Tina 0 Napisano 11 Marca 2007 Dostał już ktoś spersonalizowany nowy wniosek o dopłaty bezpośrednie na 2007? Są krótsze ,ale bardziej pokręcone.I pomoc ODR przy wypełnianiu wniosków ma być odpłatna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 11 Marca 2007 Nie są takie trudneJa sam wypełniam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 14 Marca 2007 To ODR za naukę pobiera pieniądze ... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kris 0 Napisano 16 Marca 2007 JPO czy UPO - co wpisać przy uprawie na gruntach ornych jesli jest to trawa a wniej ok 5% koniczyny białej (teoretycznie jest to mieszanka roslin motylkowatych drobnonasiennych z trawami, to chyba UPO) jaki jest wasze zdanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 16 Marca 2007 Ja bym wpisał UPO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kris 0 Napisano 16 Marca 2007 czy w czasie kontroji może stwierdzić że jest za mało motylkowatych i nalezało zaliczyć do traw (JPO)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 16 Marca 2007 Nie widziałem nigdzie wytycznych dotyczących ile musi być motylkowych w trawie aby to zakwalifikować jako miesanke. Jak jest troche to mieszanka. Byle dało się znaleźdz nie za trudno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kris 0 Napisano 16 Marca 2007 koniczyna biała jest prawie wszędzi więc trudno nie będzie do tedo jeczcze czerwona i srednio 10%. Ciekawe czemu trawy zaliczyli do JPO(pewnie dla oszczędności po wprowadzeniu PZ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 16 Marca 2007 Podobno trawy na GO miały się zaliczać do PZ ale niestety nie przeszło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kris 0 Napisano 16 Marca 2007 na str ARiMR w wykazie upraw do UPO jest podane- mieszanka roślin motylkowatych drobnonasiennych z trawami a w instrukcji też na str arimr jest tylko: rośliny motylkowate drobnonasienne; jak to powinno być naprawde Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tina 0 Napisano 17 Marca 2007 To ODR za naukę pobiera pieniądze ... ? Za naukę nie ,ale za pomoc w wypełnianiu wniosków podobno(na szkoleniu podawali cennik dla maz.)od tego roku już tak.Można to sobie odbić z PROW na doradztwo... Nie wiem czy wcześniej pobierali... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gees 0 Napisano 17 Marca 2007 Ludziska o co wy się wypytujecie jeden drugiego ?Pan lepper nie wydał rozporządzenia które powinno to wszystko ustalać, więc nie zgadujcie bo nikt nie zna odpowiedzi na te pytania !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas 0 Napisano 18 Marca 2007 a teraz opowiem śmieszną historyjkę hoduje 25 sztuk bydła ale nie mam typowych łąk tylko tzw. trawy na gruntach ornych no i oczywiście nie dostanę dodatkowych dopłat PZ tylko dopłatę podstawową JPO ,bo moje krowy są inne od reszty. mało śmieszne. a tak poważnie to takich rolników w naszej okolicy jest bardzo dożo.niektuży na kilkanaście ha mają po kilka arów tuz a niektórzy wcale.kiedyś lepper zapewniał że nie będzie podziału na tuz i na tngo no ale widocznie zmienił zdanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sofix 0 Napisano 9 Maja 2007 Mam pytanie co do wątplowości z UPO - co w końcu zaznaczyliście ja też mam trawę z mieszanką i nie wiem co robić,tylko że w rozporządzeniu jest mowa o jakiś umowach na odbiór pasz- o co tu chodzi.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 9 Maja 2007 możesz jaśniej?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hans 0 Napisano 9 Maja 2007 czesc jezeli na dzialce 10 ha mam 6 pszenzyta i 4 jeczmieniato zaznaczam jedna literka i pisze 10 ha UPO ???/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 9 Maja 2007 czesc jezeli na dzialce 10 ha mam 6 pszenzyta i 4 jeczmieniato zaznaczam jedna literka i pisze 10 ha UPO ???/tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sofix 0 Napisano 10 Maja 2007 Na gruntach rośnie trawa zapewne z domieszką motylkowatych, wszystko to tzw. samosiejki nieuprawiane od kilku lat. Na części pasą się krowy (sąsiada) a część będę kosił, czy w tym przypadku mogę zaznaczyć UPO? I czy faktycznie przy pierwszych dopłatach za to mogę dostać jakąś karę? Tak więc UPO czy IPO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 10 Maja 2007 skoro pole jest wypasane na części a druga część jest koszona to możana składać wniosek na to działke. Jeśli jest tam rośliność motylkowa to wtedy można zakwalifikować jako mieszanka motylkowych z trawami=UPO, ajeśli nie ma motylkowych to jako trawa=JPO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesaw 0 Napisano 10 Maja 2007 Jezeli masz " uprawnione " zwierzeta, to tngo moze byc nawet PZ - przy zadeklarowaniu jej na uprawe przez 5 lat... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sofix 0 Napisano 10 Maja 2007 Już po wszystkim bałem się ryzyka i złożyłem wszystko jako JPO ( tak też doradzały mi osoby przyjmujące wniosek) Z tego co mi one przekazały to najpewniej jest posiać taką mieszankę, czyli uprawiać ziemię w tym celu aby zebrać określony plon i wtedy śmiało UPO, - może za rok, jak nie sprzedam .Dziękuję za szybką pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach