Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

podpuszczać raczej się nikt nie daje, każdy czytający wie, że rację ma tomasz,

a COCA-COLA no cóż, próbuje chłopaczyna gdzieś zabłysnąć...

wracając do tematu :

jakie jesienne zabiegi odchwaszczania planujecie w tym roku,

mam dość sporo fiołka, trudno się dziadostwa pozbyć ?

Kubus - latwo fiolka zwalczyc nie jest. Na jesien dalbym cos z diflufenikanem np. Legato. Na wiosne Apyros, Attrbut lub Atlantis - ale wazne jest, zeby popryskac zanim fiolek zakwitnie, a pszenzycie to nielatwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do Legato nie dodać IPU? zawsze to zwalczy jesienną miotłę i na niektóre dwuliścienne też działa.

W pszenicy do tej pory dawałem Maraton z IPU (Izoproturon lub Izoturon, lub Protugan) a w tym w pszenicy będę leciał Legato z IPU i gleanem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie - legato to troche szajs.......kilka lat pryskalem na jesien a wiosna i tak na polu burdel, poprawki

w ubiegłym roku leciałem obnizona dawka alistera grande + granstar i na wiosne bardzo ladnie wygladaly pola .Koszt okolo 100 zł/ha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak troche poza tematem...mam pytanie znajomy chce zebym mu pole zaoral 3 ha prawie i chcialbym sie spytac ile za to wziac? nigdy nie bylem na uslugach i nie wiem jakie sa stawki...pole jeg jest po trawie nasiennej łaka mozna powiedziec po ile chodzi taka usluga zeby nikomu krzywdy nie zrobic?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tak troche poza tematem...mam pytanie znajomy chce zebym mu pole zaoral 3 ha prawie i chcialbym sie spytac ile za to wziac? nigdy nie bylem na uslugach i nie wiem jakie sa stawki...pole jeg jest po trawie nasiennej łaka mozna powiedziec po ile chodzi taka usluga zeby nikomu krzywdy nie zrobic?:)

Na Żuławach bierze się na godzinę bo jak masz duży kawałek to ok ale jak przyjdzie orać małe to kręcenia mnóstwo.

U1614 z 4 skibowy, obracalnym to 100(po podorywce, talerzówce, gruberze)-120(na razówkę) za godzinę.

Jak po trawie, a jeszcze nie stalerzowanej nie będzie lekko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zamówiłem Maraton. Opakowania 10 l, 23,5 zł/l netto.

Qrna to 4 l -94 zł do tego z 8-10 g Gleanu i z 2-2,5l IPU to wyjdzie ze 170 jak bank na ha. Ale ta kombinacja często nie wymaga wiosennych dużych nakładów na poprawki.

Z zasady wiosną większości wystarczało 10-12 g grandstaru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a w tym w pszenicy będę leciał Legato z IPU i gleanem

Ja też, myślę o 0,2 Legato +1l IPU + 5g Gleanu na samosiewy rzepaku.

Jakie ty dawki proponujesz?

Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nas na Żuławach jest nasilenie jednoliściennych wieloletnich, dlatego daję 2,5 l Protuganu a na poprawę zwalczania dwuliciennych dam Gleanu jak co roku 7 g. Jak się trafi to wiosną taniutko grandstarem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę ze może leżeć długo i to bardzo długo.W tym roku po wiosennej suszy można było zaobserwować wschody zbóż jarych 1,5 msc. po zasiewach.Problem nastąpi jedynie wtedy gdy ziarniak rozpocznie kiełkowanie i zaschnie kiełek,np.nie przykryty glebą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Posialiscie juz pszenzyto? Susza daje sie we znaki? Kto pamietajak dlugo moze lezec ziarniak w glebie aby nie stracic zdolnosci kilekowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mógłbym zasiać jeszcze pszenżyto czy to już za późno i czy ktoś już siał tak późno bo pszenice jeszcze hyba moge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mozesz spróbować.Jeśli dodatnie temperatury utrzymają sie przez 2-3 tyg i listopad nie będzie jakoś wybitnie mrożny,spokojnie uzyskasz dobry plon,lepszy jak zboza jarego.Siew w ok.20 pazdziernika to nic nowego i wielu spóznialskich tak robi bez większej obnizki plonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi