farmer na 102 0 Napisano 23 Grudnia 2007 nie wiedziałęm do jakiego tematu podpiac te pytanie wiec pisze tytaj jako ze poniekąd chodzi mi o opas bydła. Chciałbym posiać ok 1ha lucerny na kiszonke dla opasów i dla tego chcem sie dowiedzieć jaki jest system uprawy tzn od ceny za nasiona po wydajność z ha dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 26 Grudnia 2007 Lucerna była po ok. 14-16 zł/kg. Chcesz poczytać o lucernie zobacz http://www.dsv-polska.pl/index.php?page=lucerna-odmiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 26 Grudnia 2007 Ja polecam tą http://www.agriland.pl/legend.htmlUprawiam ją od 12 lat i nie spotkałem lepszej odmiany .Jeden podstawowy warunek , nie wypasać i kosić wysoko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 28 Grudnia 2007 lucerna ma wrażliwe węzły krzewienia i przygniecione przez zwierzęta luv opony gdy jest mokro bezpowrotnie niszczą roślinę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tobiasz 0 Napisano 30 Grudnia 2007 zamierzam wprowadzić opas byków na luz!coś w rodzaju tuczarni. co myślicie o tym pomyśle jak byki sie zachowują?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuzaj63 0 Napisano 30 Grudnia 2007 zamierzam wprowadzić opas byków na luz!coś w rodzaju tuczarni. co myślicie o tym pomyśle jak byki sie zachowują??Bardzo fajna sprawa tylko te ogromne ilości obornika U mnie byki chodzą luzem tak do 350 kg pózniej wiąże je do żłobów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tobiasz 0 Napisano 30 Grudnia 2007 zamierzam wprowadzić opas byków na luz!coś w rodzaju tuczarni. co myślicie o tym pomyśle jak byki sie zachowują??Bardzo fajna sprawa tylko te ogromne ilości obornika U mnie byki chodzą luzem tak do 350 kg pózniej wiąże je do żłobów. ale ja bym chciał je tak trzymać az do sprzedarzy!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 30 Grudnia 2007 U mnie biegają swobodnie cały czas. Fakt, że często pokazują sobie kto jest górą , ale w ruchu mięsień jak każdy wie lepiej się kształtuje, więc stawiam na swobodę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nina-pl 0 Napisano 30 Grudnia 2007 Popieram Natasze a obornika nigdy nie za wiele tyle że słomy trzeba więcej zabezpieczyć . Ja mam zawsze ten sam dylemat jak chowam na luzie to mi ludziska cmokają że gorzej się opasają .itp..Teraz mam takie roczniaki powiązane ale zaraz po nowym roku idą na swobodę bo wydaje mi się ze jednak na luzie maja mniej stresu ,więcej pobierają paszy i są spokojniejsze a co za tym idzie lepiej rosną,no i mniej pracy .no i na głębokiej ściółce są czyściutkie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 31 Grudnia 2007 Nawet w więzieniu mają spacery Uwiązane może i szybciej się tuczą , ale jakość jest na pewno gorsza . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sylipp 0 Napisano 1 Stycznia 2008 Dla opasów to nawet warto zadbać o okólnik (wybieg). Co do pobierania paszy to każdy z opasów powinien mieć swobodny i jednoczesny dostęp do stołu paszowego (w praktyce conajmniej 60 cm/szt). Jeżeli stoi na uwięzi to może odkładać się więcej tłuszczu, co jak wiadomo niekorzystnie wpływa na ocenę w skupie i EUROP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 4 Stycznia 2008 Można jeszcze ich zatrudnić , będą miały trening i zarobią na siebie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9bbec02e99f2839c.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cb4a6630186f8cf8.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f50bf6fb31460b93.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robak333 0 Napisano 29 Stycznia 2008 Jak te byczki se tak luzem lataja to nie maci pozniej jakis problemow z załadukiem?? Bo jak jest na uwiezi no to chyba łatwiej pozniej zagonic to klatki czy na samochod?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
farmer na 102 0 Napisano 29 Stycznia 2008 to zależy, jak byczek jest na uwięzi i sie go spuści z łańcucha to zaczyna mocno wariować i nie zwraca uwagi na inne zwierzęta ale z wolno biegającymi tez nie jest tak łatwo bo np moje jałówki biegają w kojcu a jak musiałam wygonic jedną do byka to tak sie bał ze musieliśmy ją we trzech wyciagac znała tylko teren kojca i bała sie wyjsc po za niego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nina-pl 0 Napisano 29 Stycznia 2008 to zależy, jak byczek jest na uwięzi i sie go spuści z łańcucha to zaczyna mocno wariować i nie zwraca uwagi na inne zwierzęta ale z wolno biegającymi tez nie jest tak łatwo bo np moje jałówki biegają w kojcu a jak musiałam wygonic jedną do byka to tak sie bał ze musieliśmy ją we trzech wyciagac znała tylko teren kojca i bała sie wyjsc po za niegoTak jest zazwyczaj że jak my chcemy żeby wyszły to one nichhu ,ale sprobuj nie zamknąć drzwi to wtedy dają drapaka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robak333 0 Napisano 18 Lutego 2008 do jakiej wagi dochodzi byk limousine w wieku 18 miesiecy gdy jest opasany paszami obietosciowymi, tresciwymi własnej produkcji(raczej bez zadnych otrab itp) z lekka domieszka witamin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawek1m@op.pl 0 Napisano 14 Marca 2008 witam wszystkich jaką trawę zasiać na słabej ziemi żeby jako tako wyszło?Kiedyś na forum ktoś polecał mieszankę, która u niego sie udawała - ale teraz nie mogę znaleźć tego posta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 15 Marca 2008 w dsv maja na lekkie ziemie mieszanki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 15 Marca 2008 http://www.agriland.pl/mkb2.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 18 Marca 2008 Praktykuje ktoś mieszanie koncentratu dla trzody przy opasie byków?? Znam kilka osób kture to stosują ale chce sie poradzić osób kture wiedzą więcej na ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 18 Marca 2008 Na stanowiska suche (lekkie) DSV poleca http://www.dsv-polska.pl/index.php?page=M2013. Sam ją mam i chwalę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lordaxeda 0 Napisano 18 Marca 2008 zamierzam wprowadzić opas byków na luz!coś w rodzaju tuczarni. co myślicie o tym pomyśle jak byki sie zachowują?? dobry pomysł, ale na raz musisz wprowdzać całą grupę (w tej samej wadze i wieku), by się znały miedzy sobą. Inaczej zamęczą te słabsze sztuki i zgwałcą. Strata jedego byka na dziesięć, bo go inne zamęczyły, to jesteś w plecy. Byki świetnie spisują sie na ruszcie, ale i na głębokiej ściółce. Ja trzymam 28 sztuk na głębokiej i mają wybieg - klepisko z kilkoma drzewami, na których się wyżywają. Ogrodzenie dla byków: tylko betonowe słupy i potrójny, gruby drut. Mi dzieciaki (18, 20 parę lat) z wioski rzucały kamieniami w byki i stadko poszło w szkodę po wiosce, niszcząc ogrodzenie. W dwadzieścia osób je łapaliśmy. Koszmar, a dzieciaki (młodzieńcy) dostali w dupę od starych, bo mi musieli płacić. Profesjonalny opas byków (HF i mieszańce) to tylko na ruszcie i odpowiedniej dawce rozpisanej na tygodnie tuczu. Polecam holenderski sposób żywnienia. Mają go opracowanego na błysk i świetnie się przkłada na polskie warunki. Siostra w ten sposób opasa i ma wyłącznie U i R w klasyfikacji EUROP, a są to HF-y. Biją się o nie zakłądy mięsne. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nina-pl 0 Napisano 18 Marca 2008 Lordaxeda napisz coś więcej o tym sposobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
farmer na 102 0 Napisano 18 Marca 2008 też jestem ciekawy, moze jakiś link do strony z tym sposobem tuczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nina-pl 0 Napisano 18 Marca 2008 Panowie jak to jest z tą różnicą w rozliczaniu na żywą ,lub bitą wagą ,jak jest lepiej ,a raczej korzystniej dla nas . Nigdy na bitą nie dawałem ,a dziś wiozłem do ubojni krowę z i rozmawiałem z wozakami którzy skupują bydło na żywą a oddają na bitą ,a jak pytałem się kierownika skupu ile mi da za byka LM bo za mieszance płacą 4,5 pln a ja wolał bym na bitą to od razu zaproponował mi za żywiec 5pln ,a za bitą dają w zależności od klasy + - 9pln ,coś w tym jest . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach