młody 0 Napisano 30 Czerwca 2006 no tak ale zawsze moze byc jakas średnia?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 30 Czerwca 2006 30ha powinno ci wystarczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
młody 0 Napisano 30 Czerwca 2006 dzieki za odpowiedz a ty chodujesz bydło opasowe?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 1 Lipca 2006 Hoduje ale ja nie wypasam, kiszonki siano słoma i pasza treściwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
młody 0 Napisano 3 Lipca 2006 a można wiedzieć jaka rase?? i jak na tej hodowli sie wychodzi warto cos w tym kierunku robic?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 4 Lipca 2006 a można wiedzieć jaka rase?? i jak na tej hodowli sie wychodzi warto cos w tym kierunku robic?? pewnie mieszana A czy sie wychodzi to jest tak, jeżeli więcej osób będzie sie tym interesowało to sie napewno nie wyjdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 4 Lipca 2006 Masz racje luk ale w hodowli bydła jest dużo miejsca i niewierze że zaraz wszyscy żucą sie na bydło, bo to niejest łatwa sprawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
młody 0 Napisano 4 Lipca 2006 pewnie zaraz myslisz luk że zabiore ci rynki zbytu wolisz żeby Brazylijczyk czy Argentyńczyk robil ci konkurencje????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 5 Lipca 2006 Koledzy rynek wygląda tak 2 lata temu kupowałem cielęta za nawet 150 zł za sz a sprzedawałem po ok 3,7 zł za kg A teraz ludzie krzyczą nawet za cielaka po 900 zł jak by nie było 700% drożej a opasy po 5-6 zł za kg 80 procęt drożej Porostu ludzie sie rzucili na ten kierunek i nie potrafią liczyć zysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 5 Lipca 2006 Luk jeszcze troche i będzie tak że niebędzie sie liczyła sztuka bydła tylko będzie to musiał być byk mięsny a wtedy dostaniesz kase. Z tego co sie orientuje na zachodzie jest duża różnica między bydłem czarno białym a mięsnym. Bydło to nie świnie nieda sie tak zaraz nawpuszczać cielaków i za pare miesięcy mieć kase tu trzeba poczekać i to całkiem sporo. Takrze luk spoko damy rade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
młody 0 Napisano 6 Lipca 2006 masz racje korsarz przyszłość jest przed bydłem mięsnym czysto rasowym ja myśle o rasie Limousine jak myślisz dobry pomysł?? tylko sie zastanawiam czy nie trzeba miec dużej ilosci bydła żeby to sie opłacało a tak wogóle to z jakiej częsci wielkoposki jestes??ja z południowej! pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 8 Lipca 2006 Ja jestem z powiatu Kępińskiego najdalej wysunięty punkt Wielkopolski. Ja stawiam na charolezy zabieram sie do budowy obory na 40sztuk mamek i przychówek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 14 Lipca 2006 zdechnie jednemu drugiemu taki cielak za 900 to się obudzi i zacznie myśleć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
młody 0 Napisano 15 Lipca 2006 no to fajnie jestesmy prawie sąsiadami ja jestem z powiatu ostrzeszowskiego Kraszewice niedaleko Grabowa nad Prosną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pryma 0 Napisano 20 Września 2006 nie wiem czy ktos jeszcze tu zaglada ale moze jednakczy mozna opasy chodowac w zamknieciu ? i czy to o wiele drozej wychodzi nic wypasanie?i czy mamki by tez mogly byc w zamknieciu ?i czy do zywienia starczy kiszonka z kukurydzy, lisci burakow, sorga i sianokiszonka, czy trzeba jakas srute (dla mamek i opasow)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 20 Września 2006 bez śruty to wolno będą rosły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pryma 0 Napisano 20 Września 2006 a przy okolo 34 ha ile mozna utrzymac opasow, przy zalozeniu ze nie beda wypasane, bo w poblizu nie mam lak, a glownie zywione by bylo kiszonka z kukurydzy i sorga? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 20 Września 2006 jakieś 100-150 zależy ile ha przeznaczysz na zielonki do kiszenia, jak całość to nawet więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kemot 0 Napisano 20 Września 2006 calos zielonki zakisic? a czym karmic w sezonie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 20 Września 2006 Najlepiej cały rok jechać kiszonkami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pryma 0 Napisano 21 Września 2006 a bedzie taki sam przyrost masy przy zamknietym chowie jak na pastwiskach czy moze troche wiekszy albo mniejszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 21 Września 2006 wiekszy przyrost masz na uwięzi, ale i tu są zdania podzielone.trzeba zbilansować dawkę wg. mnie bez dodatku treściwej się nie obejdzie jakiś premiks albo chociaż mieszanka mineralna i będą rosły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pryma 0 Napisano 21 Września 2006 a majac mamki w zamknieciu , to dla cielakow trzeba jakies osobne stanowiska do karmienia szykowac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 21 Września 2006 mogły by być razem ale mogą pić od innych, najlepiej wypuszczać na odpój tylko że troche z tym roboty i gonienia się z nimi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 21 Września 2006 Cielaki musza być razem z mamkami i mają sobie doić kiedy chcą w przeciwnym razie jak je będziesz dopuszczał to mogą sie przepijać i mogą występować jakieś biegunki. Pomieszczenie do dokarmiania paszami treściwymi terz by sie przydało wtedy rosną na maksa. w bydło mięsnw warto zainwestować w pasze treściwe bo ci sie za to odwdzięczą przyrostami w przeciwieństwie do byków HF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach