MarcinC-360 0 Napisano 4 Maja 2007 A może uprawa tej pokrzywy tylko trzeba poszukać zbytu nakład nie duży kosi się to kilka rzry do roku i cena nie głupia Wiesz coś więcej o uprawie pokrzyw.Piszesz,że cena nie głupia,to może wiesz jaka ta cena?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesLaw 0 Napisano 4 Maja 2007 pododno jak sie cala kobiete pokrzywa oblozy to odrazu wyzdrowieje ze wszystkich chorob Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buchaj 0 Napisano 4 Maja 2007 Mój kumpel jakieś 2 lata temu chodził po nieużytkach i rwał pokrywy a później je suszył i skubał, Podobno nawet nieźle na tym wyszedł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 11 Maja 2007 no i jak z tymi pokrzywami?? jaka jest cena i w jakiej formie przyjmują i gdzie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paktofonikas 0 Napisano 26 Maja 2007 mam pole na ktorym zostalo skoszone zboze i od tego czasu ziemia nie widziala tam ciagnika. slowa zostala bo nie bylo komu tego robic. i chcialbym teraz doprowadzic to do stanu uzywalnosci. mysle zeby popryskac roundapem pozniej przejechac"kosem" jak zzolknie a nastepnie zaorac. co Wy na to? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paktofonikas 0 Napisano 26 Maja 2007 mam pole na ktorym zostalo skoszone zboze i od tego czasu ziemia nie widziala tam ciagnika. slowa zostala bo nie bylo komu tego robic. i chcialbym teraz doprowadzic to do stanu uzywalnosci. mysle zeby popryskac roundapem pozniej przejechac"kosem" jak zzolknie a nastepnie zaorac. co Wy na to? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 27 Maja 2007 zobacz czy nie ma tam pendraków jak są to walnij jakiś dursban czy coś Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 22 Stycznia 2009 bede brał w dzierzawe pola na których rosną w tej chwili drzewka brzózki około 20 letnie, te grubsze powyrywam z korzeniami a te mniejsze powycinam z to co zostanie chcem zaorać, tylko sie zastanawiam jak to zrobic żeby mi sie nie zapychalo i planuje tak mam 360 3p podczepie do niego pług 3 skibowy ale założona bedzie tylko jedna skiba i do niej bedzie krój, orke zrobie na głęboko, powinno dac rade w taki sposób przeorać jak myślicie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 23 Stycznia 2009 W okresie Mieszka I wyrywano puszczy kazdy kawałek ziemi ,ale wtedy żywność miała niesamowićie wysoką cenę.Co zamierzasz tam uprawiac i czy zastanawiales się nad ekonomicznym sensem tego przedsięwzięcia ,a może własciciel doplaca ci do tego działania.Dziwię się gdyż zauwazam w swoim rejonie że kukurydza zostala nie skoszona,niektóre pola są niezaorane ,a w prasie coraz więcej ogłoszen że sprzedaję sprzęt z tytułu likwidacji gospodarstwa.Jesli jakiś życzliwy podkapuje cię że wyrywasz 20-letnie brzózki możesz miec spore kłopoty .Może wlaściciel podrzuca ci kukułcze jajko,a może lepiej poczekać bo jak tak dalej pójdzie to ci co zostaną na rynku będą przebierac w ofertach dzierżawy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lesniakos 0 Napisano 23 Stycznia 2009 OSA 21 NAPISAŁ bede brał w dzierzawe pola na których rosną w tej chwili drzewka brzózki około 20 letnie, te grubsze powyrywam z korzeniami a te mniejsze powycinam z to co zostanie chcem zaorać, tylko sie zastanawiam jak to zrobic żeby mi sie nie zapychalo i planuje tak mam 360 3p podczepie do niego pług 3 skibowy ale założona bedzie tylko jedna skiba i do niej bedzie krój, orke zrobie na głęboko, powinno dac rade w taki sposób przeorać jak myślicie? Załatw sobie pług jednoskibowy łonkowy ładnie odwraca a brzózki zostaw bo ci sie nie opłaci przy tych cenach pszenicy ,lepiej dopłate załatwic rolno srodowiskową i czyste kaske zabrac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 23 Stycznia 2009 Z mojej praktyki przy uprawie ugorów 1) wyrwać wszystko na co można linkę zacisnąć 2) wykosić resztę orkanem super by było zastosować mulczarkę 3) następnie talerzówka lub glebogryzarka 4) orka to fotki z uprawy ugoru Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 23 Stycznia 2009 złożyłem papiery na młodego rolnika i mi troche brakuje a w mojej okolicy to jedyne grunty nie zagospodarowane, są własnoscią ANR, klasa ziemi to IIIb i IV. cgodzi mi tylko o to zeby był grunt jako taki a że tam bede tylko siał jakieś zboża a później je telezówką przejade to wielkiego nakładu nie poniose. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kasztelan 0 Napisano 24 Stycznia 2009 Cel uświęca środki.Ja do tej pory zrobiłem tak około 10ha a jeszcze przede mnąjakieś 5 ha.Byłem w gorszej sytuacji bo były same krzaczory i najpierw szła piła (dwa krzaki na dzień) później koparka, następnie det, talerzówka, słup energetyczny, brona, siewnik,brona,wał.Jeżeli chcesz zaorać to na pewno nie 3p (próbowałem) jedynie większy ciągnik pług kverneland (bądź podobny) i to tylko w miejscach gdzie nie ma dużych karp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 19 Kwietnia 2010 zatem dla gruntu nie orane od 5 lat najkorzystniej będzie zastosować następujące zabiegi: - glifosat,- kosiarka mulczująca,- brona talerzowa,- orka a macie może jakieś sposoby na obiektywne oszacowanie wieku drzew? obawiam się, iż liczenie słoi jest zbyt inwazyjną metodą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Meg58 0 Napisano 22 Kwietnia 2010 Kupiłam od AR około 6,5 h pola nie uprawianego od około 15 lat. Po dokładnym obejrzeniu tego widzę ze jest bardzo nierówne to znaczy zryte przez dziki. Jak to wszystko wyrównać ? zaczeliśmy z mężem od wykoszenia suchych traw sięgajacych pasa i wycinki małych samosiejek sosen i różnych krzaków. Przed nami jeszcze policzenie większych drzew i zgłoszenie ich do wycinki. Czy ktoś miał z takim czymś do czynienia i jak to powinniśmy zrobić by nie popaść w konflikt z prawem. Sosen samosiejek w niektórych miejscach jest tak dużo ze nie można wejść między nie i można powiedzieć że to są juz dość duże drzewahttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9201aeda4a2afc3d.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 22 Kwietnia 2010 ja prawdopodobnie będę musiał likwidować ponad 20 ha 4 metrowych brzózek, ale to nie jest problem, jak zauważyłaś największym wyzwaniem jest pozostanie w zgodzie z prawem, a uzyskanie pozwolenia na usunięcie drzew wiąże się z koniecznością dokonania nasadzeń w liczbie równej usunięciom, także jest to możliwe tylko przy małym zagęszczeniu, grunt można doskonale zrekultywować kruszarką (jest to taki frez mielący wszystko do ok 20cm w głąb gleby również z korzeniami) także po takiej maszynie można z powodzeniem uprawiać grunt, który wcześniej był nawet gęsto porośnięty samosiewami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 22 Kwietnia 2010 Zanim zaczniecie walkę z ugorem to należy sprawdzić w AMiRR czy dostaniecie dopłaty,bo coś obiło im się o uszy że ugory starsze niż z 2003 są wyłączone z dopłat. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 22 Kwietnia 2010 grunt musiał być utrzymany w dobrej kulturze rolnej na dzień 30 czerwca 2003 roku, pytanie brzmi jak to udowodnić, jeśli na geoportalu są zdjęcia sprzed 30 czerwca 2003 to ARiMR nie udowodni, że grunty nie były utrzymane w kulturze, no chyba, że już zostały wykonane nowe zdjęcia i znajdują się na geoportalu, także jest szansa nawet na płatności JPO i ONW z pozostałymi nie ma problemu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Meg58 0 Napisano 25 Kwietnia 2010 mam jeszcze jedno pytanie dotyczace wycinki samosiejeksosen i brzóz .Jak mam je policzyc? Zastanawiam sie jak mam okreslic wiek tych mniejszych niż 1,3m. Problem również dotyczy krzaków. Czy ktoś z forumowiczów robił juz takie zestawienie drzew do wycinki czy wszystkie mierzył?ponizej link do zdjecia z polahttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9201aeda4a2afc3d.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZLYporucznik2 0 Napisano 26 Kwietnia 2010 Mam podobny problem dzierżawa spory kawałek chce wpisac w dopłaty JPO ale jest dużo samosiewów drzew około 1 - 2 metry iglaste na 5 klasie bonitacyjnej, jak sprawdzić czy dostane dopłaty bo bez nich się nie opłaca tam nawet zaczynaćI jeszcze jedno gdyby ktoś wiedział mam dzierżawę na max 3 lata mogę zgłosić do ONW?Dzienx za odpowiedz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 28 Kwietnia 2010 do liczenia oraz szacowania wieku samosiewów najlepiej wykorzystać leśniczego, gdyż należy posiadać dużą wiedzę a co istotniejsze praktykę! w kwestii JPO to najłatwiej odnaleźć działkę na geoportal.gov.pl i kliknąć na nią prawym guzikiem myszki (na samym dole będzie powierzchnia PEG czyli taka o którą można wystąpić o dopłatę), ale jeśli widoczne są gęste zakrzaczania może być nałożony kod DR10 (brak JPO i UPO), najbezpieczniej będzie udać się do BP ARiMR i po prostu zapytać o daną działkę (wcześniej warto sprawdzić czy działka nie znajduje się na liście z gruntami obciążonymi kodem DR10), a dla pewności można wystąpić pisemnie o określenie PEG Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZLYporucznik2 0 Napisano 4 Maja 2010 znalazłem na geoportalu, tam trzeba małe "i"nacisnąć i dopiero z tym kliknąć na działkę to o to Ci chodziło??Wygląda ok (tzn. bez zakrzaczeń) tylko czy te zdjęcia aktualne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 5 Maja 2010 tak zapomniałem o "i" dla dolnośląskiego zdjęcia raczej nie są aktualne, datę wykonania zdjęcia można sprawdzić w metadanych, ale ja mam problem z przewinięciem lewego menu w dół (tam pojawiają się wyniki a ja ich nie widzę;/) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZLYporucznik2 0 Napisano 5 Maja 2010 tzn w agencyjnym systemie maja inne zdjęcia niż na geoportalu????????to trochę niedobrze ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 5 Maja 2010 mają te same i czasami jeszcze nowsze zdjęcia, ale ciężko to określić, ale co ciekawe dzisiaj się dowiedziałem, że nie wszystkie działki obciążone kodem DR10 (nawet przed kilkoma laty) znajdują się na liście na stronie ARiMR, także w tym zakresie pewności o możliwości otrzymania dopłat nie ma, jeśli jednak jesteśmy przekonani, iż w 2003 roku działka znajdowała się w dobrej kulturze rolnej to przynajmniej nie powinni nam dosolić sankcji jeśli płatności do danej działki wg ARiMR nie przysługują Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach