stachu1 0 Napisano 12 Marca 2006 a wiec ile płacisz za do 250 kg i do 600 kg???duże krowy pow.670kg ok.3,8a byki pow.580kg ok.5>5,20 pj kolego juz w naszym terenie jest po 5,5 za byczkiLuki 5,5 z vatza ekstra sztukę to można dać 5,5z Vat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stachu1 0 Napisano 12 Marca 2006 a wiec ile płacisz za do 250 kg i do 600 kg???duże krowy pow.670kg ok.3,8a byki pow.580kg ok.5>5,20 pj kolego juz w naszym terenie jest po 5,5 za byczkito chyba na oko kupują, płacą dobże ale na wadze uwalą z 50 kilo i wyjdzie im jakby kupili po 4,8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stachu1 0 Napisano 13 Marca 2006 Panowie mogę dać 9,50 na WBC za ładnego byczka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 13 Marca 2006 najlepszy interes jest na opasach takich do 330kg,jadą min.do włoch i francji.Takiego byczka trzymałem pół roku i szły po 7.50-9 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marshal_m 0 Napisano 14 Marca 2006 a jak to jest w koncu byki najlepiej do opasu trzymac na uwiezi czy wolno widziaelm ze zdania sa podzielone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marshal_m 0 Napisano 14 Marca 2006 a do opasu najlepiej preznaczac byczki czy jałówki sorry za takie glupie pytania ale ja dopiero bym chciał zaczącbo np odkupywałbym cięleta od pobliskich rolników i je opasał ale wtedy beda zarówno jałówki jak i byczki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 15 Marca 2006 Ja mam byczki na uwięzi i luzem. Zauważyłem że te luzem musiałby mieć rogi powypalane żeby były spokojniejsze. Osobiście bardiej podoba mi się luz ale nie wiem jak bedę je sprzedawał co bedzie bo jak jeden raz mi uciekł to za cholere nie chciał iść tam gdzie miał tylko kombinował. A te na uwiezi są spokojniejsze. A do opasu tylko byki.Co do ceny to u mnie za ładną sztukę 5,2 zł+vat każdy zapłaci a WBC to po 10,5zł+vat płaci jeden gościu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 15 Marca 2006 Ja mam byczki na uwięzi i luzem. Zauważyłem że te luzem musiałby mieć rogi powypalane żeby były spokojniejsze. Osobiście bardiej podoba mi się luz ale nie wiem jak bedę je sprzedawał co bedzie bo jak jeden raz mi uciekł to za cholere nie chciał iść tam gdzie miał tylko kombinował. A te na uwiezi są spokojniejsze. A do opasu tylko byki.Co do ceny to u mnie za ładną sztukę 5,2 zł+vat każdy zapłaci a WBC to po 10,5zł+vat płaci jeden gościu. jak mówiłem na uwieżi wiecej jedza grzes a potrącaja ci cos z wagi??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 15 Marca 2006 Z tym jedzeniem to nie zauważyłem u mnie różnicy. Co do potrąceń to 6 albo 7 % nie pamiętam dokładnie, a napchane są do oporu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 15 Marca 2006 ja to zaówazyłem w taki sposób kupowałem cielaki wiosna i latem odrazu wyzucałem je na pastwisko na poczatku zimy zostały wprowadzone do boksów po 4 szt jedza kiepsko do dzisna koniec jesieni juz zaczełem małe cielaczki wiazac w stajni teraz te cieaki wstawiłem do boksów tez po 4 sztuki jedza tyle samo co tamte które całe lato stały na pastwisku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 1 Czerwca 2006 byk bez rogów może jest bezpieczniejszy ale za co go potem złapać?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Technik rolnik 0 Napisano 1 Czerwca 2006 Czy krowom mamkom powinno się usuwać rogi ??? Bydło mięsne trzymane całodobowo na pastwisku narażone jest na wiele niebezpieczeństw np. wilki, psy, złodzieje... Waszym zdaniem lepiej jest usuwac rogi ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 20 Czerwca 2006 Panowie gość z sano ustawił mi taką recepturke śruta rzepakowa 30%, sanbul15%, owies 15% jenczmień20%, pszenżyto 20% takiej miesznki 2,4kg dziennie na sztuke. To jest dla bydła dorosłego opasów. Wypowiedzcie sie prosze czy to niejest zasilne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 20 Czerwca 2006 Panowie gość z sano ustawił mi taką recepturke śruta rzepakowa 30%, sanbul15%, owies 15% jenczmień20%, pszenżyto 20% takiej miesznki 2,4kg dziennie na sztuke. To jest dla bydła dorosłego opasów. Wypowiedzcie sie prosze czy to niejest zasilne? Czy to za silne to ci niepowiem napewno dobrze będą przybierać na wadze?Ale to straszna cena wychodzi i gdzie tu opłacalność dla krów oczywiście, ale nie dla opasów to sie karmi paszami odpadowymi (ażeby cos w kieszeni zostało) Powiedz, co im jeszcze zamierzasz dawać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 20 Czerwca 2006 Ma zamiar dawać jeszcze kiszonke z kukurydzy i troche siana. przywlekłem bukaty od handlarza i musze je jakoś pogonić bo mi sie poprzewracają, niedość że zabiedzone to jeszcze mam problem z kaszlaniem i biegunką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 20 Czerwca 2006 a ile cie kosztowały??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 20 Czerwca 2006 tylko sobie siądz bo sie przewrucisz 6.5zł/kg mam mase kiszonki i zależało mi żeby coś szybko kupić bo nienadanżałem jej wybierać, robi sie coraz cieplej i sie psuła. sztuki 300kg cielaki okolo 100kg 1050zł/kg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 20 Czerwca 2006 cielaki za sztuke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 20 Czerwca 2006 to niedrogo jak 1050 za sztuke wiec według mnie to jezeli masz kiszonke i siano to tylko dodawai im srut z tego co masz niebaw sie w jakies tam projekty sano bo nic nie zarobisz u mnie dostaja kiszonka z kukurydzy wysłodki i pulpa ziemniaczana no i słoma (bo niemam siana) i jakos se radzą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 20 Czerwca 2006 i jak masz dużo kiszonki to dawaj do woli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 20 Czerwca 2006 cielaki może niedrogo tylko że mam weterynarza codzinnie w gospodarstwie. Cielaki są czerwone mają coś tam z mięsnością. Niepolecam tego handlarza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alek 0 Napisano 22 Czerwca 2006 a co to za handlarz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 28 Czerwca 2006 Handlarz z moszczenicy niedaleko Nowego Soncza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
młody 0 Napisano 30 Czerwca 2006 mam pytanko ile musze mieć łąk na 30 mameki dla odsadków po tych mamkach chciałbym je trzymac w okresie letnim cały czas na pastwiskach a w okresie zimowym mamki były by karmione kiszonkami z traw śrutą zbożową i sianem łakowym a odsadki sprzedawał bym po okresie letnim! prosze o odpowiedż Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 30 Czerwca 2006 tego się nie da określić tak z powietrza bo łąka łące nierówna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach