Gość Napisano 22 Października 2005 Hej, chciałbym sie dowiedzieć jakie są rożnice między kombajnem bolko a kombajnem anna?Chcę kupić kombajn ziemniaczany anna używany(sąsiad sprzedaje).Problem jest taki że jedyny ciągnik do którego moge zaczepić kombajn jest 330.Znalazłem na forum opinie że 330 poradzi sobie z bolkiem, a sąsiad mi mówi ze 330 z anną nie pójdzie.Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego i czy to jest prawda? Poza 330 mam 1224 i 1604 a te traktory to do kombajnu ziemnaiczanego trochę za duże.Już po sezonie wiec nie moge pozyczyć kombajnu i zobaczyć czy rzeczywiście 330 mu podoła czy nie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwy 0 Napisano 22 Października 2005 Kiedyś jak jeszcze nie mieliśmy swojej Anny to ziemniaki kopał nam kumpel. 30stką ciągał Annę i wcale nie było tak źle.2 lata temu kupiliśmy Annę z 95 roku, ciągamy ją MF255 i jest OK. Nie ma problemu nawet z pełnym zbiornikiem. Różnica pomiędzy Anną i Bolkiem:1. Anna jest większa i chyba trochę bardziej skomplikowana (ma więcej taśm)2. Bolkiem podobno można kopać buraki, Anną raczej nie ze względu na sposób transportu ziemniaków z dolnej taśmy na stół przebierczy3. do Anny potrzeba 1 sekcji hydrauliki (jednostronny siłownik do regulacji lemiesza i bębna), a do Bolka trzeba chyba 2 sekcje (jedna tak jak w Annie a druga do wysypywania ziemniaków z kosza)4. Anną można sypać wyżej tzn na przyczepy na 20" calowych kołach nawet z zakładkami Jeżeli coś źle napisałem o Bolku to poprawcie mnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Sz 0 Napisano 25 Października 2005 WitamSzukam kogoś kto zna się na ww. sprzęcie. Chodzi mi o napęd łańcucha wysypywania ziemniaków z kosza i związane z tym problemy. W mojej Annie średnio co tydzień mam z tym problem ( wałek zgina się za łożyskiem, ukręca się, ostatnio nie zdążył się ukręcić i strzeliło koło zębate).Pomocy !!Prawdo podobnie masz wyciągnięte ogniwka w taśmie i to jest przyczyna awarii.Nie bardzo rozumiem, w taśmie od wysypywania ? Wałek uszkadza się od stronuy koła zębatego.Bo kiedy masz wciągnietą taśme ogniwa nie wspołgraią z kolem zębatym taśma podwija śię do góry blokuje i masz awarie.Może to być też i blacha przyczyna że jeden ze szeblow taśmy się nie otwira w dolnym punkcie czego efektem jest że drobne kamienie i ktore powinny wpasc na ziemie podchodza podczas wysypu pod ogniwa i zębatke i awaria murowanaMiałeś rację, problemem jest taśma. Po pierwsze jest wyciągnięta, po drugie brakuje na ogniwkach kilku tulejek i taśma wtedy idzie po skosie (minimalnie ale jednak). Kombajn kupiliśmy używany, wszystko wyglądało OK. Po obejrzeniu katalogu części stwierdziliśmy że brakuje w koszu na ziemniaki trzch (chyba trzech) gumowych pasów, które powodują że przy pełnym koszu ziemniaki nie ciąża mocno na taśmę tylko opierają się o ww. pasy -> taśma ma lżej. Widocznie poprzedni właściciel był niecierpliwy, bo te pasy spowalniają wyrzut towaru z kosza.Jeśli znasz się na tym sprzęcie, to mam jeszcze jedno pytanie: Jak wygląda koło zębate napędu taśmy: odlew żeliwny z 4 mniejszymi kółkami pustymi czy odlew żeliwny szprychowany 6 szprych o obwodzie mniej więcej jak rurka 3/4 ?Kolo napędu taśmy w zależności z jakiej odlewni pochodzi ma wygląd zewnętrzny taki lub inny .Niema to znaczenia ma odpowiadac numerowi katalogowemu. Natomiast pasy gumowe częsciowo odciązaią taśme przy rozładunku , natomiast maią za zadanie minimalizować uszkodzenie ziemniakow przy zejściu z górnej taśmy do zbiornika.Pamietaj o jednym szczeblu ruchomym przy taśmie wysypu i na stole selekcyjnym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wjacek 0 Napisano 1 Listopada 2005 Eryk c-330 w 100% poradzi sobie z Anną ma tylko trochę szybkie biegi czasami 1 bieg nawed jest zaszybki (przy kopaniu wszesnych ziemniaków we worki) starsze modele mają źle wyprofilowany zaczep można łatwo zgiąć przekażnik na uwrociach. Anna jest bardzo uniwersalnym kombajnem kopałem nią już : buraki, seler, buraczki, ziemniaki, zbieram cebylę itd.Jeśli masz obawe, że c-330 nie poradzi to jesteś w błędzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 1 Listopada 2005 Eryk c-330 w 100% poradzi sobie z Anną ma tylko trochę szybkie biegi czasami 1 bieg nawed jest zaszybki (przy kopaniu wszesnych ziemniaków we worki) starsze modele mają źle wyprofilowany zaczep można łatwo zgiąć przekażnik na uwrociach. Anna jest bardzo uniwersalnym kombajnem kopałem nią już : buraki, seler, buraczki, ziemniaki, zbieram cebylę itd.Jeśli masz obawe, że c-330 nie poradzi to jesteś w błędzie. ok dzięki za info.kupię anne i bede ja ciagnal 330 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 1 Listopada 2005 Tak trzymaj i się nie przejmój,że nie poradzi. W razie jakiś pytań pisz śmiało chętnie poradze pomogę unowocześnić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 3 Listopada 2005 Witam ja w tym roku kupilem Bolka ale do kopania burakow.Spisal sie calkiem niezle jak na te warunki.Bylo strasznie sucho i palce musialem codziennie ostrzyc bo nie wchodzily.Zapinam do niego c-330 i spokojnie daje sobie rade.Bolko jest nie duzy i dosyc lekki przez co zwrotny.Uzywałem go nawet do obkopywania.Następna jego zaleta jest niewatpliwie nieskomplikowana budowa.Nawet jesli cos stanie to zaraz mozna dojsc dlaczego i usunac awarie.Uciażliwy jest wysyp bo ma kosz na silowniku a nie tasme i trzeba dlugo czekac az opadnie.Ale ogolnie polecam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Sz 0 Napisano 5 Stycznia 2006 Mam problem z oponami do Neptuna. Jakich opon oprócz nowych firmówek można urzyć w zastępstwie. Coś słuszałem że niektórzy zakąłdają z przyczep czeskich i że pasują.Jak coś będziecie wiedzieć to piszcie.Dzieki.w roztrząsaczach obornika widzialem podobne ale typu nie podam i czy to ten sam rozmiar nie wiem bierznik identyczny. a tak apropos ile kosztują te CONTINENTALE bo takie mam w neptunie ps rozjebało mi wieniec zębaty przy kole bagatela 500złWiesz co nie wiem.Narazie założym komplet (felgi pasują z D 732) zapasowych opon z przyczem.W tam,tym roku wykopałem 8 h i było znośnie, ale jak wolę oryginały - mniej ugniatrają mi ziemię szczególnie po deszczu koleiny sie robią.NarazichoCzy dobrym pomysłem jest założyć w tym kombajnie koło bliźniacze od strony wysypu kosza??Hmmm....a wlezie?Przeszkadza tylko ta blacha. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maniek183 0 Napisano 10 Stycznia 2006 Witam ja w tym roku kupilem Bolka ale do kopania burakow.Spisal sie calkiem niezle jak na te warunki.Bylo strasznie sucho i palce musialem codziennie ostrzyc bo nie wchodzily.Zapinam do niego c-330 i spokojnie daje sobie rade.Bolko jest nie duzy i dosyc lekki przez co zwrotny.Uzywałem go nawet do obkopywania.Następna jego zaleta jest niewatpliwie nieskomplikowana budowa.Nawet jesli cos stanie to zaraz mozna dojsc dlaczego i usunac awarie.Uciażliwy jest wysyp bo ma kosz na silowniku a nie tasme i trzeba dlugo czekac az opadnie.Ale ogolnie polecam. Preszkadza ci to ze dlugo opada zbiornik??Jest na to bardzo prosta rada bedzie opuszczal bardzo szybko(w porownaniu z normalnym nie przerobionym)W tym silowniku pod zbiornikiem który go podnosi w pezyłączu od wężą w korpusie siłownika jest kulka ograniczająca przepływ powrotny Wyjmij ja (góra 10 minut ci to zajmie) a bedzie opuszczal super szybko i ile czasu zaoszczedzisz!! Wiem bo sam mam bolka jest naprawde dobry ale jak wszystko ma swoje wady i zalety A ta wade mozna latwo zmienic po wyjęciu kulki zbiornik z max gornego polozenia do zera opada w jakies 7-8 sekund LUDZIE WYWALCIE TE UCIĄZLIWE KULKI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polszu 0 Napisano 11 Stycznia 2006 Posiadam kombajn ziemniaczany Karlik (87 czy 88) później produkowano to z kosmetycznymi zmianami jako Bolko. Plusem Karlika czy Bolko jest naprawde mała masa dzięki czemu nawet na stokach sobie z nim daje rade Ursus C-330 pod warunkiem ogumienia w dobrym stanie. (Anna na górkach z takim traktorkiem zdecydowanie odpada) Problem jest inny słyszałem, że wzorem nowszych kombajnów zamontowano dwa koła gumowe wciągając tuż nad wyorywaczem za kołem stożkowym co zabezpiecza przed zapychaniem się na zdarnionej ziemii...Osobiście widziłem takie kółka tylko raz ale w sprzęcie zachodnim1) Czy ktoś z Was dokonał takiej przeróbki w Bolku lub Karliku jak to sie sprawuje ? 2) Jakie kółka zastosowaliście? czy są umieszczone na sztywno czy zawieszone na sprężyście?3) Dysponuje ktoś zdjęciem sprzętu po takiej przeróbce ???? Może ktoś napisze jak jest w innych nowocześniejszych kombajnach. Pozdrawiam e-rolników Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jozekmj 0 Napisano 9 Lutego 2006 Karlik to naprawde mocny sprzęt.Mielismy kiedys takiego. Ciagal go MF 235. Najbardziej denerwujący byl ten zbiornik wiec go wytegowaliśmy i zamontowana zostala skladana taśma ala w kopaczkach Grimme. Bez problemu dawal rade nasypac HLke na maxa.Kopal rocznie od 20 do 40 ha ziemniaków. Potem przyszla pora na grimme, a Karlik wyladowal u sasiada i nadal chodzi super i tez nie ma lekko bo kopie po 20 ha rocznie - oczywiscie trzeba o wszystko dbac i wymieniac, smarowac itd, ale jako konstrukcja jest b.sprawny. Bardzo mile wspominam Karlika i nadal widze miny znajomych co mieli anny i jak zawitali na polu to kopary mieli przy pietach ze zdziwienia , ze mozna tak szybko kopac. Anna nie ma nawet najmniejszych szans z karlikiem. Najmniejszych !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 9 Lutego 2006 Rowniez mam karlika rocznik 87 to naprawde mocna maszynka pracuje z C-330 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rolnik z W 0 Napisano 11 Marca 2006 A wie może ktosik jaka firma produkuje sadzarke do ziemniakow z podsiewaczem nawozu? Albo maszyne do wysiewu rzedowego nawozu na przedni tuz ciagnika? Oprocz zdjec w prasie rolniczej nie moge nic znalesc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcnt 0 Napisano 11 Marca 2006 takie sadzarki robi AKPIL z Pilzna (podkarpackie) ale jakosc wykonania, hmm ...Ale sa niewielkie gabarytowo, swietnie nadaja sie do malych ciagnikow np C-330. Jak z precyzja podsiewania nawozem nie wiem, znajomi maja bez tego dodatku Ich plugi np 3skiby do glebokiej orki, zapuszczone w ciezka ziemie po prostu sie gna lepiej kupic starsze sa wytrzymalsze. Oszczedzaja na stali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 13 Czerwca 2006 sadzarki z podsiewaczem robi też Czluchów i następca Strzelec chyba Brzeg , co do Akpilu odnoszę się z rezerwą do ich dokonań , choć widziałem kilka dni temu kombajn Ziemniaczany i prezentował się naprawdę dobrze , ale jak z niezawodnością Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sławek 0 Napisano 14 Września 2006 witam wszystkich mam problem z moją "ANIĄ" a mianowicie strasznie gubi mi ziemniaczki i to nie małe ale również takie jak kurze jajka a nie powinna niby wszystkie taśmy są ok a jednak którędyś te ziemniaki uciekaja moze ktoś miał taki problem i wia jak go rozwiązać prosze o wasze porady Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gedii 0 Napisano 14 Września 2006 sprawdz odrzutnki i wszystkie gumy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1# 0 Napisano 24 Września 2006 mam pytanie ostatnio w moim kobajnie a dokladnie kleine 5000 automatic padl mi silownik ten glowny od podnoszenia kombajnu ten prezy tylnej osi moze ktos taki rozbieral i chce sie podzielic jak to zrobil albo czy pasuje od neptuna albo jakie sa tam uszczelniacze rosze o pilna odpowiedz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gedii 0 Napisano 23 Października 2006 czy ma ktoś może kombajn AKPIL'u (Kartofel )??chciał bym sie czegoś o nim dowiedzieć od użytkowników (zalety i wady)no i może jak ma się do grimme:)?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 25 Października 2006 próbował ktoś z was jeździć bez tego wału co ma niby łęciska przerzucić do tyłu. jak jest sucho to ok. ale jak mokro to zaraz się nawija i skrobaki powyginają. mówię o annie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROBERTD 0 Napisano 19 Lutego 2007 potrzebuje pomocy w temacie kombajnu WUHLMAUS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROBERTD 0 Napisano 19 Lutego 2007 Jesli ktos ma jakies doswiadczena w pracy kombajnem wuhlmaus prosze o podzielenie sie uwagami. Mam zamiar kupic cos takiego i nie wiem jak to sie ma do innych kombajnow typu anna czy bolko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 19 Lutego 2007 przecież ANNA to jest właśnie WUHLMAUS, BOLKO nie wiem czy to była Polska konstrukcja czy też jakaś kopia . więc musisz podać jeszcze co to za okaz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROBERTD 0 Napisano 20 Lutego 2007 okaz leciwy chyba?? model jaki to nie wiem, cos tam bylo na nim 611 albo podobne bo nieczytelne. Co wiem to - dolna tasma gumowo parcian gorna /stol sortowniczy/ metalowa, skretna os, podajnik-totolotek napedzany paskiem klinowym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
solek01 0 Napisano 18 Marca 2007 czy ktos mi wyjasni jak nizej wymienionymi kombajnami mozna kopac warzywa i buraki cukrowe. czy liscie musza byc wczesniej sciete czy sa jakies przystawki ktore sie zaklada i one za jednym przejazdem scinaja i kopia? dzieki z gory Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach