Błażej 0 Napisano 11 Lutego 2006 ten poprzedni post z numerem gg to mój Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 11 Lutego 2006 no może trche przesadziłem z tą wagą to mieszańce salersa z charolaisem tyle ważom,jałówki czystego salersa ok.250kg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 12 Lutego 2006 Dzieńdobry Czym żywicie swoje opasy. Jakie dajecie pasze: kiszonki, zboże itp...Co myślicie o zasotoswaniu słonecznika w żywieniu zamiast kukurydzy.Kiszonka ze słonecznika ma za niską koncentrację energii, za wysokości udział włókna. Z tego względu nie osiagnie sie na niej nigdy takich przyrostów jak na kiszonce z kukurydzy zbilansowanej paszami białkowymi i innymi dodatkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 12 Lutego 2006 mam pytanie jaki szacunkowy zysk osiągacie na jednym opasie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Technik rolnik 0 Napisano 12 Lutego 2006 Do Franciszka A ty czym żywisz swoje opasy i do jakiej wagi je trzymasz. Mówisz, ze słonecznik ma za niską koncentracje energii - to może karmiź nim krowy mamki???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 12 Lutego 2006 Do Franciszka A ty czym żywisz swoje opasy i do jakiej wagi je trzymasz. Mówisz, ze słonecznik ma za niską koncentracje energii - to może karmiź nim krowy mamki???? W ogóle to cięzko jest zrobić dobrze taką kiszonkęRaz wyszła mi za mokra / Provimi robiło analizę i miała 24% suchej masy/, była kwaśna i gorzka i opasy jadły niechętnieW drugim roku robiłem z mieszanki słonecznik, owies i peluszka. Była trochę lepsza ale nadal to nie było toOd kilku lat opasom daję wyłącznie kiszonke z kukurydzy, do tego troche słomy na zakładke i własna mieszanka z mojego zboża /jeczmień, pszenzyto/, śruta rzepakowa / 400 zł tona/. daje też najtanszy premixj aki jest u dilera / teraz kupuje firmy dolpasz/ Byki w kojcach po 10 szt mniej wiecej w jednej wadze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Technik rolnik 0 Napisano 13 Lutego 2006 Do Franciszka Do jakiej wagi opasasz i w jaki sposób: intensywnie, półintesnsywnie, ekstensywnie.Interesuje mnie żywienie opasów do wagi 300 - 350 kg - jakimi paszami je karmisz.Jakie zboże stosujesz i w jakicb ilościach oraz pasze objętościowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 13 Lutego 2006 mam pytanie do franciszka jaka rase przeznaczasz na opasapropo kiszonki z słonecznika niewiem kto to wymyslil zadne zwieze nie chce tego jesc (nie dziwie sie jest straszne gozkie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 13 Lutego 2006 mam pytanie do franciszka jaka rase przeznaczasz na opasapropo kiszonki z słonecznika niewiem kto to wymyslil zadne zwieze nie chce tego jesc (nie dziwie sie jest straszne gozkie) W wiekszości hf z zakupuReszta to trochę mieszańców hf z charolaise /najlepsze przyrosty i najlepiej płacą odbiorcy/ i z limousine / gorsze przyrosty nawet niektóre sztuki mniej przyrastają niż hf ale mają lepszą budowę i kupiec też wie że lepiej sie wybije i w tuszy mięsa więcej o ok 5% niz w hf/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 13 Lutego 2006 to podobnie jak u mnie hf z mieszanka miensnego lub bialo czerwone (nn)a po jle kupujesz cielaki no i jak długo je trzymasz??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 13 Lutego 2006 ja w tamten piątek sprzedałem HF byczka 60kg miał 8 dnii po 14zł za kg a tydzień wcześniej po 13,70 za kg Słonecznik koszony na zielono krowy bardzo chętnie jedzą nawet nie rozdrabniany zbierany prasą albo przyczepą zbierającą , jak miałem to chętniej jadły jak trawe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 13 Lutego 2006 ja w tamten piątek sprzedałem HF byczka 60kg miał 8 dnii po 14zł za kg a tydzień wcześniej po 13,70 za kg Słonecznik koszony na zielono krowy bardzo chętnie jedzą nawet nie rozdrabniany zbierany prasą albo przyczepą zbierającą , jak miałem to chętniej jadły jak trawe to drogo za cielaki ja kupuje po 400 zł do 2 tyga slonecznik sialem na prube za cholere nie chcialy jesc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 13 Lutego 2006 po tyle na skupie sprzedałem za 4 dniowe brałem w grudniu po 10zł za kg często miały po 50kg jak za hfka jest 800 zł to nie jest źle a przez dwa tygodnie jak sprzedawałem to żadnego cielaka więcej nie było Słonecznik siałeś sam czy z wyka , peluszką , owsem Ja jak miałem to dwa razy w ciągu roku zasiałem i wykosiłem a jak przenica później była teraz się w zielonki nie bawie tylko cały rok kiszonki , kukurydzy sieje tyle aby było na zakład z nową Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 13 Lutego 2006 slonecznik sialem sam a kiszonke robilem z kukurydzy a w tym roku poprubuje z sorgoi zaczynam z pulpa ziemniaczana dostalem oferte po 30 zł za tone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 13 Lutego 2006 a gdzie nasina sorko kupujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 13 Lutego 2006 wczesniej mialem miec sprowadzane z czech przez agro-efektale juz mozna je kupic w polsce popytaj u przedstawicieli od których kupujesz kukurydze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 13 Lutego 2006 zapytam ja troche mam w kolbach kukurudzy pomieszam z kupioną i jest OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 13 Lutego 2006 siejesz taką łuskaną????????? :shock: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 13 Lutego 2006 czego jak rośnie i wielkość kolb jest taka sama mam w kolbach MONOPOL wyłuskam i troche posieje w doniczce czy zejdzie w tym PGR co kupiłem E281C to siali kukurydze rozsiewaczem do wapna mówili że tak dziki nie ryły to dopiero patent ja żyto na kiszonke to siałem lejkiem i potem agregat i spoko i jak szybko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 13 Lutego 2006 u mnie zazwyczaj zostaje duzo nasion a pozatym zawsze cos w promocj dostane wiec nie eksperymetyje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 13 Lutego 2006 sporo siejesz kukurydzy ja maks to 10ha w tym za sieje z 6 bo sporo kiszonki mi zostanie Jle na ha wysiewasz nasion 80000 cz może 100000 ja w tym roku siałem znajomemu na ziarno i te siewniki co żadko posialiśmy lepiej mu sypała z gęsto sianych wchodziło mu w jedną strone w zbiornik w gigancie a w żadszy sporo do końca brakowało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 13 Lutego 2006 jak na razie to sialismy ok 70ha na ziarno to zalezy od odmiany a na kiszonke to ok90000-100000a sorgo siejesz ok 40000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 14 Lutego 2006 jak siejesz kukurydzy 70 ha to musisz sporo ziemi mieć jak wychodzisz na kukurydzy??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 14 Lutego 2006 w tym roku to jak zablocki na mydle ale bywaly lata ze kukurydze sprzedawalem po 800zł za tone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 14 Lutego 2006 po ile sprzedajesz kukurydze teraz , ja kupiłem w tamtym tygodniu po 38 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach