mariusz_farm 0 Napisano 16 Lutego 2007 zapraszam do zapoznania się z wnioskiem o dopłaty na 2007r wypełnianie wniosku o dopłaty - zaczyna przypominać wypełnianie PITa http://www.arimr.gov.pl/pliki/50/17/0/instrukcja_wypeLniania_wniosku_ost2007-02-01_16-20.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Finka 0 Napisano 16 Lutego 2007 Znowu zmiany...a ja myślałam,ze w tym roku sąsiedzi dadzą mi spokój... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bimber 0 Napisano 18 Lutego 2007 Do Finka Znam ten ból. Współczuję. Najgorsze jest to, że przy wypełnianiu podają z głowy niektóre powierzchnie i upierają się, że tak jest, a jak przyjdzie kontrola, to mają pretensje, że źle wypełniony. Miałem taki przypadek osobiście. Pozdrowienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROKITA 0 Napisano 19 Lutego 2007 Dostaliście już dopłaty za 2006r bo ja nie.Są już nowe formularze???. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROKITA 0 Napisano 19 Lutego 2007 Zapomniałem,bazgroły z kosmosu też doszły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Doradca PROW 0 Napisano 19 Lutego 2007 bimber teraz od nowa zacznie sie polka, bo jak trzeba będzie to wszystko pogrupowac jakoś...... i jeszcze żeby sie +/- zgadzało:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bimber 0 Napisano 19 Lutego 2007 Powiem szczerze, że zajrzałem jak to wygląda - pierwsze wrażenie nieciekawe. Ale znowu sąsiedzi przyjdą i nie dosyć, że wniosek zawiły, to muszę pogodzić go z ich wiedzą na temat własnego gospodarstwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Finka 0 Napisano 20 Lutego 2007 Czy wypełniacie wnioski znajomym za DZIĘKUJE,czy też bierzecie za to jakieś pieniądze? (a może za paczkę kawy... ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bimber 0 Napisano 20 Lutego 2007 Ja podobno mam na drugię imię altruista, więc będąc wierny swemu imieniu robię to za darmo lub półdarmo. Pozdrowienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mody rolnik 0 Napisano 20 Lutego 2007 bimber kurde no powiedz wreszcie że robisz to za 0.5( chyba wszyscy wiedzą czego) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Finka 0 Napisano 20 Lutego 2007 Do Bimber To nie jesteś sam... Ja od znajomych pieniędzy zażądać nie potrafię,więc ostatnio w ramach wdzięczności dostałam...ubitego brojlera... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bimber 0 Napisano 20 Lutego 2007 do mody rolnik Z tym to muszę poczekać, aż do wypłat - wtedy to zawsze się coś chlapnie do Finka No cóż Ale ja zawsze mogę liczyć na jakąś pomoc w zamian, więc przypomina to bardziej wymiane barterową - usługa za usługę. Pozdrawiam i życzę w tym roku.... 3 brojlery......ubite oczywiście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROKITA 0 Napisano 20 Lutego 2007 Do doradcy PROW Nasuwa się pytanie, jak kształcą w szkołach rolniczych że rolnicy sami nie potrafią wypełnić tak prostego wniosku o dopłaty! Te ciągłe zmiany w formularzach to chyba dla zmylenia tych którzy już się nauczyli wypełniać! Powinni uczyć wypełniania takich wniosków w wiejskich gimnazjach, może dzieci by to zrozumiały! Co do takich jak Pan Doradców z ODR to powinny być to osoby opłacane przez tych beneficjentów którzy korzystają z funduszy unijnych! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lisek 0 Napisano 24 Lutego 2007 Dzisiaj przeglądałem wniozek na 2007 rok i zauważyłem sporo zmian.Czy w działkach ewidencyjnych trzeba wpisywać wszystkie działki, nawet te poniżej 0,1 ha do których i tak nie ma dopłat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 24 Lutego 2007 Wszystkie dziąłki (także jeśli działko jest rów) wpisuje się gdy kożysta się z płatności ONW. Jeśli nie to nie potrzeba. Nie wiem jak to jest przy poplonach bo ich nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Doradca_1 0 Napisano 24 Lutego 2007 Już w zeszłym roku trzeba było podawać wszystkie działki ew. we wniosku - nawet zalesione i zakrzaczone. Od tego roku jeśli ktoś nie wpisze to będą już sankcje. Dlatego polecam wpisywać wszystko co posiadamy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Technik rolnik 0 Napisano 4 Marca 2007 Jeśli teraz mam posiane żyto, a po szkoszeniu go w maju np. bede chciał posiać na tym samym polu, to muszę wpisać we wniosku jako roślinę uprawianą kukurydzę czy żyto? Jeśli napiszę we wniosku roślina uprawiana owies i skoszę go z przeznaczeniem na kiszonkę to czy ARiMR może się przyczepić, kiedy np. przyjadą i zobaczą już puste, zaorane pole a źniw jeszcze nie było? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 4 Marca 2007 Teraz nie pisze się żyto, kukurydza, pszenica itd. wpisuje się UJP.Do tej pory wpisywało się Kukurydza. Co do kiszenia owsa to nie powino być problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kur-rk 0 Napisano 14 Marca 2007 Do Technik rolnikJeśli teraz mam posiane żyto, a po szkoszeniu go w maju np. bede chciał posiać na tym samym polu, to muszę wpisać we wniosku jako roślinę uprawianą kukurydzę czy żyto? Jeśli napiszę we wniosku roślina uprawiana owies i skoszę go z przeznaczeniem na kiszonkę to czy ARiMR może się przyczepić, kiedy np. przyjadą i zobaczą już puste, zaorane pole a źniw jeszcze nie było?w sytuacji, gdy kosisz żyto na kiszonkę w maju powinieneś zgłosić się do doradcy rolnośrodowiskowego i zgłosić chęć udziału w programie rolnośrodowiskowym.Natomiast uprawą główną po skoszeniu zboża jest uprawa po życie lub samo żyto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kur-rk 0 Napisano 14 Marca 2007 Do powierzchni paszowej mają też być dopuszczone konie.I gdzie tu przeżuwacze? Okres przebywania koni ma być liczony jak dla nowych wnioskodawców czyli od 15 września 2006 do dnia 14 marca 2007 dzielony przez ilość dni od września do marca. Uważać trzeba także na powierzchnie, które nie były podawane jako użytkowane rolniczo, a w wypisie widnieją jako grunt rolny należy wpisać w kolumnie niezgłoszone do programów pomocowych. Dotyczy to działek ewidencyjnych poniżej 10 arów oraz powierzchni zakrzaczonych (jako grunt rolny w wypisie) na większych działkach. Te powierzchnie należy doliczyć do powierzchni użytkowanych rolniczo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gees 0 Napisano 14 Marca 2007 Ale wymyślili :facelia - bez dopłaty uzupełniającejgorczyca - bez dopłaty uzupełniającejłubin gorzki - bez dopłaty uzupełniającejZ jednej strony dopłaty do poplonów a z drugiej obcięcie dopłat do upraw nasiennych tych roślin. Logika na miarę pasiastych krawatów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 14 Marca 2007 Ale wymyślili :facelia - bez dopłaty uzupełniającejgorczyca - bez dopłaty uzupełniającejłubin gorzki - bez dopłaty uzupełniającejZ jednej strony dopłaty do poplonów a z drugiej obcięcie dopłat do upraw nasiennych tych roślin. Logika na miarę pasiastych krawatów.To zapewne jest specjalnie tak zrobione aby nie było tak że po zasianu gorczycy i jej zebranu wystarczy przejechać tależówko i po[plon posoiany:). Co do łubinu to do słodkiego jest dopłata UPO a w poplonach nie jest chyba określone że ma być goszki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogus56 0 Napisano 16 Marca 2007 A powiedzcie mi o co chodzi z tymi szkicami bo nie bardzo kumam. Jeżeli mam większość działek ew zdala od budynków gospodarczych to szkic do każdej robie na osobnej karcie? czy na jednym arkuszu jakoś wszystkie poukładac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosław 0 Napisano 17 Marca 2007 świetnie ,że są dopłaty.Tylko czy ktoś zna konkretne kwoty?Nie mogę nigdzie znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 17 Marca 2007 @bogus56 Jeśli chodzi Ci o fotomapy to dostaniesz poczto zdięcia swoich pul i na nich zaznaczasz. Ile będzie tych kartek to się okaże jak otwożyszkoperte. @Mirosław Stawki dopłat są znane (hyba) w euro. W złotówkach będzie wiadomo 1 X. 2007. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach