rusin 0 Napisano 18 Lutego 2009 witam jeszcze raz. a wie moze ktos czy w fendzie favorit 312lsa jest gdzies takie weyjscie zeby mozna bylo sobie kolo napompowac? ostatnio na polu troche mi powietrze zeszlo i nie moglem znalezc takiego podlaczenia i musialem przyjezdzac drugim ciagnikiem:/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzychoo@ 0 Napisano 20 Lutego 2009 Zawór od powietrza w 515 jest pod ciągnikiem od strony prawego koła (siedzac w fotelu) dojscie jest ciezkie na pierwszy raz nie obejdzie sie bez polozenia sie pod ciagnik. Dodam jeszcze ze po przykreceniu koncowki od przewodu do pompowania nalezy upuscic troche powietrza z butli zaworem bezpieczenstwa na dnie wtedy zacznie pompowac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomgli 0 Napisano 23 Lutego 2009 Witam jak w temacie, zajzalem do zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodnicy a tam olej, niewiele ale bylo z pół cm , czy ktos juz miał takie problemy. Stawiam na wymiennik ten przy filtrze oleju bo to chyba jedyne miejsce pod cisnieniem oleju , gdzie w pobliżu jest płyn. Fendt farmer 312 pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kizo 0 Napisano 23 Lutego 2009 Jesteś pewien że to olej? a nie dolewałeś przypadkiem płynu do tego zbiorniczka. Znam dużo przypadków gdzie w pojeździe był wcześniej zalany nie wiadomy płyn i po dolaniu borygo powstawał taki kisiel. Z tego taki wniosek że nie wszystkie płyny są mieszalne ja sam przerabiałem to w swoim 511. Zdemontowałem zbiorniczek z ledwo biedą go wymyłem a i tak jeszcze nieco się zważyło tego kisielku jednak nie wpłynęło to na pracę ciągnika bynajmniej u mnie bo po 3 latach nadal śmiga i nic się nie dzieje i płyn już jest czysty bo był zmieniony po tym zważeniu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomgli 0 Napisano 24 Lutego 2009 Raczej to olej, czarny i oleisty a na korku biały nalot, przelatał ponad 300mth i raczej nie dolewałem mu płynu, sciągne to jakoś, zobaczymy co bedzie na wiosne, chociaż mam do ubronowania 4ha to nawet sie nie rozgrzeje dobrze. Ale pierwsza rzecz to wyeliminuje z obiegu wymiennik. popatrze w tym cholernym katalogu z alegro jak to jest zbudowane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamyk15 0 Napisano 27 Lutego 2009 Jak masz olej w płynie to prawdopodobnie uszczelke pod głowicą ci (słowo zostało usunięte)ało.. sam przerabialem to na swoim.. mogą byc rownież inne uszkodzenie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomgli 0 Napisano 27 Lutego 2009 A jak ta uszczelkę ci wywaliło to nie miałeś czasem i w oleju wody, żadnych nalotów na bagnecie , albo korku?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamyk15 0 Napisano 28 Lutego 2009 nie. jak woda do oleju pujdzie to zatrzec sie moze bo smarowania nie ma. ale jak uszczelke wywali to np siły moze nie miec tyle albo odmą walic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin1984 0 Napisano 5 Marca 2009 ja do kosti68 !!jak ktos pomysli dobrze i zadzwoni w pewne miejsce to za filtr oleju który masz wystawiony na allegro to zaplaci 189 zl( chyba juz nie jestem pewien ale cos takiego) za orginal, a zamienik niczym sie nie rózniocy tylko tym ze bedzie bez uchwytu do wyciagniecia to zaplaci tylko 130 zl,wiec zejdz z cennami troche na ziemie bo nie wiem skad ty masz te cenny,a i pozwolilem sobie zadzwonic do korbanków to ten filtr kosztuje 269 ,i ze mamy w tych czasach znizki na ciagniki powyzej 10 lat to mozemy za niego zaplacic jedyne 220 zl . wiec reszte to ty sam sobie przemysl czy jestes wobec kogos ok. klamstwa to tu nie potrzebujemy . do innych uzytkownikow - kosti za ten filtr chce 300 zl a mówi ze w serwisie kosztuje 430 . pozdrawaim uzykowników fendta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosti68 0 Napisano 9 Marca 2009 To ja ci proponuje wejsc na strone www.korbanek.pl, wpisac ten numer i zobaczysz ile on kosztuje. A filtr ten jest filtrem oryginalnym a jak ty chcesz kupowac zamienniki za 130 zl....to przeciez nikt ci nie zabrania....kupuj i badz szczesliwy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmaslysz 0 Napisano 11 Marca 2009 Witam, mam taką prośbę, potrzebuję tabelę z kodami blędów i opisem tych błędów do 514, jeżeli jest to możliwe to proszę o fotki tabel na maila: rmaslysz@tlen.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin1984 0 Napisano 11 Marca 2009 czemu podales cene zamienika, ja równiez napisalem cene orginalu ,a po drugie to nie wazne gdzie ja patrze tylko tyle ile ja place za towar który otrzymuje i za jego gatunkowosc. nic z tego nie mam wiec mi to lotto tylko zeby kiedy raz jak beda mi potrzebne jakies czesci to zebym za nie nie przeplacal tylko zaplacil za nie tyle ile za nie sie naleza . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafcio_RR 0 Napisano 12 Marca 2009 witam, mam takie pytanko, zastanawiam sie nad kupnem, ciągniczka tak do 100tyś, i mam na oku Fendta 312 turbomatik, z 1996r cena 80000, w tzw ful opcji, tuz, oś reserowana, itp, oczywiście oponki do wymiany, doradzicie czy warto, oczywiście jest ładny i zadbany, a tak to wogóle jaka wasza opinia o 312, a moze coś innego?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomgli 0 Napisano 12 Marca 2009 mam 312, osobiście doradzał bym 512 ma 4połówki na 6 biegach bez sprzegła, tak, ze wyeliminowali juz terenowe-szosowe. Reszta juz chyba bardzo podobna. Tylko znaleźć dobra 512 to troche problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafcio_RR 0 Napisano 12 Marca 2009 tylko ze za taką 512 z tego co sie orjętuje z tego rok z tym wyposarzeniem to tak ponad 100 trzeba dac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosti68 0 Napisano 12 Marca 2009 czemu podales cene zamienika, ja równiez napisalem cene orginalu ,a po drugie to nie wazne gdzie ja patrze tylko tyle ile ja place za towar który otrzymuje i za jego gatunkowosc. nic z tego nie mam wiec mi to lotto tylko zeby kiedy raz jak beda mi potrzebne jakies czesci to zebym za nie nie przeplacal tylko zaplacil za nie tyle ile za nie sie naleza . Pewwnie ze mozesz sobie kupowac gdzie chcesz i za ile chcesz...ale tak ogolnie ja bylbym ostrozny jesli chodzi o filtry z niewiadomych zrodel i od niewiadomych producentow. Zajmuje sie naprawom ciagnikow Fendt od 13 lat i widzailem problemy i usterki w ciagnikach ktore uzywaly tzw. tanich filtrow....Filtry te co prawda wygladaja z wiezchu tak samo jak oryginaly ale srodek zrobiony jest z materialu o bardzo niskiej jakosci i chcialbym przestrzec wszystkich przed kupnem takiego badziewia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosti68 0 Napisano 12 Marca 2009 Jak widze jestescie bardzo pozytywnie nastawieni do piecsetek, niestety ja z praktyki moge powiedziec ze wlasnie te ciagniki byly najbardziej awaryjnymi ciagnikami jakie wyprodukowala firma Fendt. Poczawszy od silnika a skonczywszy na przekladni wszystko z czasem siadalo jak cholera....oczywiscie wszystko mozna naprawic...ale jaka bedzie tego cena to juz inna sprawa.No i co najwazniejsze ZADNEGO biodiesla. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomgli 0 Napisano 12 Marca 2009 Kosti, ale silniki i w serii 300 i 500 6-cyl są mwm-deutz 226.b6 chyba te same nawet które były w serii 600 tylko ze tam 226 które z kolei dociagały do 20tys mth. Skoro jestes mechanikiem powiec skąd wział mi sie olej w zbiorniczku wyrównawczym w 312-moze miałes podobny przypadek?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosti68 0 Napisano 12 Marca 2009 To prawda we wszystkich sa te same silniki 226 B....ale wiem ze byl duzy problem z pompami wtrysowymi w tych maszynach. A co do ciagnikow 611-614 to prawda te silniki byly naprawde dobre....ale to chyba lezy w tym ze Fendt juz nie przykladal az tak duzej wagi do jakosci jak wczesniej. Nie chce sie tu za duzo rozpisywac ale mi 500 jak i Xylon bo to praktycznie podobna maszyna, kojazy mi sie z czestymi usterkami tych maszyn. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosti68 0 Napisano 12 Marca 2009 Kosti, ale silniki i w serii 300 i 500 6-cyl są mwm-deutz 226.b6 chyba te same nawet które były w serii 600 tylko ze tam 226 które z kolei dociagały do 20tys mth. Skoro jestes mechanikiem powiec skąd wział mi sie olej w zbiorniczku wyrównawczym w 312-moze miałes podobny przypadek?? Jestem mechanikiem ale nie jasnowidzem Ale pewnie nie zostanie ci nic innego jak zajrzec do silnika bo tam pewnie "lezy pies pogrzebany", a przyznam ci sie ze moja specjalizacja jest elektryka i elektronika w ciagnikach firmy Fendt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sendar 0 Napisano 12 Marca 2009 Polecam sklep internetowy http://czesci-rolnicze.freezoka.com/ asortyment dodany na stronie mają niewielki ale w rzeczywistości mają wszystko do Zachodnich maszyn rolniczych . Szybko tanio i solidnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarek19690213 0 Napisano 15 Marca 2009 Witam.Mam Fendta 615 LSA i ostatnio zauważyłem że są wybite poduszki amortyzacji kabiny . Dowiadywałem się o orginalne lecz są strasznie drogie . Może są jakieś zamienniki lub można je czymś innym zastąpić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin Śmigiel 0 Napisano 26 Marca 2009 poszukiuje danych do fenta 312 LSA PROSZE O KONTAKT jeśli ktoś posiada takie informacje na gg 1750035 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SONAR 0 Napisano 28 Marca 2009 LUDZIE - POMOCY ! Mam ciągnik FENDT 610 LS TURBOMATIK i muszę zmienić olej w przednim moście . Czy ktoś wie jaki olej i jaką ilość zalać ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomgli 0 Napisano 28 Marca 2009 6 do 7,5l, zlezy od rozstawuzwolnice 0,75 do 0,9lSAE 85W-90 ,80W-90, SAE 90, wg API-GL5Nie STOU(skrót od Super Tractor Univwersal Oil) ani inne uniwersalny, tak samo do skrzyni, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach