Skocz do zawartości
andrzej2110

nowa obora z dofinansowania

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad budową obory a dokładnie to chodzi o połączenie dwóch istnieiących budynków. Chciał bym skorzystać z dofinansowania uni. Właścisiel gospodarstwa ma 46 lat. Czy ktoś może mi powiedzieć iakie musze złożyć dokumenty i pozwolenia aby ta inwestycia wypaliła? Ieszcze do tego dochodzi płyta (do tej pory nie składałem wniosku na płytę). Jakie mogo być koszty? niżej jest szkic jak by to miało wyglądać.

df42da09e8995a3am.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odwiedź najbliższą placówkę ODR - tam Ci przekażą niezbędne informację. Co do samej Budowy to są firmy o zasięgu krajowym, które się czymś takim (budową) zajmują. I jeśli chcesz to robić na zwrot (czyli program: modernizacje gospodarstw rolnych) to radzę z usług takiej firmy skorzystać. Np. Polnet, Wesstron itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślałem budować "we własnym zakresie" z pomocą wuja ktury się na tym zna no i oczywiście pod kontrolą nadzoru budowlanego. Czy mogo być problemy z odbiorem przy takiej budowie? nie chce wydawać kasy za to co moge sam zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy nie będzie problemów takich że jest za wąska? Bo to jest taki łącznik i przez to wymiary zewnętrzne są takie jakie są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o dość szczegółową kontrolę ARiMR po wykonaniu projektu. Jeśli jesteś w stanie (z wujem) postawić taki budynek i ściśle trzymać się projektu to nie ma problemu. Chodziło mi tylko o to, że z firmą możesz podpisać dobrą umowę na dobre wykonanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budynek ma spełniać wymagania dobrostanu zwierząt - niezależnie jak bedzie wygladał ani jaką szerokosc posiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na budowę musisz miec pozwolenie ze Starostwa Powiatowego (to wiesz), a tam, żeby zdobyć ten papier musisz przedstawić całą gamę dokumentacji w tym projekt budowanego budynku. Tenże projekt bedziesz również obowiazany przekazac ARiMR ubiegajac sie o dofinansowanie (wraz z kosztorysem). I na podstawie tego projektu ARiMR bedzie Cie kontrolowac po zakonczeniu budowy. Ot tyle. Pozdrawiam. Ale nie wiem czy sobie czasem jeszcze troche nie poczekasz na uruchomienie tego programu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczekać pewno będzie trzeba no ale. A jaki może być przybliżony koszt budowy bez wygrodzeń i tego typu? Ma być welbowane z poddaszem na siano, słome.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi