MMDD 0 Napisano 14 Września 2009 podpuszczać raczej się nikt nie daje, każdy czytający wie, że rację ma tomasz,a COCA-COLA no cóż, próbuje chłopaczyna gdzieś zabłysnąć... wracając do tematu :jakie jesienne zabiegi odchwaszczania planujecie w tym roku,mam dość sporo fiołka, trudno się dziadostwa pozbyć ? Kubus - latwo fiolka zwalczyc nie jest. Na jesien dalbym cos z diflufenikanem np. Legato. Na wiosne Apyros, Attrbut lub Atlantis - ale wazne jest, zeby popryskac zanim fiolek zakwitnie, a pszenzycie to nielatwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 14 Września 2009 A do Legato nie dodać IPU? zawsze to zwalczy jesienną miotłę i na niektóre dwuliścienne też działa.W pszenicy do tej pory dawałem Maraton z IPU (Izoproturon lub Izoturon, lub Protugan) a w tym w pszenicy będę leciał Legato z IPU i gleanem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 14 Września 2009 Czy u was też są problemy z dostępnością Maratonu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 14 Września 2009 W tamtym roku już były kłopoty, ponoć już go nie robią a jak gdzieś jest to ze starych zapasów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 14 Września 2009 Chyba produkują, ale w mniejszych ilościach, bądź mają inny rynek zbytu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hans 0 Napisano 14 Września 2009 jak dla mnie - legato to troche szajs.......kilka lat pryskalem na jesien a wiosna i tak na polu burdel, poprawkiw ubiegłym roku leciałem obnizona dawka alistera grande + granstar i na wiosne bardzo ladnie wygladaly pola .Koszt okolo 100 zł/ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 14 Września 2009 A w jakiej fazie rozwojowej pryskałeś Legato? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hans 0 Napisano 14 Września 2009 3-5 lisci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 14 Września 2009 Lepsze efekty daje stosowanie na szpilkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Italian 0 Napisano 15 Września 2009 tak troche poza tematem...mam pytanie znajomy chce zebym mu pole zaoral 3 ha prawie i chcialbym sie spytac ile za to wziac? nigdy nie bylem na uslugach i nie wiem jakie sa stawki...pole jeg jest po trawie nasiennej łaka mozna powiedziec po ile chodzi taka usluga zeby nikomu krzywdy nie zrobic?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 15 Września 2009 Zamówiłem Maraton. Opakowania 10 l, 23,5 zł/l netto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 15 Września 2009 tak troche poza tematem...mam pytanie znajomy chce zebym mu pole zaoral 3 ha prawie i chcialbym sie spytac ile za to wziac? nigdy nie bylem na uslugach i nie wiem jakie sa stawki...pole jeg jest po trawie nasiennej łaka mozna powiedziec po ile chodzi taka usluga zeby nikomu krzywdy nie zrobic?:) Na Żuławach bierze się na godzinę bo jak masz duży kawałek to ok ale jak przyjdzie orać małe to kręcenia mnóstwo.U1614 z 4 skibowy, obracalnym to 100(po podorywce, talerzówce, gruberze)-120(na razówkę) za godzinę.Jak po trawie, a jeszcze nie stalerzowanej nie będzie lekko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 15 Września 2009 Zamówiłem Maraton. Opakowania 10 l, 23,5 zł/l netto. Qrna to 4 l -94 zł do tego z 8-10 g Gleanu i z 2-2,5l IPU to wyjdzie ze 170 jak bank na ha. Ale ta kombinacja często nie wymaga wiosennych dużych nakładów na poprawki.Z zasady wiosną większości wystarczało 10-12 g grandstaru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 16 Września 2009 U mnie wystarcza 4 l samego Maratonu + 5 g Gleanu i wiosną tylko dobitka przytulii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekSz 0 Napisano 16 Września 2009 a w tym w pszenicy będę leciał Legato z IPU i gleanem Ja też, myślę o 0,2 Legato +1l IPU + 5g Gleanu na samosiewy rzepaku.Jakie ty dawki proponujesz? Jarek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 17 Września 2009 U nas na Żuławach jest nasilenie jednoliściennych wieloletnich, dlatego daję 2,5 l Protuganu a na poprawę zwalczania dwuliciennych dam Gleanu jak co roku 7 g. Jak się trafi to wiosną taniutko grandstarem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 17 Września 2009 Stokłosy i wyczyńce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 17 Września 2009 może bardziej owsik, chwastnica i wyczyniec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Technik rolnik 0 Napisano 20 Września 2009 Posialiscie juz pszenzyto? Susza daje sie we znaki? Kto pamietajak dlugo moze lezec ziarniak w glebie aby nie stracic zdolnosci kilekowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 20 Września 2009 Myślę ze może leżeć długo i to bardzo długo.W tym roku po wiosennej suszy można było zaobserwować wschody zbóż jarych 1,5 msc. po zasiewach.Problem nastąpi jedynie wtedy gdy ziarniak rozpocznie kiełkowanie i zaschnie kiełek,np.nie przykryty glebą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mawrek111 0 Napisano 13 Października 2009 Posialiscie juz pszenzyto? Susza daje sie we znaki? Kto pamietajak dlugo moze lezec ziarniak w glebie aby nie stracic zdolnosci kilekowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomet 0 Napisano 19 Października 2009 mógłbym zasiać jeszcze pszenżyto czy to już za późno i czy ktoś już siał tak późno bo pszenice jeszcze hyba moge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 19 Października 2009 Zawsze mozesz spróbować.Jeśli dodatnie temperatury utrzymają sie przez 2-3 tyg i listopad nie będzie jakoś wybitnie mrożny,spokojnie uzyskasz dobry plon,lepszy jak zboza jarego.Siew w ok.20 pazdziernika to nic nowego i wielu spóznialskich tak robi bez większej obnizki plonu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 19 Października 2009 Ja w zeszłym roku posiałem po burakach kawałek pszenżyta i nawet było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 20 Października 2009 U nas na Żuławach mówią "lepiej późne ozime niż byle jakie jare" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach