raaaf82 0 Napisano 30 Lipca 2009 Dzisiaj młóciłem Grenado plon 7 t z ha jest ok. ochrona na grzybowe prawie żadna Bumper koszt 40 zł na ha, poza tym było nawet trochę miotły Cisel słabo zadziałał. Jak tam u was koledzy z plonami.Aż dziwne że obyło sie bez rdzy.W mojej okolicy wszyscy musieli pryskać na grzybka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bookovsky 0 Napisano 31 Lipca 2009 Ile waży 1 metr sześcienny pszenżyta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raaaf82 0 Napisano 31 Lipca 2009 Ile waży 1 metr sześcienny pszenżyta?watpie czy ktoś sprawdzał,kwestia jeszcze przy jakiej wilgotności,wielkość ziarna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mf3085 0 Napisano 2 Sierpnia 2009 Ile waży 1 metr sześcienny pszenżyta?Mozna to obliczyc, wystarczy zwazyc wiadro 10-cio litrowe i przemnozyc przez 100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Italian 0 Napisano 3 Sierpnia 2009 wczoraj kosilem grenado plon 6,5t z ha kilka dni wczesniej baltiko bardzo zaatakowane grzybem i mimo to 7t z ha wiec ja jestem zadowolony... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raaaf82 0 Napisano 3 Sierpnia 2009 plony w tym roku może i ładne beda ,ale cena Za 350 cięzko kupca znależć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alwaro 0 Napisano 5 Sierpnia 2009 u mnie podobnie 340zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Italian 0 Napisano 11 Sierpnia 2009 scialem sobie slome i chce opryskac azotem...jakie stezenie dac zeby bylo ok? i kiedy pryskac? w poludnie czy wieczorem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 12 Sierpnia 2009 scialem sobie slome i chce opryskac azotem...jakie stezenie dac zeby bylo ok? i kiedy pryskac? w poludnie czy wieczorem?Jak dasz 5-10 kg mocznika na ha starczy. Jak na słomę bez jakiegoś randapu na chwasty to pryskaj kiedy masz czas. daj tylko ze 300 l wody jak strasznie gorąco. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PEPSI 0 Napisano 12 Sierpnia 2009 scialem sobie slome i chce opryskac azotem...jakie stezenie dac zeby bylo ok? i kiedy pryskac? w poludnie czy wieczorem?Jak dasz 5-10 kg mocznika na ha starczy. Jak na słomę bez jakiegoś randapu na chwasty to pryskaj kiedy masz czas. daj tylko ze 300 l wody jak strasznie gorąco. Aby uregulowć stosunek C:N po przyoraniu słomy musisz zastosować na tonę pociętej słomo około 5-10 kg N, czyli przyjmując 6-8 t/ha słomy musisz zastosować około 30-80 kg azotu na ha wszystko uzależnione jeszcze jest od warunków glebowych na glebach lekkich i ciężkich wilgotnych dawka powinna wynosić 10 kg N/t słomy. Stosowanie mocznika w dawce 5-10 kg/ha wnosi na pole 2,3-4,6 kg N czyli absolutnie nie wystarcza. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RadiG86 0 Napisano 17 Sierpnia 2009 Pepsi czyli ile dkoładnie tego mocznika by trzeba było uzyc a czy jest jakas inna mozliwosc( j akies inne srodki ) aby ta słoma sie szybciej rozlozyła ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raaaf82 0 Napisano 17 Sierpnia 2009 Pepsi czyli ile dkoładnie tego mocznika by trzeba było uzyc a czy jest jakas inna mozliwosc( j akies inne srodki ) aby ta słoma sie szybciej rozlozyła ? http://www.bogdan.agro.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PEPSI 0 Napisano 17 Sierpnia 2009 Pepsi czyli ile dkoładnie tego mocznika by trzeba było uzyc a czy jest jakas inna mozliwosc( j akies inne srodki ) aby ta słoma sie szybciej rozlozyła ? http://www.bogdan.agro.pl/ Innych środków NIEMA musisz dostarczyć azot średni zalecałbym 100 kg mocznika na hektar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raaaf82 0 Napisano 17 Sierpnia 2009 Najlepszym rozwiązaniem jest pozbyć sie tej słomy.Ja średnio dostaje ok.70zł. za hehtar i nie mam problemu z rozwijającą się grzybnia w pociętej słomie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 18 Sierpnia 2009 Najlepszym rozwiązaniem jest pozbyć sie tej słomy.Ja średnio dostaje ok.70zł. za hehtar i nie mam problemu z rozwijającą się grzybnia w pociętej słomieale słoma dostarcza próchnice, i jak dasz azot to zawarte pozostałe pierwiastki są prawie takie same jak z obornika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 18 Sierpnia 2009 Najlepszym rozwiązaniem jest pozbyć sie tej słomy.Ja średnio dostaje ok.70zł. za hehtar i nie mam problemu z rozwijającą się grzybnia w pociętej słomie robisz pustynie z pola , ja mam zamiar palić slomą ale się waham tylko że ja mam dobre zmianowanie rzepak-pszenica-jęczmień słoma z pszenicy miałaby być na opał noi po rzepaku jest sporo próchnicy z resztek a i samosiewy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raaaf82 0 Napisano 18 Sierpnia 2009 Pustynie?Nie bardzo rozumiem o co chodzi.Słome sprzedaje po 6 zł za okragły balot,bez żadnego własnego nakładu.Od tego roku stawiam tylko na rzepak i pszenice także zmianowanie też bedzie dobre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 18 Sierpnia 2009 Pustynie?Nie bardzo rozumiem o co chodzi.Słome sprzedaje po 6 zł za okragły balot,bez żadnego własnego nakładu.Od tego roku stawiam tylko na rzepak i pszenice także zmianowanie też bedzie dobresprzedajesz tylko z pszenicy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Italian 0 Napisano 18 Sierpnia 2009 Najlepszym rozwiązaniem jest pozbyć sie tej słomy.Ja średnio dostaje ok.70zł. za hehtar i nie mam problemu z rozwijającą się grzybnia w pociętej słomie z calym szacunkiem ale polecam zobaczyc w odpowiednich zrodlach ile pierwiastkow jest w slomie z danego zboza i przeliczyc to na ilosc czystego skladnika na 1 ha i potem sprawdz sobie ile kasy musisz wydac aby uzupelnic to np w nawozach mineralnych...na pewno duuuzo wiecej niz 70 zl....co do grzybni to jesli zrobisz tak aby sie dobrze rozlozyla to ryzyko chorob grzybowych spada... u mnie w okolicy jest bardzo kultywowana tradycja "zbierania slomy" chyba ludziom jeszcze zostalo z dawnych czasow...wg mnie jesli ktos ma sprzet zeby sobie poradzic z takim scierniskiem to nie warto sprzedawac slomy tylko dobrze zmianowac i przorywac mieszac z gleba wszytsko co sie da bo to nawoz...ja pryskalem 50kg mocznika na 1 ha efekty juz widac wzgledem sasiednich pol gdzie niczym nie bylo pryskane...pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 18 Sierpnia 2009 Pustynie?Nie bardzo rozumiem o co chodzi.Słome sprzedaje po 6 zł za okragły balot,bez żadnego własnego nakładu.Od tego roku stawiam tylko na rzepak i pszenice także zmianowanie też bedzie dobresprzedajesz tylko z pszenicy?tak po 1. węgiel do azotu2.drobno ciąć3.mieszaćale opał jest bardzo drogi i mnie to kusi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 19 Sierpnia 2009 czy u was w skupach pszężyta badaja gestośc ziarna? choć i tak ono idzie na pasze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROKITA 0 Napisano 19 Sierpnia 2009 Przy aktualnych cenach nawozów wartość składników mineralnych zawartych w słomie wynosi około 300zł z ha. Jest zależna oczywiście od plonu ale średnio możemy przyjąć tą wartość. Sprzedaż słomy poniżej tej ceny mija się z celem, jest swoistą promocją hodowców bydła kosztem uprawiających zboże. Wartości składników w słomie podałem z wyliczeń Tygodnika Rolniczego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 19 Sierpnia 2009 Nie zrozumiałam, co to jest "swoista promocja hodowców bydła"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROKITA 0 Napisano 19 Sierpnia 2009 Nie zrozumiałam, co to jest "swoista promocja hodowców bydła"? Jeżeli sprzedaje się coś poniżej wartości jest to promocja, a jeżeli słomę w 99% kupują hodowcy bydła mają towar taniej od rzeczywistej jego wartości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 19 Sierpnia 2009 Nie wiem czy w 99% to bydlarze, są jeszcze pieczarkarze, brykieciarze i inni. I nie wiem czy to promocja - cenę ustala rynek - choć w tym przypadku to rzeczywiście mało, a rzeczywista wartość niestety nie ma tu nic do rzeczy bo komornikowi nie powiesz: "Panie to powinno kosztować tyle...". A co do wartości nawozowej - jest niewątpliwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach