robern 0 Napisano 9 Lutego 2007 Przepraszam - uściślam - na nadmiar wody. W momencie gdy masa korzeniowa (dość duża) pływa w wodzie - efekt jest taki sam jak przy suszy w kukurydzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MariuszP 0 Napisano 24 Lutego 2007 Mam pytanie dotyczące sorgo w mojej okolicy jest to praktycznie nie spotykane a z tego, co piszecie to sorgo doskonale radzi sobie z suszą, która w ubiegłym roku poradziła sobie z moją kukurydzą. Chodzi mi o to czy sorgo można zakiszać osobno czy lepiej z kukurydzą oraz czy poradzę sobie z nim sieczkarnią jednorzędową Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 24 Lutego 2007 nie wie czy to czytałeś uprawa sorgo tu jeszcze możesz zaiżeć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 4 Marca 2007 http://www.zorza.net.pl/index.php?co=detal_sucrosorgo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marian892 0 Napisano 1 Kwietnia 2007 witam. jaką pasze polecacie dla cieląt w wadze około 80kg chodzi mi o jakąś pasze pełnoporcjową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Technik rolnik 0 Napisano 1 Kwietnia 2007 DzieńdobryCzy możliwe jest, że krowa mamka mieszaniec NCB/Limousine I pokolenie będzie dawała zbyt dużo mleka, które mógłby wypić cielak, co skutkowałoby zapaleniami wymienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 1 Kwietnia 2007 Taka ewentualność jest możliwa , można jej dodać drugiego cielaka . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 1 Kwietnia 2007 witam. jaką pasze polecacie dla cieląt w wadze około 80kg chodzi mi o jakąś pasze pełnoporcjową. Spróbuj karmexu CJ jest tania lub cielak protekt z LNB (możesz dzięki niej skrucic okres pojenia mlekiem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stasiek_10 0 Napisano 11 Kwietnia 2007 Mam problem z bykiem. Nie chce jeść kiszonki z liści buraczanych i wysłodek. Siano i śrutę zbożową je. Weterynarz też nic nie pomógł. Inne bydło je wszystko. Co byście na to poradzili. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 11 Kwietnia 2007 Znaczy trafiło na mądrego byka - który nie chce przedwcześnie zejść z tego świata z powodu przeżarcia się potasem. Niestety te dwa składniki diety nie mają korzystnego wpływu na żołądki przeżuwaczy ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marrcin 0 Napisano 12 Kwietnia 2007 a jaka rasa tego byka, bo ja miałem simentale i one też jadły wybrane produkty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stasiek_10 0 Napisano 12 Kwietnia 2007 Byk jest rasy HF Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marrcin 0 Napisano 14 Kwietnia 2007 no to dziwny byk. hf to wje... wszystko, ale widocznie wyjatki się zdażają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mekto72 0 Napisano 24 Kwietnia 2007 Mam pytanie. Czy 4ha dobrego pastwiska wykarmi przez sezon 15 mamek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lufa13 0 Napisano 24 Kwietnia 2007 Mam pytanie. Czy 4ha dobrego pastwiska wykarmi przez sezon 15 mamek? do końca sierpnia raczej tak ale pózniej trawa już nie rośnie w zadawalającym tempie wiec trzeba dokarmiac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mekto72 0 Napisano 25 Kwietnia 2007 Czyli moge bez problemu zadawac kiszonke lub sianokiszonke? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 25 Kwietnia 2007 Wydaje mi się że na tej powierzchni nie dasz rady utrzymać takiego stada . Cztery szt. na 1ha. to durze obciążenie , do tego dojdą cielęta . Trawa przyrasta najwięcej w Maju i Czerwcu , później plon spada dość szybko i taka powierzchnia nie zaspokoi potrzeb paszowych . Konieczne będzie dokarmianie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mekto72 0 Napisano 25 Kwietnia 2007 To rozumiem ale czym dokarmiac? Czy mozna z pastwiska od razu przestawic na kiszonke? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 25 Kwietnia 2007 Najlepiej jeśli kojec będzie zamknięty szerokimi wrotami. Nikomu nie życzę, ale co zrobić jeśli krowa padnie po wycieleniu i trzeba ją będzie stamtąd usunąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 25 Kwietnia 2007 Przepraszam poniższa odpowiedź nie dotyczy tego wątku Miałem dwa tematy otwarte - przepraszam. Natomiast przestawianie z jednej paszy na drugą musi trwać ok. 2 tyg. Przez ten czas bakterie żwacza powoli się dostosowują do zmiany środowiska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mekto72 0 Napisano 26 Kwietnia 2007 A posiadajac 4ha pastwiska 1.5ha lucerny i 3ha kukurydzy ile moge w roku wyzywic tym miesnych matek? Gdyby jeszcze przedplonem dla kukurydzy bylo np. zyto na zielonke? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 26 Kwietnia 2007 Jeśli lucerna da 3 dobre pokosy i do tego będziesz miał słomę jarą to wydaje mi się że maksymalnie 10 szt. Trzeba powziąć poprawkę na złe warunki pogodowe i spadek wydajności pastwiska . Jeśli zbyt mocno obciążysz pastwisko to szybko sie zdegraduje i konieczna będzie rekultywacja . Najlepiej podzielić na 2 kwatery i chociaż co drugi rok zebrać 1 pokos na siano , lub kiszonkę wtedy pastwisko samoistnie będzie się regenerowało i można stosować podsiew traw . Polska ma taki klimat że trzeba mieć rezerwę paszową , lub kasę na zakup brakującej paszy . U nas sezon pastwiskowy trwa 5 miesięcy a reszta to karmienie zimowe . We Francji trwa 9 miesięcy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 26 Kwietnia 2007 Mam pytanie. Czy 4ha dobrego pastwiska wykarmi przez sezon 15 mamek?przyjmuje sie ze max 2 mamki na hektar to sam sobie odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lufa13 0 Napisano 28 Kwietnia 2007 wypuścił już ktoś bydło na pastwisko tzn mamki bo ja takdziś pierwszy raz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 28 Kwietnia 2007 U mnie mają krótkie spacerki po trawce , żeby się przyzwyczajały. Co za dużo to nie zdrowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach