diver 0 Napisano 3 Marca 2007 Witam!Nie wiem czy pytam w odpowiednim dziale jeżeli nie to prosze o przesunięcie. Mianowicie, moje pytanie dotyczy rozliczenia PITu-37 przez moich rodziców, tato posiada rente (z ZUS) natomiast mama jest od ubiegłego roku (od sierpnia) na rencie strukturalnej i tutaj chciałbym zapytać czy mogą się oni razem rozliczyć? Jeżeli tak to jakie dochody powinna wykazać mama? Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 3 Marca 2007 Wg mnie za rentę strukturalną nie ma PIT-a więc tych dochodów nie wykazuje się w rozliczeniu podatkowym. Natomiast o dokładną interpretację przepisów musisz zapytać jednak w swoim US. Ew. jeśli znajdziesz gdzieś interpretację w podobnym temacie to możesz powołać się na nią w swoim zapytaniu do US. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
diver 0 Napisano 5 Marca 2007 Jeżeli nie mają zarejestrowanej działalności gospodarczej opodatkowanej ryczałtem lub podatkiem liniowym, są małżeństwem cały 2006 rok i nie mają ustanowionej rozdzielności majątkowej to nie widzę przeszkód w tym aby mogli rozliczyć się wspólnie. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 21 Marca 2007 Sprawdzone (również na domowe potrzeby) Mama ma emeryturę (nauczycielską) Tata jest "strukturalny" - razem złożyli PIT-a i odzyskają 532 zł z US! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach