Stary hodowca 12 Napisano 26 Maja MHP UKRAINA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokoko 2 Napisano 26 Maja Wiecie co się dzieje na rynku? Bo cena nagle z 5.7 (środa)już podobno 5.4(piątek)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 16 Napisano 26 Maja (edytowane) Nie wiem co się dzieje ale ja mam na niedzielę umówione 5,5 i faktycznie jest spadek bo znajomy zdawał do tej samej ubojni w poniedziałek i dostawał 5,8 Edytowane 26 Maja przez Mistrz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krachmen 35 Napisano 26 Maja (edytowane) Co się ma dziać? Przecież to prostsze od budowy cepa. Kur na początek maja było w CH...., w zasadzie już od końca kwietnia i cena spadała w piku na 4.9, dokładnie kiedy wybuchła afera o zboże i mięso i było wstrzymanie i kontrole cena zaczęła dziwnym trafem rosnąć z 4.9 na 5.9 w ciągu tygodnia i nadmiar kurczaka zniknął, teraz, jak już wszystko wróciło do normy i UA znowu wjeżdża pełną parą kurczaka którego jest już mniej niż na początku maja, nagle nie wiadomo niby skąd robi się dużo i cena spada. W tej sytuacji daje 2lata i zbankrutuje połowa ferm i połowa ubojni, więc nawet jak jakimś cudem ferma przetrwa bo właściciel robi pasze, prąd kręci rowerem a wodę bierze z rzeki i wszystko robi sam, to wiele mu to nie da bo bankrutująca ubojnia nie zapłaci mu pieniędzy Edytowane 26 Maja przez Krachmen Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary hodowca 12 Napisano 26 Maja Upały w nastepny tydz a hieny czekają tylko frajerow brak bo obsady zredukowane o 30% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 16 Napisano 26 Maja 41 minut temu, Stary hodowca napisał: Upały w nastepny tydz a hieny czekają tylko frajerow brak bo obsady zredukowane o 30% Jakoś Ja nie widziałem w prognozie upałów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agroleń. 27 Napisano 26 Maja 2 godziny temu, Mistrz napisał: 2 godziny temu, Mistrz napisał: Jakoś Ja nie widziałem w prognozie upałów Słoneczko i sloneczko Oj padkulingu szykuj paczki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PadCooling 0 Napisano 26 Maja Niestety to tak nie działa 😉 owszem zamówiłem " na stan" kontener na dniach będzie ale cześć już sprzedana a część po prostu może nie pasować wymiarami i trzeba będzie czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 16 Napisano 26 Maja 6 godzin temu, agroleń. napisał: Słoneczko i sloneczko Oj padkulingu szykuj paczki. No słoneczko to ma być ale temperatura niby 27 zapowiadają tutaj u mnie w w moim rejonie ale 30 to na mapie Polski nie widziałem A nawet jak będzie 30 to serio temperatura 30 stopni was rusza to ja nie wiem jak wy macie te wentylacje porobione 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dex 6 Napisano 27 Maja Oczywiście 30 to jest jeszcze luz, może delikatny stres cieplny jest ale bez upadków. Chyba że ktoś trzyma po 3 kg na obsadzie 20szt/m 😉 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krachmen 35 Napisano 29 Maja Jak ktoś sobie coś dobudował, to od września do końca roku w żadnym dużym zakładzie nie przyjmują już ani sztuki do uboju.... Cena 5.2 dziś Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JozekPan 3 Napisano 29 Maja Czyli znowu do lasu... Jeszcze obecnych majowych nie zdążyli posprzątać. Ciężkie to życie, oj ciężkie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz 16 Napisano 30 Maja Miałem mieć w czwartek koniec ale nie mam bo jutro nie biją i auta z jutra przesuwają na czwartek a ja dopiero w niedzielę podobno nie ma zbytu stąd to przesunięcie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krachmen 35 Napisano 30 Maja Jak może być zbyt jak znowu UA jedzie na pełnej kur.wie 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 6 Napisano 30 Maja https://www.ppr.pl/wiadomosci/ukrainski-eksport-art-rolnospozywczych-ciagle-rosnie Przychody z eksportu mięsa i podrobów wyniosły 202 mln dolarów, czyli o 6% więcej niż w okresie styczeń-marzec 2022 r. Tak jak poprzednio, głównym produktem eksportowym tej grupy jest mięso drobiowe , za które 104 tys. ton zarobiło 180 mln dolarów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krachmen 35 Napisano 31 Maja Generalnie czarna wiosna się przesunęła w czasie o 2 czy tam 2.5 tyg i tyle. Załamanie zgodnie z moją prognozą zaczęło się koncem kwietnia i zaakutkowało cenami 4.8-5. Afera z kontrolami Ukrainy sprawiła, że cena się na 2 tyg podniosła, kto miał szczęście to sprzedał po 5.7-6, ucichło szybko z kontrolami, zaczęło jechać na maksa i mamy znowu 5zł. I tak będzie do czasu aż nie przywrócą ceł, o ile w ogóle je przywrócą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krachmen 35 Napisano 31 Maja Zboże indentyczna sytuacja, jak zrobili wtedy szum to trochę przytrzymało , nawet były korekty w górę, teraz znowu jedzie na maks, i cena w dół Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 6 Napisano 31 Maja https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/drob/31294-polski-drob-jest-wypychany-z-rynku-unijnego-przez-tansze-mieso-z-ukrainy-nasze-firmy-traca-kontrakty - Jest rzeczywiście wzrost eksportu drobiu z Ukrainy na rynek europejski o 80%, z tych 90 tys. ton taryfowych chyba do 168 tys. ton. W Polsce to z 21 tys. ton do 38 tys. ton – przyznał unijny komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski, który w pierwszej połowie maja był gościem sejmowej komisji rolnictwa. - Każdego dnia słyszymy od naszych producentów, że zaczynają tracić po kolei kontrakty, które utrzymywali przez wiele lat – alarmuje branża drobiarska. - Komisja Europejska bada tę sytuację. Nie jest jeszcze wszczęte formalne postępowanie, ale tylko dlatego, że chcemy wszcząć to postępowanie w oparciu o nowe przepisy, bo tam są krótsze procedury. To znaczy, jakbyśmy wszczęli dzisiaj to postępowanie według starych przepisów, to byśmy je skończyli w listopadzie, a jak rozpoczniemy je w czerwcu według nowych przepisów, to kończymy we wrześniu. Sytuacja na rynku drobiu jest nie tylko lokalna, ale ogólnoeuropejska i wielce prawdopodobne jest, że jeśli ten import rzeczywiście w takiej skali będzie w tych obecnych miesiącach trwał, to będzie powrót do kwot taryfowych sprzed liberalizacji – zapowiedział polityk Prawa i Sprawiedliwości. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JozekPan 3 Napisano 31 Maja Podajesz jak zawsze najniższe ceny, narazie gołej 5 nie ma nigdzie. Ja ubieram jutro po 5.4 w łódzkie. Jedna ferma do ubojni w wielkopolsce ma jechać za tydzień, na dzisiaj płacą 5.3-5.35. Konkretny wysyp żywca skończył się w maju i szykuje się w lipcu. Niżej nie będzie, ewentualnie jakieś ubojnie będą chciały wykorzystać sytuację. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JozekPan 3 Napisano 31 Maja Podajesz jak zawsze najniższe ceny, narazie gołej 5 nie ma nigdzie. Ja ubieram jutro po 5.4 w łódzkie. Jedna ferma do ubojni w wielkopolsce ma jechać za tydzień, na dzisiaj płacą 5.3-5.35. Konkretny wysyp żywca skończył się w maju i szykuje się w lipcu. Niżej nie będzie, ewentualnie jakieś ubojnie będą chciały wykorzystać sytuację. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Do kur wychodzę 6 Napisano 31 Maja (edytowane) - Import drobiu z Ukrainy wzrósł o 60% r/r, a za 17 tygodni tego roku ten import wzrósł o 192%. Tylko w marcu zostały zaimportowano 24 tys. ton do Unii Europejskiej. W przypadku polskiego drobiarstwa, gdy jesteśmy największym producentem w Unii Europejskiej, a naszym głównym odbiorcą jest jej rynek, ten import jest nie do Polski, tylko do Holandii i stamtąd rozlewa się na całą Unię Europejską, wypierając, dzień po dniu, producentów polskich, ale również francuskich, hiszpańskich i niemieckich. To jest problem nie tylko Polski, ale problem całej Unii Europejskiej. To problem bardzo specyficzny, dlatego że po drugiej stronie mierzymy się z jednym gigantycznym podmiotem. Mowa była o 200 tys. ha. Ten podmiot ma 400 tys. ha i jest zarejestrowany na Cyprze, możemy sobie tylko sami odpowiedzieć z jakich powodów. Czy na tym ma polegać pomaganie, wspieranie Ukrainy? – pytał Dariusz Goszczyński - prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej - podczas sejmowej Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi, która odbyła się 8 maja br. - Jeszcze jedno, jeśli chodzi o tę sytuację. Wielokrotnie dzisiaj była mowa, że jesteśmy tu i teraz i za chwilę może się okazać, że będzie za późno na pewne działania. Rynek drobiu w Unii Europejskiej jest tak uregulowany, że jest oparty o kontrakty zawierane na pół roku, na rok. Każdego dnia słyszę teraz od naszych producentów, że zaczynają tracić po kolei kontrakty, które utrzymywali przez wiele lat. Teraz jeden po drugim, kiedy kończą się te terminy półroczne, roczne, są zastępowani tym tańszym mięsem z Ukrainy. Umówmy się, że nie jesteśmy w stanie się do niego zbliżyć, bo ten jeden podmiot nie musi spełniać tych wszystkich wymagań dobrostanowych i wszelkich innych, które muszą spełniać nasi hodowcy. Nie jesteśmy w stanie konkurować i przy tak gigantycznym imporcie jesteśmy wypierani. O co walczymy i na czym nam zależy? Na przywróceniu celi kontyngentów, tak jak to było do tej pory. Te 90 tys. ton zostało zaakceptowane i zależy nam na jak najszybszym przywróceniu tego stanu. Kolejny punkt to szczegółowe, wnikliwe badanie tego, co jest importowane na granicy polskiej, ale nie tylko, bo też na innych granicach Unii Europejskiej. Dlaczego? Dlatego, że nie mamy zaufania do tego, co jest importowane, ale tutaj mówimy o zaufaniu europejskich konsumentów do produkcji w Unii Europejskiej. Te produkty są importowane do Holandii w głównej mierze. Tam są poddawane takim obróbkom, że w zasadzie to pochodzenie ukraińskie jest gubione. Jeśli zostanie odkryte, nie chcę już mówić, co jest w tym produkcie, konsumenci stracą zaufanie do naszej produkcji. Tak więc jest to niezmiernie istotne. Jest to kwestia zaufania konsumentów i bezpieczeństwa żywności – przekonywał Goszczyński. Edytowane 31 Maja przez Do kur wychodzę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krachmen 35 Napisano 31 Maja Jest rzeczywiście wzrost eksportu drobiu z Ukrainy na rynek europejski o 80%, z tych 90 tys. ton taryfowych chyba do 168 tys. ton. W Polsce to z 21 tys. ton do 38 tys. ton – przyznał unijny komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski, który w pierwszej połowie maja był gościem sejmowej komisji rolnictwa. - Każdego dnia słyszymy od naszych producentów, że zaczynają tracić po kolei kontrakty, które utrzymywali przez wiele lat – alarmuje branża drobiarska. To jest odpowiedź na brak zbytu. Zbyt jest taki sam, tylko towaru jest więcej, towaru który że względu na swoją niską cenę, powoduje, że nasz jest wypychany i się nie sprzedaje, stąd np to co miało wyjechać zostaje u wielkich i jest pchane na kraj, a lokalne ubojnie narzekają na brak zbytu, a w związku z faktem że to towar szybko psujący się wiec w sytuacji kiedy jeden przed drugim próbuje upchnąć jego nadmiar cena spada mocno. I może spaść do każdej wartości Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madmax 0 Napisano 5 Czerwca A tu nagle tuszka 0,40 zł w górę po jednym dniu ubojowym. Zobaczymy co jutro i przyszły tydzień, bo tam podobno mniej ptaka, a do tego ma się zrobić chłodniej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dex 6 Napisano 6 Czerwca Jak patrzę na pogody długoterminowe to jeśli by się chciało sprawdzic to upałów tam nie widzę 😀 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
asa 9 Napisano 6 Czerwca Puki co wieksze obnizki pasz i droższa tuszka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach