Skocz do zawartości
Żeldrob1

CENA BROJLERA

Rekomendowane odpowiedzi

Zobaczcie sobie wszyscy, po ile od 01.10.2022 będziecie płacić za 1kWh prądu. Ja jestem w szoku, a cennik obowiązuje tylko do końca roku!!! Chciałbym zarabiać tyle co będę musiał zapłacić za sam prąd... Nie wiem czy uda się zamknąć cylk na "0" przy takich kosztach energii i paszy... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pro po prądu w jakich taryfach jesteście? C11 czy c21 czy może jeszcze jakieś  inne? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ktoś tutaj podpowie mi jak zrobić żeby zejść z taryfy c21 (przemysłowy). Mam 2 kurniki na 1 liczniku. Linia była budowana tylko właśnie pod moje kurnik i moc 80 kw, ale ja mam zadeklarowaną moc poboru nie więcej jak 50kw na oba. Robił ktoś z Was podział fermy, np wydzierzawial i robili drugi licznik? Z tego co mi się wydaje to powyżej 40 kw wchodzi sie właśnie w taryfę c21 i dlatego w niej jestem. A prąd wiele droższy niż w c11. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Należy w tym przypadku zgłosić do Energa "rozdział instalacji elektrycznej" na 2 liczniki o ile linia zasilająca glowna się nie zmieni to pod licznikiem bo muszą być 2 przewody odbierające. Prawdopodobnie też wystarczy zrobić korektę mocy ma 40kW, ponieważ przylacze dalej się nie zmieni, zabezpieczenie 63A też pozostanie, a zmiany nastąpią tylko w dokumentach co pozwoli na zmianę taryfy bez realnej utraty mocy na linii. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtańszy jest g12 . Warto teraz kiedy nie potrzeba grzać ani wentylować.

Po nowym roku bez tarczy   na pewno c12 na spotowej umowie z np z  enefitem wychodzi ok 75 gr. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taryfy nocne są bez sensu na kurnikach o ile się nie miesza i granuluje paszy nocą. Taryfa G - to jest taryfa domowa. Nie da rady na G 11/12  podłączyć kurnik. Stare kurniki takie z mieszkaniem w budzie jeszcze tak mają ale to powoli mija. Aby sobie zwiększyć moc przyłączeniową gospodarstwa domowe często sobie zgłaszają dużą ładowarkę do Auta w domu. Ale każda firma ma inne zasady. Najlepiej jest z tego co wiem w PGE. 

Ponoć mięso najechało samochodami do Słowacji z UA i dlatego cena walnęła. Oni tam  mają jakąś hurtownie czy zakład czy coś podobnego i tam jest tania tuszka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, 8-obcy pasazer nostromo napisał:

po ile tam golicie na jutro ? kolega sprzedaje po 6,08 netto

no to jest w ..uj zarobiony 😣jeszcze po jednym rzucie i wylegarnie będą rzucać jajkami 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym ładował to cena  6,23 - 6,25 , ale zaczynam od środy. Co będzie w środę, to się dopiero okaże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie kwity szły do rafinerii ze olej dodany byl do paliwa i byl na tym dochód, wiec fizycznie olej taniej mozna bylo pchac firmom paszowym. Tylko ze firmy paszowe nie wiedziały co kupuja. Teraz niech sie minister rolnictwa wykaże w obronie branzy drobiarskiej bo juz w internecie drób zjechali. Jak zieloni erekcji dostaną bo będa nas kilka tygodni maglowac nie pomagajac w nadchodzących trudnych miesiącach zimowych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już niedługo wszyscy przejdą na pasze sypkie, a luksus granulowanej paszy, tylko dla chętnych za dopłatą 150 zł do tony. 

Powoli jedziemy pod 3000 zł za tonę, przy spadającej cenie żywca, aferach drobiowych, może jakiś blokadach eksportu, ptasiej grypie zaczynającej swój sezon, pikującej w górę cenie za energię, za ogrzewanie, itd. Jeszcze w tym roku gruby zwrot szczęśliwie zarobionych środków w ostatnich miesiącach. A dowodem na to: "W sierpniu na rynku pojawiło się 129,2 mln piskląt. Dane o nakładach jaj wylęgowych sugerują, że we wrześniu będzie jeszcze lepiej – informuje Krajowa Izba Producentów Droniu i Pasz. Tymczasem historia podpowiada, że październik będzie lepszy od września. Jeśli mamy rację to trzy rekordy pod rząd padną w tym roku. "

No i chyba warto zadać pytanie retoryczne: "To jeszcze strategiczne decyzje produkcyjne czy już szaleństwo?"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena leci w dół w czwartek dostałem 6,4 a dziś już 6,2 masakra a powiedzieli mi że jutro jeszcze spadnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Medoxowe Grażyny z Januszem skonczyli rzut bez grzania i wentylowania i teraz  wstawią lub nie wstawią a obecna  zniżkująca  cena wywoła totalną dziurę  w zamówieniach i 

Znów na zaraz po swintach i po nowym Roku będziemy z siodemką z przodu.

Pozdrowienia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z siódemką z przodu, to na pewno będą koszty produkcji. Nie sądzę, żeby ta niepewna siódemka za żywiec, pokryła koszty lub dała cokolwiek zarobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi