogły się podzielić wrażeniami po sezonie 😉 no dobra , chętnie pogadam ....wyślij mi na priv swój nr telefonu ......nie wiem czy go podawałeś TU na forum , ale nawet gdyby to przepraszam , ale nie mam czasu na szukanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 6 Napisano 25 Maja https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/drob/31233-j-k-ardanowski-polska-bedzie-zalewana-tanim-miesem-drobiowym kolejny wysyp chyba wchodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 6 Napisano 25 Maja Pszenica oraz mięso drobiowe z Polski i Ukrainy konkurują ze sobą na rynkach UE https://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/pszenica-oraz-mieso-drobiowe-z-polski-i-ukrainy-konkuruja-ze-soba-na-rynkach-ue,224633.html MHP: Rośnie popyt na nasz drób W ocenie spółki dobre wyniki to efekt dużego popytu, ale i minimalnych przestojów w produkcji pomimo wojny. https://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/ukrainski-gigant-drobiarski-zwieksza-zyski,224699.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hodowca.100 1 Napisano 26 Maja (edytowane) Witam. Czy ktoś z tu obecnych może mi podpowiedzieć kim jest tajemnicza ubojnia nr 12 w łódzkim? Edytowane 26 Maja przez Hodowca.100 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach