ROKITA 0 Napisano 18 Maja 2009 Witam- Co zrobić jeżeli pszeńżyto Grenado zakupione w Centrali Nasiennej okazuje się po wykłoszeniu jakąś inną odmianą. Czy można taką zamianę materiału siewnego reklamować,posiadam fakturę zakupu. Może kogoś spotkała już taka niemiła niespodzianka.tak w fidelju była jakaś inna odmiana i w pszenicy kris terz ale to częste tylko że te odmiany są bardzo niskie i dlatego bylo widać ! Domieszka innej odmiany zdarzała się dość często ale teraz ewidentnie jest to w całości inna odmiana. W tej fazie rozwoju to nabyte niby Grenado jest już 10 cm wyższe od tego które zasiałem drugi rok. Już od 15 lat nie sieje wysokich odmian i nie podoba mi się to dziadostwo. Na dodatek w połowie kwietnia to nowo nabyte zostało porażone septoriozą co temu sianemu drugi rok z rzędu się nie zdarzyło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 18 Maja 2009 Jak masz fakturę to zaproś sprzedawcę i zobaczysz co powie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROKITA 0 Napisano 20 Maja 2009 Jak masz fakturę to zaproś sprzedawcę i zobaczysz co powie. Niestety nic już nie poradzę telefonowałem do centrali nasiennej w Gostyniu skąd pochodzi to trefne zboże, oraz do inspekcji nasiennej w moim powiecie i nie mam dobrych wiadomości. Po prostu sama faktura jest dla nich niczym, ważne są etykietki na workach a te niestety spaliłem zimą w piecu CO. Poza tym nawet gdybym je miał to sprawa i tak była by z rodzaju beznadziejnych. Stwierdzam to po rozmowie z pracownikiem Gostyńskiej centrali odpowiedzialnym za reklamacje który próbował ze mnie zrobić głupka wmawiając mi iż to ich zboże to na pewno Grenado tylko nowsze i dlatego jest inne wyżej wyrosło oraz jest podatne na septerioze liści a to siane w ubiegłym rok nie było Grenadem. Rozmawiałem także z jednym rolnikiem który kiedyś korzystał z materiału siewnego z Gostynia i mówił mi iż taki zamiany oraz domieszki inny odmian zdarzają się tam często. Najlepszym wyjściem jest kupować materiał siewny w Stacjach Hodowli Roślin tam podobno towar jest pewny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 23 Maja 2009 kiedy pryskać pszenżyto ozime na choroby w drugim zabiegu bo one zaczeło sie juz kłosić a w pszenżycie nie mam doswiadczenia i nie pryskalem w pierwszym terminie bo do tej pory nic nie ma ale lepiej coś dać na kłos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 23 Maja 2009 kiedy pryskać pszenżyto ozime na choroby w drugim zabiegu bo one zaczeło sie juz kłosić a w pszenżycie nie mam doswiadczenia i nie pryskalem w pierwszym terminie bo do tej pory nic nie ma ale lepiej coś dać na kłoszależy jak z fuzerjozą sytuacja wygląda ? a najważniejsze to aby nie pryskać jak kwitnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 26 Maja 2009 dziś byłem na pszenżycie a tam pełno mszycy dzis kupiłem karate i jutro bede pryskał bo dziś cos sie chmurzy i daje sobie spokój z robotą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 27 Maja 2009 U mnie w okolicy jest wysyp skrzypionka niektórzy co stosowali perytroid za kilka dni znów jechali bo był nowy nalot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgroSerwis 0 Napisano 27 Maja 2009 A u nas nic. Żadnej mszycy ani innych dziadostw. Aby tak dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AGROMAR 0 Napisano 29 Maja 2009 kiedy pryskać pszenżyto ozime na choroby w drugim zabiegu bo one zaczeło sie juz kłosić a w pszenżycie nie mam doswiadczenia i nie pryskalem w pierwszym terminie bo do tej pory nic nie ma ale lepiej coś dać na kłoszależy jak z fuzerjozą sytuacja wygląda ? a najważniejsze to aby nie pryskać jak kwitnie. Nie zgadzam się z kolegą. Najlepszym momentem na ochronę kłosa jest oprysk grzybowy w momencie kwitnienia kłosa. Tylko nie każdy potrafi w ten moment trafić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 29 Maja 2009 kiedy pryskać pszenżyto ozime na choroby w drugim zabiegu bo one zaczeło sie juz kłosić a w pszenżycie nie mam doswiadczenia i nie pryskalem w pierwszym terminie bo do tej pory nic nie ma ale lepiej coś dać na kłoszależy jak z fuzerjozą sytuacja wygląda ? a najważniejsze to aby nie pryskać jak kwitnie. Nie zgadzam się z kolegą. Najlepszym momentem na ochronę kłosa jest oprysk grzybowy w momencie kwitnienia kłosa. Tylko nie każdy potrafi w ten moment trafićzgoda ale wtedy z górnej półki ? ja na pszenżyto pstskałem jak było zagrożenie fuzerjozą ale zawsze po kwitnieniu ARTEĄ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raaaf82 0 Napisano 29 Maja 2009 W takm razie dlaczego na środkach pisza żeby nie pryskać w momencie kwitnienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 30 Maja 2009 W takm razie dlaczego na środkach pisza żeby nie pryskać w momencie kwitnienia? i tu jest dziwnie pryskałem pszenice JUWELEM i właśnie siię zdziwiłem ale kto pryska tak drogo pszenzyto wiec AGROMAR ma racje. ps. AGROMAR weś to opisz dokładniej bo widze że wiesz na ten temat sporo . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 30 Maja 2009 kiedy pryskać pszenżyto ozime na choroby w drugim zabiegu bo one zaczeło sie juz kłosić a w pszenżycie nie mam doswiadczenia i nie pryskalem w pierwszym terminie bo do tej pory nic nie ma ale lepiej coś dać na kłoszależy jak z fuzerjozą sytuacja wygląda ? a najważniejsze to aby nie pryskać jak kwitnie. Nie zgadzam się z kolegą. Najlepszym momentem na ochronę kłosa jest oprysk grzybowy w momencie kwitnienia kłosa. Tylko nie każdy potrafi w ten moment trafić Z TRAFIANIEM to umnie wszustko gra {jeszcze}r ozwiń temat pryskania jak pszenżyto kwitnie napisz czy pryskałeś i czym ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 1 Czerwca 2009 kiedy pryskać pszenżyto ozime na choroby w drugim zabiegu bo one zaczeło sie juz kłosić a w pszenżycie nie mam doswiadczenia i nie pryskalem w pierwszym terminie bo do tej pory nic nie ma ale lepiej coś dać na kłoszależy jak z fuzerjozą sytuacja wygląda ? a najważniejsze to aby nie pryskać jak kwitnie. Nie zgadzam się z kolegą. Najlepszym momentem na ochronę kłosa jest oprysk grzybowy w momencie kwitnienia kłosa. Tylko nie każdy potrafi w ten moment trafić Z TRAFIANIEM to umnie wszustko gra {jeszcze}r ozwiń temat pryskania jak pszenżyto kwitnie napisz czy pryskałeś i czym ?AGROMAR odpisz prosze bo jestem ciekawy Twoich doświadczeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raaaf82 0 Napisano 1 Czerwca 2009 Chyba sie JARKI nie doczekamy na odpowiedż odnośnie oprysku w czasie kwitnienia.zastanawia mnie tylko o co chodzi z tym trafieniem w odpowiednim momencie.A co jesli sie nie trafi,czy można coś spiepszyć czy tylko oprysk bedzie mniej skuteczny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 1 Czerwca 2009 Chyba sie JARKI nie doczekamy na odpowiedż odnośnie oprysku w czasie kwitnienia.zastanawia mnie tylko o co chodzi z tym trafieniem w odpowiednim momencie.A co jesli sie nie trafi,czy można coś spiepszyć czy tylko oprysk bedzie mniej skuteczny?ja na wszelki wypadek jestem ostrożny i jak zboża kwitną to zero zabiegów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgroSerwis 0 Napisano 2 Czerwca 2009 I to jest dobre podejście.Po co dawać w fazie kwitnienia.Można wcześniej zabezpieczyć, jakimś dobrym fungicydem i jest spokój do końca żniw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 2 Czerwca 2009 kolego sam sobie przeczysz w kolejnych postach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 2 Czerwca 2009 kolego sam sobie przeczysz w kolejnych postach to pisał AGROMAR nie AGROSERWIS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 2 Czerwca 2009 ups ale zem sie pomylił ja też nie pryskam jak kwitnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raaaf82 0 Napisano 2 Czerwca 2009 Chyba sie JARKI nie doczekamy na odpowiedż odnośnie oprysku w czasie kwitnienia.zastanawia mnie tylko o co chodzi z tym trafieniem w odpowiednim momencie.A co jesli sie nie trafi,czy można coś spiepszyć czy tylko oprysk bedzie mniej skuteczny?ja na wszelki wypadek jestem ostrożny i jak zboża kwitną to zero zabiegówJa niestety mam dylemat,Zboże zaczyna kwitnać a tu znowu pojawia sie rdza na niektórych roślinach.Byłem przekonany że jeden zabieg wystarczy w pszenzycie i sie przeliczyłem Sam nie wiem czy ryzykowac z tym pryskaniem czy nie .Pytanie tylko jak mocno rdza sie będzie nasilała.Jak długo kwitnie pszenżyto ,bo nigdy na to nie zwracałem uwagi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 2 Czerwca 2009 RAAAF82 poczekaj niech przekwitnie , jest jeszcze jeden problem jeśli będzie wysokie a opryskiwacz i traktor niskie to część połamiesz i jak gruberujesz czy podorywasz to jedź z włosem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgroSerwis 0 Napisano 3 Czerwca 2009 Popieram kolegę niżej. Poczekaj aż przekwitnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raaaf82 0 Napisano 3 Czerwca 2009 Tak zrobie jak doradzacie,też myslę że to bedzie najlepsze wyjście z tej sytuacji.Rozmawiałem dzisiaj ze znajomym który pryskał pszenzyto w czasie kwitnienia,plon 2 tony z hektara,czyli praktycznie 1/3 tego co powinien otrzymać.Skutkiem takiego zabiegu mogą być deformacje kłosów lub puste kłosy.Uwazam ze mniejsze straty może spowodować rdza niż oprysk w czasie kwitnienia,a pszenżyto zapowiada sie bardzo obiecujaco.Nie wiem tylko co na to AGROMAR" ekspert" od pryskania w czasie kwitnienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 4 Czerwca 2009 ekspert .....! skutek może być taki że oprysk spadnie na słupek i go uszkodzi , taksamo z nawozem czy doglebowo czy dolistnie ale jest pare oprysków co mają rejestracje na ten okres {cena}. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach