Skocz do zawartości
chwiolas

Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie.

Czy ktoś miał z tym coś wspólnego?

Chciałbym założyć sklep ogólnie można to nazwać rolny(narzędzia,części do maszyn,itp,itd.).

Czy kwalifikuje się to do tego działania?

Jeśli tak to czy można w ramach tego kupić i przystosować do tego budynek gospodarczy,jakiś środek transporu,np. używanego busa.

Wiadomo że najpierw trzeba wyłożyć środki z własnej kieszeni,późnie dopiero dostanie się częściowy zwrot.

Więc czy można na to uzyskać jaiś kredyt?

Jeśli ktoś orientuje się w temacie,to proszę trochę rozjaśnić mi w głowie i ewentualnie sprowadzić na ziemię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądnąłem właśnie projekt rozporządzenia dla tego działania i wydaje się, że byłoby to możliwe... Trzeba tylko dokładnie spojrzeć na wykaz działalności, które moga podlegać dofinansowaniu (jest tego sporo). Budynki można też kupić, pod pewnymi warunkami... Generalnie myślę, że udałoby się skorzystać z tego działania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko najgorzej z tym kredytem bo trzeba miec około 20% srodków własnych.

A może są specjalne kredyty pomostowe bez wkładu własnego?

Nigdzie za dużo nie można zanleźć informacji na ten temat.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem kredyty jak najbardziej są. Osobiście znam jedynie ofertę BGŻ w tym zakresie ale inne banki jak nie mają to z pewnością niedługo opracują. Nazywa sie to kredyt strukturalny ale minimalny wkład własny także jest, bodajże na poziomie 15%. Zawsze mozna wziąć kredycik na dowolny cel w dowolnym banku ale odsetki zjedzą cały biznes, no chyba że kury zaczna znosić złote jaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi